Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Honda X-ADV 750 - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, RONIN napisał:

Ja chyba zdecyduję się na te co Szymon 

http://4xled.com/shop/pl/produkt/sm4/

Nigdzie na ich stronie nie widziałem, żeby te halogeny miały jakąkolwiek homologację. W zasadzie jedyne legalne oświetlenie to halogeny przeciwmgielne (ewentualnie dzienne, ate takie mi niepotrzebne).

Nie znam się na temacie, trochę poczytałem w necie: 

https://moto-kaplan.autokult.pl/28974,lightbary-i-halogeny-w-motocyklach-czy-i-kiedy-dodatkowe-oswietlenie-jest-zgodne-z-prawem,all

https://nocar.pl/blog/swiatla-w-motocyklu-a-przepisy-czyli-legalne-oswietlenie-jednosladu/

https://forum.motocyklistow.pl/index.php/topic/180274-halogeny/

Dlatego chyba już wolę nic nie montować, niż zamontować coś co w najgorszym wypadku spowoduje odmowę wypłaty przez ubezpieczenia.

Tutaj ciekawy case: 

https://forum.autokacik.pl/index.php?/topic/469118-przerabiane-lampy-zenony-ledy-etc-kryminał/

Oryginały Givi, czy Sw-Motech są jasno oznaczone jako przeciwmgielne i mają oczywiście homologację. Pytanie tylko, czy jest jakaś legalna alternatywa? Jeżeli nie ma to chyba raczej nie będę szukał "zamienników".

Opublikowano

Wynika z tego, że oprócz przeciwmgielnych wszystko jest zabronione?

A givi s322 które znalazłem kosztują jedyne 1250 pln

• Klubowicze
Opublikowano
6 godzin temu, virus napisał:

Dlatego chyba już wolę nic nie montować, niż zamontować coś co w najgorszym wypadku spowoduje odmowę wypłaty przez ubezpieczenia.

Nie przesadzaj ?

Znasz jeden przypadek żeby ubezpieczyciel odmówił wypłaty odszkodowania na podstawie jazdy na światłach przeciwmgielnych w niedozwolonym momencie ??

X4led to światła.do jazdy dziennej z funkcją lamp dalekosieznych 

Opublikowano

Szymon problem możesz mieć podczas kontroli. Trafisz na służbiste i zabierze Ci dowód rejestracyjny. Oczywiście jest szansa że nie będziesz miał kontroli ale kto wie. Pojedziesz gdzieś za granicę i tam Cię będą kontrolować to zrobi się nieprzyjemnie. 

Opublikowano

W De w razie porządnej kontroli nawet klamki hamulcowe (zwłaszcza przy łamanych klamkach od razu przyciągają uwagę kontrolujących) bez homologacji kończą przed czasem wycieczkę powrotem na lawecie. Nie mówiąc o wydechu, czy oświetleniu.

Prawidłowe ECE rządzi.

PS. Dlaczego pod kanapą wożę oryginalne? Zeby je zmienić, dostać maksymalnie mandat i pojechać na kołach dalej ? . Serio.

Oczywiście nie każda kontrola tak się kończy, ale jak się trafi na służbistę z odpowiednią wiedzą (a ma ją wielu), to po sprawie. 

Dlatego w kierunkach na zachód od Odry, w Austrii i w Skandynawii byłbym ostrożny. Ale jadąc na Ukrainę czy Białoruś nie trzeba się martwić jakimś dodatkowym halogenkiem.

• Klubowicze
Opublikowano

... Czy na Bałkanach ?

IMG-298f09b4fe3e6787304f882f2c036bf7-V.jpg

Nikt nigdy i nigdzie się nie pytał o moje dodatkowe światełka. A mam coś takiego, zamontowe przez pierwszego właściciela.

https://www.ledakcja.pl/lampy-led-dodatkowe/led-cree-lampa-robocza-led--kwadratowa--10w--800-lm--9-32v--ip67/?gclid=EAIaIQobChMIoZbCtYm24gIVT-WaCh0PhgEyEAQYCyABEgJBjPD_BwE

Snop światła ustawiony w dół, żeby nie dawał po oczach. Oczywiście nie polecam, bo to jednak nie jest oświetlenie do jazdy ?

Opublikowano
20 godzin temu, RONIN napisał:

Wynika z tego, że oprócz przeciwmgielnych wszystko jest zabronione?

No jeszcze są te chińskie z OLX/Aliexpess, o których pisałem wcześniej. Mają nadrukowaną homologację E9 i F3, czyli że przeciwmgielne. Więc przypadkowa kontrola nie powinna się czepiać. Ciekawe tylko, czy te homologacje są realne, czy to też chińska podróba. Jak to sprawdzić?

19 godzin temu, SzymonSeptic napisał:

Nie przesadzaj ?

Znasz jeden przypadek żeby ubezpieczyciel odmówił wypłaty odszkodowania na podstawie jazdy na światłach przeciwmgielnych w niedozwolonym momencie ??

X4led to światła.do jazdy dziennej z funkcją lamp dalekosieznych 

No choćby tutaj: https://forum.autokacik.pl/index.php?/topic/469118-przerabiane-lampy-zenony-ledy-etc-kryminał/

O ile to oczywiście prawda.

20 godzin temu, RONIN napisał:

Na OLX sprzedaje Czesław z Wisły Małej w lepszych cenach: https://www.olx.pl/oferta/s310-givi-halogeny-para-z-homologacja-drogowa-s322-led-ks310-CID5-IDnM8k6.html#5b5204c04d

Można kupić te halogeny brandowane jako Kappa za 980zł. Kupiłem od niego już kilka rzeczy i mogę polecić.

Opublikowano
Dnia 21.05.2019 o 17:44, SzymonSeptic napisał:

A ja jeszcze poproszę fotkę zamontowanego podwyższenia ?  ....dużo bardziej komfortowo na stojąco ??czy na siedząco również ??

Wczoraj pojeździłem kilka godzin i mogę już z całą pewnością potwierdzić, że po podwyższeniu jest bardzo wygodnie i komfortowo (dla wysokiego) - czyli pewnie mam teraz tak jak to przewidział projektant dla "wyrośniętego" japończyka ? 

Opublikowano

Kończąc temat dodatkowego oświetlenia, chyba się nie odważę, nie mam siły tłumaczyć się w dziwnych językach. Zauważyłem na instagramie, że coraz więcej osób używa Pirelli rally Scorpion str.  Ciekawe kto pierwszy zauważy co na tym zdjęciu jest nie tak?? 

0D4624CA-E59F-4196-80E8-DAD4439D3401.jpeg

Opublikowano
33 minuty temu, RONIN napisał:

Kończąc temat dodatkowego oświetlenia, chyba się nie odważę, nie mam siły tłumaczyć się w dziwnych językach. Zauważyłem na instagramie, że coraz więcej osób używa Pirelli rally Scorpion str.  Ciekawe kto pierwszy zauważy co na tym zdjęciu jest nie tak?? 

Że to fotomontaż? Motocykl jest wklejony w zdjęcie. Na stopce centralnej powinien mieć tylne koło w górze (i nie na alusie).

• Sympatycy
Opublikowano
42 minuty temu, RONIN napisał:

0D4624CA-E59F-4196-80E8-DAD4439D3401.jpeg

Nie ma tablicy rejestracyjnej. 

Opublikowano

Nie tu szukacie, chodzi o przeróbkę skutera i nie mam tu na myśli tak prozaicznych elementów jak tłumik czy inne akcesoria. Coś ewidentne jest nie od tego skutera i nie jest to żaden malutki element tylko coś całkiem dużego. Może teraz będzie łatwiej.

• Administrator
Opublikowano

Zmiana szprych 15' na alu 17'.

• Administrator
Opublikowano

Zupełnie zmieniony przód skutera a zwłaszcza oświetlenie przednie?

• Administrator
Opublikowano

Aa, faktycznie. Ktoś zdemontował LED'y ! ?

• Klubowicze
Opublikowano
Godzinę temu, virus napisał:

Że to fotomontaż? Motocykl jest wklejony w zdjęcie. Na stopce centralnej powinien mieć tylne koło w górze (i nie na alusie).

Virus już felgę alu rozpoznał ?

Opublikowano

Mariusz trafił. Już wypytali właściciela na profilu x-adv Europe o szczegóły. Niestety Honda straciła abs. Zawieszenie Ohlins, zębatki 17/41. Ciekawe co trzeba zrobić, żeby ABS działał? Może coś z integry?

CA6EAD9C-636C-44A2-A862-365AFF15B98D.jpeg

917AA674-C548-471A-9908-2D41291030F6.jpeg

C6C79490-B3CF-4BE7-8F83-6765D9AD9E35.jpeg

4E8536B1-5A93-47DB-8F84-3A1B713B847C.jpeg

Opublikowano
2 godziny temu, RONIN napisał:

Zauważyłem na instagramie, że coraz więcej osób używa Pirelli rally Scorpion str.

Ładnie się prezentują te opony. Jak przetestujesz to podziel proszę się koniecznie jak się sprawują na asfalcie i terenie w porównaniu z oryginalnymi.

• Klubowicze
Opublikowano
10 godzin temu, RONIN napisał:

Niestety Honda straciła abs. Zawieszenie Ohlins, zębatki 17/41. Ciekawe co trzeba zrobić, żeby ABS działał? Może coś z integry?

Ja bardzo chętnie bym rozkminił ,żeby dołożyć do Iksa rozłączany ABS tylnego koła jak w Africa Twin i CRF , pompa ABS w X-ADV jest dwukanałowa . Przydałoby się do latania po szutrze ,żeby przed zakrętem lekko bokiem go stawiać.Po powrocie z Alp na początku lipca spróbuję zadziałać w tym temacie ?

Opublikowano

Przyjechały wreszcie graty od majfrendów i to wszystko za jedyne 344,50. 

1A3684D7-6BC6-4435-8D90-CE5DF5C40009.jpeg

• Klubowicze
Opublikowano

Sety i poszerzenie stopki to obowiązkowe wyposażenie w Iksie .....Wkręć tylko śrubki od poszerzenia stopki na klej do gwintów żebyś nie miał niespodzianek ? 

Opublikowano

Dzięki Szymon, mam pytanie pewnie raczej do posiadaczy Integry bo chyba jeszcze nikt nie wymieniał napędu w xsie a mnie to właśnie chyba czeka przed urlopem lub zaraz po powrocie, muszę jeszcze poprosić kogoś o chłodną ocenę stanu napędu. Znalazłem DID z zębatkami jtsprockets za 410 pln. Ktoś ma lepsze propozycje?

• Klubowicze
Opublikowano

Jaki masz przebieg z ciekawości zapytam ??

Wieczorkiem zerknę ,być może będę  mógł Ci zaoferować w lepszej cenie ?