Gość Svempas Opublikowano 13 Czerwca 2007 Opublikowano 13 Czerwca 2007 Witam. Mam pytanie, kupiłem niedawno FJR 1300 sprowadzon? z Niemiec, załatwiłem skarbówke, przegl?d, tłumaczenia itd. Ide dzisiaj go zarejestrować a babka w okienku mówi że brakuje mi jeszcze opłaty recyclingowej ( bagatela 500PLN). Pytanie tylko czy tak aby motocykle i motorowery nie s? z niej zwolnione tak czasem?? Może kto? z was ostatnimi czasy rejestrował sprzęt sprowadzony, i mógłby udzielić mi odpowiedzi na to pytanie. Z góry dziękuje. Wojtek
Gość białko Opublikowano 13 Czerwca 2007 Opublikowano 13 Czerwca 2007 ja 2h temu odebrałem tablice na Burgmana, sprzęt sprowadzony z Niemiec, żadnych opłat recyclingowych nikt nie chciał, na motocykle chyba nie ma takich wynalazków...
slaw Opublikowano 13 Czerwca 2007 Opublikowano 13 Czerwca 2007 Pogrzebałem pobieżnie w ustawach i znalazłem tyle: USTAWA z dnia 20 stycznia 2005 r. o recyklingu pojazdów wycofanych z eksploatacji: Art. 3. Ilekroć w ustawie jest mowa o: 4) pojeĽdzie - rozumie się przez to pojazdy samochodowe zaliczone do kategorii M1 lub N1, okre?lonych w przepisach o ruchu drogowym, oraz trójkołowe pojazdy silnikowe, z wył?czeniem motocykli trójkołowych; USTAWA z dnia 20 czerwca 1997 r. Prawo o ruchu drogowym: Art. 2. Użyte w ustawie okre?lenia oznaczaj?: 32) pojazd silnikowy – pojazd wyposażony w silnik, z wyj?tkiem motoroweru i pojazdu szynowego; 33) pojazd samochodowy – pojazd silnikowy, którego konstrukcja umożliwia jazdę z prędko?ci? przekraczaj?c? 25 km/h; okre?lenie to nie obejmuje ci?gnika rolniczego; 45) motocykl – pojazd samochodowy jedno?ladowy lub z bocznym wózkiem –wielo?ladowy; Za AutoCentrum podaję opis: M1 - Pojazdy samochodowe przeznaczone do przewozu osób o liczbie miejsc siedz?cych dla pasażerów nie przekraczaj?cej 8 (zwane dalej samochodami osobowymi) N1 - Pojazdy samochodowe ciężarowe o masie całkowitej maksymalnej nie większej niż 3.5t Czyli wg mnie pod opłatę recyclingow? podpadaj? tylko samochody osobowe i dostawcze do 3,5t. Uzupełnię jeszcze wypowiedĽ, bo z tego co napisałem powyżej nie wynika jasno, że motocykle nie s? zawarte w M1: Kategorie L - Pojazdy jedno?ladowe i trójkołowe Kategorie M - Pojazdy samochodowe przeznaczone do przewozu osób, oprócz należ?cych do kategorii L W przypadku chęci dopisania czego? proszę wcisn?ć przycisk w prawym górnym rogu pod nazw? "edytuj". Posty ł?cze. Artix
Andrysz Opublikowano 13 Czerwca 2007 Opublikowano 13 Czerwca 2007 Czytaj?c te i wcze?niejsze posty traktuj?ce o wymogach rejestracyjnych nasuwa sie wniosek, że różni urzednicy w Urzędach Komunikacji róznie interpretuj? te same przepisy. Według mnie domaganie sie opłaty recykligowej to bzdura. dotyczy to tylko samochodów a nie motocykli.
jagroski Opublikowano 13 Czerwca 2007 Opublikowano 13 Czerwca 2007 To nie jest różna interpretacja przepisów, ale ignorancja i głupota urzędników z awansu społecznego. Jak za Bieruta.
Dribeck Opublikowano 13 Czerwca 2007 Opublikowano 13 Czerwca 2007 Ok. miesi?c temu rejestrowałem Piaggio X9 z Włoch, jako motocykl oczywi?cie - w Gdyni bez problemu zwolniono z opłaty recyclingowej.
Gość Svempas Opublikowano 13 Czerwca 2007 Opublikowano 13 Czerwca 2007 W takim razie w zeszłym miesi?cu, kiedy rejestrowałem MB VITO - który ma wpisane pojazd ciężarowy (poniżej 3,5 t) opłate któr? musiałem zapłacić również zapłaciłem bezprawnie... będe domagał się zwrotu. Dziękuje za szybk? i rzeczow? odpowiedĽ. Jade jutro do Urzędu Komunikacji i robie dym tej pindzie w okienku .
slaw Opublikowano 14 Czerwca 2007 Opublikowano 14 Czerwca 2007 MB VITO jako ciężarowy poniżej 3,5t łapie się do kategorii N1
Rekomendowane odpowiedzi