Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Co by było gdyby... AK550 kontra Tmax530

Co by było gdyby... AK550 vs. Tmax530  

53 użytkowników zagłosowało

Nie masz uprawnień do głosowania w tej ankiecie lub wyświetlania jej wyników. Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pomijamy oczywiście wartość skuterów przy zakupie i późniejszej sprzedaży. Koncentrujemy się tyko na tym, czym chcemy jeździć przez te 2 lata.

To ma być jedynie zabawa, wiec proszę jej nie psuć abstrakcyjnymi wywodami ? .

• Klubowicze
Opublikowano

Gdyby nie to że na obu jest mi nie do końca wygodnie (są za szerokie i słabo dosięgam do ziemi) to mając wiedzę o problemach z AK 550 nie zdecydował bym się na niego. 

Opublikowano

Yamaha to Yamaha ??

Opublikowano
30 minut temu, Johny7205 napisał:

Yamaha to Yamaha ??

przy serwisie w Szczecinie to raczej wada ?

Opublikowano

Ja odmawiam obu. Nie pasuje mi taki styl. 

• Użytkownicy+
Opublikowano

W pierwszym temacie zaznaczyłem Tmax-a.  Też uważam że jednak puki co jeszcze Yamaha górą.  Za jakiś czas - kto wie ? 

A druga ankieta dla mnie mogła by być podzielona na dwie osobne.  Ostatnie 3 pytania jako osobna ankieta. 

Zaznaczyłem 'nie dotyczy" ze względu na to że bardzo często jeżdżę z żoną, a zarówno Tmax jak i AK mojej lepszej połowie się totalnie nie podoba ?  już nawet nie próbuję podchodzić do tematu. ?    

Opublikowano
20 godzin temu, Lucjan73 napisał:

Ja odmawiam obu. Nie pasuje mi taki styl. 

Lucku, w tym temacie popuszczamy wodze fantazji ? ...

Opublikowano
17 minut temu, dr.big napisał:

Lucku, w tym temacie popuszczamy wodze fantazji ? ...

Robert skoro mam wybór to wybieram opcję nr 3 ?

Opublikowano

Odpowiedz na pytanie nr 2

Zamieniłbym na T-Max 560 ?

Opublikowano
29 minut temu, Sobier napisał:

(...)Zamieniłbym na T-Max 560 ?

Wiem, ale nie mogłem wpisać, musiały być mniej wiecej z tego samego okresu...

Kto to wie, może na 2020 Kymco przygotuje jakąś "rakietę AK" i wszyscy pójdziemy płakać do kąta?... Zamiast prostych uczelniaczy jakieś pole siłowe ? ...

Opublikowano

Powiem szczerze że poprzedni model T-max podobał mi się o niebo lepiej, ale to kwestia gustu, a o trakcjach jezdnych nie mam zielonego pojęcia bo ani na jednym ani na drugim nie miałem przyjemności pojeździć.

Opublikowano

To w takim razie nie zmieniłbym
przy serwisie w Szczecinie to raczej wada 

A kto jeździ po ASO ?
Sama przyjemność samemu podłubać i mieć pewność że wszystko jest jak w książce
Opublikowano

akurat jeździłem tylko AK-czem więc go wybrałem, nie chce przy tym ujmować Yamaszce, szkoda że nie mam porównania.

Może na następnym zlocie uda się dosiąść T-max-a ?

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Yamaha

Rankingi sprzedaży pokazują miejsce Koreańczyków.

• Administrator
Opublikowano
3 minuty temu, dropi napisał:

Koreańczyków

Kymco to Tajwan.

Opublikowano
Dnia 1.01.2020 o 17:17, Sobier napisał:

(...)A kto jeździ po ASO ?(...)

A to zależy ? . O ile zwykłe wymiany oleju z filtrem robiłem sam (poza okresem gwarancji- bo pierwsze nie), o tyle np. wymiana opon w ASO Yamahy (ze względu na prawidłowe napięcie paska napędowego) i brak potrzeby "walki" z nieprzystosowanymi "fajansiarzami" ? . A mimo to mi przednią oponę odwrotnie założyli i poprawiali- bo kierowali się rzeźbą bieżnika, a nie wskazaniami strzałki kierunkowej?.

Ale podstawa: zero ryski na złotych felgach czy śrubach mocujących, zero brudu, zero "bylejakości". Termin umówiony na godzinę, w tym czasie "jazda próbna" na nowszej 530- ce i po ponad godzinie załatwione.

Opublikowano
1 godzinę temu, MariuszBurgi napisał:

Kymco to Tajwan.

Tak, oczywiście, choć w moim rozumieniu problemu, stawia sprawę we wspólnym, jednym szeregu:)

Opublikowano
5 godzin temu, dr.big napisał:

A to zależy ? . O ile zwykłe wymiany oleju z filtrem robiłem sam (poza okresem gwarancji- bo pierwsze nie), o tyle np. wymiana opon w ASO Yamahy (ze względu na prawidłowe napięcie paska napędowego) i brak potrzeby "walki" z nieprzystosowanymi "fajansiarzami" ? . A mimo to mi przednią oponę odwrotnie założyli i poprawiali- bo kierowali się rzeźbą bieżnika, a nie wskazaniami strzałki kierunkowej?.

Ale podstawa: zero ryski na złotych felgach czy śrubach mocujących, zero brudu, zero "bylejakości". Termin umówiony na godzinę, w tym czasie "jazda próbna" na nowszej 530- ce i po ponad godzinie załatwione.

Z tym napięciem pasa to bym uważał ?( przynajmniej w PL ). Do tej pory wszystkie 530 które wyjeżdżały z UHMA i LIBERTY miały źle napięte pasy.

• Administrator
Opublikowano

Samo posiadanie "urządzenia" (bez pewnej wiedzy) do naciągu pasa napędowego nie gwarantuje sukcesu, chociaż ASO powinno robić to z zamkniętymi oczami.

• Klubowicze
Opublikowano

Tytułem komentarza do mojego głosu w ankiecie. 

AD.1 - wybrał bym "TMax 560", bo lubię nowe sprzęty i jak wynika z treści pytania sprzęt bym "dostał" za darmo w użytkowanie, więc okazja do protestowania za free ?

AD.2 - wybrałem" nie dotyczy", bo po roku użytkowania AK550 zmieniłem go na ... Integrę, a takiej odpowiedzi w ankiecie nie znalazłem ?

Dnia 1.01.2020 o 16:57, dr.big napisał:

Jak nabywałem AK550 we wrześniu 2017, Yamaha na 100% nie miała już w PL dostępnych egzemplarzy modelu TMax 530. Były w ofercie tylko modele z silnikiem 560. Wydaje mi się, że tak te modele powinniśmy porównać.

• Administrator
Opublikowano
22 minuty temu, Piootr napisał:

Jak nabywałem AK550 we wrześniu 2017, Yamaha na 100% nie miała już w PL dostępnych egzemplarzy modelu TMax 530. Były w ofercie tylko modele z silnikiem 560.

Coś zamieszałeś w kotle... 560 to MY2020 ?

• Klubowicze
Opublikowano
12 minut temu, MariuszBurgi napisał:

560 to MY2020 ?

To ja się już w tych timaksach nie łapię. Jaki jest ten na foto poniżej ? O taki mi chodzi.

yamaha-tmax-dx-model-2019-nowy-1km-pomorskie-slupsk-508031034.jpg

Myślałem, że w ankiecie omawiany jest ten poniżej

Yamaha-TMAX-IronMax-530-3.jpg

obydwa to 530.

OK, Znalazłem różnice 530 vs 560 ?

XH3QX0ffTQiTvixCZO2vOw.jpeg

• Administrator
Opublikowano

Pierwszy to 530 SJ14.

Drugi 530 SJ09 po lifcie.

Edit: zedytowałeś ale teraz już chyba wszystko jasne ?