Gość YARECK Opublikowano 24 Kwietnia 2007 Opublikowano 24 Kwietnia 2007 Chciałbym wykorzystac komórke jako modem do poł?czenia z netem, ale nie mam pojęcia ile kilobitów (nie wiem czy to tak się pisze) ?ci?ga się/pobiera przy otwieraniu np. forum, b?dĽ strony banku internetowego. Może kto? się w tym orientuje bo operatorzy podaj? ceny za ?ci?gnięcie np. 10, 100 kB a mnie to wiele nie mówi. Jak oszacować ile może mnie kosztować zagl?danie na forum?
Pavulon Opublikowano 24 Kwietnia 2007 Opublikowano 24 Kwietnia 2007 Niewiem z jakiego telefonu korzystasz ale w Nokiach w rejestrach polaczen sa czasy polaczen , licznik danych pakiet. itp
Sympatycy szorstki Opublikowano 24 Kwietnia 2007 Sympatycy Opublikowano 24 Kwietnia 2007 Praktycznie w każdym telefonie z GPRS jest co? takiego jak statystyki. WejdĽ sobie raz i będziesz wiedział. Na naszym forum istnieje baner który jest animowany (w pewnym sensie ) i może on powodować większ? transmisję niż wymagałoby samo korzystanie z forum. Generalnie, nie polecam korzystania z Internetu przez GPRS i nie chodzi mi o koszty tylko o szybko?ć transmisji. Co innego EDGE, je?łi masz, to daje to komfortow? pracę... pzdr
Gość YARECK Opublikowano 24 Kwietnia 2007 Opublikowano 24 Kwietnia 2007 Rzecz w tym że jeszcze nie korzystam, a chcę się rozeznać czy taniej będzie montaż internetu w domu, internet od którego? z operatorów komórkowych jako osobna usługa czy wła?nie poprzez komórke jako modem.
Sympatycy szorstki Opublikowano 24 Kwietnia 2007 Sympatycy Opublikowano 24 Kwietnia 2007 To odrazu Ci powiem, że najdroższa opcja to komórka jako modem. I najbardziej upierdliwa bo strasznie wolna. Najtaniej wychodz? chyba pakiety operatorów stacjonarnych lub telewizji kablowych dla internetu w domu. Jak masz laptopa to możesz skorzystać z oferty kart EDGE PCIMCIA i mieć internet mobilny. W orange-u takie cosik to 60 PLN z limitem 0,5 GB lub 120 PLN z 4 GB (limit dotyczy maksymalnej prędko?ci ł?cza więc po wyczerpaniu limitu spada prędko?ć ale ł?cze działa). Zreszt? wszyscy operatorzy komórkowi maj? takie ofert, musisz wykonać mał? pracę i je sobie porównać. pzdr
-=Dee Jay=- Opublikowano 24 Kwietnia 2007 Opublikowano 24 Kwietnia 2007 do domu najlepiej znaleĽć jak?? sieć osiedlow? .. takie sieci najlepiej pracuj? .. i daj? największe korzy?ci ... oferty orange i ERA, polecam tylko jezeli ktos potrzebuje mobilnego netu, tzn na wyjazdach itp. Prawda taka że proponowane prędko?ci to fikcja ... Jezeli nie chcesz miec kilometrów kabli w domu, poprostu postaw router wi-fi (108) i masz problem z głowy. A jak zajdzie nagła potrzeba posiadania netu, a będziesz w mie?cie - znajdz pierwsze KFC - oni maj? HOT SPOTY ogólno dostępne ... w razie czego, moge pomóc !scooter
Sympatycy szorstki Opublikowano 24 Kwietnia 2007 Sympatycy Opublikowano 24 Kwietnia 2007 Dee, a znasz się odrobinę na bezpieczeństwie sieci ? Proponujesz "postawienie" w domu routera WiFi laikowi. S?dzisz, że będzie w stanie bezpiecznie go sobie skonfigurować ? Ludzie maj? w telefonach otwarte moduły BT bez zabezpieczeń i już zaczyna się "jazda" z zaawansowanmymi telefonami np. w blokowiskach, a routerki WiFi to dużo łakomszy k?sek dla "ciekawskich" je?li korzysta z niego "lajkonik" samodzielnie go konfiguruj?cy. Oczywi?cie YARECK nie bierz do siebie tego "lajkonika - laika". Je?łi uraziłem Cię to przepraszam Ogólnie po prostu bawi mnie i przeraża beztroska ludzi w wykorzystywaniu zaawansowanej technologii. To nie mikrofalówka i jednak potrzeba trochę wiedzy albo pokory i chęci skorzystania z pomocy ludzi znaj?cych się na rzeczy... pzdr Co do sieci osiedlowych to oczywi?cie pełna zgoda. Tylko zorganizowanie takiego czego?, to temat na niezł? dyskusję...
brzoza Opublikowano 24 Kwietnia 2007 Opublikowano 24 Kwietnia 2007 Szorstki, dziekuję za lekcje i prosze, o częstsze wypowiedzi z dziedziny w , ktorej jeste? profesionalist? .Na pewno z Twoich rad skorzystaj? formuowicze.
Pavulon Opublikowano 24 Kwietnia 2007 Opublikowano 24 Kwietnia 2007 Z konfiguracja sieci wi-fi laik sobie poradzi i szyfrowanie albo selekcje macadresow wlaczy , troche wiary w ludzi A jakby problem wyniknal to nie tylko forum burgmanii w sieci jest
-=Dee Jay=- Opublikowano 24 Kwietnia 2007 Opublikowano 24 Kwietnia 2007 dokładnie .. poza tym powiedziałem ze chętnie pomoge .. wł?cza sie przypisywanie adresów IP do konkretnego MAC'a, wył?cza DHCP, dostęp do routera udostępnia się poprzez dopuszczenia na poł?czenia z konkretnymi macami i w warunkach domowych wystarczy szyfrowanie WEP i mamy bezpieczn? sieć domow? jestem w stanie pomoc w konfiguracji sprzetów, na odległo?ć także problem zaden .. Dee, a znasz się odrobinę na bezpieczeństwie sieci ? znam to miedzy innymi przedmiot moich studiow nawet jak się admini nie zgadzaj? na stawianie routerów, zeby nie dzielić jednego abonamentu na kilka kompów - to wiem co zrobić, żeby nic nie widzieli
Sympatycy szorstki Opublikowano 24 Kwietnia 2007 Sympatycy Opublikowano 24 Kwietnia 2007 Dee, Pavulon, nie jest moj? intencj? dezawuowanie waszych do?wiadczeń, czy ?ciganie się na umiejętno?ci. Zrozumcie informatycy, że dostęp/konfigurowanie _wizardowy_ czy "quasi umiejętny" do technologii informatycznych jest potencjalnie niebezpieczy, dla ludzi nieznaj?cych obecnych technik, kompromitacji systemów operacyjnych. Tyle. pozdrawiam Was
Gość YARECK Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Dzięki za porady. Zaczęli?cie już gadać takim językiem że mama wrażenie że wszedłem na jakie? np. arabskie forum. Szorstki! Nie ma za co przepraszać bo jestem lajkonikiem w tej dziedzinie - dlatego pytałem o sugestie i porady. Chyba zrobię tak, że jak już będę mieć komórkę w Play to parę razy wykorzystam ja jako modem i zobaczę jak to chodzi, jaki koszt i wtedy zdecyduję co dalej. Jeszcze raz dzięki.
-=Dee Jay=- Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Opublikowano 25 Kwietnia 2007 z playem juz próbowałem .. i jako? niechętnie telefon chciał słuzyc jako modem :/ a odno?nie Twojego podej?cia "wizardowego: szorstki, absolutnie się zgadzam. bagatelizowanie niektórych rzeczy może być tragiczne w skutkach.
ionel Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Od blisko dwóch lat ł?czę sie z netem poprzez sieć komórkow? (konkretnie Plus - najpierw pakiet 250MB/m-c, potem iPlus - z limitem 1GB/m-c) i poza tym, że GPRS nie jest za szybki to do gg i przegl?dania stron działa jak należy. Jeżeli masz możliwo?ć ł?czenia się poprzez EDGE lub UMTS/3G - to polecam. Prędko?ć jest zdecydowanie wyższa. Natomiast jeżeli chodzi o pomiar transferu - to gor?co polecam program NetMeter. Jest to rzecz jasna freeware, więc używanie jest w pełni legalne Sam go używam i praktycznie nie miałem z nim żadnych problemów. Oczywi?cie nalicza ilo?ci danych nieco inaczej niż operator, ale bł?d nie przekracza, no powiedzmy 3-5%. Acha - jeżeli chodzi o "zużycie KB" podczas korzystania z netu, to mi osobi?cie go gg/www wystarczał pakiet 1GB. Od kiedy mam EGDE/3G to zużywam tak ok. 2-3GB/m-c. Oczywi?cie nie ma mowy o żadnych eMulach itp.
Gość YARECK Opublikowano 26 Kwietnia 2007 Opublikowano 26 Kwietnia 2007 o! O takie info mi chodziło. Dzięki. GPRS raczej mnie nie interesuje, ponieważ słyszałem, że jest tak wolny iż zrywane s? transakcje bankowo?ci elektronicznej z racji na ich bardzo długi przebieg. Tak czy siak podzwonię jeszcze tu i ówdzie i zdecyduję.
Rekomendowane odpowiedzi