Gość decapitated Opublikowano 7 Maja 2007 Opublikowano 7 Maja 2007 Witam. Czy może kto? orientuje się w jakim czasie od dnia zakupu motocykla należy zapłacic podatek w urzędzie skarbowym? Dziękuje z góry za odpowiedz. ;]
Abach Opublikowano 7 Maja 2007 Opublikowano 7 Maja 2007 Masz dwa tygodnie na opłacenie podatku w US a na rejestrację w wydziale komunikacji masz miesi?c.
Andrysz Opublikowano 7 Maja 2007 Opublikowano 7 Maja 2007 Opłatę od dokonanej transakcji zakupu pojazdu należy dokonać w terminie 14 dni. PóĽniej za każdy dzień zwłoki naliczana jest kara - nie s? to duże pieni?dze ale lepiej załatwic sprawe w terminie. Nie koniecznie musisz płacić w US, mozliwe, że Cie zwolnia od tego wydatku. Ja rejestrowałem w kwietniu tego roku swój skuter zakupiony w Niemczech mogłem pomin?ć całkowicie Urz?d Skarbowy - nie pobieraja od takich umów żadnych podatków (chyba, że pojazd byłby nowy - chyba do 2 lub 3 lat). Nie wiem natomiast jak traktuj? umowu zawarte w Polsce. Kolega kupował 2oo w lutym w Polsce i tez go zwolniono z opłaty jednak musiał sie udać do US gdzie wbili mu odpowiednia adnotację. Powtórze sie jeszcz raz - jak pojazd kupiony poza Polska nie musisz wogóle odwiedzać US. Z poważaniem.
Andrysz Opublikowano 18 Maja 2007 Opublikowano 18 Maja 2007 Wnoszę sprostowanie. (dla tych, którzy kiedy? beda czytali tego posta) Po rozmowie telefonicznej z naszym forumowiczem Krzyniem skontaktowałem sie z Wydziałem Komunikacji i okazało sie, że niedawno Ministerswo Finansów wydało nowe rozporzadzenie i wizyta w Urzędzie Skarbowym jest konieczna. Pobior? stosowna opłatę !w00t (nie wiem jak?) ewentualnie zwolni? od opłaty - ale wpis na odwrocie umowy kupna sprzedaży musi byc inaczej Wydział Komunikacji nie zarejestruje skuterka lub motocykla. Widoczne kraj nas potrzebuje pięniędzy.
Jerzyk Opublikowano 18 Maja 2007 Opublikowano 18 Maja 2007 Jeżeli z zapisów umowy nie wynika jednoznacznie, że miejscem jej zawarcia jest „zagranica”, u.s. przyjmuje, że sporz?dzona została w Polsce. Wtedy: podatek w wysoko?ci 2,0%. Tak więc w przypadku „importu” pojazdu mamy interes dopilnować, aby na umowie powstał zapis na temat miejsca jej zawarcia.
pablos Opublikowano 18 Maja 2007 Opublikowano 18 Maja 2007 Poniżej warto?ci 1000 PLN nie pobiera się podatku.
Abach Opublikowano 18 Maja 2007 Opublikowano 18 Maja 2007 ale wpis na odwrocie umowy kupna sprzedaży musi byc inaczej Wydział Komunikacji nie zarejestruje skuterka lub motocykla Andrysz Sprecyzuj swoj? wypowiedĽ, bo nie wiem czy mówisz o pojazdach zakupionych w Polsce, czy za granic?. Bo gdy skuter kupiony jest w Polsce i dowodem zakupu jest umowa KS, Urz?d Skarbowy pobiera 2% podatku od warto?ci skutera. Oczywi?cie Pablos ma rację, podatek płaci się tylko od skutera, którego warto?ć jest większa (nie wiem czy równa) od 1000 zł. Zreszt? nie dotyczy to tylko skuterów, ale każdej inne rzeczy. Chciałbym tylko zaznaczyć, że US w takim wypadku nie dokonuje żadnych wpisów na umowie KS. A urz?d rejestruj?cy (wydział komunikacji) nie wymaga potwierdzenia wpłaty podatku do US.
Mareczek Opublikowano 18 Maja 2007 Opublikowano 18 Maja 2007 . Nie koniecznie musisz płacić w US, mozliwe, że Cie zwolnia od tego wydatku. Ja rejestrowałem w kwietniu tego roku swój skuter zakupiony w Niemczech mogłem pomin?ć całkowicie Urz?d Skarbowy - nie pobieraja od takich umów żadnych podatków (chyba, że pojazd byłby nowy - chyba do 2 lub 3 lat). Może u Ciebie (wydział komunikacji nie wymaga )VAT –24/25 Za?wiadczenia potwierdzaj?cego uiszczenia podatku towarów usług itd......dla mnie to dziwne aby nie chciano od Ciebie 160zł . Może za jaki? czas sobie przypomn? a opłata zapewne będzie sporo wyższa. Obym się mylił i nie KRAKAŁ. !happybth Co jaki? czas sprowadzam jaki? pojazd i za każdym razem płacę 150 kiedy? obecnie 160zł w(US)
Crazy_Russian Opublikowano 23 Maja 2007 Opublikowano 23 Maja 2007 Wlasnie wrocilem z US. Pani ze "skarbowki" podwazyla kwote jaka zaplacilem i mialem na umowie kupna (czyli 5,5 kzł) i wyliczyla ze majesty z 2003 roku powinna kosztowac....8100 zl!!! Tak wiec jak idziecie do US zaplacic podatek to lepiej w opisie umowy na formularzu podatkowym wpiszcie, ze pojazd uszkodzony, powypadkowy itp. moze wtedy uwzglednia rzeczywista kwote umowy. Niby roznica niewielka w podatku (zaplacilem w koncu procent od 7 tys) ale wkurzajacy jest sam fakt, ze traktuja czlowieka jak oszusta no i te 30 zl roznicy wolalbym wydac chocby na benzyne.
Gość Estelle Opublikowano 23 Maja 2007 Opublikowano 23 Maja 2007 Z tego co pamiętam, ja nie płaciłam podatku w US, ale za to pojazd miałam zakupiony na fakturę. Przy umowie KS jest to chyba wspomniane już 2 tygodnie.
Mareczek Opublikowano 23 Maja 2007 Opublikowano 23 Maja 2007 Tak wiec jak idziecie do US zaplacic podatek to lepiej w opisie umowy na formularzu podatkowym wpiszcie, ze pojazd uszkodzony, powypadkowy itp. moze wtedy uwzglednia rzeczywista kwote umowy. Niby roznica niewielka w podatku (zaplacilem w koncu procent od 7 tys) ale wkurzajacy jest sam fakt, ze traktuja czlowieka jak oszusta no i te 30 zl roznicy wolalbym wydac chocby na benzyne. „Kij ma dwa końce” Wpisuj?c powypadkowy nie opłaca się Wydział Komunikacji ode?le Ciebie na badanie pojazdu (okresowe + powypadkowe) koszta będ? sporo wyższe oko160zł
Crazy_Russian Opublikowano 23 Maja 2007 Opublikowano 23 Maja 2007 „Kij ma dwa końce” Wpisuj?c powypadkowy nie opłaca się Wydział Komunikacji ode?le Ciebie na badanie pojazdu (okresowe + powypadkowe) koszta będ? sporo wyższe oko160zł Przesadzilem z powypadkowym, ale np "zarysowany" czy cos podobnego. No kto to widzial za 4-o letnia malutka YPke 8100 zl!
Gość scottie Opublikowano 23 Maja 2007 Opublikowano 23 Maja 2007 Też mam ten problem Kupiłem używane NRG i nie zapłaciłem jeszcze podatku, ale mi zarejestrowali bez problemu... A z podatkiem pójde do US i pewnie zapłace z nawi?zk? no ale co zrobić...brak czasu
Crazy_Russian Opublikowano 23 Maja 2007 Opublikowano 23 Maja 2007 A z podatkiem pójde do US i pewnie zapłace z nawi?zk? no ale co zrobić...brak czasu Na szczescie w miare szybko to idzie. Druczek z kancelarii lub z sieci. Potem do jednego pokoju gdzie sprawdzaja i weryfikuja cene z tabealmi eurotaxu. Potem do okienka gdzie pani wystawia kwit, potem do drugiego okienka gdzie sie oplaca, potem do kancelarii gdzie sie sklada i juz. 4 okienka i mozna isc do domu Na szczescie w moim przypadku nie bylo kolejek (US W-wa Bemowo)
Andrysz Opublikowano 23 Maja 2007 Opublikowano 23 Maja 2007 Mareczek posiał ziarno niepokoju we mnie. Prze rejestracja skontaktowałem sie telefonicznie z Urzedem Skarbowym we W-ku i poinformowano mnie, że skoro umowa zakupu sporz?dzona poza Polska to mogę pomin?ć Urz?d Skarbowy. jakos dyskretnie będe musiał sprawdzic jak to jest gdyz przykro byłoby płacic póxniej należno?ć wraz z kara. Z drugiej strony my?lę, że urzędnik US był kompetentrny. Jakoc będę chciał to sprawdzic. Pozdrawiam.
rafałek Opublikowano 25 Lipca 2007 Opublikowano 25 Lipca 2007 Witam. Jak nazywa się się ten PIT który wypełnia się do skarbówki po kupnie sprzętu? Sk?d można go pobrać??? Dzięki Pozdrowienia
bartosinski Opublikowano 25 Lipca 2007 Opublikowano 25 Lipca 2007 Hej. Druk ten to tzw. PCC-3 (czyli podatek od czynno?ci cywilno-prawnych). Uwaga: dla umów podpisanych do końca zeszłego roku obowi?zywał PCC-1. Formularz znajdziesz tu: PCC-3 wersja interaktywna Dla podsumowania: opcja I: kupujesz sprzęta zza granicy: nie płacisz PCC-3, ale płacisz za wydanie za?wiadczenia VAT-25 (składaj?c druk VAT-24 i płac?c 160 złociszy) opcja II: kupujesz sprzęta w kraju: wariant A: z komisu, od firmy (masz fakturę zakupu), nie płacisz PCC-3, ale może być konieczna wizyta w urzędzie skarbowym i potwierdzenie faktu nie występowania obowi?zku zapłaty wariant B: od osoby prywatnej (umowa k-s), wypełniasz PCC-3, w ci?gu 14 dni płacisz 2% od warto?ci umowy (chyba, że kwota różni się o więcej niż 10% od cennika pani z okienka, wtedy płacisz stawkę od jej kwoty) wariant C: warto?ć sprzęta jest mniejsza niż 1000 zł (pod warunkiem z wariantu "B") - nie płacisz PCC, ale i tak potrzebujesz się "podbić" w urzędzie skarbowym - o ile wiem, bezpłatnie (niemożliwe, żeby w US co? było bezpłatnie ) Generalnie jest tak, że Wydział Komunikacji nie zarejestruje Tobie pojazdu bez wszystkich dokumentów - a jednym z nich jest PCC-3 (podbita na odwrocie umowa k-s) b?dĽ VAT-25. Sprawdzone w kilku WK, ale może s? i takie, które tego nie pilnuj?. Tak czy siak bez wizyty w US się nie obejdzie. pozdrawiam bartosinski
Abach Opublikowano 25 Lipca 2007 Opublikowano 25 Lipca 2007 Generalnie jest tak, że Wydział Komunikacji nie zarejestruje Tobie pojazdu bez wszystkich dokumentów - a jednym z nich jest PCC-3 (podbita na odwrocie umowa k-s) b?dĽ VAT-25. Sprawdzone w kilku WK, ale może s? i takie, które tego nie pilnuj?. No to w Gdańsku obowi?zuj? inne przepisy Rejestruj?c pojazd w wydziale komunikacji wciskałem Pani do ręki potwierdzenie wpłaty podatku a ta o?wiadczyła, że ten druczej nie jest jej potrzebny i nie ma obowi?zku jego sprawdzania. Ale jak widać po wypowiedziach poprzedników, lepiej mieć pokwitowanie przy sobie.
bartosinski Opublikowano 26 Lipca 2007 Opublikowano 26 Lipca 2007 No to w Gdańsku obowi?zuj? inne przepisy Znaczy się, co kraj to obyczaj Ja jednak wolę, jak mi urzędnik przypomni, co tam jeszcze do wypełnienia/wpłacenia. Wszystkich tych papierków jest przecież tyle, że normalny człowiek może czasem zapomnieć o jednym ?wistku... A potem po trzech latach przychodzi pismo, że to i tamto, kara, odsetki i inne takie. Tak czy siak, oby?my nie musieli zbyt często do urzędów pozdrawiam bartosinski
Rekomendowane odpowiedzi