Klubowicze kolce_de Opublikowano 24 Maja 2007 Klubowicze Opublikowano 24 Maja 2007 Hej ho! Duzo (az za duzo) mozemy ostatnio poczytac o wypadkach - sezon sie zaczal. Moja kolezanka, ktora wlasnie zostala ratownikiem przedmedycznym zainteresowala mnie tematem pomocy dla ofiar wypadkow. Sama jestem ratownikiem WOPR od jakichs 10 lat i... kurde az wstyd przyznac ...chyba spedze weekend na doksztalcaniu A Ty ? Czy wiesz jak udzielic pierwszej pomocy ?! http://www.ratownictwo.win.pl/ Na pewno warto poczytac Pozdrowionka P.S A dla rozluznienia http://www.ratmed.pl/galeria/zdjecia/mozg_mezczyzny.jpg
Gość |wistak Opublikowano 24 Maja 2007 Opublikowano 24 Maja 2007 Hej Kolce_de. Człowiek nie sledzi co się w sprawie tematów poruszanych w po?cie zmienia. Wszystko idzie do przodu jak ja pamietam uczono mnie masażu serca, sztucznego oddychania, pozycji bezpiecznych itd... Ale warto poczytac i sie doksztalcić !tut P.s. Z tym mózgiem faceta to nie do końca prawda wiem co mówie Pozdrawiam
Gość Dylus Opublikowano 24 Maja 2007 Opublikowano 24 Maja 2007 Szczerze mówi?c, gdy ujrzałem tytuł tematu "Czy umiesz ratować życie?" przeraziłem się trochę, bo odpowiedĽ w moim przypadku brzmi jednoznacznie, krótko i stanowczo: NIE. Chociaż z mił? chęci? udałbym się na kurs ratownictwa (tzn. pierwszej pomocy). Narazie staram się pomagać honorowym krwiodastwem , w przyszłym tygodniu będzie trzecia oddana "procja" czerwonego płynu o cechach AB Rh+ Pozdrawiam
pablos Opublikowano 24 Maja 2007 Opublikowano 24 Maja 2007 I znowu trafiony zatopiony, wszystkie osoby - które przyjad? do Grotnik będ? miały okazję nauczyć się od ratowników drogowych słusznych zachowań w stosunku do rannych. Będzie pokaz i szkolenie z zakresu ratownictwa drogowego prowadzone przez Automobilklub Stołeczny MAK i PZMot w sobotę 9.05.2007 o godz.12.30. Serdecznie zapraszamy na zlot.
Gość Cie?lik Opublikowano 25 Maja 2007 Opublikowano 25 Maja 2007 ja bylem szkolony na ratownika medycznego, niestety z czasem trzeba wiedze odnowic u mnie to wypada w tym roku. pozatym wystarczy pamietac zasady postepowania i zapisac sie na kurs ktory sie konczy egzaminem. warto potem kontynuowac kurs by zdobyc uprawnienia dodatkowe umozliwiajace jezdzenie w karetkach jako sanitariusz. Szkol ratownictwa jest duzo ale to tylko zalezy od nas.
Misiek_500V Opublikowano 25 Maja 2007 Opublikowano 25 Maja 2007 temat ciekawy nie powiem 2,5 roku bylem na kursie na brazowa odznake ratownika medycznego zhp, teraz uczestnicze w kursie na mlodszego ratownika wopr i uwazam, ze poziom mojej wiedzy jest wystarczajacy, aby komus pomoc w trudnej sytuacji.... ale jest inny problem, a mianowicie przelamanie sie, aby pomoc zywemu czlowiekowi, a nie manekinowi i strach przed popelnieniem jakiogos bledu
Rekomendowane odpowiedzi