Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Jazda na światłach w dzień

Na jakich ?wiatłach jeżdzisz w ci?gu dnia??  

266 użytkowników zagłosowało

Nie masz uprawnień do głosowania w tej ankiecie lub wyświetlania jej wyników. Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kubo. Link nie działa... Czytam i widzę, że była lipa ale czytam również, że (chyba) nic poważnego.

Jeżeli nic poważnego to super i życzę Ci szybkiego powrotu na drogę.

• Odpowiedzi 149
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• Mikołaj

9

• damianus2222

7

• Wombat

7

• Tomii

7

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Również życze szybkiego powrotu do jazdy.

A wracaj?c do tematu to jeżdżę na ?wiatłach mijania (krótkie), drogowe (długie) tylko w nocy i oczywi?cie w miejscach dozwolonych :D

Pozdrawiam

MichaŁ :angry:

Opublikowano

krótkie...a długie tylko do wyprzedzania - po co? jest ten przycisk "passing" :angry:

Opublikowano

Ja mam ZERO do?wiadczenia w jeĽdzie szybkim skuterem po ulicach. WIęc moje uwagi pewnei sa o kant tyłka potłuc. Jak dot?d dużo jeżdżę samochodami.

Mnie denerwuje, gdy kto? ?wieci długimi. Czy to jad?cy z przodu, czy z tyłu. Czy to samochód, czy motocykl.

Wydaje mi się (ale mnie pewnie obsztorcujecie), że je?li zachowuje się przepisy (a zwłaszcza nie przekracza w drastyczny sposób prędko?ci na motorze), to problem zauważenia motocyklisty jest ... wydumany. :angry:

No, oczwy?icie, je?li kto? jedzie lewym pasem / wyprzedza z prędko?ci? > 50 km/h pojazd jad?cy prawym pasem, to jego dostrzeżenie jest trudniejsze. Zwłaszcza, je?li ma tylko 1 ?wiatło i w?sk? sylwetkę. Wtedy (gdybym ja musiał popierd....ć tak szybko lewym pasem) też bym wł?czył długie i trzymał nogę (pardon) ręke na hamulcu i bacznie obserował, czy w razie czego po lewej mam jeszcze jaki? margines.

Ale w wypadku NORMALNEGO jeżdżenia, nie s?dzę, by długie ?wiatło dawało o tyle pozytywny skutek, o ile daje negatywny (drażni innych użytkowniów drogi).

Do tej pory wydawało mi się, że motocykli?ci z raż?cym ?wiatłem, maja Ľle wyregulowany reflektor, albo przez pomyłkę jad? z wł?czonym ?wiatłem drogowym. Teraz wiem, że koniecznie chc? by? zauważeni. Choć wg mnie w 90% tych przypadków nie maj? powodu tak sie rzucac w oczy.

My?lę, że jak kupię wreszcie skuter, nie będę potrzebował zwracać na siebie uwagi długimi, tylko jeĽdził jak Pan Bóg przykazał.

Opublikowano

Tylko krótkie swiatła

Jak wy sie czujecie jak w was ktos długimi razi???

Sam jezdze róznymi motorkami i jestem zawodowym kierowc?. Na dłuzszej trasie bol? oczy jak mijam wielu takich co używaj? długich lub maj? Ľle wyregulowane reflektory. :angry:

Ciekawe jak zareguje taka osoba jak migne jej porazaj?cym bi ksenonem sprintka ??? "wszystko wporz?dku w koncu każdy ma jezdić na długich??" Czy wtedy jest bezpieczniej???

Ale w wypadku NORMALNEGO jeżdżenia, nie s?dzę, by długie ?wiatło dawało o tyle pozytywny skutek, o ile daje negatywny (drażni innych użytkowniów drogi).

Zgadzam sie z t? wypowiedzi?

O wiele lepiej jest zainwstować pare złotych w naklejke na katamarana "Patrz 2 razy w lusterko Motocykle s? wszedzie " wtedy uswiadamaiamy użytkowników dróg

Gość MICHAŁ CHEMIK
Opublikowano
Teraz wiem, że koniecznie chc? by? zauważeni. Choć wg mnie w 90% tych przypadków nie maj? powodu tak sie rzucac w oczy.

My?lę, że jak kupię wreszcie skuter, nie będę potrzebował zwracać na siebie uwagi długimi, tylko jeĽdził jak Pan Bóg przykazał.

Uwierz mi powód jest-BEZPIECZEŃSTWO i walka o swoje życie i zdrowie.

My?le że jak pojeżdzisz nawet po mie?cie z prędko?ci? ok 80km/h zobaczysz co ludzie wyczyniaj? to przekonasz sie że jednak jazda w ci?gu dnia z "długimi" ?wiatłami jest nad wyraz ok.

Wiem że to jest wbrew przepisom ale....

Co do tego że "tylko jeĽdził jak Pan Bóg przykazał"to uwierz mi że Ci co przekraczaj? dozwolon? prędko?c naprawde dobrze robi? wł?czaj?c długie ?wiatła i to nie tylko dla siebie ale i dla innych użytkowników dróg.To że o?lepiaj? jest karygodne ale ludzie nie patrz? we wsteczne i boczne lusterka,nie zastanawiaj? sie nad tym co robi?,przez co jeste?my bardzo narażeni na niebezpieczeństwo.

Ja sobie postanowiłem że mogę nawet mandat dostać ale na długich bedę jeĽdził :angry:

Takie moje skromne zdanie :D

pozdr.

• Klubowicze
Opublikowano

Hej ho !

A ja tam mam ustawione swiatla na wysokosci lusterek tego katamarana przede mna !tut Zawsza tylko mijania a dlugie tylko jak nikogo nie zaslepie :lol:

Pozdrowionka

Opublikowano

Ja codziennie ?migam na ?wiatlach mijania (krótkie), ale owszem wł?czam długie gdy wykonuje jaki? "mało bezpieczny manewr" -my?lę, że wszyscy owe znaj?!V

!OK

• 1 rok później...
Opublikowano

"Krótkie", czyli mijania bo:

1. "długie", czyli drogowe o?lepiaj?,

2. i s? w zwi?zku z tym zabronione.

Opublikowano
jak (...) zobaczysz co ludzie wyczyniaj? to przekonasz sie że jednak jazda w ci?gu dnia z "długimi" ?wiatłami jest nad wyraz ok.

Wiem że to jest wbrew przepisom ale....

Raczej nie tędy droga... ja nie będę nikogo do niczego namawiał ani niczego zakazywał, ale może kilka mandatów i nazbieranie "punkcików" da Ci przemy?leć sprawę.

Takim tokiem my?lenia niedługo wszyscy będziemy jeĽdzić na na ?wiatłach długich z wł?czonymi zblokowanymi klaksonami i... oczywiscie z prędko?ciami: I kosmiczna... II kosmiczna.

Pewnie, pozabijajmy sie i tyle... ZGROZA !!!

Wł?czanie długich i "rura", wymuszaj?c pierwszeństwo przez miasto i czekajac aż każdy inny "mięczak" ust?pi miejsca, to zwykłe buractwo i chamstwo... należy pozabierać takim delikwentom Prawo Jazdy. !happybth

A ja my?lę, że wystarczy po prostu zdjać nózkę z gazu... a inni powinni "wyleczyć" przykurcz prawego nadgarstka !happybth .

Opublikowano

W ci?gu dnia używam przede wszystkim ?wiateł krótkich.

|wiatła długie (nawet w dzień) o?lepiaj?. Lepiej nie wkurzać kierowców katamaranów...bo może się to skończyć „?wiatełkiem na końcu tunelu” !happybth .

Długie wykorzystuje sporadycznie w sytuacjach specjalnych: jako ostrzeżenie (znak–sygnał) lub kiedy przeciskam się w korku.

My?lę że je?li motocyklista chce zwęszyć swoj? „widzialno?ć” na drodze to powinien wykorzystywać sposoby zgodne z prawem: kamizelka, jasny kask lub inny element stroju.

Opublikowano

Ja jezdze tylko na krotkich w dzien. Za to w nocy wlaczam sobie, gdy droga jest nieoswietlona i musze sobie ja doswietlic... jednak zawsze wylaczam je wjezdzajac w zakret.

Wkurzaja mnie za to kierowcy samochodow, ktorzy nie wylaczaja ich na zakretach i permanentnie oslepiaja - pisze o Irlandii.

• Klubowicze
Opublikowano

Krótkie(ale 2 wyj?tki zawalidrogi i słońce za plecami). !happybth

Opublikowano

A JA jad?c na moim burgusiu wygl?dam jak dużaaa pszczółka :angry: używam krótkich :D długich jak droga nie o?wietlona i nic nie widzę :D

• 4 lata później...
Opublikowano

Ciekawe "podsumowanie" przepisu o jeździe na światłach tu: http://moto.onet.pl/1669999,1,swiatla-dzienne-kto-na-tym-zarabia,artykul.html?node=13

"(...) Dla motocyklistów włączone światła były znakiem rozpoznawczym. Obecnie przestali się wyróżniać, co w połączeniu ze specyfiką jazdy na jednośladzie zwiększa niebezpieczeństwo. (...)"

Opublikowano

Zawsze byłem przeciwnikiem jazdy na długich, bo oślepiają/ wkurzają i tak na prawdę sprawiają, że motocyklista jest słabiej widoczny. Z krótkimi można zlokalizować motocykl, a jak jedzie na długich to wiem tylko, że gdzieś tam jest. Ponieważ mnie oślepia, odwacam wzrok.

Taka idea świateł mijania, że świecą do dołu, a drogowa oraz dzienne walą po oczach ... ostatnio postanowiłem połączyć te dwie fukcje. Założyłem ledową żarówkę do "długiego" światła. Jeżeli chcemy oświetlać drogę, to tanie ledy nie nadają się do świateł lustrowych ze względu na geometrię. Światło jest za bardzo rozproszone i osłabione.

Czyli mam światło które nie razi a zwraca uwagę również bardzo jasną barwą. Dodatkowo ponieważ kupiłem najtańszą żarówkę h7 na allegro jest zepsuta i częściowo mruga. :puke: Czad. W nocy wracam do krótkich.

Jeszcze jedno, ledy zapalają się natychmiast. Dwa mrugnięcia w i kierowca 3 razy pomyśli czy czasem nie przekracza prędkości, czy zapiął pasy ... a może zjedzie.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Witam , na razie śmigam autem ale to się zmieni w tym sezonie choć autko będzie dalej nr 1 . Na długich czy krótkich ? - powiem tak ! dalej mnie oślepiajcie a nie czy tylko kiedy trza powiedzieć jak ktoś się rozwali o moją maskę i raczej to nie będzie moja wina . Długim w dzień mówimy stop! , a najlepiej to w ogóle bez świateł w dzień . Co drugi motocyklista mija si ze mną na długich i przy nadmiernej szybkości a zwłaszcza na łukach . Jak ktoś kogoś nie widzi na drodze bez względu na to czym jedzie to chyba powinien zrezygnować z prowadzenia pojazdów .

• Sympatycy
Opublikowano

Jeżdżę w ciągu dnia tylko na światłach mijania.

• Klubowicze
Opublikowano

Jeżdzę tylko na światłach mijania w ciągu dnia ewentualnie w korkach włączam światła drogowe żeby być lepiej widziany.

• Użytkownicy+
Opublikowano

W ciągu dnia tylko i wyłącznie światła mijania.

• Sympatycy
Opublikowano

Jeżdząc burgmanem używałem drogowych ale teraz w hondzie mam xsenon .którego lepiej widać .nawet jeżeli zabiorą mi dowód rejestracyjny i dostanę mandat to uznam jako dopłatę do mojego bezpieczeństwa

Opublikowano

W dzień, tylko światła mijania. Nie lubię, jak w dzień jadąc 2oo, czy 4oo ktoś mnie oślepia z przodu lub z tyłu w lusterku wstecznym. Takie zwracanie uwagi na siebie jest bardzo denerwujące dla innych użytkowników drogi. Również prośba do wszystkich motocyklistów - mniej brawury na drodze a na pewno wystarczą światła mijania.

Opublikowano

Tylko światła mijania

Opublikowano

Światła mijania i kamizelka dają radę.

Przy wyprzedzaniu samochodu zawsze mrugnę długimi.

• Klubowicze
Opublikowano

Uzywam tylko mijania,drogowych w nocy kiedy trzeba i mozna. A w dzień tak jak Bobas napisal,rewelacyjnie sprawdza sie kamizelka klubowa... mylą nas z policja i jest luz.