Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Rekomendowane odpowiedzi

• Administrator
Opublikowano

Wracając do tematu mocno powiązanego z EURO... nasz kochany warszawski koszyczek, zwany potocznie Stadionem Narodowym, generuje takie oto koszty utrzymania:

Jeśli będzie stał pusty, nie będą odbywałyby się na nim żadne imprezy/ koncerty, minimalne potrzeby oświetlenia, ochrona, ogrodnicy itp... wymaga wyłożenia 8 milionów rocznie, co daje dzienny koszt utrzymania 22.000 PLN! :msn-cry:

Jeśli będą odbywały się na nim koncerty (ilość nie została dokładnie sprecyzowana) koszt utrzymania stadionu rośnie do 30 milionów rocznie!

Mamy piękny koszyczek! Pokazaliśmy, że damy radę! Jesteśmy debeściaki... tylko kto i za co będzie utrzymywał teraz tą kulę u nogi? :)

Ps. Z drugiej strony może nie ma co dramatyzować... pani ministra ostatnio zakomunikowała, że już za ~ rok stadion powinien dawać "jakieś" zyski. Musi być dobrze, KO-KO ! :)

• Odpowiedzi 177
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• dr.big

19

• szorstki

17

• MariuszBurgi

10

• Artix

10

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Domyślam się, że za parę lat stadion przejmie jakiś inwestor za długi lub za przysłowiową "złotówkę" :) . Jemu się będzie opłacało i stadion nie będzie przynosił strat.

KO KO :msn-cry: .

• Sympatycy
Opublikowano

To nie jest jakieś dziwne, podobnie jest z wieloma stadionami z poprzedniego Euro.Na przykład

ten w Klagenfurcie podobno już się "sypie". Tyle, że kosztował ~60 mln a nie 500 mln jak nasz

(kwoty podaję w ojro)... Co gorsza, nasze stadiony mają zbyt małą pojemność żeby zorganizować

takie coś jak np. finał ligi mistrzów (min. 70 tys.), a stadion im. K.Górskiego nie posiada "opcji"

na imprezy lekkoatletyczne (a szkoda).

Za to moglibyśmy pokusić się o rganizację finału mistrzostw świata w piłce nożnej Pań... :)

pzdr

Opublikowano

(...)podobnie jest z wieloma stadionami z poprzedniego Euro.Na przykład

ten w Klagenfurcie (...)

Tylko że "podobno" te na terenie Niemiec mają uregulowane sprawy własności :msn-cry: . A Narodowy słyszałem, w końcu wart parę groszy, został postawiony w części na prywatnej działce, bez wyjaśnienia do końca tych spraw :blush: .

Opublikowano

Hahahaha, nawet nie wiedziałem, że jest to TAK jednoznaczne :blush: . THX za linka :msn-cry: .

Opublikowano

No tak, tylko w Austrii nie było Bieruta i bandy komunistów. Narozrabiali, teraz inni muszą sprzątać... Przecież i tak wiadomo, że spadkobiercy dostaną kasę, a nie teren. Wcześniej też był tam stadion X-lecia i cała infrastruktura.

Klagenfurt w Niemczech? :blush:

Pzdr.

M.

Opublikowano

(...)Klagenfurt w Niemczech? :msn-cry:(...)

No dobra, nie bądźmy małostkowi :boxing: . W Austrii, czyli prowincji Niemiec :clapping: ...

PS. Bałagan, bałaganem, to że PRL wybudował stadion na przedwojennym terenie jestem w stanie zrozumieć- prawa własności nie pasowały wtedy do systemu robotniczo- chłopskiego, ale że "władze wolnej" Polski robią to samo zasłaniając się "niewiedzą" :blush: ... Hmmm, nie napawa to optymizmem ...

Opublikowano

Tyle że jakimś dziwnym zbiegiem okoliczności spadkobiercy dopominają się o swoje jak stanie jakiś nowy obiekt ,lub wyremonują już ruine np kamienice.

Wówczas spadkobiercy się zgłaszają.Ale fakt pozostaje faktem te sprawy powinny być regulowane przed budową lub remontem.

• Administrator
Opublikowano

Tyle że jakimś dziwnym zbiegiem okoliczności spadkobiercy dopominają się o swoje jak stanie jakiś nowy obiekt ,.

Chyba akurat w tym przypadku jesteś w błędzie.

Cytat z artykułu:

" Spadkobiercy Arpada Chowańczaka i Aurelii Czarnowskiej walczą o te tereny już od ośmiu lat."

Opublikowano

Tak,nie studiowałem dogłębnie akurat sprawy stadionu ,napomknąłem tylko że często bywa tak jak opisałem powyżej.A warto jeszcze wspomnieć o mieniu na dawnych terenach niemieckich,coraz więcej jest tego typu spraw .

• 1 miesiąc temu...
  • 1 miesiąc temu...
  • Administrator
Opublikowano

Jako, że Euro 2012 już przeszło do historii to mamy kolejne "akcje"... a w zasadzie kolejną kompromitacje ;)

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=5aZVHkon-6c#t=6s

Ja tam zawsze mówiłem, że "koszyczek" nie jest do grania tylko do paczania... :)

A takie rozsuwanie i zsuwanie dachu to tylko niszczy całą konstrukcje :nono:

Musimy oszczędzać koszyczka, żeby na dłużej starczyło paczania :P

483110_406659276066297_988297717_n.jpg

581488_541952122497739_2093233306_n.jpg

374069_539308146094681_1409189536_n.jpg

385753_10151194452414522_405672223_n.jpg

• Sympatycy
Opublikowano

Gdzieś wyczytałem, ze chińczycy są zainteresowani stadionem......pod uprawe ryżu :)

Wczorajszego spektaklu nawet nie chce mi sie komentować

• Administrator
Opublikowano

Gdzieś wyczytałem, ze chińczycy są zainteresowani stadionem......pod uprawe ryżu :)

I ja o tym słyszałem...

18505540661681940387611.jpg

EDIT>>> OK, mecz już trwa. Dach zamknięty ale........ dobrze być przygotowanym na każdą ewentualność. Licho nie śpli!

400937_478551392177687_1171729307_n.jpg

Opublikowano

Typowe. Lało - dachu nie zamknęli (cholera wie czemu, przecież chmurzyło się i padało od rana). Następnego dnia słońce i bezchmurne niebo - dach zamknięty (chociaż 0% szans na jakikolwiek deszcz). Tylko w Polsce możliwe...

Opublikowano

Może dach taki sobie sprawili, że zamknięcie go trwa 24 godziny :ninja: ? Albo obsługiwał go optymista i był przekonany, że padać jednak nie będzie :Jumpy: ...

I tak to biedny premier znowu musi się tłumaczyć :evil: ...

• Administrator
Opublikowano

I tak to biedny premier znowu musi się tłumaczyć :evil: ...

Chciał Muchę... to ma :Jumpy:

Opublikowano

Może dach taki sobie sprawili, że zamknięcie go trwa 24 godziny :) ?

zamykanie lub otwieranie trwa ok.15 minut

Opublikowano

A podejmowanie decyzji ..?

Opublikowano

Słyszałem, że jedno otwarcie tego dachu, to koszt 10 000 pln (dziesięć tysięcy złotych, żeby nie było niedomówień).

Pasuje Wam?

Opublikowano

Ja z kolei czytałem o20 tys zł --jakiś kosmos .Chyba ,że zamiat silników el. siedzi tam kilka setek "galerników" po 6zł za godz. i jak padnie komenda kręcą korbami.

Opublikowano

Czyli 15 min. "pracy" kosztuje ok. 10 tysi :mad2: ...