jaro205 Opublikowano 28 Listopada 2019 Opublikowano 28 Listopada 2019 Witam szanownych Kolegów i Koleżanki? Mam do Was takie małe pytanie. Przymierzam się do zmiany mojej Majeczki 250, dużo czytam różnych wieści, przeglądam fora i mam mętlik w głowie. Mam 170 cm wzrostu wagi koło 100kg. Sprawa dotyczy wyboru między tymi 2 maszynami i no właśnie:: tras będzie mało, większość jazdy koło komina, lub czasami do pracy około 30 km. Kymco nowsze, lżejsze , wyższe siedzisko, 1 cylinder, mały bagażnik moc porównywalna do hondy swt 400 Honda starsza, cięższa 2 cylindry, niższe siedzisko, większy bagażnik. Czy są na forum osoby, które są podobnego wzrostu i jeżdżą na tych motocyklach? Chciałbym poznać opinie czy aby waga hondy nie przeszkadza podczas wolniejszej jazdy?, czy jest ona bardzo odczuwalna? Co polecacie? hondę czy kymco?
Sysgone Opublikowano 28 Listopada 2019 Opublikowano 28 Listopada 2019 Co prawda jeździłem tylko Hondą z tej pary, ale nigdy jej waga nie przeszkadzała mi w sprawnym lawirowaniu pomiędzy samochodami z prędkościami na granicy "przeciągnięcia". Kultura pracy 2-cylindrowca jest bez zarzutów, mocy na miasto wystarczająco, nisko kanapa, miejsce do wyciągnięcia nóg, bardzo dobra ochrona przed wiatrem i legendarna niezawodność jednostek napędowych skłaniałaby mnie do ponownego zakupy Hondy.
Klubowicze arturo-bb Opublikowano 28 Listopada 2019 Klubowicze Opublikowano 28 Listopada 2019 Mam 170cm wzrostu a wagi 75kg. Dla mnie Honda jest idealna. Zresztą gdyby tak nie było nie nakręcił bym nią 118 tyś km. A to jeszcze nie koniec naszej wspólnej przygody. ?
slavko1 Opublikowano 28 Listopada 2019 Opublikowano 28 Listopada 2019 Mam 177 cm wzrostu a wagi 81 kg. Dla mnie Kymco jest idealne. ??? Raczej każdy użytkownik będzie chwalił swój sprzęt o ile oczywiście został kupiony z pewnego źródła - ale to bardzo dobrze świadczy o jednym i drugim sprzęcie. Na osiedlu na którym mieszkam mieszka również użytkownik Hondy SWT-400 - więc jeśli myślisz poważnie o tych sprzętach wystarczy podjechać i zobaczyć co Ci bardziej odpowiada, oczywiście jeśli kolega SWT-400 nie ma nic przeciwko?. Daleko nie masz.
Astonpiotr Opublikowano 28 Listopada 2019 Opublikowano 28 Listopada 2019 Ja jeździłem i jednym i drugim. Kymco wszystko ok tylko mocy było za mało natomiast Honda pozycja mega krzesło i czekałem kiedy tą jazda się skończy.
janusz101 Opublikowano 28 Listopada 2019 Opublikowano 28 Listopada 2019 Głos na Kymco bo ładniejsze ?
jaro205 Opublikowano 28 Listopada 2019 Autor Opublikowano 28 Listopada 2019 Dzięki za opinie. Przyznam, że trudny orzech do zgryzu. Muszę coś z tego wybrać, żeby na parę latek starczyło. Kymco jest świeże i nie ma informacji na temat żywota tego układu napędowego. Z tego co widzę honda ma całkiem spore przebiegi, ale już mnie życie nauczyło że nie ważne jaka marka, to tylko maszyna, która dziś działa a jutro .....nie Chyba skorzystam z rady kolegi slavko i podjadę na przymiarkę. Serdecznie dziękuję.
Użytkownicy+ EndriuBis Opublikowano 29 Listopada 2019 Użytkownicy+ Opublikowano 29 Listopada 2019 14 godzin temu, Astonpiotr napisał: ... natomiast Honda pozycja mega krzesło i czekałem kiedy tą jazda się skończy. a możesz rozwinąć to "krzesło" ? Może nie jest tak wygodnie jak na burgmanie, ale nogi da się do przodu wyciągnąć. 10 godzin temu, jaro205 napisał: ...Chyba skorzystam z rady kolegi slavko i podjadę na przymiarkę.... I to jest najlepsza droga. Zwróć jeszcze raz uwagę na wysokość siedziska w Kymco. Z moich odczuć (mam 175 cm wzrostu) czułem się na nim nie zbyt komfortowo, ale może to kwestia przyzwyczajenia. Lusterka w obydwu modelach do poprawy. Są zbyt "wąsko".
Astonpiotr Opublikowano 29 Listopada 2019 Opublikowano 29 Listopada 2019 Jasne Endriu! Mam 178cm. wzrostu i ni cholery nie mogłem rozłożyć nóg, miałem wrażenie że kolanami dotykam kierownicy, ręce jakoś tak blisko tułowia.... Pozycja dla mnie słaba. Natomiast jeśli chodzi o korzenie to zrozumiałe jest że Honda powinna być trwalszym sprzętem. Szczerze mówiąc dziwię się większości poszukujących nowego sprzętu że sami nie zaczną od testów dostępnych na rynku maszyn testowych. Podoba mi się to, na tym dobrze się czuję, jakie jest Wasze zdanie na temat tego Moto??
Użytkownicy+ EndriuBis Opublikowano 29 Listopada 2019 Użytkownicy+ Opublikowano 29 Listopada 2019 7 minut temu, Astonpiotr napisał: Szczerze mówiąc dziwię się większości poszukujących nowego sprzętu że sami nie zaczną od testów dostępnych na rynku maszyn testowych. Podoba mi się to, na tym dobrze się czuję, jakie jest Wasze zdanie na temat tego Moto?? a bo widzisz, nie wszyscy mieszkają w stolicy lub jej sąsiedztwie, a u nas na prowincji panie, to sobie mogę skodę lub dacię przetestować. ? motocykla praktycznie żadnego. a nie przepraszam , zdaje się że od jakiegoś czasu w Rzeszowie można HD, no ale skuterów ostatnio nie mieli ?
Astonpiotr Opublikowano 29 Listopada 2019 Opublikowano 29 Listopada 2019 29 minut temu, EndriuBis napisał: a bo widzisz, nie wszyscy mieszkają w stolicy lub jej sąsiedztwie, a u nas na prowincji panie, to sobie mogę skodę lub dacię przetestować. ? motocykla praktycznie żadnego. a nie przepraszam , zdaje się że od jakiegoś czasu w Rzeszowie można HD, no ale skuterów ostatnio nie mieli ? Ja swoje Kymco testowałem przed zakupem we Władysławowie, pojechałem ponad 200 km żeby zobaczyć co to jest warte i nie testowałem przez pół godziny jak to zwykle bywa tylko wypożyczyłem na taki czas jaki mi pasował. Choć i tak po 3 minutach wiedziałem że jestem sprzedany ????
Lucjan73 Opublikowano 29 Listopada 2019 Opublikowano 29 Listopada 2019 Rzadko spotykana w dzisiejszych czasach aktywność. Pokolenie FB pyta dzisaj o sklep w swoim bloku albo o restauracje na końcu ulicy. Nie chece się ruszyć czterech liter, wszystko ma być podane pod nos i na tacy. Niestety cyfrowa rewolucja odmóżdża, taki mamy klimat. Dobry przykład to ten wątek. Wpisów na temat Hondy SW-T na tym forum jest pewnie kilkanaście jak nie kilkadziesiąt o Kymco też jest trochę. Wystarczy wpisać w wyszukiwarkę dwa wyrazy. Tylko po co? Trzeba by było trochę poszukać, poczytać, wysiłek. 2
jaro205 Opublikowano 29 Listopada 2019 Autor Opublikowano 29 Listopada 2019 Żeby wszystkich pogodzić, To forum studiuje i przeszukuje od dłuższego czasu, i nie tylko to szukam też na forach zagranicznych, ograniczyłem wybór do 2 szt W Kymco byłem w Dziekanowie, w Warszawie na Modlińskiej, na wale miedzyszyńskim, niestety a nawet nowego modelu nie mieli, co do hondy w salonie też byłem, forza jakoś mi nie pasuje , swt w salonie nie do siądziesz, bo nie ma, to co mam wirtualnie mierzyć? Prawda jest taka każdy chwali swoje, każdy ma inny gust, a ja muszę trafić w to co mnie może odpowiadać ? Zapytałem tylko jak się jeździ osobom mojego wzrostu na tych wielkich maszynkach, ot tyle Pozdrawiam 1
Yazinz Opublikowano 29 Listopada 2019 Opublikowano 29 Listopada 2019 Cześć Jaro, Mam 175 cm wzrostu, więc niewiele więcej niż Ty. Na SW- T przejechałem 22 tyś km. Jeśli Ty jesteś niższy niż ja, a Kymco jest wyższe w siodle od Hondy, to chyba powinieneś to wziąć pod uwagę. Możliwość łatwego podparcia się daje większy komfort przy powolnej jeździe. Nie jest to jednak sprawa najważniejsza, kiedyś miałem kolegę, który na ZZta prawie wskakiwał ? Dwa cylindry w stosunku do jednego, to w mojej opinii inna liga (to tylko moje zdanie) Uważam, że Honda jest wygodna- wielokrotnie robiłem przebiegi dzienne pomiędzy 400-700 kilometrów (pamiętam, że to dla Ciebie nie najważniejsze, bo w większości zamierzasz robić krótsze trasy) Nie mam doświadczeń z Kymco- nie licząc godziny jazdy na testowym AK. ? Wiem jedno „nie dobre, to co dobre, a to co komu się podoba” ? Życzę dobrego wyboru i zakupu pewnego egzemplarza, bez względu na markę! Pozdrawiam
Trybus Opublikowano 30 Listopada 2019 Opublikowano 30 Listopada 2019 Dnia 28.11.2019 o 18:53, slavko1 napisał: Mam 177 cm wzrostu a wagi 81 kg. Dla mnie Kymco jest idealne. ??? Hmmm... Ja mam 180 i widząc na zdjęciach Kymco zawsze wydawało mi sie, że jest to maszyna dla niższych bo kierowca zdaje się dotykać kolanami kierownicy.... Dlatego nigdy się do niego nie przymierzałem.. A teraz dałeś mi do myślenia ??
Administrator MariuszBurgi Opublikowano 30 Listopada 2019 Administrator Opublikowano 30 Listopada 2019 Chaos informacyjny... o którym XC400 rozmowa ??... bo między I gen a II gen jest bardzo dużo różnic i długo by o tym pisać. Test XC400 I gen -> KLIK Test porównawczy XC400 II gen -> KLIK Na koniec test archiwalny SW-T 400 -> KLIK Video XC 400 I gen Video XC400 II gen 1
Lucjan73 Opublikowano 30 Listopada 2019 Opublikowano 30 Listopada 2019 A co to da że ktoś napisze że ma 177 cm wzrostu i jemu jest wygodnie? Ktoś inny mate same parametry ale inne proporcje tułowia i nóg. I ta osoba już inaczej będzie czuć się za kierownicą. To tak jak z kupowaniem spodni, niby rozmiar ten sam ale jeden skraca nogawki a drugiemu leży jak ulał. Po prostu nie ma dwóch takich samych osób, nawet bliźnięta różnią się między sobą.
Yazinz Opublikowano 30 Listopada 2019 Opublikowano 30 Listopada 2019 3 godziny temu, Lucjan73 napisał: A co to da że ktoś napisze że ma 177 cm wzrostu i jemu jest wygodnie? Ktoś inny mate same parametry ale inne proporcje tułowia i nóg. I ta osoba już inaczej będzie czuć się za kierownicą. To tak jak z kupowaniem spodni, niby rozmiar ten sam ale jeden skraca nogawki a drugiemu leży jak ulał. Po prostu nie ma dwóch takich samych osób, nawet bliźnięta różnią się między sobą. No trochę robi różnicę jeśli wypowiada się osoba o zbliżonym wzroście i druga o +/- 15 cm ? Jeśli osoba zainteresowana określa swój wzrost, to też robi to z jakiegoś powodu. Zgadzam się z tym co napisałeś.
jaro205 Opublikowano 23 Grudnia 2019 Autor Opublikowano 23 Grudnia 2019 Witam A więc jestem już po testach. Korzystając z uprzejmości kolegi Slavko1, zasiadłem na xciting-u , i jeżeli chodzi o pozycję chopperową było mi bardzo wygodnie, natomiast jeżeli chodzi o dotykanie stopami do ziemi to tylko 1/3 stopy, chyba że lekko przechyle motor. Gdybym uparł się na ten model, to albo zmiana wysokości kanapy, albo nakładki na buty?. Na sw-t też udało mi się przypadkiem zasiąść, wygodny ,niższy ale na postoju czuć trochę większą wagę. Co do jazdy ,na razie nie miałem takiej możliwości, ale dużo mi to rozjaśniło. Mam jeszcze trochę czasu więc pomyślę na spokojnie. Dziękuję i pozdrawiam Zdrowych i wesołych świąt ☺️
Andrzej 50 Opublikowano 25 Grudnia 2019 Opublikowano 25 Grudnia 2019 Jesteśmy podobnych gabarytów od lipca docieram Kymco s400i wczesniej kymco i jeszcze wcześniej kymco Podchody robiłem do róznych skutrów ale zaprzedałem sie i wybrałem K....o. Ilu pytanych tyle odp. wszystkie sa super i śliczne Każdy znajdzie to ale. Jeden minus w s400 mały bagażnik ale to jest malutki minusik fajna torba albo kufer i nie ma minusów. Udanego zakupu
jaro205 Opublikowano 23 Marca 2020 Autor Opublikowano 23 Marca 2020 Witam, przepraszam że po tak długiej przerwie, ale wybrałem sercem. dogadałem się z kolegą Yazinz I stałem się szczęśliwym posiadaczem jego bardzo dopieszczonego sprzętu tj hondy SWT-400. serdecznie wszystkich pozdrawiam. 1
Klubowicze arturo-bb Opublikowano 23 Marca 2020 Klubowicze Opublikowano 23 Marca 2020 Będziesz BARDZO zadowolony. Ten model skutera to : Komfort , osiągi , koszty eksploatacji i fun gwarantowane ?
Geni Opublikowano 23 Marca 2020 Opublikowano 23 Marca 2020 Godzinę temu, jaro205 napisał: dogadałem się z kolegą Yazinz I stałem się szczęśliwym posiadaczem jego bardzo dopieszczonego sprzętu tj hondy SWT-400. Cześć i gratulacje - chyba postąpiłeś słusznie, bo gdyby nie zakup Vespy, który miałem w planach od dłuższego czasu, to istniało duże ryzyko, że ja bym się do kolegi Yazinz-a odezwał. Stare przysłowie pszczół mówi, że na sprzęt w dobrym stanie nie szkoda nawet sporej kasy, a na śmietniki szkoda nawet złotówki.
jaro205 Opublikowano 23 Marca 2020 Autor Opublikowano 23 Marca 2020 No fakt. Małe pieniążki to nie były, Ale życie mnie nauczyło, lepiej dopłacić i kupić coś pożądanego, niż poskąpić i naprawiać. Na razie wokół komina się troszkę przejechałem, i banan z twarzy nie schodzi ?
Yazinz Opublikowano 23 Marca 2020 Opublikowano 23 Marca 2020 Godzinę temu, jaro205 napisał: Witam, przepraszam że po tak długiej przerwie, ale wybrałem sercem. dogadałem się z kolegą Yazinz I stałem się szczęśliwym posiadaczem jego bardzo dopieszczonego sprzętu tj hondy SWT-400. serdecznie wszystkich pozdrawiam. Jarek, cieszę się, że Honda została na forum! Szkoda by było gdyby poszła w świat! Wierzę, że skuter sprawi Ci tyle radości i bezawaryjnej jazdy co mi przez ostatnie 3 sezony. Wciąż uważam, że kupiłeś jeden z najbardziej zadbanych egzemplarzy w kraju ? Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi