Gość kamilus Opublikowano 30 Maja 2007 Opublikowano 30 Maja 2007 Witam wszystkich.Pisze dziwnego posta z dziwnym tematem.Ostatnio Admin.zaczoł sie do mnie burzyć za to że popełniam błędy ortograficzne pisz?c posty i na czerwono napisał mi co? takiego "NA TYM FORUM NIE TOLERUJEMY PISANIA Z RAŻˇCYMI, POWTARZAJˇCYMI SIĘ BŁĘDAMI ORTOGRAFICZNYMI !!!"i dla Mnie jest to troche nienormalne,czy to jest forum o Skuterach,czy to sprawdzeniu kto jakie błedy popelnia w pisowni??.Nie wiem może przerobcie to forum na jakies "poprawna Polszczyzna"czy co? w tym stylu a nie "Burgmania" Niestety Ja jak pisze to pisze na pałe i nie zwarzam na błedy w pisowni.Pozdrawiam !wchair !guns !happybth
ultras Opublikowano 30 Maja 2007 Opublikowano 30 Maja 2007 Kamilus to strasznie smutne, że nie szanujesz mnie jako czytelnika tego forum. Nie masz racji my?l?c, że mówi?c o skuterach możesz pisać jak Ci się podoba. Zgodzisz się chyba ze stwierdzeniem, że to co mówisz i piszesz ?wiadczy o Tobie samym. Zakładaj?c ten temat też dałe? takie ?wiadectwo. Z drugiej strony może Cię tłumaczyć Twój młody wiek więc wiedz, że każde forum, również i to ma swój regulamin, poza tym w sieci istnieje co? takiego jak nietykieta i ona także wymaga od nas starannego wyrażania się. Traktuj innych czytelników tak jak by? sam chciał być traktowany. Jeżeli masz kłopoty z ortografi? pisz w jakim? edytorze tekstu, wł?cz funkcję sprawdzania gramatyki i przekopiuj poprawn? wypowiedĽ na forum. Je?li nie poczujesz się lepiej to unikniesz komentarzy, które jak rozumiem Cię zabolały.
pablos Opublikowano 30 Maja 2007 Opublikowano 30 Maja 2007 Napewno zwrócił uwagę tylko dlatego, że forum to uznawane jest z forum ludzi na poziomie i tak chcieliby?my być postrzegani na ulicy - My skuteromaniacy.Oczywi?cie nikt nie jest doskonały ja tez często popełniam błędy o literówkach już nie wspominaj?c... ale warto korzystać z WORD-a i tam sprawdzić tekst przed wysłaniem. Wypowiedzi bez błędów czyta się o wiele lepiej uwierz. Pozdrawiam Ultras mnie ubiegł !wchair
Sympatycy szorstki Opublikowano 30 Maja 2007 Sympatycy Opublikowano 30 Maja 2007 Nie wiem może przerobcie to forum na jakies "poprawna Polszczyzna"czy co? w tym stylu a nie "Burgmania" Niestety Ja jak pisze to pisze na pałe i nie zwarzam na błedy w pisowni.Pozdrawiam !wchair !guns !happybth Chłopaku, poza błedami (ło matko !!!) to jeszcze nie kumasz, że czytaj? cie ludzie, dla których jednak ważna jest jaka? kultura wypowiedzi (mam nadzieję (niewielk?) że kumasz). (ups. czego ja wymagam... !happybth) BTW: Nie wiem, może ty się przerób... Napisałem ci ostatnio PM, aby? się opamiętał, jednak chyba tego nie czytałe? i "brniesz" w kompromitację dalej...
Gość kamilus Opublikowano 30 Maja 2007 Opublikowano 30 Maja 2007 !!!NIE MAM PROBLEMóW Z ORTOGRAFIA NIE JESTEM DYSLEKTYKIEM itp!!! Taki jest mój sposób pisania,pisze szybko,i nie zwracam uwagi na to ale jak wam to tak przeszkadza to będę pisał bez błędów... !wchair Pozdro Kamilu?.... No dobra luz czego sie tak gor?czkujesz...Sorki jak was to tak uraziłem tym... proszę używać funkcji "edytuj" posty ł?cze Artix
Gość Dragon Opublikowano 30 Maja 2007 Opublikowano 30 Maja 2007 Smutny, bezczelny młody człowieku z Radomia... nie pamiętam żeby kto? komu? na tym forum napisał cyt. "ch...j ci do tego"... mało tego, to nawet w tym jednym bardzo krótkim słowie popełniłe? bł?d... ortograficzny... rozumiem, że matura to WIELKIE marzenie... Na silnikach się nie znasz, z ortografi? nie masz nic wspólnego... Czy Ty chodziłe? do szkoły???? - je?li tak to po co i co tam robiłe????? Wiem, uczyłe? się ubliżać innym... Aha, w Lublinie nie ma tramwajów więc nie mam się czego czepić a niestety nie jeste? (i wszystko wskazuje na to, że nie będziesz) mi kompanem do "rozmów" przez np. komunikator GG. Mam tylko nadzieję, że wiesz co oznaczaj? słowa wzięte w cudzysłów... Dla tych którzy nie wiedz? o co chodzi, zamieszczam ostatni post tegoż młodzieńca: kamilus Post: 30-05-2007, 19:37 ale h... cie Dragon obchodzi jak ja pisze nie masz czego sie czepic to czep sie tramwaju,chcesz sobie powrzucać to dawaj na gadu nie rób lipy na forum,bo widze że niektozi na tym forum s?.... A co z t? koncówki to podobno ja przywiozł,ale to podobno...A k?presje to sprawdził ale pod palcem... Polecam szczególnie ostatnie zdanie... Czy kto? wie o co chodzi???? I tak żeby być fair (dla Kamilusa: fair - angielskie słowo, czytaj [fer], potocznie oznacza być w porz?dku) to poprosiłem admina o zamknięcie tamtego tematu i zablokowanie usera (dla Kamilusa: user - ang. słowo, czytaj [juser], potocznie znaczy użytkownik) Kamilus... Wszystko ma swoje granice... trudno mi zaakceptować co? takiego... bardzo trudno...
Gość scottie Opublikowano 30 Maja 2007 Opublikowano 30 Maja 2007 Dragon !wchair brak słów na takich ludzi !guns
Administrator Artix Opublikowano 30 Maja 2007 Administrator Opublikowano 30 Maja 2007 Dyslekcja to trudnosci z czytaniem nie pisaniem. Uzywaj Mozilla Firefox,ona podkresla bledy jak WORD i skoncza sie problemy. Pisz poprawnie albo nie pisz wcale, bo na tym forum obowiazuja zasady i to dosyc rygorystyczne. O czym jeszcze nie zdazyles sie przekonac ale masz duze szanse to zrobic. My poprostu dbamy nie tylko o wyglad skuterow ale i o jakosc naszych rozmow.
ultras Opublikowano 30 Maja 2007 Opublikowano 30 Maja 2007 Dragon Bracie! !bicz PRECZ Z LAMERSTWEM [czytać jak napisano; z angielskiego lame - kulawy; okre?lenie osoby nie kompetentnej, niedojrzałej, upo?ledzonej społecznie]
Gość denver27 Opublikowano 31 Maja 2007 Opublikowano 31 Maja 2007 Czy moge wzi?ć w obrone Kamilusa? !bicz Prosze mi wskazac punkt regulaminu forum który traktuje o ortografii?
dr.big Opublikowano 31 Maja 2007 Opublikowano 31 Maja 2007 Czy moge wzi?ć w obrone Kamilusa? Prosze mi wskazac punkt regulaminu forum który traktuje o ortografii? Znowu dzielenie wlosa na 4 !bicz ? Regulaminu punkt 4b i 5. A ja od siebie powiem tylko: Netykieta...
Klubowicze Profesor Opublikowano 31 Maja 2007 Klubowicze Opublikowano 31 Maja 2007 !!!NIE MAM PROBLEMóW Z ORTOGRAFIA NIE JESTEM DYSLEKTYKIEM itp!!!Taki jest mój sposób pisania,pisze szybko,i nie zwracam uwagi Smieszne tłumaczenie - taki jest sposób pisania. Widzę ,że oprócz błędów orto. może zaczniesz pisać nie na temat bo taki masz sposób rozumowania. Piszesz - nie jestem dyslektykiem - jeżeli tak to jest to lekceważenie czytaj?cych forum (co się będę dla nich wysilał - prawda) Jeszcze jedno - wymiana zdań (nie musimy sie wszyscy we wszystkim zgadzać) nie upoważnia nikogo (a wszczególno?ci osobę o wiele młodsz? od wszystkich na forum) do używania słów niecenzuralnych (wyja?nienie znaczenia - słowa ogólnie przyjęte jako nieprzyzwoite , obrażaj?ce). Pomy?l zanim co? napiszesz Pozdrówko!
ultras Opublikowano 31 Maja 2007 Opublikowano 31 Maja 2007 Czy moge wzi?ć w obrone Kamilusa? !bicz Prosze mi wskazac punkt regulaminu forum który traktuje o ortografii? Proszę przeczytaj zatem punkt pi?ty regulaminu i wejdĽ na podany pod słowem "Nietykiety" link. W pod temacie "Inne ważne informacje" znajdziesz wzmiankę o ortografii. Nikt nie ma tu do nikogo pretensji za pomyłkę czy literówkę, któr? łatwo edytować. To raczej postawa Kamilusa jest naganna, jego niechęć do starania się i stanowisko, które można okre?lić taki jestem i już. Id?c dalej tym tropem można by było się spodziewać, że taka osoba kiedy mówi i jej się nie chce otwierać ust po prostu bełkocze i to nasz problem bo jemu się nie chce i już. Czy ja za dużo wymagam?
Gość denver27 Opublikowano 31 Maja 2007 Opublikowano 31 Maja 2007 Alez Doktorze Big !bicz uzyles kiedys pieknego sformułowania "huzia na Józia",i tak? wlasnie sytuacje obserwuje
dr.big Opublikowano 31 Maja 2007 Opublikowano 31 Maja 2007 Alez Doktorze Big uzyles kiedys pieknego sformułowania "huzia na Józia",i tak? wlasnie sytuacje obserwuje Nie wiem co ma to sformuowanie do szukania akurat w tym w temacie !bicz . Odpowiedzialem jedynie na Twoje pytanie odnosnie regulaminu ze wskazaniem na Netykiete. To wszystko. PS. Polecam przeczytac post inicjujacy ten temat . Zwlaszcza ostatnie zdanie.
Gość denver27 Opublikowano 31 Maja 2007 Opublikowano 31 Maja 2007 zapewne czytales powyzsze posty i widzisz co tu sie odbywa.przeciez to swoisty lincz na uzytkowniku Kamilus,teraz czytasz i nie reagujesz,swoista huzia na Józia [PS. Polecam przeczytac post inicjujacy ten temat !bicz . Zwlaszcza ostatnie zdanie. powiem tak,młodosc musi sie wyszumiec ,to jest wiek buntu i kropka.A teraz was juz zegnam ,ide spac proszę używać funkcji "edytuj" posty ł?cze Artix
Sympatycy szorstki Opublikowano 31 Maja 2007 Sympatycy Opublikowano 31 Maja 2007 Denver, niepotrzebnie się czepiasz, bo być może czego? tu nie rozumiesz. |pieszę więc z wyja?nieniem. Jako człowiek z do?ć sporym do?wiadczeniem forumowym, zaręczam Ci, że gdyby?my nie reagowali, albo zbyt delikatnie dawali do zrozumienia, że takie postawy jak Kamilusa s? naganne i nie ma na nie miejsca na naszym forum, staliby?my się boardem w stylu forum onetu czy gazwybu (albo forum w stylu pewnego "kanarkowego" "portalu")... Polecam Tobie, jak i innym mniej obeznanym w netykiecie, przeczytanie paru zadań na tej stronie (wówczas może zrozumiesz o co ta "wojna"): LINK ---> |miecenie na forach, kto, jak i dlaczego ? pzdr Najlepsz? obron? jest ignorowanie delikwenta a je?li nie pomaga: ban. Tu jednak, staramy się najpierw go?cia czego? nauczyć i st?d tyle wpisów. Ja osobi?cie, zanim napisałem cokolwiek na ogólnym, zwróciłem mu uwagę za pomoc? PM. Niestety, albo nie wie co to jest albo "olał" pro?by. EDIT: Denver27: "młodosc musi sie wyszumiec ,to jest wiek buntu i kropka" Bzdura ! i też kropka...
Gość MICHAŁ CHEMIK Opublikowano 31 Maja 2007 Opublikowano 31 Maja 2007 "ch...j ci do tego"... mało tego, to nawet w tym jednym bardzo krótkim słowie popełniłe? bł?d... ortograficzny... Dragonku nie tak do końca Poszukałem i wychodzi z tego że obie wersje s? poprawne Looknij sobieZnaczenie i pisownia słowa h.. pozdrawiam P.s. No chyba że chodziło Ci o pisownie słowa "Ci"
Gość kamilus Opublikowano 31 Maja 2007 Opublikowano 31 Maja 2007 no sory ale jak narazie to wy mi ubliżacie a nie ja wam,nie wiem po co taka wojna jest o bzdure.Przepraszam...
Gość Dragon Opublikowano 31 Maja 2007 Opublikowano 31 Maja 2007 denver27 napisano 31-05-2007, 8:09 ...powiem tak,młodosc musi sie wyszumiec ,to jest wiek buntu i kropka.A teraz was juz zegnam ,ide spac... Po obserwacji Twoich wcze?niejszych postów, nie spodziewałem się niczego innego... Masz w jednym rację: młodo?ć musi się wyszumieć ale... wszystko ma swoje granice... o tym już zapomniałe?... tutaj te granice zostały przekroczone i większo?ci się to nie podoba... je?li chce się wyszumieć to dlaczego TUTAJ???? Teraz zobacz niżej... szorstki napisano 31-05-2007, 8:25 Ja osobi?cie, zanim napisałem cokolwiek na ogólnym, zwróciłem mu uwagę za pomoc? PM. Niestety, albo nie wie co to jest albo "olał" pro?by. ... jak widzisz, Paweł próbował... i co? i nico!!!! Zwróć jeszcze uwagę na fakt, że jeste? osamotniony w tej "walce" czyli pewnie nie masz racji... MICHAŁ CHEMIK napisano 31-05-2007, 12:42 QUOTE (Dragon @ 30-05-2007, 22:16 ) "ch...j ci do tego"... mało tego, to nawet w tym jednym bardzo krótkim słowie popełniłe? bł?d... ortograficzny... Dragonku nie tak do końca Poszukałem i wychodzi z tego że obie wersje s? poprawne Looknij sobieZnaczenie i pisownia słowa h.. pozdrawiam P.s. No chyba że chodziło Ci o pisownie słowa "Ci" No tu się ubawiłem... szczególnie czytaj?c tamte komentarze... W mojej ?wiadomo?ci jest zakodowane, że "to" słowo pisze się przez "ce-ha"... tak kiedy? mówił prof. Miodek... Nie zmienia to jednak faktu, że posty Kamilusa prócz porównań i wyzwisk nie maj? (często) sensu logicznego... Uważam, że każdy z nas błedy może popełniać, uważam też, że każdy z nas je popełnia... mniejsze czy większe... to jest ludzka przypadło?ć mylić się... nie to jest problemem... problemem jest to jak się zachował Kamilus po krytyce... czy miał rację? - czy powinien tak zareagować???? Osobi?cie nie przywykłem do zwrotów do mnie w stylu "ch...j Ci do tego"... czy to w życiu codziennym czy tu na forum... tym bardziej, że gdybym się dobrze postarał to mógłbym mieć syna w jego wieku... Smutne zaczyna się to robić... takie co? może być pocz?tkiem końca... EDIT: kamilus napisano 31-05-2007, 13:06 no sory ale jak narazie to wy mi ubliżacie a nie ja wam,nie wiem po co taka wojna jest o bzdure.Przepraszam... Jest (chyba) mały sukces... to dobrze...
Jerzyk Opublikowano 31 Maja 2007 Opublikowano 31 Maja 2007 Przepraszam Cię bardzo, Kamilus, ale czy nie przesadzasz? Czym zostałe? obrażony? Co Ciebie tak bardzo dotknęło? Czyżby prawda? Forma kontaktowania się z innymi również jest ważna. Niezależnie od samego tematu, na który chcesz się wypowiadać. Zechciej – proszę Cię bardzo – zrozumieć, że sw? niedbało?ci? o form? nonszalancj? często możesz wywoływać u ‘odbiorców Twych komunikatów/wypowiedzi’ podobne odczucia. Nawet wtedy, gdy nie będ? one tak jednoznacznie wyrażane, jak to ma miejsce w tym przypadku. Wnioski wyci?gniesz oczywi?cie sam. Przemy?l to spokojnie, bez uniesienia, nerwów, uczucia urazy do otoczenia. Najlepiej nie odpowiadaj natychmiast. WeĽ kilka długich oddechów – to bardzo pomaga. Przemy?l tylko ‘tę sprawę’ na spokojnie. Pozdrawiam.
Gość Raq Opublikowano 31 Maja 2007 Opublikowano 31 Maja 2007 no sory ale jak narazie to wy mi ubliżacie a nie ja wam,nie wiem po co taka wojna jest o bzdure.Przepraszam... edukować , edukować i jeszcze raz edukować. słuchajcie - to do nas należy. ta dzisiejsza młodzież jest nasz? przyszło?cia - za ile? tam lat to oni będ? być może nauczać następnych jak należy postępować. nie odwracajmy sie od nich i uczmy ich jak postępować. nie zostawiajmy ich bez nauki i przykładu. wydaje mi się ,że to jest nasz obowi?zek. niniejszym: proszę OP'a o KICK'a dla użytkownika kamilus, a w razie dalszego uporu o BAN'a nauka: 1 Co to jest OP/KICK/BAN ? OP - Operator. Osoba, która ma dbać o porz?dek na np. HUB-ie, Admin na forum KICK - z angielskiego kopniak. Dosyć często prewencyjne działanie maj?ce na celu przywołanie do porz?dku użytkownika. Najczę?ciej "kopa" można dostać za nieodpowiednie zachowanie lub "floody". "Kopa" może dać jedynie Operator. BAN - z angielskiego zakaz. Ograniczenie czasowe wprowadzane przez Operatora. Je?li użytkownik mimo KICK-a dalej zachowuje się nieodpowiednio lub łamie postanowienia Regulaminu HUB-a, to poprzez BAN-a zostaje odcięty od HUB-a. Je?li i to nie pomoże, to konto może zostać zablokowane i/lub usunięte zgodnie z Regulaminem. Je?li dostaniesz BAN-a to jeszcze nie koniec ?wiata. Zweryfikuj własne zachowanie na HUB-ie. Zastanów się, czy warto się narazić na utratę konta. Zgodnie z Regulaminem dla szczególnie "zasłużonych"(czyt.: łami?cech zasady) konto zostanie skasowane bez możliwo?ci założenia ponownie.
Gość majon Opublikowano 31 Maja 2007 Opublikowano 31 Maja 2007 Nie zmienia to jednak faktu, że posty Kamilusa prócz porównań i wyzwisk nie maj? (często) sensu logicznego... Uważam, że każdy z nas błedy może popełniać, uważam też, że każdy z nas je popełnia... mniejsze czy większe... to jest ludzka przypadło?ć mylić się... nie to jest problemem... problemem jest to jak się zachował Kamilus po krytyce... czy miał rację? - czy powinien tak zareagować???? Osobi?cie nie przywykłem do zwrotów do mnie w stylu "ch...j Ci do tego"... czy to w życiu codziennym czy tu na forum... tym bardziej, że gdybym się dobrze postarał to mógłbym mieć syna w jego wieku... Smutne zaczyna się to robić... takie co? może być pocz?tkiem końca... Witam mialem nie zabierac glosu w tej "dyskusji" ale mysle Kamillu ze powinines zajzec do arch.i poszukac wsrod moich postow i zobaczyc jaka reakcje wywolal jedn z nich, ktory nie powinien sie pojawic.A byl calkiem podobny do Twojego. I po co??? do dzis zadaje sobie to pytanie? Mozesz wiele zla wyrzadzic w zyciu tylko uwierz mi ze potem musisz wlac w siebie czare goryczy i nie dlatego ze ktos Cie zbanuje bo zawsze mozesz znalesc inne forum i tam sie wysilac, ale dlatego ze przyjdzie czas na refleksje.Najgorzej jest wtedy gdy mimo to ktos wyciagnie do Ciebie dlon i usmiechnie sie a wtedy kolego chcesz zapasc sie pod ziemie i trudno potem spojzec sobie w oczy Pomysl o tym ze moze ktoregos dnia spotkasz takiego Dragona na swojej drodze ktory wyciagnie do Ciebie pomocna dlon i co???....Powiesz mu ze ....obchodzi. Chcialbym zebys nie buntowal sie i nie odbieral tej krytyki jaka Cie tu spotkala jak atak personalny na Twoja osobe, raczej powinienes potraktowac ja jako wyciagniecie reki w Twoim kierunku.Pewnie pomyslisz sobie jestem mlodszy a tu starzy wyjadacze probuja Cie umoralniac i wychowywac...otoz kolego tak bo czlowiek uczy sie cale zycie i powinien korzystac z wiedzy i doswiadczen innych i wlasnie dlatego prosze Cie wypowiedz to magiczne slowo i zakonczmy ten temat. Naprawde warto nie ma sensu byc poprzeczniakiem bo zostaniesz sam na tym swiecie i wtedy bedzie juz za pozno by odwrocic cala sytuacje.Nie sadze zeby ktos z moich przedmowcow palal do Ciebie nienawiscia Ci ludzie sa poprostu zniesmaczeni i zasmuceni wiec zmien to i niech radosc zapanuje w Twoim sercu. pozdrawiam Cie majon(renegat)
Gość Dragon Opublikowano 31 Maja 2007 Opublikowano 31 Maja 2007 Nie zmienia to jednak faktu, że posty Kamilusa prócz porównań i wyzwisk nie maj? (często) sensu logicznego... Uważam, że każdy z nas błedy może popełniać, uważam też, że każdy z nas je popełnia... mniejsze czy większe... to jest ludzka przypadło?ć mylić się... nie to jest problemem... problemem jest to jak się zachował Kamilus po krytyce... czy miał rację? - czy powinien tak zareagować???? Osobi?cie nie przywykłem do zwrotów do mnie w stylu "ch...j Ci do tego"... czy to w życiu codziennym czy tu na forum... tym bardziej, że gdybym się dobrze postarał to mógłbym mieć syna w jego wieku... Smutne zaczyna się to robić... takie co? może być pocz?tkiem końca... Witam mialem nie zabierac glosu w tej "dyskusji" ale mysle Kamillu ze powinines zajzec do arch.i poszukac wsrod moich postow i zobaczyc jaka reakcje wywolal jedn z nich, ktory nie powinien sie pojawic.A byl calkiem podobny do Twojego. I po co??? do dzis zadaje sobie to pytanie? Mozesz wiele zla wyrzadzic w zyciu tylko uwierz mi ze potem musisz wlac w siebie czare goryczy i nie dlatego ze ktos Cie zbanuje bo zawsze mozesz znalesc inne forum i tam sie wysilac, ale dlatego ze przyjdzie czas na refleksje.Najgorzej jest wtedy gdy mimo to ktos wyciagnie do Ciebie dlon i usmiechnie sie a wtedy kolego chcesz zapasc sie pod ziemie i trudno potem spojzec sobie w oczy Pomysl o tym ze moze ktoregos dnia spotkasz takiego Dragona na swojej drodze ktory wyciagnie do Ciebie pomocna dlon i co???....Powiesz mu ze ....obchodzi. Chcialbym zebys nie buntowal sie i nie odbieral tej krytyki jaka Cie tu spotkala jak atak personalny na Twoja osobe, raczej powinienes potraktowac ja jako wyciagniecie reki w Twoim kierunku.Pewnie pomyslisz sobie jestem mlodszy a tu starzy wyjadacze probuja Cie umoralniac i wychowywac...otoz kolego tak bo czlowiek uczy sie cale zycie i powinien korzystac z wiedzy i doswiadczen innych i wlasnie dlatego prosze Cie wypowiedz to magiczne slowo i zakonczmy ten temat. Naprawde warto nie ma sensu byc poprzeczniakiem bo zostaniesz sam na tym swiecie i wtedy bedzie juz za pozno by odwrocic cala sytuacje.Nie sadze zeby ktos z moich przedmowcow palal do Ciebie nienawiscia Ci ludzie sa poprostu zniesmaczeni i zasmuceni wiec zmien to i niech radosc zapanuje w Twoim sercu. pozdrawiam Cie majon(renegat) O kurdę...
Gość kamilus Opublikowano 31 Maja 2007 Opublikowano 31 Maja 2007 PRZEPRASZAM Dragon i wszystkich tych których wkurzyłem.Chyba jednak macie racje co do mojego nieodpowiedniego zachowania.Jednym słowem przegiołem na całej linii...Jeszcze raz wszystkich przepraszam...
Rekomendowane odpowiedzi