Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Jazda z kufrem ...

Kacza

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam .

Jak myslicie czy bezpieczna jest jazda z kufrem(sys.monokey) powyzej 120 km/h ?

Taka predkosc ogranicza instrukcja obslugi GIVI... nie wiecej niz 120 km/h.. jakie moga byc skutki jazdy z wieksza predkoscia ? URwanie ? !piwko Ile smigacie z kuframi ?

Ciekawi mnie to bo nie chce byc m?dry po szkodzie whist

Pozdroo

Kacza

Opublikowano

Ciekawe pytanie. Wiedziałem, że sa ograniczenia w ciężarze załadunku ale vmax? Tego nie wiedziałem. Ja mam zamontowany kufer Kappa na moim Burgim. 42 litry o ile się nie mylę. I przyznam, że jeĽdziłem nawet 150 km/h i jeszcze go mam !piwko

A tak zupełnie serio. Nawet nie wiem ile max mogę z nim jechać whist

Jeszcze jedno, czy ma znaczenie: załadowany - pusty?

Opublikowano

Cóż ja ci Kacza mogę odpisać innego, jak to, że Helixem trzymam się granicy wyznaczonej przez Givi !piwko .

Opublikowano
Jeszcze jedno, czy ma znaczenie: załadowany - pusty?

No wlasnie jak to jest jak kuferek jest zaladowany i pusty ... ?

Pozdroo

Kacza

Gość MICHAŁ CHEMIK
Opublikowano

Mam V46 i spokojnie latałem powyżej 150km/h.Co prawda był pusty, uszkodzeń nie odnotowałem :D

Często wkładam ciężkie rzeczy ok 10kg(lataj?c po mie?cie) i też nic sie nie działo więc luzik !piwko

pozdrawiam

Opublikowano

Kacza, spokojniutko - nie przejmuj się tymi ograniczeniami !piwko . W swoim przypadku przetestowałem jazdę z kufrem Givi 46 z licznikow? prędko?ci? 180 km/h i absolutnie nic się nie działo. Kufer był pusty. O ograniczeniu dowiedziałem się dopiero od Ciebie, tak więc test został przeprowadzony zupełnie nie?wiadomie :D

Opublikowano

Wiedziałem o ograniczeniu i latałem powyżej tych 120..... Kufer był zarówno pusty, jak i przeładowany. Przetrwał wszystkie moje podróże i poszedł z motocyklem do następnego wła?ciciela. Odpadł tylko raz. Było to przy prędko?ci piechura pod moim blokiem. Chyba go nie przypi?łem dostatecznie starannie. Był to Givi Simple 46, stary model.

Pozdrówka

Opublikowano

O tym ograniczeniu dowiedzialem sie rowniez bardzo przypadkowo .. demontujac niepotrzebny plastik z informacja w kufrze:P

Teraz jestem spokojny ;) czasem jezdzac z kuferkiem troche sie o niego obawialem ... ze mi go zwieje ... !piwko teraz wiem ze nie musze go sciagac niepotrzebnie :D

Dzieki za uwagi i spostrzezenia ..;)

Pozdroo

Kacza

• Administrator
Opublikowano

Z przeladowanym kufrem zrobilem ponad 6 tys km z predkosciami czasem dochodzacymi do 160 km/h. Na poczatku mialem troche stresa, bo jak by sie urwal to razem z oparciem. Po zrobieniu pierwszego tysiaca km. Do kufra chyba mozna najwiecej zaladowac 5 kg moj kufer wazyl 20 kg, a wiem ze Bigu jezdzil z jeszcze ciezszym. Generalnie jesli masz poprawnie zamontowany to nic nie powinno sie stac.

Na marginesie na kufrze mialem jeszcze bagaznik na ktorym wozilem karimaty w sumie nie wiele waza ale stawiaja spory opor powietrza wiec tez jakos tam oddzialywaly na te 20 kg przy sporych predkosciach.

Opublikowano

jak gsx'em leciałem z Ssylwi? na pierwszy zlot burgmani tez mialem w pamieci notke Givi - nie więcej niż 120 ...

ale pierwszy gładki prostu asfalt pozwolił mi o tym zapomnieć i przy 160-170 nic sie nie urwało .. whist

Opublikowano

Ja tak samo jak Artix. Kufer załadowany na maxa, do niego namiot i karimata przytroczone, prędko?ci około 160 km/h i nic się nie działo. Spokojnie - pakuj co chcesz i jedĽ jak chcesz. Nigdy nie słyszałem, aby poprawnie założony kufer sam z siebie odpadł whist

Opublikowano

U mnie w instrukcji pisało : m max 5 kg, v max 130 km/h (Givi) i takie sa warunki bezpiecznej eksploatacji. Je?li je przekroczymy to nie oznacza natychmiastowej awarii, ale przy dłuższych takich obci?żeniach może doj?ć do uszkodzeń. No i należy się liczyć z nierówno?ciami terenu - wtedy przeci?żenie kufra może spowodować jego pęknięcie potem urwanie.

Mój skuter ma vmax= 100 km/h, więc 1 parametr mnie nie dotyczy.

• Administrator
Opublikowano
U mnie w instrukcji pisało : m max 5 kg, v max 130 km/h (Givi) i takie sa warunki bezpiecznej eksploatacji. Je?li je przekroczymy to nie oznacza natychmiastowej awarii, ale przy dłuższych takich obci?żeniach może doj?ć do uszkodzeń. No i należy się liczyć z nierówno?ciami terenu - wtedy przeci?żenie kufra może spowodować jego pęknięcie potem urwanie.

No w instrukcji zawsze tak pisza. Co rozumiesz pod pojeciem dluzsza jazda, bo ja testowalem tak obciazony kufer na 6 tys km przez 2 tyg i nic nie odpadlo, nie urwalo sie. A nierownosci terenu no coz kufer trzasl sie oczywiscie razem z oparciem i nic nie odpadlo. Nie wiem jak trzeba zaladowac kufer i jak liche musi byc mocowanie zeby cos odpadlo.

Opublikowano

Nie wiem jak z kufrem skuterowym, ale z boxem (załadowanym) na samochodzie zreobiłem ponad 4 ty? km, przy prędko?ciach grubo przekraczaj?cych "makxymalne" 120km/h.

Prędko?ć momentami dochodziła do 220km/h (wiadomo Niemcy i ich autostrady), jedyne co zauważyłem to że powyżej 140km/h poziom hałasu pozostaje ten sam.

Box jest taki jaki był. Więc podobnie będzie z kufrem skuterowym, producent podał 120km/h jako zabezpieczenie dla siebie że wrazie by odpadł to on nie ponosi odpowiedzialno?ci.

Opublikowano

Te zalecenia producentów, żeby nie przekraczać z kufrem 120 czy 130 km/h, s? IMHO mocno nieżyciowe. O ile jeszcze mog? mieć zastosowanie w skuterach/motocyklach o pojemno?ci ok. 250 ccm, to w przypadku mocniejszych maszyn nie maj? racji bytu. Nie w naszych realiach. Tzn. zazwyczaj nie przekraczam motocyklem ww. prędko?ci (tak, jeżdżę i?cie po emerycku ;) ), aczkolwiek zdarzyło mi się jechać z 45-litrowym kufrem Givi licznikowe 230 km/h (gwoli wyja?nienia: na autostradzie, i to takiej z prawdziwego zdarzenia).

Aha, stelaż oddawałem do spawania już dwa razy (w instrukcji jest napisane, żeby nie przekraczać maksymalnego obci?żenia, które wynosi... 5 kg !OKK ).

Jaki? czas temu sprawiłem sobie rollbaga i teraz wszystkie ciężkie rzeczy upycham do niego - kufer służy mi teraz głównie do przewożenia jakich? lekkich rzeczy oraz zamykania kasku na postoju. ;)