Skocz do zawartości
Forum Burgmania

bardzo dobra inicjatywa moich kochanych Kaczorków

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

jestem za, chodz ten temat wraca co kilka lat a zadna ekipa rzadzaca nic w tym kierunku konkretnego nie zrobila, a szkoda...

Gość Dragon
Opublikowano

Klawo... Tylko co ja mam powiedzieć... ? - mam transport i mam jednocze?nie swój warsztat w którym naprawiam swoje (i nie tylko) samochody... Rozumiem, że będę miał sam sobie wystawić f-rę za naprawę samochodu?

Opublikowano

Kolejna bzdura i naruszenie praw obywatelskich. Jaki? baran ma decydować jak i gdzie będę naprawiał, skandal i tyle !scooter . Za obowi?zkowymi badaniami technicznymi po naprawie powypadkowej jestem za, ale to funkcjonuje od dawna. Powinno.

Opublikowano

W obecnym stanie prawnym konieczno?ć wykonania przegl?du technicznego występuje wtedy, gdy koszt naprawy pojazdu przekracza 2 000, 00 zł. Nie ma znaczenia rodzaj szkody (z oc czy ac). Zapis taki znalazł się w kodeksie drogowym. Nie wszyscy to praktykuj?. Jednak w przypadku ponownej szkody z ac przy niewykonanym przegl?dzie po poprzedniej ubezpieczyciel ma prawo odmówić wypłaty odszkodowania.

Pomysł PIS-u nie jest dobry. Mam prawo do odszkodowania, ale nie chcę naprawiać samochodu. Chcę go sprzedać, bo nie lubię używać pojazdów po przej?ciach. Uszkodzenia s? niewielkie, naprawa prosta, a stan po naprawie w najmniejszym stopniu nie pogarsza bezpieczeństwa. I co wtedy? Mam podpisać klauzulę, że nie będzie naprawiany?!

Opublikowano

Czyli jak dobrze zrozumiałem: pierw sami naprawiamy samochód i póĽniej dopiero z kwitkami zgłaszamy się po odbiór pieniędzy za naprawę?

Wg mnie to nielogiczne, bo:

-czasami s? takie sytuacje, że naprawa ma kosztować kilka tys. zł a osoba, której należy się naprawa (np. ofiara wypadku) nie jest w stanie pokryć tych kosztów,

-jeżeli mamy zaprzyjaĽnionych blacharzy to pewnie podci?gn? nam kwotę na rachunku (chociaż z tym różnie baywa, bo póĽniej większe dochody = większe ich podatki).

Wg mnie najklepszym sposobem byłoby zostawić tylko ten pierwszy sposób naprawy samochodów - czyli w serwisach ASO.

Opublikowano

Dylus, ja równiez tak to zrozumiałem i przypomniały mi sie takie wła?nie praktyki ubezpieczalni z lat siedemdziesiętych i osiemdziesiatych. Czemu sie dziwisz, miło?ciwie panuj?cy wówczas był doktorantem prawa wychwalaj?c marksizm i leninizm w swojej pracy, więc "jedynie słuszne" wzorce ma i je stosuje, bo samodzielnie myslec niebardzo umie. !w00t

Opublikowano

Jestem przeciwny temu projektowi. Nie lubię naci?gactwa i wyłudzania pieniędzy, ale nikt chyba nie pomy?lał o tzw. stratach moralnych. WyobraĽcie sobie tak? sytuację: człowiek ma wypadek, wyci?ga z ubezpieczalni 5000 zł (na podstawie kosztorysu), a naprawia rozbity pojazd za 3500 zł. Resztę przeznacza m.in. na taksówki (czym? trzeba jeĽdzić, podczas gdy pojazd stoi w warsztacie) oraz pokrycie szkód z tytułu straty czasu (czas to pieni?dz, a nasz pechowiec zmuszony jest odmówić przyjęcia kilku zleceń, bo w czasie, kiedy by je mógł wykonać, musi latać po urzędach, ubezpieczalniach, warsztatach, stacjach kontroli pojazdów itp.).