Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Jazda na światłach w dzień

Gość MICHAŁ CHEMIK

Na jakich ?wiatłach jeżdzisz w ci?gu dnia??  

266 użytkowników zagłosowało

Nie masz uprawnień do głosowania w tej ankiecie lub wyświetlania jej wyników. Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Rekomendowane odpowiedzi

Gość MICHAŁ CHEMIK
Opublikowano

No wła?nie tak jak w pytaniu.Zaciekawiło mnie to bo ja jeżdzę przeważnie na długich ?wiatłach w ci?gu dnia,ale spotykam się z bardzo nerwowymi reakcjami kierowców 4oo i to nie tych z przeciwka tylko tych co jad? przede mn?

Piszcie co s?dzicie na ten temat ;)

• Odpowiedzi 149
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• Mikołaj

9

• damianus2222

7

• Wombat

7

• Tomii

7

Top użytkownicy w tym temacie

• Sympatycy
Opublikowano

Helołek.

Ja od dłuższego czasu jeżdże na ?wiatłach długich... Dodatkowe umocnienie w tym zachowaniu dały Mi 'pewne' zdarzenia w tamtym roku, które dały mi WIELE do my?lenia :rolleyes: .

Kiedy tylko robi się szarówka ?wiatła przeł?czam na krótkie. Jednak w dzień jad?c na długich widać Mnie dużo lepiej... A z tym o?lepianiem to wcale nie jest tak tragicznie, jednak w dzień nie ma problemu w tym temacie.

Pozdrówkas, Kuba ;)

P.S. JE?DZIŁEM na długich, JEŻDŻĘ na długich, i BĘDĘ JE?DZIŁ na długich :unsure:

Opublikowano

Ja rowniez za dnia smigam na dlugich(drogowych) ... w sumie to czuje sie bardziej bezpieczny ... bardziej widziany ... gdy sie sciemnia oczywiscie zmieniam na krotkie(mijania)

Pozdrawiam

Kacza

Opublikowano

Nie wiem co zakreslic, zalezy od jednosladu i okolicy w ktorej jade :rolleyes: . (pusty glos)

Opublikowano

powiem wam ze teraz mnie zaskoczyliscie.\ ja jako swiezy uzytkownik maxi nie wiedzialem ze tak mozna :unsure: . no ale teraz skoro widze ze wiekszosc lata na dlugich w dzien to znaczy ze i ja moge. dzieki wam za pomysl. :rolleyes:

Gość MICHAŁ CHEMIK
Opublikowano
powiem wam ze teraz mnie zaskoczyliscie.\ ja jako swiezy uzytkownik maxi nie wiedzialem ze tak mozna :unsure: . no ale teraz skoro widze ze wiekszosc lata na dlugich w dzien to znaczy ze i ja moge. dzieki wam za pomysl. ;)

Ogólnie to nie można więc jeżdzisz na swoj? odpowiedzialno?ć. :rolleyes:

Opublikowano

no nie mozesz .. generalnie nie powinno się bo jest to karane mandatem ...

ale ponieważ kontrast otocznia i ?wiateł drogowych w ci?gu dni jest słaby, nie o?lepiaj? one kierowców katamaranów ...

Opublikowano

A ja krótkie zgodnie z przepisami :unsure::rolleyes:

Opublikowano

Uważam, że ?wiatła mijania w AN 650 s? dosyć mocne a podwójne reflektory (oba ?wiec?ce) też robi? swoje. Drogowe zostawiam na "deserek"... jak trzeba pomigać komu?, żeby chociaż trochę na boczek... ;)

KKAC.

Nie można ale... :rolleyes: my i tak mamy "małe" szanse... więc niech nas chociaż dobrze widz?... :unsure:

• Klubowicze
Opublikowano

Ja jeżdżę na krótkich.

Jak kierowca uważny i będzie chciał mnie zobaczyć to mnie zobaczy, a jak z kategorii tych, co nigdy nie patrz? w lusterka itp., to i tak potem powie, że mnie nie widział... :rolleyes:

Poza tym uważam, że to na mojej głowie i w moim interesie jest, aby nie dać się rozjechać - więc liczę przede wszystkim na siebie (i może jeszcze na szczę?cie :unsure: ),a nie na ?wiatła, ABS, poduszki powietrzne, itd....no chyba się zagalopowałam ;)

Do tego bardzo często daję sygnały długim ?wiatłem - a zawsze wjeżdżaj?c między auta stoj?ce w korku.

Póki co z pozytywnym skutkiem - i uważam że kilkakrotne bły?cięcia s? lepsze niż jednostajne ?wiatło, nawet długie...

Opublikowano

Witam :rolleyes:

Ja również jeżdżę na "krótkich" i tak jak powiedzieli moi przedmówcy - długie zostawiam sobie na "o?wiecenie" tych, którzy mi wywin? jaki? numer na drodze.

Dodam, że tak jak powiedział DR.BIG wszystko zależy od sprzętu, a przede wszystkim od mocy żarówki/żarówek w nim zamontowanej/ych.

We wcze?niejszym sprzęcie mialem żarówkę 35W więc jeĽdziłem cały czas na długich, teraz posiadam H4 55W/60W, więc uważam, że "krótkie" w wystarczaj?cy sposób daj? do zrozumienia kierowcom, że jadę :unsure:

Pozdrawiam

Marcin

Opublikowano

a ja jeżdżę na krótkich i długich jednocze?nie ;) mam poł?czon? instalację od ?wiateł i maksymalnie opuszczony reflektor żeby nie o?lepiać , jest to lekka rzeĽba ale lepiej mnie widać, poza tym runner lepiej wygl?da gdy ?wiec? się obie żarówki ;)

w sondzie zaznaczam "długie"

Opublikowano

w sondzie zaznaczyłem krótkie, a długie i sygnał zostawiam dla tych co lubi? "przeszkadzać" nam na drodze swoj? nieodpowiedzialno?ci? ;)

pozdrawiam

• Klubowicze
Opublikowano

krótkie - długie na specjalne okazje

Pozdrówko

• Administrator
Opublikowano

Zawsze krotkie, jest tylko jeden przypadek kiedy zadnia uzywam dlugich. Kiedy ostre zachodzace slonce mam za plecami, czyli kierowcy jadacy z naprzeciwka jada pod ostre slonce ktore jest nisko zawieszone.

Opublikowano

ciekawie by było jakby wszyscy zaczeli jedzić na długich, mnie denerwuje jak kto? jedzi na długich zwłaszcza je?li chodzi o samochody bo podwójnie raż?.

Odp krótkie.

Opublikowano

No ja również jeżdzę na "krótkich". Długich używam bardzo rzadko.

Pozdrówka

Opublikowano

Jeżdżę na ?wiatłach mijania. Nie wydaje mi się, aby dla kierowców jad?cych przede mn? komfortow? była sytuacja, gdy motocykl, czy jakikolwiek inny pojazd dawał "długimi" po oczach, nawet w dzień. Po co nerwy lepiej ;)

Opublikowano

Absolutnie jezdze na krotkich...dlugie strasznie oslepiaja i nie jest to przyjemne :(

• Sympatycy
Opublikowano

No a ja narazie pojeĽdziłem koledzy i Koleżanki...

Coby nie powtarzać się podaję linka do dzisiejszych(tj.31.03.07) wydarzeń, które Mnie dopadły...

http://www.grupa-poludnie.info/viewtopic.p...fe8ac11e8#41283

Nikomu tego nie życzę... Nawet długie nie pomogły...

Pozdro, (obolały) Kubo :(

Opublikowano

Zawsze jak do tej pory jeĽdziłem na krótkch, ale z t? widoczno?ci? macie rację, od jutra spróbuję na długich..... niech mnie lepiej widz?

Pozdro

Opublikowano

tylko krótkie :( no chyba ze cza kogo? o?lepić :(

Opublikowano

Niestety OT: Kubo moze to banalnie zabrzmi, ale najwazniejsze ze nic powaznego sie Tobie nie stalo.

Widze, ze przydaly sie crashpady :( ?

• Klubowicze
Opublikowano
No a ja narazie pojeĽdziłem koledzy i Koleżanki...

Coby nie powtarzać się podaję linka do dzisiejszych(tj.31.03.07) wydarzeń, które Mnie dopadły...

http://www.grupa-poludnie.info/viewtopic.p...fe8ac11e8#41283

Nikomu tego nie życzę... Nawet długie nie pomogły...

Pozdro, (obolały) Kubo :(

Oj, Kubo, niewesoła historia... :(

I pomy?leć, że wszystko przez jednego "barana" (przepraszam, ale :( ), który nie pofatygował się, żeby popatrzeć w lusterko... :( ...i jeszcze odjechał sobie bezkarnie po zajechaniu Ci drogi! :(

Kuruj się teraz i naprawiaj moto, stało się i nic się już nie poradzi.

Oby otarcia się szybko zagoiły i nic poważniejszego nie wyszło...

A dla nas wszystkich niech to będzie przypomnienie, jak bardzo ostrożnym trzeba być na drodze.

Opublikowano

W całej tej niewesołej sytuacji, najważniejsze jest to, że pozdrówka przesyła obolały, ale CAŁY Kubo :( Pozdrówka Kuba, wyliż rany i wracaj już na maxi :(