Skocz do zawartości
Forum Burgmania

czy popieracie pomysł jazdy na ?wiatłach mijania okr?gły rok??  

71 użytkowników zagłosowało

Nie masz uprawnień do głosowania w tej ankiecie lub wyświetlania jej wyników. Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Rekomendowane odpowiedzi

Gość SzCzApA™
Opublikowano

1. co najmniej 2 razy w roku zmiana żarówek

!tut tak i te rachunki za pr?d whist:o

a tak na serio to poprostu ja jestem za z takich czy innych powodów !OKK

• Administrator
Opublikowano

A ty mowisz w skuterze !OKK a to inna bajka w AN400 lewa zarowka 12 tys prawa zarowka 15 tys !tut lewa zarowka 24 tys prawa zarowka 30 tys whist koszt w serwisie 70 zl koszt na allegro 9 zl :o mysle ze 9 zl to kwota ktora jestem w stanie zainwestowac w swoje bezpieczenstwo :o Aku w Burgerze wytrzymalo 3 lata to juz bardziej boli bo koszt w granicach 300 zl czyli 100 zl rocznie czyli 8,3 zl miesiecznie. Za moje cygarka placilem 18 zl teraz place 10 zl bo znalazlem tansze zrodelko :o a kupuje okolo 5-6 paczek miesiecznie. Czyli na przyjemnosci wydaje wiecej, kosztow piwa nie licze :o

Bez swiatel w ANtku nawet gdybym chcial to nie ma jak ich zgasic, zreszta dla moto i tak jest obowiazek jazdy caly rok. Tak czy inaczej ciekawiej jest jak 2 osoby maja inne zdania :o

Opublikowano

Apropo tej wymiany żarówek !OKK

Czytałem gdzie? ostatnio, że gdzie? w jakim? tam teatrze w USA żarówka nad wej?ciem, która nigdy nie była gaszona, paliła się przez 93 lata ...

Najważniejsze jest to, żeby żarówka po wł?czeniu sie rozgrzała, bo takie bawienie sie ON/OFF rzeczywi?cie wpływa na jej zużycie.

Jeżeli wymieniałe? często żarówki w Kymco, to ja bym szukał przyczyny w jakim? regulatorze napięcia lub przekaĽniku, niż w kwestii jazdy na ?wiatłach.

Pozatym tak jak niektórzy moi przedmówcy - nie wyobrażam sobie jazdy motocyklem bez wł?czonych ?wiateł (obowi?zek). To dla naszego bezpieczeństwa !tut

P.S. Jestem zdecydowanie ZA whist

Pozdrawiam

Marcin

• Klubowicze
Opublikowano

Hej ho!

W zasadzie popieram chociaz mam zdanie jak Szorstki - gdyby ludzie mysleli nie byloby przymusu. Ja jezdze caly rok na swiatlach. Zgadzam sie ze zdaniem, ze w momencie uzywania swiatel przez wszystkich zmotoryzowanych powoduje w czlowieku automatyczna swiadomosc - "jak cos jedzie to ma swiatla" i moze nastapic wtedy problem z cyklistami - ale to pozostawiam w gestii policji i zarzadcow drog. Cyklista jako uzytkownik drogi rowniez ma obowiazek posiadac swiatla w pojezdzie.

A teraz:

Quote smuciu1 napisano 10-04-2007, 19:40

z cał? pewno?ci? nie popieram tego i tylko " B" z takich o to powodów:

1. co najmniej 2 razy w roku zmiana żarówek

2. Oczywi?cie Akumulator sie niszczy

3. W ci?gu roku spalimy ok 45 litrów więcej paliwa niż bez ?wiateł

4. Nie unikniemy wypadkom na drogach bo zawsze kto? sie znajdzie

A najgorsze jest to ze bierzemy to z zachodu czyli przykładowo Niemcy a nie porównujmy sie do nich bo po pierwsze oni maj? szersze drogi a po drugie s? lepsze i a co ważne bez dziur

1. Wymiana zarowek jest faktycznie potwornie droga !tut W Lidlach (nie wierze, ze w Polskich nie) co trzy miesiace mozna kupic komplet zarowek (roznych typow) plus bezpieczniki - koszt ok.5 euro whist Przy czym sklaniam sie do teorii,ze miales pecha i zarowki wymienia sie po takim zuzyciu jak pisal Artix.

2. Opony tez sie niszcza i co ? Nie wymieniasz? Niszcza sie jeszcze paski, waly, resory, same fotele i kierownica od uzywania tez sie niszcza :o

3. Bardzo ciekawa wykladnia tylko raczej bledna, bo spalanie zalezy od pojazdu, jego zuzycia, zuzycia przez niego paliwa, predkosci i stylu jazdy, liczby przejezdzanych rocznie kilometrow, rodzaju paliwa, obciazenia pojazdu itd. itd.

4. Tu sie calkowicie zgadzam :o

A co sie tyczy "przykladu z zachodu" :o

1. U naszych zachodnich sasiadow swiatla nie obowiazuja caly rok.

2. Pas jazdy ma taka sama szerokosc jak w Polsce tylko tu w wiekszosci sa jeszcze sciezki rowerowe i dlatego drogi sa "szersze".

3. Drogi w wiekszosci sa lepszej jakosci ale dziury maja rowniez - chyba jutro fotki zamieszcze po czym do pracy jezdze :o

4. I to uwazam za najwazniejsze ! W Polsce ucza jak zdac egzamin -W Niemczech jak sie jezdzi. I to jest ta roznica. Kultura jazdy to jest to co tu obowiazuje na co dzien (chociaz buce sa wszedzie http://www.burgmania.net/forum/index.php?showtopic=3283), ze o prowadzeniu pod wplywem alkoholu nie wspomne:)

Lepiej wydac wiecej niz stracic wszystko !OKK

Pozdrowionka

P.S. W Szwecji swiatla obowiazuja caly rok, a samochod bez odpowiedniego akumulatora (20% zywotnosci wiecej) i bez mechanizmu, ktory wlacza swiatla przy odpalaniu silnika - nie przejda przegladu:) Mozna? Mozna :o

Opublikowano

Zgoda ?wiatła poprawiaj? widoczno?ć bez dwóch zdań ... nie ma co na ten temat polemizować.

Ale id?c tropem Naszych ustawodawców ...pomysłów jest więcej nie zawsze dobrych ....

Chc? także zakazać palenia za kierownic? ... gdyż to rozprasza tak jak telefon komórkowy.....

A czemu id?c tym tropem nie zakazać sprzedaży samochodów z manualn? skrzyni? biegów .. to też rozprasza ... tak jak przewożenie np. rozdartej te?ciowej na bocznym siedzeniu.

Jeżeli bierzemy takie pozytywne wzorce z zachodu i dostosowujemy się do różnych Unijnych przepisów to czemu maj?c KAT. B nie można prowadzić pojazdu 2oo o pojemno?ci do 125cm.

Czemu na Naszych drogach jest praktykowane ... kto? buduje stację benz lub inny wychodek typu Bar i co robi? drogowcy stawiaj? ograniczenie prędko?ci .... a za krzakiem ustawiaj? się ?ępy z wielkimi brzuchami w niebieskim stroju i z radarem bez legalizacji ..... czemu tu ustawodawcy nie widz? zagrożeń ....

Takich przykładów można mnożyć .... Jestem przeciwny .... m?dry Polak ma swój rozum i Sam powinien wiedzieć kiedy należy wł?czyć odpowiednie urz?dzenie w swoim pojeĽdzie.

Teraz z innej beczki wole widzieć w słoneczny dzień starego Poloneza bez ?wiateł niż być o?lepiony przez niego kiedy przepis wejdzie a jego oczy będ? skierowane zawsze tam gdzie nie powinny ... STAN TECHNICZNY WIELU POJAZDÓW mocno się kłóci z wieloma takimi nakazami.

Nie nawidzę jak kto? stara się my?leć za mnie .... może następny m?dry przepis ograniczy mi spożywanie posiłków albo % ..... bo tak chc? KWA KWA whist .

Pozdrawiam zdegustowany.

Opublikowano

no wła?nie Pablosku w t? m?dro?ć narodu niespecjalnie bym wierzył skoro wybory wypadły jak wypadły.....

ale faktycznie dla czego zakazywać rozmawiania przez telefon kierowc? w samochodach z automatyczn? skrzyni????

zatem Geni trzeba by mandatami karać tych z manualnymi skrzyniami :D co to prawie cały czas trzymaj? wajchę.

Opublikowano

W sprawie telefonu nie chodzi zdaje mi się tylko o rozpraszanie, ale również o zaabsorbowanie jednego łapska, które powinno wespół z drugim trzymać pewnie kierownicę.

A w temacie dodam jeszcze, że oczywi?cie jeżdżę na ?wiatłach, niezależnie od tego, czy z rado?ci? jadę na 2oo, czy też zmuszony jestem poruszać się w 4oo puszcze.

Do tego jeżeli w puszcze, to zawsze w pasach.

Opublikowano

TAK.

I to nie zależnie czy jade skutem czy autkiem czy innym pekaesem.

Opublikowano

ERMI - trzymanie ręki cały czas na dr?żku skrzyni biegów jest błędem w sztuce i ?wiadectwem lamerstwa kieruj?cego, gdyż obowi?zkiem kieruj?cego jest zachowanie kontroli nad pojazdem.

Nie można jednak wszystkiego obwarować przepisami i ustawodawca musi w pewnym zakresie polegać na tzw. "zdrowym rozs?dku" kieruj?cych, ich instynkcie samozachowawczym i poszanowaniu życia i zdrowia innych użytkowników dróg.

Niestety wiem, że nie każdy taki instynkt posiada, a w takim przypadku to o poszanowaniu innych nie ma co my?leć.

Opublikowano

Dzisiaj 04.11.2007 - pochmurnie i deszczowo, podczas jazdy do pracy, obserwowałem inne samochody. Na dosyć krótkim odcinku naliczyłem ponad 80 samochodów z czego 69 miało wł?czone ?witała a 11 jechało bez wł?czonych ?wiateł....

Chyba kiepska ta ?wiadomo?ć...

pablos napisano 10-04-2007, 22:22 

Chc? także zakazać palenia za kierownic? ... gdyż to rozprasza tak jak telefon komórkowy.....

Co? w tym musi być... czy zdarzyło się komu? podczas jazdy samochodem przez nieuwagę, przypadek itd. stracić żar który spadł np. na piękne welurowe siedzenie w naszym pieknym "nowym" samochodzie... Ci którym się stało takie nieszczę?cie wiedz? jak się zachowuje kierowca takiego samochodu...

To nie oznacza, że jestem za... sam palę...

A czemu id?c tym tropem nie zakazać sprzedaży samochodów z manualn? skrzyni? biegów .. to też rozprasza ... tak jak przewożenie np. rozdartej te?ciowej na bocznym siedzeniu.

To trochę lipna alternatywa... |wiatła masz zamontowane w każdym samochodzie fabrycznie i nie musisz ponie?ć kolejnych kosztów z ich zamontowaniem a inaczej chyba wygl?da sprawa aut. skrzyni biegów... FSO Polonez z automatem...

Jeżeli bierzemy takie pozytywne wzorce z zachodu i dostosowujemy się do różnych Unijnych przepisów to czemu maj?c KAT. B nie można prowadzić pojazdu 2oo o pojemno?ci do 125cm.

Według mnie to jest kwestia czasu...

Takich przykładów można mnożyć .... Jestem przeciwny .... m?dry Polak ma swój rozum i Sam powinien wiedzieć kiedy należy wł?czyć odpowiednie urz?dzenie w swoim pojeĽdzie.

Zrób "eksperyment" taki jak ja... potem chyba zmienisz zdanie...

Teraz z innej beczki wole widzieć w słoneczny dzień starego Poloneza bez ?wiateł niż być o?lepiony przez niego kiedy przepis wejdzie a jego oczy będ? skierowane zawsze tam gdzie nie powinny ... STAN TECHNICZNY WIELU POJAZDÓW mocno się kłóci z wieloma takimi nakazami.

Będzie okazja, żeby te "sępy z wielkimi brzuchami" mogły ich wyłapać... Wtedy bedzie dużo bezpieczniej bo o?lepianie w dzień jest mniej niebezpieczne niż oslepianie w nocy.

Szkoda, że skasowałe? to co skasowałe?...

Opublikowano

Tu sie zgodze z Toba Dragonie chociaz czesto ciezko czyta mi sie twoje posty :D

Ale nic to

A najwazniejsze jest to ze jestes tak poprawny w kwestii swiatem ze nawet w avatarku masz wlaczone :D

Brawo (widoczny - bezpieczny )

• Klubowicze
Opublikowano

Mimo iż zaznaczyłem że jestem ZA używaniem ?wiateł to w głębi duszy jestem na NIE. A to dlatego, że gdy wszyscy będ? jeĽdzić na ?wiatłach przez cały dzień to wła?nie ja mogę być mniej widoczny na drodze. Do tej pory i od wielu już lat w dzień używam ?wiateł mijania w czasie jazdy i to bez względu czy w mie?cie, czy na trasie. Przeżyłem już kilka lat temu okres jazdy na ?wiatłach (jak to kto? powyżej opisał) gdy inni kierowcy migali ?wiatłami lub np ze stoj?cego obok samochodu przed skrzyżowaniem na czerwonym kierowca informował mnie uprzejmie :D , że mam WَCZONE |WIATŁA, a przecież ?wieci słońce :D

Z punkty widzenia jedno?ladowca wygl?da to jeszcze gorzej. :D

Opublikowano

hehehe Geni -przecież rozs?dni jeste?my. !TAZ

• Administrator
Opublikowano

http://motoryzacja.interia.pl/hity_dnia/ne...ecej,896975,415

No wlasnie na interii jest tekst na ten temat. No to policzylem,

srednio choc i tak mocno naciagane kierowca robi w Polsce 15 tys km. Przy 0,5% wiekszym spalaniu rocznie wyjdzie 75 km czyli oznacza to jakies 6 litrow paliwa czyli az 24 zl :blink: drozej. Przy 1,5 % 225 km czyli 72 zl rocznie wiecej. Choc z tym 1,5 % to bardzo mocno naciagana teoria :blink: bo o tyle to klima zwieksza spalanie.

Zarowki hmm zmienilem po 7 latach wiec ten aspekt pomijam.

Opublikowano

obowi?zek jazdy na ?wiatłach ma jeszcze inne zalety

Opublikowano

Zdecydowanie tak. Mnie również w wielu sytuacjach czyje? niewł?czone ?wiatła niemalże załatwiały windę do aniołków...

Ja cały rok jeżdżę na swiatłach. Wła?nie ze względów bezpieczeństwa.

Opublikowano

Nie rozumiem tych co s? przeciw !czary .

Dla mnie osobi?cie to głupota jazdy bez ?wiateł.

pozdrawiam :D

Opublikowano
Nie rozumiem tych co s? przeciw !czary .

Dla mnie osobi?cie to głupota jazdy bez ?wiateł.

pozdrawiam <_<

Wiesz Shrek'u - co dla jednego jest głupot? dla drugiego będzie m?dro?ci?... Niemen ?piewał, że dziwny ten ?wiat...