Skocz do zawartości
Forum Burgmania

jazda próbna Xmax 300, Forza 300, Tmax

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od roku jeżdzę xmaxem 125. Zrobiłem nim 3 tys km. W zeszłą środę zdałem wreszcie egzamin na kat. A - oczekuję na wydanie prawka.

Chcę zmienić mojego xmaxa na xmaxa 300 lub forze 300 ale w grę wchodzi tez Tmax (jedyna wątpliwość to maly bagażnik pod siedzeniem).

No i oczywiście nigdzie nie ma tych skuterów do jazd próbnych. Ze strony Hondy wynika, ze forza 300 jest w siedlcach - czyli 3 godziny jazdy z Łodzi...

aż tak zdesperowany chyba nie jestem...

co radzicie? gdzie można szukac tych motorów do jazdy probnej?

Opublikowano

Uhma Bike Warszawa, Mają na stanie, jak dobrze pogadasz może pozwolą.

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Mam obecnie podobny dylemat. X-max 300 lub Forza 300. Kupiłeś, któryś z nich? Może ktoś inny ma doświadczenie z tymi skuterami. Yamhą jeżdziłem niestety Fozy nie udało się dorwać. Jakie są istotne różnice pomiędzy nimi, których nie wyczytam z danych fabrycznych.

Opublikowano

kupiłem xmaxa 300. w sumie bez jazdy probnej. wyczytałem w jakims francuskim teście, ze forza jest mniej zrywna. dodatkowo xmax był do kupienia po 2 dniach a forza - "mamy mieć"...

forza ma wiekszy kufer pod siedzeniem ale xmaxa zamowilem od razu z dedykowanym kufrem 50 litrów (50 kilka chyba). wygląda wszystko zajebi....

ważę 118 kg i czasem jeżdżę z dzięcmi (każde ok 30 kg). dynamika na miasto całkowicie zadowalająca. niezbyt czesto odkręcam manetkę do końca. gdy jadę z dzieckiem od razu czuć ciężar ale nie jest to bardzo dokuczliwe.

kupielm na aliexpres lusterka, które moutje się pod szybę i wreszcie coś widać - są teraz tak zamontowane jak w forzie - koszt około 300-400 zł - w sumie byłem zaskoczony, ze dość solidnie się to trzyma. lustra nieco pomniejszają - widać wiecej niż w oryginalnych

tmax od razu odpadł z powodu mega małego bagażnika pod siedzeniem.

Opublikowano

Dzięki. Jak ze spalaniem? Czy przy manewrowaniu na małych prędkościach dotykasz przy skręcie kierownicą swoich nóg? Widziałem test na yt i gość na to narzekał. Robiłeś jakieś dłuższe trasy (ponad 100km)? Sorki, że wypytuję ale chcę przejść z 125 na coś większego i oprócz tych dwoch "chodzi" mi głowie jeszcze Kymco Xciting 400 i Maxsym 600. Wszystkie w podobnej kasie. Tajwańskie mocniejsze, ale z tego co się dogrzebałem bardziej paliwożerne. Takie dylematy przed kupnem. 

• Administrator
Opublikowano
10 godzin temu, bucher napisał:

Sorki, że wypytuję ale chcę przejść z 125 na coś większego i oprócz tych dwoch "chodzi" mi głowie jeszcze Kymco Xciting 400

12 godzin temu, bucher napisał:

X-max 300 lub Forza 300

Testy wszystkich wymienionych znajdziesz u nas na stronie głównej.

Opublikowano

Już wcześniej czytałem testy. Opisy bardzo fajne, brak mi jednak bezpośredniego odniesienia do konkurencji. Zastanwaim się czy przy wzroście 175 odczuję mniej miejsca na nogi w xmaxie w sosunku do forzy (problemy z kolanem). Jak w hondzie jest na prawdę z szybą. Czy to tylko bajer a ustwienie i tak jest zawsze w najwyższej pozycji? Nie wiem jak odnieść dwa jappńskie skutery do tajwańskiej konkurencji. Nie ukrywam, że subiektywne odczucia właścicieli też są dla mnie istotne. Co zdecydowało, że ktoś wybrał ten skuter a nie konkurencji. 

• Administrator
Opublikowano
3 minuty temu, bucher napisał:

Opisy bardzo fajne, brak mi jednak bezpośredniego odniesienia do konkurencji.

Było już takie nie raz na tym forum. Trzeba tylko poszukać chwilę.

Wygoda będzie podobna w obu modelach. Miejsca przy 175 cm będzie wystarczająco. Ochrona przed wiatrem podobna chociaż Forza ciut lepiej.

Subiektywnie - motor ciut lepszy w X-max za to wyposażenie w Forza. Cena (aktualnie promo) korzystniejsza u Hondy.

Główna wada Forzy - zadyszka przy 140 km/h.

Główna wada X-maxa - słabe przednie światła LED... żeby nie powiedzieć - bardzo słabe.

Poza tym... oba skutery to TOP w tej klasie.

Opublikowano

Dziękuję bardzo. A możesz coś napisać nt. hamulców. W teście na YT (francuskim) narzekano nanhamulace w X-maxie. Forum oczywiscie też jeszcze dokładniej przeszukam.

• Administrator
Opublikowano

W mojej ocenie hamulce w obu są OK... może ciut lepsze w Hondzie.

Opublikowano

X-max na pewno jest wygodny i ma zaskakująco dobre osiągi, jak na spory skuter o pojemności 300cm3. Światła na pierwszy rzut oka powinny być super, bo jest to 4 punkty świetlne dla świateł mijania + 1 dla świateł długich. Z perspektywy pojazdów jadących z naprzeciwka skuter jest super widoczny. Niestety w nocy poza miastem okazuje się, że zbyt słabo oświetlają drogę, a włączenie długich daje niewiele. 

Opublikowano

Mam Xmax-a 300 z 2019 roku, przejechany sezon. Co do Twoich pytań: przy wzroście 174 mam bardzo dużo miejsca na nogi. Co do pytania o hamulce, to nie miałem z nimi problemów tj. w zakresie prędkości na jakich jeździ się na takim skuterku, czyli 70-120 km/h, są wystarczające.

Co do uwag o światłach - nie jeżdżę w nocy, więc nie mogę nic napisać.

W moim odczuciu po jednym sezonie ten skuter nie ma wad. To znaczy namierzyłem dwa defekty (nie wady) - przy gorących temperaturach (ok. 30 st. C) skuter nie chciał odpalić (ki licho ?). To się zdarzyło dwa razy przy gorących temperaturach. Drugi słaby punkt - miałem jedną akcję serwisową - wymiana klamki hamulca przedniego (bezpłatnie).

Najdłuższa trasa - ok. 370 km. Skuter naprawdę polecam.

Opublikowano

Mi się nie przytrafił problem z odpalaniem. Jednak ze względu na to, że zdarza mi się jeździć poza miastem w porze nocnej, to z X-maxem się pożegnałem. Jego oświetlenie jest znacznie mniej skuteczne np. od oświetlenia mojego motocykla, który ma klasyczny reflektor z żarówką H4 i szkłem ryflowanym. Do wad dodałbym jeszcze moim zdaniem zbyt szeroką kanapę i wynikający z niej efekt rozpychania ud na boki, ale to drobiazg.

Opublikowano

Ja miałem podobny dylemat. W końcu wybrałem Hondę. Co do jazdy to jest ok, ale spalania nie znam bo kupiłem na koniec listopada więc mam przebieg z 30 km (tylko z salonu do garażu... ? )

Opublikowano

Jestem użytkownikiem HONDY Forza 300 2018 1,5 sezonu.

Moje spostrzeżenia po przejechaniu 19000 km

na minus:

-brak start stop (miałem w Hondzie PCX)

-ograniczona widoczność w lusterkach

-zawieszenie, czuć nierówności

na plus:

-elektrycznie regulowana szyba (dla mnie 5 cm wyższa byłaby idealna!) wzrost 175cm, wymieniłem na GIVI 11cm wyższą, jest super

-pełne oświetlenie LED, w nocy rewelacja jak w samochodzie!

-duży schowek pod siedzeniem

-kontrola trakcji

-bez kluczykowy zapłon

-spalanie: drogi lokalne: 2.7l/100km, autostrada: 3.2l/100km (jazda raczej spokojna)

-ochrona przed wiatrem

-przy moim wzroście, dużo miejsca na nogi

POLECAM HONDĘ!

Opublikowano

Dziejuję wszystkim za opinie.