Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Rekomendowane odpowiedzi

• Sympatycy
Opublikowano

Art, no i co z tego, że to obecny prezydent, prof. Kaczyński (no dobra "czepialski" Art :D, dr. hab Prezydent. Jednak nie "magister honoris causa" jak kwas... Boli to wielu... !placz1 )

Przytoczyć Ci parę tekstów, pisanych przez IKONY obecnych moich adwersarzy ? Nie publikacji w pracy naukowej osadzonej w konkretnej rzeczywisto?ci ("nie popełnia błędów kto nic nie czyni") lecz np. tzw. ?rodowiskowych listów otwartych (z nawet wcze?niejszych czasów) ???? !tut

Przytoczę jeden:

"W ostatnich dniach toczył się w Krakowie proces grupy szpiegów amerykańskich powi?zanych z krakowsk? Kuri? Metropolitarn?. My, zebrani w dniu 8 lutego 1953 członkowie krakowskiego Odziału Zwi?zku Literatów Polskich wyrażamy bezwzględne potępienie zdrajców Ojczyzny, którzy wykorzystuj?c swe duchowne stanowiska i wpływ na czę?ć młodzieży skupionej w KSM działali wrogo wobec narodu i państwa ludowego, uprawiali - za amerykańskie pieni?dze - szpiegostwo i dywersję. Potępiamy tych dostojników z wyższej hierarchii ko?cielnej, którzy sprzyjali knowaniom antypolskim i okazywali zdrajcom pomoc, oraz niszczyli cenne zabytki kulturalne. wobec tych faktów zobowi?zujemy się w twórczo?ci swojej jeszcze bardziej bojowo i wnikliwiej niż dotychczas podejmować aktualne problemy walki o socjalizm i ostrzej piętnować wrogów narodu - dla dobra Polski silnej i sprawiedliwej."

I jak ? Kojarzysz ? Ech te "autorytety", "samodzielnie" my?l?ce i podpisuj?ce bezmy?lnie przez całe lata rozmaite apele, wykorzystywane bezdusznie przez różne siły... :rolleyes:

Ah, no i przecudne życzenia naszego rodzimego "autorytetu" po przegranych wyborach:

"Życzę porażek na wszystkich frontach, bo każde zwycięstwo tego Układu to porażka Polski i zagrożenie dla wolno?ci. Życzę także porażek gospodarczych, choć za to płac? ludzie. Ale tylko one mog? wstrz?sn?ć baz? wyborcz? tej wstecznej władzy i uniemożliwić dalsze hodowanie chwasta zwanego IV RP."

A jaki język "nie nienawi?ci"... :D

pzdr

BTW: Art, ale do własnych wyborów znów się nie odniosłe?, znowu wal?c jak w bęben

w _wiadomo_w_kogo_walić_teraz_trzeba_... <_<

Może faktycznie trzeba by polityki mniej u Nas. Tylko, błagam, nie b?dĽcie w takim razie aż tak ostentacyjni i gło?ni w prezentowaniu antypatii do przeciwników.

• Administrator
Opublikowano

Panowie... napiszę co? mocno kontrowersyjnego...

Jak czytam Wasze górnolotne okre?lenia to mam ochotę pu?cić :rolleyes:

Powiedzcie jaki to ma sens?

Czy uważacie, że przekonywanie się nawzajem który rz?d był lepszy i czy ten, który obecnie mamy jest gorszy od tego, którego nie wybrali?my prowadzi do czego? konstruktywnego?

Czy uważacie, że jakby naród nie wybrał obecnego rz?du tylko formacje "Walta Disney'a" to byłoby nam teraz lepiej??

ZejdĽmy na ziemie !!!

Nienawidzę polityki!!! !placz1

Ps. Przypomina mi się pewna fraza wypowiedziana przez bodajże Pietrzaka:

"Głosowali jak chcieli a wybrano kogo trzeba..."

Ps2. Przypomnę wszystkim, że mimo powstania działu OT fajnie by było jakby?my jednak zdecydowanie czę?ciej rozmawiali o tematyce skuterowej.

Dziękuję za uwagę <_<

• Sympatycy
Opublikowano

Masz rację Mariusz. I być może trza by zamkn?ć ten w?tek.

Zostełem jednak (niewielu pewnie jeszcze też) sprowokowany,

ostentacyjnym obnoszeniem się ze swoimi pogl?dami politycznymi,

przez naszych kolegów. Mnie osobi?cie (choć do żadnej partii nie należę) pewne

"stadne odruchy" tutaj nieco ubodły.

Czy s?dzisz, że powinni?my "spiewać tak jak ony",

parafrazuj?c pewne porzekadło o wronach ? <_<

My?lę, że napisałem sensownie: "różnijmy się w sposób cywilizowany, bez wyzwisk, epitetów i udowadniania, że się nie jest wielbł?dem"".

pzdr

BTW:

Trudno jest unikn?ć sporu. Puszkin napisał onegdaj o nas: "Jeden Polak to bardzo miły człowiek, 2 Polaków to 3 zdania na jeden temat...".

BTW2:

"Czy uważacie, że jakby naród nie wybrał obecnego rz?du tylko formacje "Walta Disney'a" to byłoby nam teraz lepiej??"

Uważam, że nie byłoby lepiej Mariusz :rolleyes:

BTW3"

MariuszBurgi:

"Ps. Przypomina mi się pewna fraza wypowiedziana przez bodajże Pietrzaka:

"Głosowali jak chcieli a wybrano kogo trzeba..."

Jan Pietrzak to człowiek którego bardzo szanuję i ceni?, ciekawe, że jego wybory i pogl?dy, s? zgodne z moimi, a nie z pogl?dami tych co gardłuj? o "zagrożeniach demokracji" i "kaczyĽmie"... !OK

Gość SzCzApA™
Opublikowano

hmmm jak widać polityka to niełatwy temat........

cokolwiek by się w tej polityce nie działo zawsze znajdziemy takich co s? za oraz tych co s? przeciw.................................

i niebyłoby w tym nic dziwnego gdyby nie fakt że opieramy swoje opinnie na opiniach jakie słyszymy w mediach.............

wystarczy sobie lukn?ć główne wydania wiadomo?ci na np: tvn, tvp1, polsat i porównać jak można te same informacje podać na 3 inne sposoby

bardzo łatwo jest manipulować informacj?...... (niestety)

pomy?lcie sobie czy kiedy inni ludzie całkiem niedawno byli u władzy było inaczej czy od k?d mamy "now?" władze co? się zmieniło??? dla nas jako "szaraków" czy statystycznych kowalskich???

zmieniło się wszystko i nic równowaga została zachowana!!!!!!!! :rolleyes:

w tym kraju przydałaby się rewolucja nie na ulicach w rz?dach lecz w głowach

Peace!!! !OK

• Sympatycy
Opublikowano

Szczapa, zawsze twierdziłem, że "fakty, w wielu mediach", tym różni? się od _faktów_,

że s? okraszone komentarzem (ja mówie, komentarzem dla tępaków).

Dowolny FAKT, można pokazać np. "przez pryzmat" interpretacji przez dyzurnego

fachowca w danym medium i okrasić komentarzem tak, by osi?gn?ć założone cele...

Szczapa:

"pomy?lcie sobie czy kiedy inni ludzie całkiem niedawno byli u władzy było inaczej"

Aż tyle jadu i nienawi?ci dla nich nie było. Natomiast znacznie więcej konkretnych afer było, o których dzisiejsi piewcy nie pamiętaj? już...

Ale co tam, teraz jest jazda bo "kaczory s? niskiego wzrostu", "bełkocz?", "brzydk? małżonkę posiadaj?" jest "Edgar - foczka" (choć go?ć ma skaze genetyczn? to "humani?ci i tolerancja" maj? to w dupie", "afera wannowa Wassermana" i takie tam afery IV RP...

"" - to wszystko cytaty z "wolnych mendiów".

A gospodarka sobie swoje robi i to całkiem nieĽle. Mimo nacisków róĽnych ?rodowisk, coby "się nie udało" (vide. ostatnie"strajiki")...

pzdr

BTW:

Dla otwartych na inny punkt widzenia: komentarze "innego rodzaju" na newsy pojawiaj?ce się w oficjalnych mediach pod pr?d :rolleyes:

pod pr?d 2

Gość scottie
Opublikowano
Artix co? w tym jest :rolleyes: Tak jak zawsze nienawidziłem SLD i przybudówek lewicowych, to przy obecnym rz?dzie tęsknie do tamtych czasów...

Przepraszam za wtr?cenie się ale tesknisz do czego? czego nie znałe?, najgorszy Kaczor lepszy od ludzi tamtej, mam nadzieję raz na zawze umarłej epoki!

Kolego ja mówię o czasach rz?dów SLD nie mówię o Komunie i PRL...do tamtych czasów nie mogę tęsknić bo ich nie znałem...czytaj uważnie moje teksty...

pozdro...

Co do obecnego rz?du, to szkoda czasu na gadanie o nim...błędny wybór wielu i trza to poprawić... Mała rewolta? !OK

Opublikowano

Moim skromnym zdaniem to faktycznie niektórzy za dużo napisali...a niektórzy niepotrzebnie dolewaj? oliwki... mimo tego, że maj? na to argumenty(albo obiektywne albo subiektywne). Temat polityki to jest chyba ta "dziedzina" życia która nie powinna być przenoszona na grunt forumowy...

Sam osobi?cie nie jestem szczę?liwy z powodu składu rz?du ale... tak przecież wybrała większo?ć "nas" - Polaków... Dziwne jest dla mnie tylko to, że gdy rozmawiam ze swoimi znajomymi na ten temat to na 10 osób tylko 1-dna mówi, że głosowała na tych którzy s?...

Chyba po raz pierwszy będę próbował wyst?pić jako rozjemca.

Proponuję aby dyskusja na ten temat była kontynuowana w realu a tu trzeba dać na luz...

Polityka jest dużo trudniejszym tematem do "forumowania" niż np. jazda bez prawa jazdy...

Luzik chłopaki - jeszcze tylko niecałe 4 lata... i pewnie sko?nookie kurduple wypuszcz? nowego Burgmana AN 1000 K11...

Sam sobie nie wierzę...

Gość denver27
Opublikowano

przyznam sie szczerze ze mam podobne odczucia co Mariusz Burgi.Ludzie s? juz zmęczeni t? polityk?,co rusz jakies nowe głupie pomysły.Do?ć naprawde mam juz do?ć !OK porozmawiajcie lepiej o motoryzacji lub kobietach moze :D:rolleyes:<_<

• Sympatycy
Opublikowano
Dziwne jest dla mnie tylko to, że gdy rozmawiam ze swoimi znajomymi na ten temat to na 10 osób tylko 1-dna mówi, że głosowała na tych którzy s?...

No widzisz, a Scottie tęskni za Kwasem, Millerem, Jaskierni?, Długoszem, Jagiełł?, Rywinem, Naumanem, Pęczakiem, Sekuł?, Urbanem, "Baranin?", "Trybun?", "NIE" i prawdziwymi biznesmenami w sensie kaski etc. Wot, znak czasu... !OK

ja pie...ę, co za czasy... i "?wiadomo?ć"...

BTW:

To szczerych masz znajomych... :rolleyes:

Opublikowano

Ponieważ mamy bardzo podobne pogl?dy na wiele tematów :D nie będę z Tob? dyskutował na ten temat :rolleyes: bo prawd? jest to, że w wyborach nie było idelanego rozwi?zania... :( tylko zastanawiam się co było by dla nas wszystkich mniejszym złem... !OK niestety tego się już nie dowiemy... :( może było by jeszcze gorzej... :( a może było by lepiej... :( My?lę, że to jest pytanie do wróża albo wróżki... <_<

Wszyscy mamy rację bo każdemu można co? zarzucić... :P

My?lę, że naprawdę warto to zakończyć... :(

Co do znajomych... :D i tak Cię lubię :(

Gość |wistak
Opublikowano

Kochani nie ma co zębow suszyć i tak za nimi nie nad?żymy.

Kwas z Lechem sie brata czy na odwrót !OKK

Lech znanej marki piwoto woda z dodatkami:)

Jak to bylo kwas do wody czy woda do kwasu juz nie pamietam w ta czy w drug? strone zawsze widze jakie? g...no w ?wiecie polityki wiec nie zaprz?tajmy sobie głów pierdołami.

A co do ?wiadomo?ci Szorstki faktycznie to spoleczeństwo niczego sie nie uczy :D i nie wyci?ga wniosków a najgorsze że nie ma wnim konsekwencji w działaniu.

Naokolo afery a 50 % Polaków mimo tego czego sie dowaiduje chce Kwasa na premiera???? A gdzie on byl od ostatnich wyborow i co sie stalo ze tak nagle sie pojwił BLIDE chce powołac do zywych i zapytac czy byla winna czy golarke z klamka pomyliła !pomidor

Szkoda słów oby nam i w RP dzialo sie lepiej i lepiej !pomidor

Opublikowano

...Polska to taki dziwny kraj....

pozdr...

ortos

• Sympatycy
Opublikowano

Polska to piękny Kraj, tylko przez 18 lat nie załatwili?my spraw, które inne

"bratnie" kraje załatwiły dawno (Węgry, NRD czy Słowacja i Czechy)...

A co do dzisiejszego dnia i konferencji m.in kwacha z Le_bolkiem.

|wistak, konferencja miała się tyczyć

"Standardów demokratycznego państwa prawa", a tu nagle info, że fundacja kwasa dostała one milion PLN od ukraińskiego oligarchy... :(

I niech żaden "xxx" nie mówi że to nie smród... !pomidor !pomidor !OKK

pzdr |wistak !OKK

Gość SzCzApA™
Opublikowano

przeszło?ć powinni?my zostawić za sob? i zastanowić się nad przyszło?ci?

a jak narazie potrafimy się tylko cofać a niepotrafimy zrobić kroku w przód

czy co? zmieni fakt że udowodniona zostanie wina tego czy tamtego z poprzednich władz??????????? nic nam to nie da !!!!!!!!

powinni?my skupiać się na tym żeby było inaczej lepiej teraz i jutro osobi?cie w d**** mam kto był kim 20 lat temu

powiem jeszcze że ani jedna z frakcji politycznych nie wzbudza mojego zaufania oczywi?cie programy maj? piękne na pi?mie tylko niestety

Szorstki nie potrafisz uszanować cudzego zdania??? po co te kontrargumenty po co komu u?wiadamianie

punkt widzenia zależy od punktu siedzenia

pogadamy za kolejne 20 lat jak ujawnione zostan? afery drobiowe :(

powinni zaorać wiejsk? (sejm rp warszawa) i posadzić ?rubokręty

(a dlatego że tam pracuje banda zakłamanych sk*********)

przypomina mi się takie jedno stwierdzenie na "każdego znajdzie się paragraf" (czytaj na każdego znajdzie się teczka) hahah bracia k władcy teczek..............

szkoda sobie odciski robić od klawiszy

• Sympatycy
Opublikowano

Szczapa, wiem, wiem, Ty się zastanawiasz wył?cznie nad przyszło?ci? nie my?l?c wcale o tym co było...

Gratuluję Ci również wielkiej "pokory"...vide: "Na Wiejskiej pracuje banda zakłamanych sk*********"

No i przede wszystkim gratuluję wiary w sw? nieomylno?ć i : "czy co? zmieni fakt że udowodniona zostanie wina tego czy tamtego z poprzednich władz??????????? nic nam to nie da !!!!!!!!" - koronny argument obozu obrońców przestępców.

Może idĽ dalej w swych "rozważaniach" i apeluj o nie?ciganie żadnych zbrodni...

bo to przecież PRZESZŁO|Ć.

!YES :(:angry:

BTW:

Potrafię uszanować inne zdanie. Podkre?lam - zdanie, a nie wy?wiechtane frazesy, wypisywane na różnego rodzaju "MANIFACH" i klepane w kółko przez nakręcon? młodzież...

BTW2:

Rozumiem że "punkt widzenia zależy od punktu siedzenia" odnosisz do SIEBIE,

bo w moim przypadku to argument w stylu "kul? w płot". Może Ci to kto? kiedy?

wytłumaczy... :angry:

Opublikowano

widze ze polityka od lat w polsce jest temat rozniacym ludzi,

fakt - dzisiaj trudnu mówic o jakimkolwiek ugrupowaniu politycznym że ma zaufanie, ponieważ prawie wszyscy to zaufanie stracili,

ja osobiscie wole model holenderski - członkowie rz?du to fachowcy a nie politycy!!

na dzisiaj widzimy naszych fachowców, jak się zachowuj?, jakie decyzję podejmuj?.

kiedy? mój serdeczny kolega z firmy został wiceministrem w pewnym rz?dzie, gdy zacz?ł pracę - zobaczył, że nie ma adresu emailowego, gdy poprosił w administracji o takowy, otrzymał odpowiedĽ - ma pan przecież sekretarkę i doradców. ale był nieugięty i dlatego wszyscy się dziwili, że minister chce sam wysyłać i odbierać pocztę!!!!

teraz kolega jest dyr. generalnym firmy lotniczej która jest oceniana jako najbardziej innowacyjna.

był dobry - wytrzymał w rz?dzie kilka miesięcy, przyszedł z biznesu i do biznesu wrócił. a na jego miejsce przyszedł człek z samoobrony, który ma technikum!!!!

tak wła?nie obecnie rz?dz?ce elity polityczne wyrzucaj? fachowców bo trzeba zrobić miejsce dla koalicjantów.

posłuchajcie opinii polityków i społeczeństw europy o naszych władcach!

Opublikowano

...kiedy? mój serdeczny kolega z firmy został wiceministrem w pewnym rz?dzie,...

...był dobry - wytrzymał w rz?dzie kilka miesięcy, przyszedł z biznesu i do biznesu wrócił. ...

...tak wła?nie obecnie rz?dz?ce elity polityczne wyrzucaj? fachowców bo trzeba zrobić miejsce dla koalicjantów.....

to w końcu sam wrócił czy go wyrzucili?

bo co? tu się nie trzyma..

z tre?ci wynika, że sobie z czym? tam nie poradził i odszedł sam.

a zast?pić go kim? trzeba było - widocznie wystarczyło takie zastępstwo, bo inne nie było konieczne.

...obecnie elity...

więc czemu sam nazywasz ich elitami?

i w jaki sposób jego odej?cie kiedy? , ma zwi?zek z działaniem władzy teraz?

osobi?cie sam popieram rz?d fachowców, jednak z doz? odpowiedzialno?ci za swoje czyny i decyzje.

PS.

możecie sobie poużywać - ja głosowałem na PiS i potrafię się do tego przyznać.

powody ...były różne m.i. - wilgotno?ć powietrza, siła wyrzutu, masa monety itd :P !YES

jednak mam też ?wiadomo?ć, że rzetelnej oceny dokonuje się na podstawie całokształtu (np. tu 4 lat)

jednak warto, żeby wszyscy sobie zdali sprawę z jednego.

grupy rz?dz?ce to przede wszystkim s? koledzy/znajomi czasem przyjaciele.

tu dobrym przykładem może być moje wczorajsze spotkanie z Dragonem.

wiadomo, że nierzadko mamy skrajnie różne zdania, ale to w żadnej mierze nie przeszkodziło nam wczoraj normalnie sie przywitać, porozmawiać, powygłupiać ...

może niedługo nadarzy się okazja by co? razem spożyć :P

w końcu przede wszystkim należymy do -

GRUPY TRZYMAJˇCEJ MAXIMANIAKÓW RAZEM - BURGMANII

• Sympatycy
Opublikowano

tym którzy id? do wyborów nalezy się wiedza kto nadużył ich zaufania, nawet jeżeli to jedyne knsekwencje jakie poniesie.

Czasami w?tpie czy demokracja jest najlepszym rozwi?zaniem, z jednej strony większo?ć uważa, że jest to najlepszy pomysł na współczesne państwo a z drugiej strony kwestionuje się demokratyczy wybór obywateli, bezpo?rednio po ostatnich wyborach zauważyłem (czego nie był wcze?niej), że bardzo wiele osób publicznych przy mniej lub bardziej silnym poparciu dziennikarzy ubolewało w mediach w tym również publicznych nad wynikiem wyborów daj? do zrozumnienia, że ci któzy głosowali na PiS s? ich zdaniem "mniej ?wiadomymi" obywatelami od tych którzy głosowali na PO, prawda jest taka że bardzo wiele osób przed wyborami wachała się czy głosować na jednych czy drugich i w wielu rodzinach podzielili się małżonkowie żeby zagwarantować, że przejd? jedni i drudzy zakładaj?c, że po wyborach będ? rz?dzić razem. Szkoda tylko, że po wyborach jedni się obrazili (bo nie wygrali) a dudzy chcieli zbyt wiele i nie potrafili ust?pić. Dziwi mnie jak to możiwe, że PO nie wygrało dostaj?c co najmniej 70% skoro tak wielu na nich oddało swoje głosy.

• Sympatycy
Opublikowano

Raq, Arek, |wistak, Mario, Dragon i inni (sorki je?li kogo? pomin?łem a poczuł się tym urażony !tut ) o wyważonych a nie "fundamentalistycznych" pogl?dach( !tut ) - Szacuneczek przez duże "S" ! !w00t

Można jednak oddać głos w dyskusji, bez zajadło?ci, nienawi?ci, epitetów i obrażania. To naprawdę buduj?ce...

pzdr !tut

BTW:

CO prawda nie jestem autorem w?tku, ale my?lę, że można by go zamkn?ć już,

coby nie prowokował do kolejnych "zaognień". Oczywi?cie je?li TomekMajesty

niema nic przeciwko...

Gość scottie
Opublikowano

Jak to powiedział kiedy? kto? m?dry: "Demokracja to najgorszy ustrój państwa, ale nikt nie wymy?lił lepszego..."

Co do tego że PiS został wybrany większo?ci? głosów to jestem przeciwny temu sformułowaniu. PiS wygrał większo?ci? głosuj?cej mniejszo?ci...i tu jest ból, że tylu nie chodzi do głosowania...

• Sympatycy
Opublikowano
masz rację, że wygrali większo?ci? głosuj?cej mniejszo?ci, ale u nas to norma i ci którzy nie głosowali nie powinni mieć zadnych pretensji, poza tym nawi?zuj? do tego co pisałem wczesniej to założenie było takie, że PiS i PO będ? ż?dzić razem a to dawało już znaczn? większo?ć.

Szkoda że wrodzona niechęć do władzy i "komuna mentalna" tak bardzo utrudniaj? Polakom dogadanie się.

Opublikowano

Mamy maj, za oknem piękna pogoda, zbliża się upragniony weekend (niedługo wakacje) a wy Panowie siedzicie przy na forum i rozmawiacie o polityce !happybth

Bez sensu ... nie lepiej wsi??ć (na koń) i pozwiedzać ?

Owszem ... na temat polityki mam własne zdanie ... ale go tu nie napiszę bo mi się po prostu Nie chce !piwko

................................. idę pojeĽdzić !happybth

Gość |wistak
Opublikowano

HHA Pogdać zawsze można. Nikomu to nie szkodzi. !piwko

Chodzi o to aby nie ulegać emocjom i na każdy temat i w każdej sytuacji chocby nie wiem jak byla patowa istniala cywilizowana forma wymiany zdań i pogladów oraz stanowiska na wszelkie tematy :lol:

Nikt nikogo jeszcze do niczego nie jest w stanie zmusić więc najlepiej na spokojnie to obserować i wyci?gac wnioski dla siebie i najblizszych :D

My jeste?my malutcy wobec ?wiata polityki finansjery i wszelkich możliwych ukladów ponad nami.

Ale nie bacz?c na przeszło?c ani przyszło?ć prawda jest jedna gdyby to co bylo trwało dalej Argentyna była dla nas Ameryk?, i nie bylo by juz co kra?ć chyba że jabłka od s?siada co by witaminki uzupelnić !happybth . To bylby szczyt demokracji HIHI.

Szanowni forumowicze żyjemy dla najbliższych których kochamy calym sercem i szkoda sobie szargać nerwy tym badziewiem które na codzień wpaja temu spoleczeństwu TV.

|wiadomo?ć lepiej wyksztalcaja ksi?żki które mówi? o naszej historii wiecej nisz Najsztub czy Żakowski.

Wszystko przyjmować na COOL i starać sie zeby nie pierdzielić wlasnego zycia, a wtedy będzie jak w niebie....

A uwierzcie mówie to z Własnego Bolesnego Do?wiadczenia, Docenia sie to co sie to co sie traci.

A dyrdymaly polityczne zostawmy dla tych pseudo polityków... !happybth

Pozdrawiam !happybth

Opublikowano

ale się rozkręciło a ja przecież chciałem tylko naklejeczkę !zorro

jedni maj? bransolety w różnych kolorach, inni pomarańczowe flagi, inni znaczki, ja chciałem tylko dwa kaczorki !tut takie ładne zwierz?tko jak małe i żółte bo jak uro?nie to jest super, ale na stole :)