Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Pomozcie wybrac duzy skuter :)

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Easy Rider
Opublikowano
Mam wzrostu 182 i na lusterka nie narzekam,a co do kufra to na pewno sie przyda,Ja u siebie mam Givi v46 i jest ok.Na pewno na brak schowków nie bedziesz narzekał !sciana

A co zawieszenia to ja bynajmniej nie narzekam :P

I badz tu madry i pisz wiersze...

A jakie byly wasze kryteria przy wyborze? Czemu jedni z was wybrali Honde a inni Suzuki albo inna marke? Co was sklonilo do tego a nie innego skutera? Moze tak bedzie mi latwiej znalezc wlasciwa droge...

Pozdrawiam

Easy Rider

• Odpowiedzi 59
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• Artix

6

• ultras

3

• RobB.

3

• tomekmajesty

3

Top użytkownicy w tym temacie

Gość MICHAŁ CHEMIK
Opublikowano

Jak usiadłem na burgmana to doszedłem że to za duże bydle dla mnie,bynajmniej bedzie mi cięzko na pocz?tku,a że 80% jazdy to miasto to obstawiałem cięzk? walkę.

PóĽniej usiadłem na silvera i poczułem że to jest to.Mniejszy gabarytami dzieki temu mnie przekonał.

Tak jak napisałem sam musisz to poczuć !sciana

• Administrator
Opublikowano

No wiec co do lusterek w SW seryjne to porazka, nawet dla mnie gdzie raczej ciezko powiedziec ze jestem szeroki w barach, tyle za ta porazka w przeciskaniu sie w korku staje sie blogoslawienstwem. Tu bez elektryki w lusterkach AN650 mimo perfekcyjnej widocznosci legnie natychmiast. Lusterka w AN650 sa na wysokosci lusterek aut i dopiero po zlozeniu mozna mowic o walce z korkami. Mozna to oczywiscie robic recznie, ale tu juz trzeba sie na sekunde zatrzymac i recznie zlozyc. Na pewno w korku w przeciskaniu wygra Silver. Co do akcesoriow to ceny sa w sumie zblizone w obu modelach. Kufer zreszta mozna miec ten sam na SW jak i na AN650. Zawieszenie w SW, przod jest zdecydowanie za miekki, tyl OKa dzieki regulacji na pewno nawet z plecaczkiem nie dobijesz co akurat w AN650 moze sie zdarzyc jesli chodzi o tyl, w winklach raczej SW nie ma szans z ANtkiem. W przyspieszeniach ja wiekszej roznicy nie widze pomiedzy modelami nawet przy uzyciu power mode. No ale to akurat moze tez wynikac z mojej wagi. Co do wagi to ANtek to okolo 270 kg SW jakies 30 kg mniej, za to ANtek ma 5 KM wiecej. Schowki w ANtku mimo wszystko przebijaja SW. Wizualnie tez bardziej podoba mi sie ANtek.

Dobra to w takim razie dlaczego ja wybralem sam SW skoro mimo wszystko wiekszosc przemawia za ANtkiem. Jak dla mnie moc w stosunku do wagi i porecznosci w korkach przebija kredens jakim jest AN650. Moj plecaczek mowi ze na SW jezdzi mu sie najwygodnej. ANtek ma twarda kanape jak psia mac i po dluzszej jezdzie najzwyczajniej dupsko boli !sciana W trasie nie ustepuje ANtkowi ale tez i go nie przewyzsza.

Ciezki masz orzech do zgryzienia bo wybor miedzy tymi skuterami polega glownie i na sympatii do marki i na aspekcie wizualnym. W reszcie mozna polemizowac :P co lepsze

Opublikowano

W moim przypadku o wyborze Silvera zadecydowała pewna sprawa: od niechcenia pojechałem obejrzeć sobie używanego Silvera, po oględzinach zewnętrznych przyszedł czas na uruchomienie silnika - no i było po zawodach - brzmienie silnika okazało się tak atrakcyjne, że postanowiłem szukać dla siebie jakie? sympatycznej sztuki :P No i do dzisiaj wci?ż jestem zachwycony Silverem !sciana

PS pozdrówka Bigu :(

Gość MirekBurgman
Opublikowano

Od marca jeżdżę Burgmanem 650 K6. Jest to skuter fenomenalny! Jazda jest wspaniala frajd?. On "płynie". Zakręty pokonuje się z niesamowit? łatwo?cia. Zachwycam się idealna twardo?ci? przedniego zawieszenia,która powoduje,że na zakretach można sie wspaniale "wykładać". Osiagi znakomite. Gor?co polecam!!

Opublikowano

a mnie w burgerze zauroczył start z najniższych obrotów lekko odkręcasz i czujesz moc - poza tym możliwo?ci przewozowe, torba z laptopem 15'' i druga z drugim życiem się mie?ci, kask rezerwowy dla go?cia, no i mój, dwa telefony, palm, fotoaparat i kilo rupieci do tego kondon przeciwdeszczowy itd...

nie uważam, że przekrok jest za szeroki - może szerszy niż gdzie indziej ale pozycja choperowa i przekrok nie jest istotny a nawet w przypadku torby przekrokowej taki szeroki i płaski staje się zalet?

lusterka faktycznie s? na nie najlepszej wysoko?ci ale trzeba naprwdę wrednego korka aby nic się nie dało zrobić

tylko ten dżwięk klekotania na luzie no i nijaki dżwięk tłumika (nie to co taki Tmax Dacji :-) ostatecznie Silver też z tej dwururki niżle brzmi)

przejechać się radzę jednym i drugim i podj?ć decyzję - różnice cenowe nie s? aż tak wielkie więc tylko preferencje i osobiste wrażenia

chyba w tym wypadku jest podobnie jak w przypadku wyższo?ci ?wi?t wielkiej nocy nad... ale to temat na inn? dyskusję :-)

pozdro!

ultras

Opublikowano

Moja rada kup AN650 wiem że tak zrobisz.

Wszystkie skutery od 50-600cm s? to tylko przej?ciówki i tak prawie wszyscy marz? , my?l?

o Królu Suzuki Bergmanie AN650.Zapewne będ? na mnie krzyczeli ale taka jest prawda .

Opublikowano

Skoro za Silvera z 2001 musisz zapłacić tyle samo co za Burgmana z 2004 to chyba nie ma nad czym się zastanawiać. Z dugiej strony trzymanie ceny przez Hondę też moze o czym? ?wiadczyć. AN650 nie jest championem bezawaryjno?ci a o tym nikt do tej pory nie wspomniał.

Jeżeli przyszedł by do mnie Swięty Mikoł?j i powiedział " Masz tu kolego do wyboru nowego Silvera albo nowego AN650" to w kierunku AN650 nawet bym nie spojżał.

Gość Easy Rider
Opublikowano

Dziekuje za wasze opinie !scooter

Hmmm... No wlasnie - jak to jest z bezawaryjnoscia w obu modelach? Co najczesciej sie psuje i co chyba najwazniejsze (a o co nie zapytalem) na co zwracac szczegolna uwage przy zakupie??? Pech chce, ze mojej zonie bardziej podoba sie SW !OK

Jak napisal Mareczek - jest wielce prawdopodobne, ze kupie Burgiego. Zwlaszcza, ze po ostatniej RF600R mam sentyment do Suzuki. Z drugiej strony Silver ma cos co mnie do niego ciagnie... Jak jest z rozlozeniem mocy i momentu w Silverze? Czy ciagnie od samego dolu rownie dobrze jak Burgi?

Z jednej strony ponoc wygodniejszy SW a z drugiej lepiej zawieszony AN. Z jednej strony nieszczesliwa lokacja lusterek i utrudnienia w korkach, z drugiej strony mniejszy kufer i lusterka wymagajace przedluzek (moje 190cm i raczej szerokie barki moga byc tu chyba problemem).

Czy ten dziwek silnika jest naprawde az taki straszny na wolnych obrotach w Burgim?

Jade dzisiaj ogladac jakiegos SW. Salon, ktory oferuje mi AN nie ma SW w ofercie na dzien dzisiejszy. Musze sie zakrecic gdzie indziej. Siade, odpale i zobaczymy !scooter Moze mnie zauroczy. Jak nie chwyci za serce to chyba jednak wezme ANtka. Zachowanie w zakretach jest dla mnie dosc istotne. Czy z SW jest az tak zle? W czym jego zawieszenie ustepuje Burgiemu? Czy minusy wychodza dopiero przy ostrej jezdzie?

Pozdrawiam

Easy Rider

• Administrator
Opublikowano

Przyspieszenie SW jest rowne, przynajmniej w moim, ciagnie od zera do maxa bez problemu i rowno, podobnie jak ANtek. Problem w SW w winklach wynika z bardzo miekkiego przodu, mysle ze twardszy olej zalatwilby sprawe.

Dzwiek na wolnych obrotach przypomina diesla jesli ci to nie przeszkadza to OK.

Generalnie wizualnie bardziej podoba mi ANtek ale mimo wszystko wolalem kupic SW !scooter ot paradoks, ale kazdy jednak podchodzi indywidualnie do danego modelu.

Pamietaj ze zaden skuter nie zostal stworzony do scigania sie czy bardzo ostrej jazdy, no moze takie aspiracje ma T-max 500.

Co do bezawaryjnosci, coz zalezy chyba od szczescia, choc generalnie to Honda uchodzi za bezawaryjny sprzet, tia a ja walczylem z pradem gdzie okazalo sie w koncu ze padl regulator napiecia. Na pewno wieksza dbalosc wykonia, plastiki, wykonczenie oferuje Suzuki.

Tak jak powiedzialem wczesniej u mnie wygralo SW w wyscigu zbrojen i bynajmniej nie przez sentyment do marki.

Opublikowano

hmmm ja na pierwszy skuter !scooter wybrałem Burgmana 400 i jestem zadowolony !OK

pozdrawiam zycze udanego wyboru !scooter

Opublikowano

Wybor nalezy do ciebie, ale i tak w koncu wybierzesz........ !scooter !scooter

Ale sluchaj rad przede wszystkim uzytkownikow obu tych modeli,napewno nie zawioda.

Gość Easy Rider
Opublikowano

Obdzwonilem pare miejsc. SW albo drogie albo z przebiegami pnad 45k (a to troszke sporo). Wszystko co ciekawsze juz zniknelo. Czyzby to jakis znak, ze trzeba brac AN?

Co do scigania - jestem daleki od szarzowania na skuterze !OK Gdybym szukal emocji to bralbym inne dwa kolka !scooter Jednak czasami zdazaja sie nieprzewidziane sytuacje i wtedy lepiej nie byc rozczarowanym swoim zawieszeniem (lub umiejetnosciami !scooter )

Na co zwracac uwage przy zakupie? Zaraz ruszam w trase i mam nadzieje cos upolowac !OK

Pozdrawiam

Easy Rider

Opublikowano

Wszystkie skutery od 50-600cm s? to tylko przej?ciówki i tak prawie wszyscy marz? , my?l?

o Królu Suzuki Bergmanie AN650.Zapewne będ? na mnie krzyczeli ale taka jest prawda .

Ale? Mareczku wygarn?ł !scooter akurat dla mnie to on jest ostatni w kolejce, a znam też paru innych z podobn? opini? !OK

Skuter to skuter i udziwnianie w nim napędu do niczego dobrego nie prowadzi.

Parafrazuj?c znan? reklamę: "no żeby w wahaczu pięć trybików zamontować?!" :D

Jak kardan zamontuj? to wezmę go pod uwagę tego "krula skuteróf(sic!)" :PB)

Ze skuterem jak z kobitk?, albo sie podoba od razu i bierze się J? i kocha ze wszystkimi wadami, albo wcale.

Ja tam nie analizowałem zakupu Tmaxa i Deauvilla tak długo, podoba się to ciach, a że schowek mały, pole do popisu i kufry boczne !scooter

Pozdrawiam

RobB. B)

Kupuj jaki Ci pasuje byle nie żółty !OK :D

Gość Easy Rider
Opublikowano

No i stalo sie.

W sobote odbieram moje 2oo !happybth

Mialem dzisiaj zagwozdke ale w koncu klamka zapadla i skuter u plota. Najpierw pojechalem ogladac SW. Rocznik 2001, przebieg okolo 17k. Granatowy z kuferkiem hondy w kolorze nadwozia. Cena tez w miare rozsadna bo 5000 euro. Po wstepnych ogledzinach w oczy rzucily mi sie plastiki schowkow przy kierownicy. Kiepsko spasowane ale ok. Nie ma co sie czepiac. Przetary tlumik i podklejony zamek schowka dal mi juz wiecej do myslenia. Przestrzen bagazowa wystarczajaca (zwlaszcza z kuferkiem) wiec jest juz lepiej. No to wsiadamy... i pierwszy zgrzyt. Kolana przeszkadzaja mi skrecac na maksa kierownica (mam dlugie kulasy), Do tego kat 90o w kolanie i niebardzo jak sie mialem ulokowac na tyh dalszych podestach. Lekkie rozczarowanie. Odpalamy... i humor powraca !happybth Piekny dzwiek. Odkrecam kurek i skrzydlo wyrywa do przodu. Nice... Pierwszy nawrot i moje kolano znow spotyka sie z kierownica... Do tego zawieszenie. Przod rzeczywiscie jak by byl od polowe lzejszego brata. Miekko jak na poduszce. Odstawiam sprzet i opuszczam salon by udac sie na drugi konic miasta dosiasc Burgiego. Neil wita mnie z daleka usmiechem (w koncu bylem u niego wczoraj) i pyta czy wrocilem po skuter. Na moje niezdecydowanie odpowaida zaproszeniem za stery. Inna bajka... Wiecej miejsca niz na skrzydle. Zadnych szans na spotkanie sie kolana i kierownicy. Do tego moje dlugie kulasy nie zauwazyly zadnych problemow w podpieraniu sie. Widocznosc w lusterkach duzo lepsza. Osiagi? Porownywalne. Dzwiek? Honda wygrywa. Komfort? Burgi... Zsiadam wiec z Antka i oddaje kluczyki Neilowi. Widzac, ze dalej nie moge sie zdecydowac proponuje ekstra upust na kask i ubranie... Deal! W sobote bedzie czekac na mnie po serwisie.

Oto co dostalem:

AN650 z 2004 roku + Kask (pelny) + Kurtka przeciwdeszczowa + spodnie + ochraniacze na buty + rekawice + kuferek GIVI + penly serwis (wymiana plynow, swiece, filtry, itp.) + nowe opony!!! i hamulce. Stanelo na 5800 euro. Moim zdaniem calkiem niezle !happybth

Tak oto skrzydlo pozostalo w salonie a Antek bedzie niedlugo znow smigac po ulicach. Co zdecydowalo?

Trzy lata mlodszy

Lepsze zawieszenie

Wiecej miejsca na moje kulasy

Rozsadna cena, nowe opony i sporo innych dodatkow !happybth

Tak wiec problem z glowy.

Dziekuje wam wszystkim za pomoc i cenne uwagi !happybth Duzo mi pomogliscie. Mam nadzieje, ze nie bede zalowac tej decyzji i ze Antek bedzie sie spisywac jak dlugois !happybth Pewnie niedlugo bede zasypywac was pytaniami w innych dzialach !happybth Ale to dopiero po weekendzie !scooter

Pozdrawiam!

Easy Rider

Opublikowano

No to gratuluję dobrego wyboru..!!!!

Zakochasz się w tych dziwnych dĽwiękach..jakie to to wydaje.!happybth

Gość MICHAŁ CHEMIK
Opublikowano

No ja również grtuluje.

Co do schowków przy kierze w SW no to faktycznie s? takie sobie.Zwłaszcza ten niezamykany :D

No ale....Oby sie burgi dobrze sprawował i żeby? był z niego zadowolony !scooter

pozdrawiam

Opublikowano

Wszystkie skutery od 50-600cm  s? to tylko przej?ciówki  i tak prawie wszyscy marz? , my?l?

Gratulacje bezpiecznego ?migania . To ze kupisz !scooter AN650 przewidziałem wczoraj. :D

• Administrator
Opublikowano

Gratulacje z zakupu :D !scooter

Opublikowano

Oczywi?cie gratulejszyn.... oby służył dzielnie !TAZ .

Gość Easy Rider
Opublikowano

Ja tez mam nadzieje, ze bedzie ok !TAZ Nie moge sie doczekac jutra !OKK

Pozdrawiam

Easy Rider

Gość MirekBurgman
Opublikowano

Byłem prawie przekonany,że wybierzesz Burgmana 650.W styczniu (2007),gdy szukałem nowe maxi dla siebie,rownież zrobiłem przymiarkę do SW. Żle sie na nim czułem ,troche mało miejsca, szczególnie na wyprostowane nogi. Gratuluję!!

Opublikowano

Czytam cał? t? historię wyboru skutera i sam się zastanawiam co jest lepsze - nowy Xciting 500i czy 3 letni AN650. Wiem, że to inna liga te oba skuty. Jak my?licie? Chodzi mi o porównywalne ceny. Wolałem nówkę z salonu, bo rynek używek jaki jest każdy widzi, a tułanie się po DE też za bardzo mi nie odpowiada z braku czasu.

Opublikowano
(...)co jest lepsze - nowy Xciting 500i czy 3 letni AN650. Wiem, że to inna liga te oba skuty. Jak my?licie? Chodzi mi o porównywalne ceny. Wolałem nówkę z salonu, bo rynek używek jaki jest każdy widzi(...)

co do AN650 to poczekaj może kto? z forum będzie sprzedawał to zawsze pewniej od takiej osoby kupić niż z allegro od nie wiadomo kogo :D

p.s a nad Xciting-iem też się zastanawiam nad przyszły rok ale to na razie plany !OK

pozdrawiam