Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Finansowanie drogiego hobby w Polsce

W jaki sposób finansowała?/e? zakup swojego marzenia (nowe maxi) ?  

76 użytkowników zagłosowało

Nie masz uprawnień do głosowania w tej ankiecie lub wyświetlania jej wyników. Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Rekomendowane odpowiedzi

• Sympatycy
Opublikowano

W nawi?zaniu do tematu:

jak oni chc? rozbujać sprzedaż maxi ?

Postawiłem tam tezę, że tylko dwie sprawy, jako tako, nakręcaj? sprzedaż

nowych maxi w Polsce:

1: Pasja ekskluzywnej grupy motocyklistów

2: Korzystne formy finansowania zakupu (kredyt/leasing)

Ankieta jest anonimowa, więc my?lę, że nie ma problemu. Może udowodnić postawion? przezemnie tezę lub jej zaprzeczyć . !tut

Może również w jakim? sensie pomóc sprzedawcom, dostosować w pewnym stopniu ofertę, do możliwo?ci finansowych mieszkańców naszego pięknego Kraju.

pzdr

• Sympatycy
Opublikowano

Ja mam w leasingu na 36 m-cy i sobie chwalę. Co prawda finalnie wyjdzie o wiele drożej ale nie trzeba sobie robić przeci?gu w portfelu na dzieńdobry.

Pozdrawiam ORZECH.

Opublikowano

Zdecydowanie leasing...

Koszt na poziomie 7% warto?ci przy ofercie na 24mies. można szybciutko odrobić obracaj?c nie wydan? gotówk?.

pozdro,

Cappo

Opublikowano

100% gotówka....

Opublikowano
Ja mam w leasingu na 36 m-cy i sobie chwalę. Co prawda finalnie wyjdzie o wiele drożej ale nie trzeba sobie robić przeci?gu w portfelu na dzieńdobry.

Mimo odliczania VATu i wrzucania cało?ci raty leasingowej w koszty wychodzi finalnie wychodzi o wiele drożej? Możesz napisać więcej szczegółów? Interesuje mnie to, bo być może tak sfinansuję zakup...

Gość |wistak
Opublikowano
W nawi?zaniu do tematu:

jak oni chc? rozbujać sprzedaż maxi ?

Postawiłem tam tezę, że tylko dwie sprawy, jako tako, nakręcaj? sprzedaż

nowych maxi w Polsce:

1: Pasja ekskluzywnej grupy motocyklistów

2: Korzystne formy finansowania zakupu (kredyt/leasing)

Ankieta jest anonimowa, więc my?lę, że nie ma problemu. Może udowodnić postawion? przezemnie tezę lub jej zaprzeczyć .  !happybth

Może również w jakim? sensie pomóc sprzedawcom, dostosować w pewnym stopniu ofertę, do możliwo?ci finansowych mieszkańców naszego pięknego Kraju.

pzdr

Witam,

Szorstki od strony statystycznej ankieta ciekawa a jej wyniki z uwagi na ilosc zarejestrowanych "pozytywnie zakręconych" !holiday mog? posłużyć do zbudowania profilu zmian w ofercie dotycz?cej sprzedaży w POLANDZIE !happybth

Jednak jeżeli ankieta się rozbuja !happybth może wnioski z niej pyn?ce pozwol? napisać "protest song" :lol: na cze?ć dealerów i central importerskich a tytułem będzie "OPEN YOUR EYES" !happybth !happybth

Ja jeszcze jak się zanosi nie zakupię !wchair kontynuuję inne priorytetowe wydatki !guns

Gratuluję pomysłu i jako autor w?tku "jak oni chc? rozbujać sprzedaż maxi ?" jaki myslalem nie zostanie wogóle podjętyprzez forumowiczów z ciekawo?cia będę ?ledził wyniki !happybth !happybth

Pozdrawiam

• Sympatycy
Opublikowano
Ja jeszcze jak się zanosi nie zakupię  !wchair  kontynuuję inne priorytetowe wydatki !guns

Ja gdybym kupował, to również finansowałbym z "dĽwigienk?" - taki lajf... !happybth

Niestety, moje priorytety od dobrych paru lat i do tego "takie tam problemiki..." !happybth, powoduj?, że rozumiem Cię bardzo... !happybth

pzdr

BTW:

Apeluję !happybth o głosy w ankiecie !

Jednak powiem szczerze, je?li nie czujecie wyraĽnej potrzeby, to nie ma wymogu wypowiadania się po głosowaniu... Aczkolwiek

miło, że w?ród klubowiczów taka szczero?ć istnieje !happybth

Gość |wistak
Opublikowano
Niestety, moje priorytety od dobrych paru lat i do tego "takie tam problemiki..." !happybth, powoduj?, że rozumiem Cię bardzo... !happybth

pzdr

Aczkolwiek miło, że w?ród klubowiczów taka szczero?ć istnieje !happybth

Szorstki pokazujesz buduj?c? postawę w podejsciu do tematów !wchair !guns

Opublikowano

Tylko i wył?cznie gotówka, jak mnie nie stać to kupuję tańszy, jak nie ma tańszego to nic nie kupuję i zbieram na lokacie.

Po prostu tyle po?redników zarabia na nas, że tego jednego(bank) można pomin?ć.

No ale ja jestem starszej daty i z tego co widzę to młodsi wiekiem s? w tej kwestii ?mielsi, albo bardziej napaleni !wchair

Pozdrawiam

RobB.

Gość |wistak
Opublikowano
Po prostu tyle po?redników zarabia na nas, że tego jednego(bank) można pomin?ć.

Pozdrawiam

RobB.

|wieta racja RobB albo nas stać albo nie ale zyski na lokacie zjada inflacja, która i tak jest niska a niedlugo bedzie wyższa !guns albo RPP będzie zapobiegać kosztem pożyczonego pieni?dza ) !wchair

Jest takie przyslowie w ekonomii " Pieni?dz pozyczony jest tańszy od własnego" i uwierz mi w w IV Polsce sprawdza się jak daleko sięgnę wzrokiem na kraje o?cienne !happybth

Pozdrawiam

Opublikowano

Kupiłem na kredyt. Gotówkę inwestuję nieustannie...

Poza tym na lokacie nawet na jeden dzień zostawiłbym ani jednej złotówki.

Opublikowano

Dobra takie jak skuter,TV,AGD, mieszkanie zawsze staram sie kupować na ... uwaga tylko korzystne raty ... a gotóweczka pracuje na odsetki od rat jak i na mnie i ew. dodatki do moto .... po co inwestować swoje lepiej być jak bank pżyczyć gdzie się da i ich własn? kask? zarabiać na nich i samego siebie.

Akcje to jest to !!!! !wchair !guns

Opublikowano

A może kto? napisze, jak to jest z leasingowaniem skuterów - jaka procedura, jakie raty? To naprawdę ciekawa inormacja !wchair.

• Sympatycy
Opublikowano

Mak musisz poczekać do jutra jak w papiren popatrzę to Ci wszystko wyłuszczę co do złotówki.

Tak z głowy to:

Wpłata własna: 20%

Raty: 36 co? około 540 netto

Ubezpieczenie co? ciut pow. 2 tysięcy w Allianzie

Pozdrawiam ORZECH

Opublikowano

Wzialem kredyt konsumpcyjny w Irlandii w AIB na zakup nowego skutera.

Rocznie oddaje bankowi 10 % wiecej.

Jakbym mial zbierac, to musialbym poczekac z 9 miesiecy.

Jednak potrzebowalem srodek transportu do pracy, wiec zdecydowalem sie na taka forme finansowania. Pozyczylem troche wiecej niz cena skutera w salonie, by nadwyzke zainwestowac.

Pozdrawiam

• Administrator
Opublikowano

Niestety pozyczam na zakup nowej zabawki. Jakos latwiej mi splacac w ratach niz zaplacic w calosci. !bicz

Gość denver27
Opublikowano

u mnie w gre wchodzi tylko i wył?cznie kredyt !bicz choc zakup podobnie jak u Szorstkiego i |wistaka musi poczekac.jakbym mial kupowac za gotówke to dzisiaj bym nic nie mial,bo zanim bym uskładal to juz by cena byla inna,a tak bank udziela pozyczke i sobie tak spłacam powolutku.i chce jeszcze nadmienic ze wszystko co mam ,zawdzieczam tylko sobie i ciezkiej pracy .na rodzicach także nie żeruje gdyz sami maj? niewiele.Dlatego tez nie skonczylem studiów bo musialem isc do pracy zaraz po odbyciu zasadniczej sluzby wojskowej.to tyle :D

mozna by rzec lajf is brutal part two ;) czasami jestem wylewny jak amerykanin !piwko

Gość |wistak
Opublikowano

Przepraszam Szorstki, że wrzucę tu małe pytanko mimo, że w?tek jest typowo sond? :D

Pytanko Do DR BIG.

Bigu może opisalby? jak dzwigienka taka czy inna funkcjonuje na twoim podwórku???

Wkońcu jeste?my w UE i mamy możliwo?ć kredytować się wszędzie.

Taki wariant prównawczy tez da jaki? pogl?d forumowiczom !bicz

Przy obecnym poziomie warto?ci PLN/EUR wielce prawdopodobne że w perspektywie kolejnych 4, 5 lat taka dzwigienka mogłaby się okazać bezkosztowa lub koszty bylyby nieporównywalnie niższe.

Pozdrawiam

Opublikowano

kredyt absolutne 0%...ale tak tylko u Qwakiego w Sokół Lublin !bicz

Opublikowano

Ponieważ kupiłem używkę, zapłaciłem żyw? gotów?. Czasem, jak zastanowię się, ile kosztowało mnie to pracy, wysiłku i czasu to pukam się w głowę my?l?c "aly Ty głupi jeste?, tyle szmalu na skuter...". Ale z drugiej strony jak kto? ma pasję, której gotów jest po?więcić sporo czasu i wysiłku, to słowo "rozs?dek" jest jakby trochę nie na miejscu :D

Pozdrawiam

bartosinski

Gość elwood_blues
Opublikowano

Nowe skutery/motocykle zawsze kupowałem na kredyt, natomiast używane, tak jak ostatni mój nabytek - gotówka.

• Sympatycy
Opublikowano
Nowe skutery/motocykle zawsze kupowałem na kredyt, natomiast używane, tak jak ostatni mój nabytek - gotówka.

Elwood, sonda dotyczy jedynie nówek, kupionych u dealera w Polsce.

Chyba jasne.

pzdr

Opublikowano

niestety nie miałem jeszce okazji kupować nówexa z salonu ... ale może kiedy? i jeżeli do tego dojdzie to raczej za gotówkę, wolę wyłożyć sałatę i zapomnieć, a nie co miesi?c przez np. 3 lata wyskakiwać z kasy - to tak z psychologicznego podej?cia do tematu

Opublikowano
..wolę wyłożyć sałatę i zapomnieć, a nie co miesi?c przez np. 3 lata wyskakiwać z kasy - to tak z psychologicznego podej?cia do tematu

To zupełnie odwrotnie niż zrobiłem ja. 4 letniego AN650 sprzedałem, gotówkę zainwestowałem a nowego Burgiego wzi?łem z Sokoła w leasing. Poszło łatwo i przyjemnie bez zbytnich formalno?ci i sprawdzania przez bank (Raiffeisen Leasing) - większo?ć załatwił Qwaki. <_<

Chwalę sobie tak? opcję i polecam !scooter

Obelix