Gość Katty Opublikowano 30 Maja 2007 Opublikowano 30 Maja 2007 Zapraszamy na strone Klubu Skuterowego "Wroclaw" do przeczytania artykulu o wizycie we Wroclawskiej fabryce VECTRIXA: VECTRIX
Gość Adamsoc Opublikowano 31 Maja 2007 Opublikowano 31 Maja 2007 Hm no nie wiem co o tym my?leć !bicz
Sympatycy Worlan Opublikowano 31 Maja 2007 Sympatycy Opublikowano 31 Maja 2007 Moim zdaniem to taka będzie niedaleka przyszło?ć. Ceny za paliwo rosn? jak głupie. To jest alternatywa i jak widać to już nie prototypy tylko zwykła produkcja. Dzięki Panowie za pokaz !bicz Do zobaczenia ....już jutro
Klubowicze Profesor Opublikowano 31 Maja 2007 Klubowicze Opublikowano 31 Maja 2007 Bardzo ciekawy przekaz info o nowince skuterowej - gratulacje! Pozdrówko!
Sympatycy orzech Opublikowano 31 Maja 2007 Sympatycy Opublikowano 31 Maja 2007 Tak Bardzo fajnie napisane. Gratulacje tak wspaniałej wycieczki i mam nadziej?, że już jutro będziecie chłopaki naszymi przewodnikami po ?wiecie elektrycznych 2oo w Ryni. Z chęci? się przejadę tak? bezszumow?, nie pierdz?c? maszynk?. Pozdrawiam ORZECH
Daro Opublikowano 31 Maja 2007 Opublikowano 31 Maja 2007 Heja, dzięki chłopaki za ciekawe info. M@rkiz widzę, że pojazd w jedynie słusznym kolorze szkoda tylko, że u nas w sprzedaży to się raczej szybko nie pojawi !bicz
kfcent Opublikowano 31 Maja 2007 Opublikowano 31 Maja 2007 ciekawe jakie prawko bedzie wymagane - przecież w tym cudeńku niema pojemno?ci !bicz
maciejbilu Opublikowano 31 Maja 2007 Opublikowano 31 Maja 2007 Super !!! A moze by tak umowic podobne spotkanie jeszcze raz? Mysle, ze pare osob by sie znalazlo zeby zwiedzic taka fabryka (nie ukrywam ze ja rowniez ) P.S. Krew zalewa jak slyszy sie taki tekst: "...na razie producent toczy walke z biurokracja..." . Luuuuuudzie !!! Co za kraj, dlaczego dlaczego dlaczego ??? !bicz Moze trzeba popikietowac troche przed ministerstwem transportu, albo ochrony srodowiska ? Pozdrawiam Maciej "bilu"
Geni Opublikowano 31 Maja 2007 Opublikowano 31 Maja 2007 Z wymaganym prawem jazdy sprawa jest prosta, jak ?wiński ogon. Osi?ga ponad 45km/h więc nie jest motorowerem. Ma ponad 15 koni mechaniczych mocy, więc nie wystarcz? uprawnienia A1. Wniosek = do kierowania Vectrixem potrzebne jest prawo jazdy kategorii A.
Gość Easy Rider Opublikowano 31 Maja 2007 Opublikowano 31 Maja 2007 Bardzo ciekawy sprzecik !bicz Nie powiem. Zastanowilo mnie tylko pare rzeczy... V max to podobno 100km/h. Oznacza to, ze w zasadzie skuter glownie do miasta. Troszke jednak sporawy jak na pogromce korkow. No ale moze mi sie tylko wydaje W sumie burgolot wiekszy i tez daje rade. Tylko moglby sie to troszke szybciej poruszac. Baterie na 1700 ladowan. Na ile jazdy wystarcza pelna bateria? Nie znalazlem tego w opisie (swoja droga bardzo ciekawie opisane) Jezeli trzeba ladowac codziennie (a pewnie trzeba) to po 4,5 roku mamy po akumulatorach. Ciekawe ile kosztowac beda nowe Jeszcze jedno mnie zastanowilo - na koncu wspomniano o scigaczu, ktory ma osiagac 180km/h przy zasiegu 50km... Czy to nie mialo byc 500km? Tak tylko pytam bo 50km to troszke malo. Do miasta ok, ale tam nie pogonimy 180km/h. W trase - na stacjach chyba nie ma jeszcze gniazdek w dystrybutorach No chyba, ze to na tor tylko !piwko Pozdrowienia i szerokosci! Easy Rider
Sympatycy szorstki Opublikowano 31 Maja 2007 Sympatycy Opublikowano 31 Maja 2007 Na ile jazdy wystarcza pelna bateria? Nie znalazlem tego w opisie (swoja droga bardzo ciekawie opisane) Jezeli trzeba ladowac codziennie (a pewnie trzeba) to po 4,5 roku mamy po akumulatorach. Sk?din?d wiem, że ?redni zasięg to 100 - 120 km / 1 ładowanie. W takim razie, 100 x 1800 (ładowań), no dobrze... 1600 = ~ 160000 - 180000 km. To chyba nie jest zły wynik... !bicz W tzw. międzyczasie, pewnie powstan? nowocze?niejsze ogniwa, z których da się zrobić jeszcze lepsz? baterię do Vectrix-a. !piwko pzdr
Gość Katty Opublikowano 31 Maja 2007 Opublikowano 31 Maja 2007 P.S. Krew zalewa jak slyszy sie taki tekst: "...na razie producent toczy walke z biurokracja..." . Luuuuuudzie !!! Co za kraj, dlaczego dlaczego dlaczego ??? !bicz Moze trzeba popikietowac troche przed ministerstwem transportu, albo ochrony srodowiska ? Niestety w naszym kraju nie popiera sie produktow proekologicznych i nie ma takich ulg jak w innych krajach. Fakt, cena wyjsciowa Vectrixa nie jest niska ale po odliczeniu ulg jakie sa w krajach gdzie mozna go kupic automatycznie cena obniza sie duzo. Moze faktycznie warto byloby popikietowac nasze ministerstwo. Pozdr. ps. Adam - jak masz jakies pytania to zapraszam na ansze lokalne forum
Gość Easy Rider Opublikowano 31 Maja 2007 Opublikowano 31 Maja 2007 Sk?din?d wiem, że ?redni zasięg to 100 - 120 km / 1 ładowanie.W takim razie, 100 x 1800 (ładowań), no dobrze... 1600 = ~ 160000 - 180000 km. To chyba nie jest zły wynik To wynik lepiej niz swietny jak dla skutera ale z drugiej strony producent podaje zywotnosc baterii na poziomie 80k km !bicz Czyli co? 1700 ladowan albo 80k? Jezeli jednak 80k osiagamy po 1700 ladowan to daje nam niecale 50km zasiegu Z drugiej strony jak ma zasieg 100km to i tak naladujemy skuter maksymalnie 800 razy zanim baterie padna. Nic nie rozumiem ale nieszkodzi !piwko Jak by nie bylo, biorac najgorsza opcje, 80k km dla skutera to i tak baaardzo duzo Pozdrowienia i szerokosci! Easy Rider
Gość Raq Opublikowano 31 Maja 2007 Opublikowano 31 Maja 2007 Jeszcze jedno mnie zastanowilo - na koncu wspomniano o scigaczu, ktory ma osiagac 180km/h przy zasiegu 50km... Czy to nie mialo byc 500km? Tak tylko pytam bo 50km... ?cigacz -czyli miałby służyć do ?cigania - tor i to 50km wystarczy do "paru" okr?żeń. to raczej nie ma być "do miasta", a 180 km/h to tylko na niemieckich autobanach nie za dużo !bicz Z innej beczki: czy aby Polska premiera Vectrix'a nie miała być w Ryni?
Gość Easy Rider Opublikowano 31 Maja 2007 Opublikowano 31 Maja 2007 ?cigacz -czyli miałby służyć do ?cigania - tor i to 50km wystarczy do "paru" okr?żeń.to raczej nie ma być "do miasta", a 180 km/h to tylko na niemieckich autobanach nie za dużo !bicz 50km na torze to rzeczywiscie 'pare' kolek. Moze byc ciekawa zabawka Tylko pewnie nie u nas Byloby cos w stylu Hornet Cup (nie wiem, czy to jeszcze istnieje) bo 180km/h to nie SBK ale na torze mozna spokojnie powalczyc !piwko No i bardziej wyrownana walka bo tuning silnika chyba nie bardzo wchodzi w gre Pozdrowienia i szerokosci! Easy Rider
Sympatycy szorstki Opublikowano 31 Maja 2007 Sympatycy Opublikowano 31 Maja 2007 Z innej beczki:czy aby Polska premiera Vectrix'a nie miała być w Ryni? Raq, podobno miała być, ale koledzy z Wrocławia, w innym w?tku wyja?nili, że "taki lajf" i "nikt nie ma monopolu na news"... !bicz LINK ---> prototyp skutera... pzdr
Sympatycy Arecki Opublikowano 31 Maja 2007 Sympatycy Opublikowano 31 Maja 2007 Bardzo ciekawy sprzęt !bicz , gabarytowo raczej niej nie do jazdy w korkach a zasięg 100-120km raczej do jazdy miejskiej niż do dalekich wycieczek, praktyczniejsza chyba by była hybryda (jeżeli to zwiększyło by zasięg). Materiał z wycieczki ciekawy. Do zobaczenia jutro.
Gość Raq Opublikowano 31 Maja 2007 Opublikowano 31 Maja 2007 monopolu nikt nie ma oczywi?cie, ale i dostepu też. a w ?wietle tego co mozna było na przestrzeni miesięcy przeczytać odniosłem wrażenie, że kto? inny za t? spraw? chodził.
Administrator Artix Opublikowano 31 Maja 2007 Administrator Opublikowano 31 Maja 2007 Przeczytac a osobiscie pomacac i przejechac sie to zupelnie inna sprawa. Opisac jak powstaje a zrobic na tym sprzecie test na dystansie 1000 km i opisac w obszernym tekscie to tez inna bajka. Info potraktowalbym jako news, na pewno nie test. Oczywiscie nikt nie ma monopolu na nic, a konkurencja jest zdrowa i mam nadzieje ze nie jednorazowo pojawil sie taki opisik. Zreszta newsy na temat tego skutera czytalem juz wczesniej i ciesze sie ze jest tez i cos po polsku.
Gość PCX Opublikowano 31 Maja 2007 Opublikowano 31 Maja 2007 To fabryka jest we WROCKU ?? nie spodziewałem się No cóż można napisać ... to jest przyszło?ć !! ... jak się okazuje wcale nie tak odległa ... cały czas trwaj? pracę nad nowymi sposobami magazynowania energii więc za parę lat Vectrix może być już skuterem turystycznym ... choć i tak jest naprawdę nieĽle ... powodzenia
wentyl Opublikowano 31 Maja 2007 Opublikowano 31 Maja 2007 Fabryka jest w Wrocku i bardzo dobrze. Całe szczęscie, że mamy jeszcze niskie ceny siły roboczej i niegłupi? tę siłe robocz? (kultura techniczne sie to zwie). To poł?czenie może zaowocuje.. Byłem sceptyczny co do tego pojazdu, ale dzi? w firmie testowali?my nasz jednostkowy elektryczny 4 kołowiec (wła?ciwie rower ze wspomaganiem). całkiem fajnie to jeĽdzi.. Chciałbym kiedy? mieć tak? maszynkę jak Vectrix wła?nie na miasto.Kwestia czasu... Chyba, że nasze przepisy nie pozwol?...
Sympatycy szorstki Opublikowano 31 Maja 2007 Sympatycy Opublikowano 31 Maja 2007 Całe szczęscie, że mamy jeszcze niskie ceny siły roboczej Zapytaj Wentyl, tej "siły roboczej", czy dla niej to też jest szczę?cie, że zap...?, za stawki 5 - 6 razy niższe niż w eurokołchozie zachodnim, a ceny żarcia i "opierunku" maj? jak u "nich"... Uwielbiam takie teksty o inwestycjach w Polsce, która wszak do ojropy zjednoczonej należy, jednak płace ma bez mała ukraińskie... pzdr
wentyl Opublikowano 1 Czerwca 2007 Opublikowano 1 Czerwca 2007 Dobra, masz rację.. Ale na pewno jest to lepiej niż gdyby co? takiego robić troszkę dalej na wschód. Mamy tyle do gonienia tej europy, że każda fabryka taka zwiększa tempo gonienia. A i tak nidgy nie dogonimy.. A tak przynajmniej jest prestiż i trochę kasy dla ludzi.
jagroski Opublikowano 1 Czerwca 2007 Opublikowano 1 Czerwca 2007 Po prostu, jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma i nie ma sie co m?drzyć. Wentyl, masz rację!!!
michalu Opublikowano 1 Czerwca 2007 Opublikowano 1 Czerwca 2007 Wła?nie niedawno miałem okazje przejechać sie tym o to cudem... No i jestem pod wrażeniem: bardzo fajny, dobrze wyważony, zawieszenie może być, przy?pieszenie niczego sobie !tut Tylko te baterie !tut po 3 zmianach kierowców nadawały sie już tylko do ładowania !tut
Rekomendowane odpowiedzi