ik26 Opublikowano 24 Lipca 2019 Opublikowano 24 Lipca 2019 Poruszałem się po Italii drogami poza autostradami. Na drogach lokalnych foto radarów wszelkiej maści jest nawalone jak cholera. Podróżując nie ma siły by się nie złapać na któryś z nich. Pytanie czy na pewno przyślą pamiątkę czy jest jakaś szansa na uniknięcie kary.
Administrator MariuszBurgi Opublikowano 24 Lipca 2019 Administrator Opublikowano 24 Lipca 2019 45 minut temu, ik26 napisał: Podróżując nie ma siły by się nie złapać na któryś z nich. Pytanie czy na pewno przyślą pamiątkę czy jest jakaś szansa na uniknięcie kary. Na lokalnych trzeba się faktycznie pilnować ale jadąc przepisowo (max.+ 10%) nic ci nie grozi. Progi mają ustawione bardzo nisko. Np na 70 jadąc 85 dostajesz, w zależności od prowincji ~300€ multa. Czy mandaty przychodzą do PL? Oczywiście.
Sympatycy kris02 Opublikowano 25 Lipca 2019 Sympatycy Opublikowano 25 Lipca 2019 W ubiegłym roku do kosztów wyjazdu musiałem dołożyć 350 € ( z tego 2 mandaty we Włoszech).Płacić trzeba obowiązkowo. W tym roku wyjazd we wrześniu i we Włoszech samochód będę pchał.
ik26 Opublikowano 25 Lipca 2019 Autor Opublikowano 25 Lipca 2019 Wiadomo sam sobie zapracowałem. Ale ciężko naprawdę wszystkie wychwycić. W Italii drogami lokalnymi zrobiłem ponad 1500km. No cóż będzie trip all inclusive. A pochwalę się zaliczyłem Grossglocner i Passo dello Stelvio.
GrzechoCnik Opublikowano 25 Lipca 2019 Opublikowano 25 Lipca 2019 No to pogratulować zdobywcy! Złote szpilki do wbicia na mapie.
Administrator MariuszBurgi Opublikowano 25 Lipca 2019 Administrator Opublikowano 25 Lipca 2019 5 godzin temu, kris02 napisał: W tym roku wyjazd we wrześniu i we Włoszech samochód będę pchał. Cytuj Ale ciężko naprawdę wszystkie wychwycić Nie zgodzę się. Jesteśmy przyzwyczajeni do "ułańskiej fantazazji" na szosie, bo w PL 95% przewinień uchodzi płazem. W IT jest ten plus, że każdy fotoradar w miasteczku lub na jego krańcu/ początku jest wyraźnie oznakowany. Wystarczy patrzeć na znaki. Nie ma ukrytych po śmietnikach czy innych boxach bez wcześniejszej info. Tak jak jak mówię - w mieście 60 licznikowe, za miastem 80- 90 i spokojny cruise'ing. Jak się spieszy to na płatną autostradę i można pałować... tyle, że dużo mniej zobaczymy. Wedle uznania i preferencji.
Klubowicze SlawoyAMD Opublikowano 25 Lipca 2019 Klubowicze Opublikowano 25 Lipca 2019 17 minut temu, MariuszBurgi napisał: Nie ma ukrytych po śmietnikach czy innych boxach bez wcześniejszej info. No Mariuszku... Większość włoskich fotoradarów wygląda właśnie, jak przydrożne śmietniki (takie pomarańczowe słupki przy drodze, tylko zamiast znaczka recyklingu, mają czapkę policjanta)... Ale fakt, są wyraźnie oznakowane. Przy przejazdach przez miejscowości, najlepiej przykleić się do miejscowej rejestracji, bo oni wiedzą, gdzie są te właściwe słupki do "bania się"...
Administrator MariuszBurgi Opublikowano 25 Lipca 2019 Administrator Opublikowano 25 Lipca 2019 Godzinę temu, SlawoyAMD napisał: No Mariuszku... Większość włoskich fotoradarów wygląda właśnie, jak przydrożne śmietniki (takie pomarańczowe słupki przy drodze, tylko zamiast znaczka recyklingu, mają czapkę policjanta)... Ale fakt, są wyraźnie oznakowane. Sławku, jeżdżę do IT sukcesywnie od 15 lat (czasem po kilka razy w sezonie) więc jeszcze raz... Cytuj Nie ma ukrytych po śmietnikach czy innych boxach bez wcześniejszej info. Napisałem że nie ma UKRYTYCH po śmietnikach. Są WYRAŹNIE widoczne... czasem w skrzynkach, czasem wysoko na słupach (żółte skrzynki) ale ZAWSZE są wcześniej oznakowane. W mojej ocenie trudno tego nie zauważyć... a jak nie chcemy jechać ciągle z oczami jak "ET phone home..." wystarczy przemieszczać się przepisowo. Generalnie zawsze dobrze jest poczytać wcześniej o zwyczajach i przepisach kraju do którego się udajemy, żeby później nie być zaskoczonym. Zalecam uważać w IT na strefy z ograniczonym ruchem (często w okolicach starych miast... a że IT to ogólnie jedna starówka należy być czujnym co i rusz). Poza tym często może nas zmylić to jak sami Włosi jeżdżą. Tu też sporo zależy od regionu. Na północy są bardziej karni, na płd wręcz odwrotnie... ale oni są na swoich drogach i wiedzą dużo więcej o możliwości łamania przepisów niż typowy turysta. Poza tym robią to w swojej okolicy, którą znają. Ja na przestrzeni lat widzę, że jeżdżą tam jednak coraz spokojniej. Takie 300 - 1000€ każdego szybko uczy pokory. W temacie... polecam do poczytania garść info -> KLIK.
ik26 Opublikowano 26 Lipca 2019 Autor Opublikowano 26 Lipca 2019 Po jakim średnio czasie przychodzi mandat z Włoch.?
PLECAK Opublikowano 26 Lipca 2019 Opublikowano 26 Lipca 2019 Jaki by to nie był czas, będzie to zły czas dla Ciebie ?. My często jeździmy na Słowację i Czechy i tam widać jaki wpływ na kulturę jazdy ma wysokość mandatów i egzekucja zapłaty. Może gdyby u nas tak było, to mniej głupoty na drogach byśmy oglądali. Wczoraj na czerwonym idiota przejechał i o mało nie zabił 3 ludzi, w ostatnim momencie zdążyli odskoczyć z przejścia dla pieszych. Notorycznie widać to w mieście, że na jednym pasie przed przejściem zatrzymuje się samochód, a drugim pasem z szybkością ok. 80-100 przelatuje inne auto.
dr.big Opublikowano 26 Lipca 2019 Opublikowano 26 Lipca 2019 Dnia 24.07.2019 o 22:00, ik26 napisał: (...) Podróżując nie ma siły by się nie złapać na któryś z nich. (...) E tam... Wystarczy jechać przepisowo. A nie sądzę, żeby byli tacy "dokładni" jak Niemcy i mieli ustawione na nich 5% tolerancji.... i wszystko ponad robi KLICK. W mieście to 53 km/h?. Autostrada z ograniczeniem 120 km/h... max. 127 km/h, bo później robi KLICK. PS. Do "rozdania" jest właściwie 7 punktów karnych. 8 to już po prawku. A ja "jakoś" konto punktów mam czyste. Da się?
Administrator MariuszBurgi Opublikowano 26 Lipca 2019 Administrator Opublikowano 26 Lipca 2019 1 godzinę temu, ik26 napisał: Po jakim średnio czasie przychodzi mandat z Włoch.? Wszystko masz dokładnie opisane w linku, który wcześniej zamieściłem. Polecam poczytać także komentarze pod artykułem.
ik26 Opublikowano 26 Lipca 2019 Autor Opublikowano 26 Lipca 2019 Dzięki Mariusz doczytałem 360dni. Na Słowacji ja jestem tez kilkanaście razy w roku Mam 40km do granicy i jak najbardziej pochwalam ich styl jazdy mimo że nie ma fotoradarów. Mają tempomaty w głowie teren zabudowany 50 poza 90 i to wszyscy łącznie ze starym dziadkiem jak i autobusem. Natomiast w Włoszech jak ktoś jeździł po miastach i miasteczkach to widział zże jest wolna amerykanka . Zero kierunkowskazów wyprzedzanie, zajeżdżanie,wymuszanie itd. Radar na prostej kilometrowej i ni stąd bez żadnego powodu może zaskoczyć. Jeszcze jedno wcale się nad sobą nie użalam tylko chciałem wiedzieć jak wygląda sprawa z mandatami. A szaleńcem na drodze nie jestem . Staram się respektować pprzepisy. W Polsce mam prawo jazdy od 1981 roku i jeden mandat za złe parkowanie.
dr.big Opublikowano 26 Lipca 2019 Opublikowano 26 Lipca 2019 19 minut temu, ik26 napisał: (...)W Polsce mam prawo jazdy od 1981 roku i jeden mandat za złe parkowanie. Tzn. że na wyjeździe zaszalałeś? , włoski klimat po prostu uwiódł... W PL jesteś przykładnym kierowcą, a za granicą demon prędkości w Ciebie wstępuje? . Ciesz się. Zazwyczaj bywa odwrotnie.
Klubowicze DaniL Opublikowano 26 Lipca 2019 Klubowicze Opublikowano 26 Lipca 2019 Co do podglądania i sugerowania się lokalnymi kierowcami to bardzo tego odradzam. Kilka lat temu tak jeździłem w Rzymie i jednego dnia wjechałem 5 razy w ZTL (Zona Trafiko Limitato), a tam mogą wjeżdżać tylko mieszkańcy. Po ok. 1,5 roku (samochód z wypożyczalni, więc zanim ustalili sprawcę to czas się wydłużył) przyszły mandaty na łącznie ok. 3.500 zł.Napisałem prośbę o anulowanie (hotele obok strefy, chore dziecko, przenosiny z hotelu do hotelu). Na szczęście się udało i anulowali, ale była to sroga nauczka.
Użytkownicy+ EndriuBis Opublikowano 26 Lipca 2019 Użytkownicy+ Opublikowano 26 Lipca 2019 7 godzin temu, PLECAK napisał: ... ?. My często jeździmy na Słowację i Czechy i tam widać jaki wpływ na kulturę jazdy ma wysokość mandatów i egzekucja zapłaty. ......... 6 godzin temu, ik26 napisał: ......... Na Słowacji ja jestem tez kilkanaście razy w roku ........ Akurat o Słowakach to ja mam zupełnie inne mniemanie. Lokalni kierowcy po prostu wiedza gdzie są radary lub gdzie policja często stoi, bo wcale tak znowu 50 km/h w terenie zabudowanym nie jeżdżą. A już Słowak na polskich drogach to bardzo często "pirat drogowy" ? pewnie ich stać ? A przy okazji - ponieważ temat ma w tytule "nie tylko". Jak obecnie jest z mandatami nałożonymi na kierowcę z innego państwa UE bezpośrednio przez policję ? Trzeba zapłacić na miejscu gotówką ?
PLECAK Opublikowano 29 Lipca 2019 Opublikowano 29 Lipca 2019 Dnia 26.07.2019 o 16:32, EndriuBis napisał: Akurat o Słowakach to ja mam zupełnie inne mniemanie. Lokalni kierowcy po prostu wiedza gdzie są radary lub gdzie policja często stoi, bo wcale tak znowu 50 km/h w terenie zabudowanym nie jeżdżą. Jak to dobrze, że każdy może mieć swoje zdanie i mniemanie ?. Nie wnikając głębiej w ten aspekt, dla mnie jest oczywiste że na Słowacji jeździ się bardziej przepisowo jak u Nas. W Polsce lokalni kierowcy też wiedzą gdzie stoją radary i w tych miejscach można z nas przykład brać, tylko 50 metrów za radarem jest zupełnie inaczej ?. 1
Użytkownicy Długi 1973 Opublikowano 30 Lipca 2019 Użytkownicy Opublikowano 30 Lipca 2019 W temacie, jesteśmy coraz „lepsi”https://www.forbes.pl/gospodarka/polacy-dostaja-mandaty-z-zagranicy-ich-liczba-szybko-rosnie/sd2dsz2
ik26 Opublikowano 30 Lipca 2019 Autor Opublikowano 30 Lipca 2019 Dnia 25.07.2019 o 21:32, GrzechoCnik napisał: No to pogratulować zdobywcy! Złote szpilki do wbicia na mapie. Dzięki. Warto było. Godzinę temu, Długi 1973 napisał: W temacie, jesteśmy coraz „lepsi”https://www.forbes.pl/gospodarka/polacy-dostaja-mandaty-z-zagranicy-ich-liczba-szybko-rosnie/sd2dsz2 No i co miałem być gorszy? Statystyki zaniżać. 1
ik26 Opublikowano 6 Sierpnia 2019 Autor Opublikowano 6 Sierpnia 2019 No i się zaczęło dziś przyszedł pierwszy mandat z Włoch z 19/07/2019 godz. 10:52. na kwotę 59,94 Euro za przekroczenie prędkości o 4 km/h na 70 km/h. Miejsce nawet dla włochów jest absurdalne. Ale niema bata trza zapłacić i mieć nadzieję że nie będzie ich dużo. https://www.laprovinciacr.it/lettere/120209/Tangenziale-a-Crema-Quel-limite-e.html
Administrator MariuszBurgi Opublikowano 6 Sierpnia 2019 Administrator Opublikowano 6 Sierpnia 2019 46 minut temu, ik26 napisał: mandat z Włoch z 19/07/2019 Nie pomyliłeś się? z 2019? Jeśli tak to procedury baaardzo przyspieszyły. Poza tym 60€... nisko a jednak wysyłają. To też coś nowego.
Robak Opublikowano 6 Sierpnia 2019 Opublikowano 6 Sierpnia 2019 A powiedzmy jak się nie zapłaci to się ma spokój do pierwszej kontroli policyjnej w danym kraju czy jak?
ik26 Opublikowano 6 Sierpnia 2019 Autor Opublikowano 6 Sierpnia 2019 Godzinę temu, MariuszBurgi napisał: Nie pomyliłeś się? z 2019? Jeśli tak to procedury baaardzo przyspieszyły. Poza tym 60€... nisko a jednak wysyłają. To też coś nowego. Dokładnie. Ja też byłem mocno zdziwiony szybkością 51 minut temu, Robak napisał: A powiedzmy jak się nie zapłaci to się ma spokój do pierwszej kontroli policyjnej w danym kraju czy jak? Jeśli nie zapłacę do 60 dni to 104,44 euro. Pewnie firma windykacyjna .
Użytkownicy Długi 1973 Opublikowano 7 Sierpnia 2019 Użytkownicy Opublikowano 7 Sierpnia 2019 Nie pomyliłeś się? z 2019? Jeśli tak to procedury baaardzo przyspieszyły. Poza tym 60€... nisko a jednak wysyłają. To też coś nowego. Z tego co słyszałem to „obsługą” procedury mandatowej zajęła się prywatna firma. Stąd takie przyspieszenie.
ik26 Opublikowano 7 Sierpnia 2019 Autor Opublikowano 7 Sierpnia 2019 No nie wiem . Mandat dostałem z Cremony. Myślę że każda gmina ,miasto wysyła na swój rachunek.
Rekomendowane odpowiedzi