Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema.

Mam problem. Kilka dni temu kupiłem sobie skuter. Jak wiadomo chciałbym nim sobie trochę pojeĽdzić !scooter Niestety nie mam uprawnień do jazdy... W maju br w mojej szkole miało miejsce prawie, że coroczne zdawanie na karte motorowerow?. Niestety ja można powiedzieć, że "przegapiłem" zdawanie, gdyż w ogóle nie zdawałem z racji tego, że nie miałem na czym się uczyć - poprostu uznałem (dosyć pochopnie) że karta jest mi niepotrzebna. Następne egzaminy s? za rok albo i nawet 2 lata. Nie będę przecież czekał tyle czasu, więc już trochę zaczęłem jeĽdzić bocznymi drogami. Jednak przejeżdżaj?c koło patroluj?cych mundurowych - jakby to powiedzieć - mam troszke nasrane w gaciach (przepraszam za wyrażenie, ale inaczej tego nie można przekazać:))

Co policja mogłaby zrobić gdyby mnie złapała bez uprawnień? Od znajomego policjanta dowiedziałem się, że je?li jeżdże w kasku i nie "szaleje" to mnie raczej nie złapi? - wła?nie: "raczej". Kontrola zawsze może być...

Co mam zrobić? JeĽdzić w nadziei, że mnie nie zatrzymaj?, czy może czekać do maja następnego roku na kartę ;)? Przecież tyle czasu moja Aprilka nie będzie czekała w garażu!

Pozdr

Opublikowano

UUUU .... złe miejsce wybrałes żeby pochwalić się swoj? (zł?) decyzj?...

inni powtórz? za mn? - schowaj skuter do garażu i zrób karte .. JAK ?? męcz dyrektora szkoły i tyle.

Co ważniejsze widze że to Twój pierwszy post, i tym samym widze, że masz w głębokim poważaniu zasady tu panuj?ce; radze zapoznać się DOKŁADNIE z regulaminem i zasadami istnienia na tym forum.

PS.

zdecyduj się czy masz skuter SR 50 czy motorower RS 50 ;)

Opublikowano

s? jeszcze wojewódzkie o?rodki ruchu drogowego, gdzie także można uzyskać kartę :(

Opublikowano

Jazda bez uprawnień to słaby pomysł, zwłaszcza teraz, kiedy podobno policja ma się zabrać za skutery. Jako? tak się składa, że od razu na 90% widać czy skuterem jedzie nieletni, który powinien mieć kartę czy dorosły. Prędzej czy póĽniej jaki? patrol cię zatrzyma tylko po to żeby sprawdzić czy masz kartę. Jak będ? mieli dobry humor to cię puszcz? zaznaczaj?c że "jak cię jeszcze raz tu zobacz?...." a jak nie to maj? prawo, a nawet chyba obowi?zek uniemożliwić ci dalsz? jazdę - czyli np. laweta na koszt twoich rodziców + mandat.

Ale czy pomy?lałe? o tym co będzie jak spowodujesz kolizję/wypadek? Wystarczy urwać lusterko albo przytrzeć komu? lakier, nie mówi?c o zajechaniu drogi, wymuszeniu pierwszeństwa, potr?ceniu pieszego itd. Masz duże szanse na to, że firma ubezpieczeniowa (bo chyba masz OC?) wypłaci komu? odszkodowanie (a przy OC nie ma lito?ci - urwanego lusterka się nie naprawia tylko kupuje nowe, to samo dotyczy wszystkich innych czę?ci - wiem bo naprawiałem swój pojazd z OC sprawcy wypadku + odszkodowanie za spadek warto?ci samochodu - tak tak, mamy do tego prawo, i za utratę zdrowia) a póĽniej będ? się domagać pokrycia tych kosztów wła?nie od ciebie (twoich rodziców) wła?nie dlatego że nie miałe? karty. I nie pisz że przecież uważasz i jeĽdzisz ostrożnie. Wszyscy uważamy i jeĽdzimy ostrożnie a wypadki się zdarzaj?.

Przemy?l to sobie. Może warto odpu?cić sobie nawet 1 sezon i zrobić kartę za rok w szkole, albo zgłosić się do WORDu?

Pozdrawiam

Opublikowano

Szefo

JeĽdzij sobie ile chcesz i kiedy chcesz ale po swoim podwórku. Jak zrobisz uprawnienia ?migaj na drogę. Nie licz na to, że znajdziesz na tym forum poparcie dla jazdy "na dziko", zwłaszcza, że sam masz ?wiadomo?c, że jazda bez uprawnień jest wykroczeniem, za które Ty jako nieletni odpowiadał będziesz przez S?dem Rodzinnym i Nieletnich, a niewykluczone, że wła?ciciel motoroweru (prawdopodobnie rodzic) może odpowiadać za wykroczenie - udostępnienie pojadu do ruchu osobie nie posiadaj?cej uprawnień.

Opublikowano

Tak jak napisali inni... kiepski grunt na takie "żale"...

Gość mr_kamil1
Opublikowano

Dla przykładu...mignęły mi ?wiatełka i policjant mnie zatrzymał, od razu sprawdził dokumenty i powiedział, że o?wietlenie jest niesprawne. Zapytałem go grzecznie, czy mogę sprawdzić w domu, pozwolił. (pierwszy dzień po zmianie skuterka)

Je?li chodzi o sam? kartę-idziesz do szkoły jazdy-najlepiej LOK'u (liga obrony kraju), tam ładnie sobie zdajesz, idziesz z papierkiem do dyrektora i po problemie, wystarczy troszkę posprawdzać.

Bez karty...nie radzę, dodatkowo gdy można j? bez najmniejszych problemów zdobyć.

Opublikowano

Jak to jest z tym LOKiem? Czy zdaje się tam jakie? egzaminy czy wystarczy papier ze szkoły, że zdałem?