Skocz do zawartości
Forum Burgmania

UWAGA NA PASKI FURIOSO (by VENTICO)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Uwaga na paski napędowe FURIOSO (produkowane przez francusk? firmę Ventico) oferowane również przez polskie sklepy internetowe!

maxiscoot.jpg

Ich parametry techniczne do?ć mocno odbiegaj? od oryginału!

Więcej na ten temat na stronie

xxx

Problem może dotyczyć większo?ci pasków produkowanych przez t? firmę...

• Administrator
Opublikowano

Dwa pytania:

1. Po co kupować takie gó..o?

2. Ile kosztuje ten pasek?

Opublikowano
Dwa pytania:

1. Po co kupować takie gó..o?

2. Ile kosztuje ten pasek?

1. Na opakowaniu nie jest napisane, że w ?rodku jest pasek, który jako NOWY jest dłuższy od paska Yamahy po kilkudziesięciu tysi?cach kilometrów (ponad 40 000km)... a zamiennik, jak każdy inny zamiennik ...

2. Cena sklepowa (bez przesyłki) 79 pln.

Ventico robi paski do wielu modeli, w tym również ATV, 50 ccm, samochodów, kosiarek ... ale tutaj dali ostro plamę.

Zobaczymy co z reklamacji "wyjdzie"

Będę informował o "rozwoju" sprawy, a dane (adres www) sklepu ujawnię w zależno?ci od sposobu dalszego współdziałania wła?ciciela.

Według mnie powinienem otrzymać (bo to m.in ja kupiłem ten pasek :angry: ) zwrot kosztów dwukrotnej wymiany paska w serwisie (założenia nowego - Furioso, ponownego zdjęcia go i założenia Yamahy po zaledwie 180 km jazdy).

Czy s? jakie? paragrafy na taki "przypadek"?

• Administrator
Opublikowano

Nie wiem czy s? paragrafy na takie przypadki ale wiem jedno. Oryginalny pasek Yamahy do Yp 250 kosztuje ok. 250 PLN. W porównaniu do innych maxi jest to cena ?mieszna (Yp 400- 600 PLN, FJS 600- 600 PLN, An 400- 580 PLN). Jaki jest sens eksperymentować z beltami "no name" !?

Przecież ryzykujemy:

- niespodziewanym postojem na ?rodku drogi!

- uszkodzeniem elementów przeniesienia napędu

- dodatkow? strat? czasu

- nerwami !!!

Czasem oszczędny traci dwa razy.

Przy okazji przypomnę ile kosztuj? oryginalne klocki tylne do Yp 250. Ich cena to 110 PLN.

Włoskie Ferrodo kosztuj? 75 PLN, EBC wzmacniane 102 PLN !!!

Zanim kupimy podróbkę, czy jak kto woli- zamiennik to zainteresujmy się ile kosztuje oryginalna czę?ć.

Opublikowano
Zanim kupimy podróbkę, czy jak kto woli- zamiennik to zainteresujmy się ile kosztuje oryginalna czę?ć.

Mariusz.

Podróba to co? takiego co ma znaczek firmowy a produkowane jest na Tajwanie w "stodole", z byle czego...

Zamiennik za? jest zupełnie czym? innym - nie jest to "no name" który podszywa się pod oryginał...

My?lę, że to ma kolosalne znaczenie. W branży motoryzacyjnej napewno...

Zamiennik nie równa się podróba... podróba nie równa się zamiennik.

Warto też zwrócić uwagę, że mało która fabryka produkuje sama dla siebie np. paski klinowe... Przecież to robi? podwykonawcy, tyle tylko, że nie ma tam informacji, że jest to produkt np. Gates'a tylko umieszone jest logo firmy sprzedaj?cej dan? markę...

Nie będę się dalej rozpisywał bo chyba już wiadomo o co mi chodzi...

• Administrator
Opublikowano

Dragon... masz rację. Problem tylko w tym aby posiadać wiedzę który zamiennik jest czego? warty lub jest faktycznie t? sam? czę?ci? co oryginał, a którego nie dotykać bo nie trzyma norm jako?ciowych.

W przypadku 4oo potrafię to rozróżnić natomiast w przypadku 2oo jest trochę trudniej a rzadko kto ma więdzę na ten temat. Poza tym pytanie na ile warto się bawić w detektywa, tzn. jak? uzyskamy oszczędno?ć kupuj?c zamiennik a w przypadku opisanym w tym w?tku chyba miało to "mały" sens.

• Sympatycy
Opublikowano

Paski to temat rzeka.

Oczywi?cie Dragon ma rację co do różnicy pomiędzy podróbk? a zamiennikiem.

Akurat w przypadku pasków do Yamahy i Suzuki producentem jest firma MITSUBOSHI BELTING LTD. JAPONIA a pasek "zamiennik" wygl?da jak na zdjęciu poniżej i nie różni się niczym od oryginału niestety dotyczy to także ceny.

pasek.jpg

Ten akurat na zdjęciu jest do YP400 i we Włoszech kosztuje 110Eur

Opublikowano

Dzięki za ostrzeżenie.

Wła?nie przymierzam się do zakupu nowego paska do mojej nowo zakupionej Yp 250 i jest to z twojej strony Klanger ?wietne info bo przyznam szczerze, że zastanawiałem się nad paskiem tej firmy ale w takiej sytuacji kupię jednak oryginał i chyba innym też tak radzę.

Pozdrawiam BeoWe.

Opublikowano

Podroba - zamiennik - czesc oryginalana?

Kto dzisiaj jest w stanie powiedziec na 100% co jest czym?

Bylo juz wiele przypadkow, chociazby w lecznictwie (powazne zabiegi chirurgiczne) czy nawet Formule 1, gdzie sprawdzana jest kazda podkladka, ze dostaly sie do obiegu "podroby" wyprodukowane tanim kosztem w Chinach.

Nikt nie byl w stanie tego zauwazyc :ph34r: .

Dobra podroba jest dzisiaj wizualnie nie do odroznienia...

PS. Czy na opakowaniu tego paska nie bylo wzmianki o przyroscie mocy np. o 5KM !OKK ?

Opublikowano

Lekko się "waln?łem" w obliczeniach - pasek ten jest o 5 cm!!!! dłuższy niż powinien być!

Mariusz, a możesz mi załatwić pasek Yamaha za 250-230 pln? Jak tak to chętnie kupię!

Daj znać proszę na PW. Odebrać może mój brat w warszawie lub przesyłka do Poznania.

Opublikowano

Kto by chcial dodatkowo ryzykowac i oszczedzac na pasku?

Foty przeniesienia napedu w skuterze Pavulona po zerwaniu sie paska :lol: .

Obejrzyj zniszczenia.

Opublikowano

Tak dla scislosci to ja niewiem jakie paski wkladaja do daelimow ...

wiem tylko tyle ze oryginal z koreii kosztuje 640zl+vat !! o zgrozo masakra

fakt jest faktem ze sie zerwal jakiej by niebyl produkcji

• Administrator
Opublikowano
Mariusz, a możesz mi załatwić pasek Yamaha za 250-230 pln? Jak tak to chętnie kupię!

Daj znać proszę na PW. Odebrać może mój brat w warszawie lub  przesyłka do Poznania.

Dzi? sprawdziłem dokładnie tematykę oryginalnego paska do Yp 250.

Ceny które podajecie odnosz? się do tego numeru katalogowego:

4HC17642

Jest to numer, który przechodzi w ten numer:

5GG-17641-0000

Ten pierwszy po wbiciu w kompie systemu czę?ci Yamaha Genuine Parts pokaże cenę 94 EUR czyli ok. 350 PLN natomiast drugi będzie kosztował bodajże 74 EUR co daje ok. 280 PLN (nie wiem dokładnie jak przelicza te ceny Yamaha PL).

Reasumuj?c- jak będziecie u dealera to zamawiaj?c pasek podawajcie ten drugi numer.

No i jeszcze jedna sprawa. Pozwolę sobie na cytat z innego w?tku ale odnosz?cego się także do Yp 250..

Yp'ki s? kochane, ale maj? fochy od czasu do czasu... moja wła?nie strzeliła focha i nie chce sama ruszać, trzeba jej kabelki do serca podł?czać, robić "clear" i sru .... już furkocze silnik i tak od tygodnia (aku mam nowy wymieniony wczoraj na kwasowy, bo mnie żelowy wnerwił - trzeba się z nim obchodzić jak z jajem)

Zastosuj wła?ciwy aku a gwarantuje, że Yp 250 nie będzie miała żadnych fochów a wła?ciwy stan nie będzie poci?gał za sob? konieczno?ci obchodzenia się jak z jajkiem!

Tak się składa, że Majesty 250 wymaga aku leż?cego, dlatego musi on być żelowy. W ogóle nie wiem jak udało Ci się wci?n?ć tam aku kwasowy??? :D

Je?li nie chcesz mieć problemów z odpalaniem poszukaj magazynka energii o symbolu CT7B-4.

Polecam aku Moto Power CT7B4. Jego cena wynosi ok. 180 PLN.

Wszystko inne co zastosujesz w Yp 250 będzie złym wyborem... No chyba, że wolisz oryginaln? Yuase o symbolu YT7B-BS ale cena przyprawia o zawrót głowy- 380 PLN!

Opublikowano

Mariusz a jak wygl?da sprawa z paskami do burgolota?

s? jakie? godne uwagi zamienniki ? czy tylko oryginał od suzuki?

z tego co u qwakiego mi mówili to cena ok 550 zł z tego co pamiętam...

• Administrator
Opublikowano
Mariusz a jak wygl?da sprawa z paskami do burgolota?

s? jakie? godne uwagi zamienniki ? czy tylko oryginał od suzuki?

z tego co u qwakiego mi mówili to cena ok 550 zł z tego co pamiętam...

Tak, i to już po obniżce. W 2005 roku ta cena wynosiła 620 PLN.

Co do innych opcji paska do An 400>

Jedynym znanym mi zamiennikiem jest Malossi MHR X Kevlar no. kat. 6112713 6112713.jpg

We Włoszech w sklepie wysyłkowym kosztuje 80 EUR. W Polsce pewnie będzie kosztował ok. 100 EUR.

Trudno powiedzieć jak? ma wytrzymało?ć ten pas. Do?wiadczenia innych sugeruj?, że może być bardzo różnie... :D

Opublikowano

W sklepie Scootershop.com ceny kształtuj? się następuj?co (oryginał tańszy?):

Malossi Kevlar 92euro

Oryginał 90euro

Co ciekawe do 250ccm jest odwrotnie: oryginał droższy, zamiennik tańszy

Znalazłem jeszcze zamiennik DAYCO w cenie 2000 koron czeskich (gdzie? już słyszałem o tej firmie, ale "co to jest?"), oraz Athena w cenie 160zł

Opublikowano

Oj co do paska Dayco dla YPki 250 byłbym ostrożny - rozmiar podawany przez Dayko jest na "starcie" powiekszony o 4 mm (23x875mm) od oryginalnego paska (23x11.4x871 mm)

Nie wiem jak Yamaha w innych miastach funkcjonuje, ale Rapid w Poznaniu daje takie tyły z terminami, że aż się chce napisać list do centrali w Japonii, by co? zrobili z tym bo ich firma traci bardzo na "ogólnym wrażeniu" ... przez tak opieszale dział?j?ce przedstawicielstwa... czekanie 7 dni na pasek napędowy w sezonie to jest gruba przesada :lol:

Opublikowano

Mozesz powiedziec skad dysponujesz takimi danymi. Czy to napewno oryginalny wymiar paska napedowego Yamahy? Dayco w swoim katalogu podaje nawet nr katalogowy Yamahy 5CG176410000 a podany przez Ciebie rozmiar paska pasuje do paska Atheny przeznaczonego do Majesty 250. Jezeli sie myle to sorki.

Opublikowano
Klanger i inni co powiecie na ten pasek. Nie maj? go na stanie ale w każdej chwili mog? go ?ci?gn?ć: http://www.sklep1.larsson.pl/Parts.aspx?Ca...nd&motId=111287

2 tygodnie na niego poczekasz :lol:

2 miesi?ce pojeĽdzisz :)

Artix o ile dobrze pamiętam "przetestował" Athenę :) i nie przeszła testu pozytywnie :)

Mnie Pan z www.motorshop.pl zrobił w bambuko i nie chce oddać kasy za pasek, który u niego kupiłem, ponieważ twierdzi, że zgodnie z regulaminem nie może przyj?ć zwrotu paska, gdyż ten ma ?lady użytkowania (w Majesty po 180 km okazało się że co? trzeszczy, po dogłębnych oględzinach wyszło na to, że to pasek Furioso jest zbyt długi - 5 cm! - i zawija się na wariatorze) - i kasy mi nie chce oddać, jak również nie ma ochoty partycypować w kosztach serwisu (2 krotnego - zakładania paska i zdejmowania wadliwego)...

jaki z tego morał - nie kombinuj, kup oryginał w Rapidze, a w Rapidze jak sama nazwa wskazuje poczekasz 10 dni ( bo jest sezon!!!!) i będziesz mieć spokój na 10-20000 km...

Tak jak to pisał wcze?niej Dr. BiG i MariuszBurgi - pasek lepiej mieć oryginalny :)

Nawiasem mówi?c odradzam kupno czegokolwiek w sklepie internetowym www.motorshop.pl i www.czesci-motocyklowe.pl (to s? klony firmy Heidemann ) - z go?ciem/wła?cicielem jeszcze sobie podyskutuję przy delikatnym wsparciu rzecznika praw konsumenta, bo szanowny wła?ciciel tego sklepu zapomniał, że jeste?my w UE, w XXI wieku!

W ogóle proponuję otworzyć w?tek "nierzetelne sklepy internetowe"

Opublikowano

Dzisiaj byłem w Rapidzie.

Pasek o oznaczeniach 5CG-17641-0000, a nie 5GG-17641-0000 jak podał kilka postów wcze?niej Mariusz kosztuje 73 euro x 4zł (bo taki maj? przelicznik) = 292 zł + 100 zł wymiana więc chyba jednak zdecyduje się na niego ale wymianę zrobię gdzie indziej bo to moim zdaniem przesada.

Pozdrawiam BeoWe.

Opublikowano

Przed jego zamontowaniem dobrze by bylo gdybys go pomierzyl, tak wszyscy bedziemy mogli poznac jego rzeczywiste i oryginalne wymiary. Napewno przyda sie innym.

• Administrator
Opublikowano
Artix o ile dobrze pamiętam "przetestował" Athenę  :lol:  i nie przeszła testu pozytywnie  :lol:

Nie, ja postawilem na super kevlarowy pasek Malossi, wytrzymal az 5 tys km :blink:, fakt byl tanszy, po eksplozji musialem jeszcze zmienic ventiwar bo pasek wylamal zabki. Tak po eksplozji a nie zerwaniu, bo najwiekszy element mial kilka milimetrow reszta to pyl i kilka sznurkow owinietych na sprzegle. :lol:

Tak czy inaczej taniej oznacza czesto drozej. Paski oryginalne Yamahy spokojnie dochodza do 20 tys km.

Po tym doswiadczeniu przestalem experymentowac z tanimi zamiennikami bo nie stac mnie na takie eksperymenty.

Opublikowano
Dzisiaj byłem w Rapidzie.

kosztuje 73 euro x 4zł (bo taki maj? przelicznik) = 292 zł + 100 zł wymiana więc chyba jednak zdecyduje się na niego ale wymianę zrobię gdzie indziej bo to moim zdaniem przesada.

proponuje w Rapidzie upomniec sie o rabacik...czesto nawet sami daja bez upomnień,a jak zaczniesz marudzic to mozna wiekszy miec :blink:

pozdrawiam

p.s. w Rapidzie teraz czekamy na pasek juz 10 dni ,ciekawe czy dzis juz bedzie :lol: