Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Finansowanie drogiego hobby w Polsce

W jaki sposób finansowała?/e? zakup swojego marzenia (nowe maxi) ?  

76 użytkowników zagłosowało

Nie masz uprawnień do głosowania w tej ankiecie lub wyświetlania jej wyników. Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Obelixie .. przybliż nam szczegóły swojego leasingu !scooter

Opublikowano
..wolę wyłożyć sałatę i zapomnieć, a nie co miesi?c przez np. 3 lata wyskakiwać z kasy - to tak z psychologicznego podej?cia do tematu

To zupełnie odwrotnie niż zrobiłem ja. 4 letniego AN650 sprzedałem, gotówkę zainwestowałem a nowego Burgiego wzi?łem z Sokoła w leasing. Poszło łatwo i przyjemnie bez zbytnich formalno?ci i sprawdzania przez bank (Raiffeisen Leasing) - większo?ć załatwił Qwaki. :D

Chwalę sobie tak? opcję i polecam !scooter

Obelix

m?dra głowa ( piszę o konstrukcji finansowej a nie o wyborze skutera :D )

Opublikowano
(...)Pytanko Do DR BIG.

Bigu może opisalby? jak dzwigienka taka czy inna funkcjonuje na twoim podwórku???(...)

Przy kupnie nowych moto, 2 razy skorzystalem z finansowania przez bank powiazany z dana marka. Czas oczekiwania to dodatkowo ok. 30 min. na sprawdzenie. Wysokosc procentow waha sie od 2,99 do 0% z czego dla kupujacych ktorys raz z kolei zmierza w kierunku 0%.

Jesli pojazd jest kredytowany, a nie placony cash, to troche trudniej negocjowac dodatki (bo ceny juz raczej nie mozna). Daje sie wynegocjowac kufer, kask, alarm albo jakas dodatkowa szybe i jest to raczej normalne.

Wszystko zalezne od wysokosci zakupu.

PS. Najkorzystniejszy jest oczywiscie leasing na firme, ale rozmawiamy tu chyba o rozwiazaniach prywatnych.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Sorki Szorstki, że znowu Ci sondę za?miecam.

Trochę podzwoniłem po znajomkach z różnych firemek leasingowych i oto wnioski...

Przede wszystkim koszt zakupu przy podparciu tak? dzwigienk? trzeba podwyższyć o jakie? 15%- 25% warto?ci nowego sprzętu w okresie dwóch lat uwzględniaj?c opłatę wstępn? i tu zależy od wyboru kupuj?cego oraz oplacie za wykup sprzetu po umowie.

Wliczone w tym jest również ubezpieczenie i wymagane jest w pakiecie poprzez firmę, która ma podpisan? umowę z leasingodawc?.

Szukałem korzy?ci i na razie nie znalazłem chociaż koszt nawet 25% w okresie dwóch lat byłbym w stanie przeżyć z uwagi na korzy?ci księgowo - podatkowe ( koszt w cało?ci dla firmy :lol: )

Następna sprawa to przy warto?ci nowego skutera poniżej 20 tys. nie wszystkie towarzystwa s? w stanie podj?ć się sfinansowania 2oo :rolleyes:

Kolejna sprawa to ubezpieczenie ja prosiłem o porównanie dla x-maxa cena 18900 przed negocjacjami o upust cenowy ;) .

Jak uslyszałem jaki pakiet AC,OC,NW i Assistance oferuje PZU spadłem z krzesła 2882 zł :D

Także sami widzicie dzwigienka leasingowa w POLANDZIE ;) nie wygl?da tak słodko jak kredyt u DR BIG'a w DEUTCHLANDZIE :rolleyes:

Można naprawdę pożyczyć tanie pieni?dze, trzeba tylko wiedzieć gdzie i jak ;)

post napisany 9 min po tym, bez użycia funkcji "edytuj" został usunięty zgodnie z ostrzeżeniem. http://www.burgmania.net/forum/index.php?showtopic=3911

Artix

Opublikowano

mam kymco ex w leasingu w getin banku, nie jest zbyt tanio

z 16.900 zrobiło się około 20.000 przez 36 miesięcy :) rata około 400 zł

ale ogólnie OK, przecież pieni?dze powinny robić pieni?dze :)

natomiast straszne ceny ubezpieczenia podajecie, ja mam allianz i niecałe 1000 zł za OC i AC, tylko polecam dobrego brokera whist