Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Jazda na światłach w dzień

Na jakich ?wiatłach jeżdzisz w ci?gu dnia??  

266 użytkowników zagłosowało

Nie masz uprawnień do głosowania w tej ankiecie lub wyświetlania jej wyników. Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Rekomendowane odpowiedzi

• Klubowicze
Opublikowano

Mijania świateł używam, oczywiście, że mijania. Czasem mrugnę długimi.

Ale właśnie trwają u mnie prace (na razie w fazie koncepcyjnej) nad zamontowaniem lightbara. Co trzy światła, to nie jedno... :clapping:

• Odpowiedzi 149
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• Mikołaj

9

• damianus2222

7

• Wombat

7

• Tomii

7

Top użytkownicy w tym temacie

• Klubowicze
Opublikowano

Miałem zainstalowane xenony w poprzedniej Zacnej w ale po pewnym czasie powróciłem z do zarówki H7 w świetle drogowym ponieważ przy podłączeniu GPS-a spadało napięcie ładowania i alternator nie doładowywał akumulatora.

Żałuję, że nie zamontowałem dodatkowego światła z tyłu Zacnej ... może wtedy WOS-iak by zauważył mnie na drodze ... :clapping: !placz1 :)

Opublikowano

Ja w sezonie jeżdżę w dzień na postojowych.

Tak....., na postojowych. :clapping:

W Xciting-u postojowe to dwie fajne kulki światła, pojazd staje się szerszy i chyba bardziej widoczny (intrygujący). !OK

Opublikowano

W ciągu dnia w terenie zabudowanym światła mijania (małe prędkości ) ale często podpieram się długimi.

Po za terenem zabudowanym (większe prędkości ) zawsze długie,( z wyjątkiem autostrad ) no chyba że komuś mógłbym tym przeszkadzać, w tedy na chwilę zmieniam na krótkie.

Generalnie w dzień światła długie umiejętnie używane.

Ps.

W ciągu dnia długie z 2oo wcale tak nie oślepiają, a widoczne są na pewno lepiej.

Ja się już przekonałem jak boli ludzka ślepota.

Opublikowano

Drogowe nigdy w dzień. Dobre homologowane żarówki, niewypalone, czyste oraz prawidłowo ustawione reflektory i jest się wystarczająco widocznym. Co ważne nie uprzykrza się życia innym użytkownikom dróg. Bycie oślepionym przez jadący jednoślad, do przyjemnych i bezpiecznych nie należy...

Opublikowano

Jeżdżę na światłach mijania.Z tyłu dołożyłem do kufra kierunki i stop. Choć na kursie podwyższania umiejętności na torze w Kielcach instruktor ( były glina) radził światła drogowe.

Opublikowano

Ja nie mam możliwości kombinowania po odpaleniu od razu świecą się światla mijania i pozycyjne.

Pilnuję tlko by światła byly czyste i sprawne i niemam możliwości jazdy bez światel.

pozdrawiam

Opublikowano

Do wszystkich którzy z zamiłowaniem i przekonaniem jeżdzą na długich światłach. Widać was z daleka, ale nie zdajecie sobie sprawy że oślepiając innych tworzycie zagrożenie dla siebie i innych. Inny uczestnik ruchu widzący jadący z przeciwka pojazd jadący na długich światłach nie jest w stanie określić jak w przypadku świateł mijania z jaką prędkaścią pojazd się zbliża i bezpiecznie wykonać manewr wyprzedzania, omijania czy skrętu. Nie mówiąc już o agresji innych uczestników, jak i tracicie możliwość zwrócenia na siebie uwagi bo dodatkowych świateł już nie macie. Nie są to moje przemyślenia tylko opinie i udowodnione stwierdzenia ze szkół i kursów doskonalących technike

jak i bezpieczeńswo jazdy na 2oo i 4oo.

Opublikowano

Dla mnie możecie jeździć na drogowych !!!

Ja jeżdżę zawsze na mijania !!! Jak ktoś mnie spotka na drogowych, może mnie walić prosto w nos, nie wniosę pozwu !!!

Opublikowano

Tylko na mijania i obowiązkowa kamizelka ( już miałem parę sytuacji kiedy już chciał ktoś wymusić ale widzę ze odpuszczali ) myślę ze kamizelka też swoje robi i juniora też na to uczuliłem .

Opublikowano

Z automau po odpaleniu zapalaja sie swiatla ledowe,gdy zapada zmierzch automatycznie zapalaja sie mijania.Zawsze zgodnie z przepisami(jak nas widza tak o nas mowia).

• Klubowicze
Opublikowano

Światełka mijania !!

Kamizelka !!

Na Burasku są silne światła - nie ma co kombinować !

Opublikowano

Zgodnie z przepisami.

Długie lub oślepiające nie powodują zwiększenia bezpieczeństwa.

Światła w samochodzie są niepotrzebne, i na tym środowiska motocyklowe powinny się (moim zdaniem) skupić.

Polecam poczytać: http://dadrl.pl/

Może jakaś pikieta pod sejmem jak się ciepłej zrobi?

Opublikowano

Zgodnie z przepisami.

Długie lub oślepiające nie powodują zwiększenia bezpieczeństwa.

Światła w samochodzie są niepotrzebne, i na tym środowiska motocyklowe powinny się (moim zdaniem) skupić.

Może jakaś pikieta pod sejmem jak się ciepłej zrobi?

POPIERAM 100% RACJA!!!

Opublikowano

Ja jeżdżę zgodnie z przeisami tzn mijania.

Sami widzicie, jak trudna jest wyegzekwować przestrzegnia przepisów ruchu drogowego.

Opublikowano

Twierdzenia na tej stronie to bzdury i kreatywna statystyka.

W dzień tylko dzienne lub mijania, a w burku mijania.

Opublikowano

Faktycznie, Twoja polemika jest za to rzeczowa i poparta wieloma przykładami.

Może napisz coś więcej?

Pamiętam czasy kiedy tylko jednoślady i pojazdy uprzywilejowane jeździły w dzień ze światłami. I miało to sens. I naprawdę: nieoświetlone samochody można było wtedy zauważyć na drodze. Nawet jak się poruszały.

Opublikowano

Też jestem za tym, żeby tylko w okresie zimowym 4oo jeździć na światłach. Latem to kompletna bzdura. Za wyjątkiem 2oo, tu cały rok na światłach.

Opublikowano

Moje 2oo mają bardzo silny reflektor

Jak czasem zapomniałem zmienić na krótkie, w dzień, wszyscy mi mrugali :)

Problemem jest bardziej to, że część kierowców 4oo nie potrafi ocenić prędkości 2oo i stąd bierze się problem a nie z tego że nie widzą moto :(

Opublikowano

Faktycznie, Twoja polemika jest za to rzeczowa i poparta wieloma przykładami.

Może napisz coś więcej?

Nie dyskutuję, ponieważ nie taki jest temat wątku - przeczytaj pierwszy post.

Pamiętam czasy kiedy tylko jednoślady i pojazdy uprzywilejowane jeździły w dzień ze światłami. I miało to sens. I naprawdę: nieoświetlone samochody można było wtedy zauważyć na drodze. Nawet jak się poruszały.

Sadzę, że mógłbym się wykazać w tej kwestii dłuższą pamięcią niż Ty.

Zauważę tylko. że brak świateł pamiętasz, ale o tym, że pojazdów w ruchu było z 6x mniej i jeździły wolniej, to już nie pamiętasz. :)

No cóż zapewne ja Ciebie nie przekonam, podobnie jak Ty mnie. Całe szczęście rozsądek zwyciężył i światła są obowiązkowe :)

szerokości i widoczności :)

• Sympatycy
Opublikowano

No cóż zapewne ja Ciebie nie przekonam, podobnie jak Ty mnie. Całe szczęście rozsądek zwyciężył i światła są obowiązkowe :)

Rozsądek zwyciężył? A co na to Austriacy? Może zamiast "rozsądku" warto byłoby zrobić badania naukowe? Według zdrowego rozsądku nie powinien istnieć pierwiastek z liczby ujemnej, a tymczasem jakiś wariat wymyślił liczby urojone... Jak się ma do Twojego rozsądku stwierdzenie, że samochód jadący na światłach trudniej ocenić w kwestii prędkości i odległości? Kreatywna statystyka? Czy w 2007 roku ludzie nagle kupili milion aut więcej niż w poprzednim? Jeśli tak by było, dlaczego ciągle był spadek liczby wypadków? Zanim zaczniesz krytykować w czambuł, poczytaj, zastanów się, a potem czekamy na argumenty a nie inwektywy.

Wiesz, kto pierwszy wprowadził obowiązek jazdy na światłach w dzień i dlaczego?

Opublikowano

Ponieważ temat się wyczerpał, to mam takie przemyślenie.

Był już temat: Kto jeździ bez prawka.

Kieruję moto ale jestem w trakcie robienia prawka. (6 głosów [4.48%]

Prawko? Najwazniejsze jest doswiadczenie i rozsądek na drodze. Na co komu prawko. (2 głosów [1.49%]

Kieruję motocyklem bez prawka bo nie mogę się "zebrać", żeby je zrobić (8 głosów [5.97%]

Jest temat, kto łamie przepisy i dlaczego jeździ na drogowych.

1. KRÓTKIE (146 głosów [85.88%])
  2. DŁUGIE (24 głosów [14.12%])

Czekam z niecierpliwością na: Kto jeździ po pijaku i jaki ma rekord.

Ciekawe czy jest to też około 15% użytkowników.

Opublikowano

Czekam z niecierpliwością na: Kto jeździ po pijaku i jaki ma rekord.

Ciekawe czy jest to też około 15% użytkowników.

Brakuje mi przycisku "lubię to" :D

Opublikowano

Mądrość i rozsądek, zawsze wygrywa !!!

Opublikowano

ja zapitalam na xenonach,w nocy sa bezapelacyjnie najlepsze, ale to oczywiscie zabronione :)