Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Klamliwy predkosciomierz?

kolce_de

Rekomendowane odpowiedzi

• Klubowicze
Opublikowano

Hej ho!

Dzisiaj "grzebiac" w internecie Monika znalazla niemiecka strone Burgmanii. W jednym z postow ktos opisywal, ze predkosciomierze w Burgmanach nie pokazuja rzeczywistej predkosci ale o 10% wieksza. Podobno sprawdzali to radarem - Burman AN650 jechal z predkoscia 190 na godzine ale radar wykazal tylko 171. Czy to mozliwe? Przeciez to oznacza, ze jadac 50 na godzine tak naprawde jade 45, 100 jade 90 itd. Wydaje mi sie to kompletnie do niczego nie potrzebne i zbedne, wiec dlaczego mialoby tak byc? Czy ktos z Was ma na ten temat jakies informacje? A moze wszystkie skutery tak maja?

Pozdrowionka

Opublikowano

Wiekszosc pojazdow "oszukuje" a krolem to chyba jest moj pierdolt ;)

Opublikowano

strzalka

moja Vespa gt200l na budziku 130km/h

a na gps 120km/h i chyba jemu bardziej wierze

wczoraj zdemontowalem szybe (srednia) predkosc budzikowa spadla do 120Km/h ;)

i wieje co nie miara rano do pracy wy...zd uuuu nie milo

w aucie jest jeszcze extremalnie na liczniku 220 a gps 205

to chyba juz tak jest i dlatego przy testach podaja predkosc rzeczywista?(nie wiem jak to nazwac ;) ) przy 50km/h i 100 km/h

acha po zmianie opon tez inaczej pokazuje,

arek

Opublikowano

radary zaniżaj? prędko?ci naszych pocisków :lol: w przeciwnym razie nadawcy ,,zawiadomienia o wykroczeniu w ruchu drogowym" zbankrutowali by niechybnie :D

I niech tak zostanie.

Opublikowano
radary zaniżaj? prędko?ci naszych pocisków  :lol:  w przeciwnym razie nadawcy ,,zawiadomienia o wykroczeniu w ruchu drogowym" zbankrutowali by niechybnie :D

I niech tak zostanie.

Nie zaniżaj?, a policjanci przyjmuj? po prostu pewn? dozę tolerancji i nie łapi? przekraczaj?cych prędko?ć o przykładowe 5 km/h. Tak samo fotoradar nie robi zdjęć wszystkim pojazdom, tylko tym, których prędko?ć już znacznie przekracza dozwolon?.

I chyba chodziło Ci o odbiorców.;)

Co do prędko?ci rzeczywistej i licznikowej - Im szybciej się jedzie, tym liczniki bardziej przekłamuj?, ale nigdy nie zaniżaj? prędko?ci.

Rzeczywista prędko?ć maksymalna Majesty 250 cc wynosi 122 km/h, a na forum czytałem, że wskazówka prędko?ciomierza potrafi wskazać 138 km/h (sam nie sprawdzałem v maxu).

• Sympatycy
Opublikowano

kolce de

o oszukiwaniu wskazan licznikowych juz tu wiele pisano w testach roznych skuterow. Z tego co pamietam to zawsze byla roznica okolo 10% (tak jak jest w przypadku ktory opisujesz). Przyznam, ze nie sprawdzilem jeszcze swojej Ypki ale mysle ze jest podobnie. Natomiast w jakims odcinku uwaga pirat tvn turbo namierzyli motocykliste ktory podobno jechal 15km mniej niz wskazal radar policji. Facet argumentujac wygladal na bardzo wiarygodnego i zdziwionego (ja bym mu uwierzyl), ale jestem z reguly latwowierny :lol: Jezeli te 10% jest prawda to powinien jechac licznikowo 15km wiecej. Gdzie jest prawda? Trzeba pojechac z gps ale czy ten pomiar jest wiarygodny? Najlepiej nie obserwowac licznika tylko piekno jakie nas otacza jadac 2oo :D

Pozdrawiam

Grzesiek

• Klubowicze
Opublikowano

Hej ho!

Przyjmuje wiec, ze raczej wszystkie predkosciomierze klamia :o Bez sensu - ja lubie konkrety - jak jest predkosciomierz to do tego, zebym wiedziala ile jade, jak wskaznik paliwa to, zebym wiedziala kiedy musze zatankowac, jak piwo to do picia, jak plyn do mycia parkietu to nie do wszystkich rodzajow podlog tylko parkietu itd.itd :lol: W tej sytuacji nigdy nie wiem ile naprawde jade i kiedy mnie na radar zlapia a ja sobie postanowilam, ze nie dostane mandatu za predkosc ;) Skoro radary pokazuja realna to niech montuja radary zamiast licznikow :D

Pozdrowionka

Opublikowano

Ja mam licznik rowerowy i on pokazuje dobr? prędko?ć. Liczniki zawyżaj?c chroni? trochę przed przekraczaniem prędko?ci, chyba że kto? wogóle nie zwraca uwagi na jego wskazania.

Różnica między prędko?ci? prawdziw? a licznikow? jest stała - wystarczy więc poznać t? różnicę. U mnie w B&W wynosi około 7 km/h przy licznikowym 70 km/h. Dopiero gdy licznik zaczyna się psuć ta różnica będzie się zmieniać.

Licznik to sprężynka i puszka z magnesem, a co? takiego nie może być dokładne. również charakterystyka przyrz?du może nie być liniowa. Gps i licznik elektroniczny popełniaj? małe błędy. W gps-ie bł?d zależy od ustawienia satelitów w danej chwili.

• Administrator
Opublikowano

Hehe kazdy licznik lze, oj Kolcusie testow sie nie czyta na stronie glownej. Burgmania to nie tylko forum :o Tu masz pelny test z wiekszymi fotkami Test 3 skuterow

AN650

pomiar_gps_an650.jpg

Silverek klamczuszek :lol: 87 km/h przy licznikowych 100 km/h

pomiar_gps_sw600.jpg

i T-max ktory w sumie klamie najmniej

pomiar_gps_tmax500.jpg

Tak czy inaczej czuje sie wspaniale gnajac Silverem 180 km/h choc wiem ze jade duzo wolniej :D

Kolcusie pamietaj V-max AN650 i Silvera to 160 km/h powyzej tej predkosci to juz pobozne zyczenia producenta, w przypadku innych skuterow jest tak samo. :P tylko czy o predkosc chodzi w skuterach ;)

• Klubowicze
Opublikowano

Hej ho!

To sie zdenerwowalam :o To teraz ja te 1200 km bede jechala po 100 na godzine czyli faktycznie 90 :o To na co mnie ten licznik - niech mi tam nawigacje zainstaluja :o Ja bede bojkotowac ;)

Pozdrowionka

Opublikowano

Kiedy? gdzie? czytałem o jekim? chińskm sprzęcie który kłamał w drug? stronę.

Chyba w |wiecie Motocykli.

Opublikowano

No i nie powinien dostac homologacji :o . Kolce, liczniki pokazuja zawsze za duzo, obojetnie czy jest to skuter za 20 tys zl, czy samochod za 200 tys ;) . Dlatego wiele osob montuje sobie przy motocyklu licznik rowerowy, jak napisal adams, po prawidlowym wprowadzeniu danych pokazuje predkosc bardzo dokladnie.

PS. Nie musieli sprawdzac radarem, wystarczy najprostszy GPS i przemieszczanie sie w trakcie pomiaru z w miare stala predkoscia.

Opublikowano
Kiedy? gdzie? czytałem o jekim? chińskm sprzęcie który kłamał w drug? stronę.

Chyba w |wiecie Motocykli.

Masz rację, był to Yuki Boss. Chinole załozyli po prostu naped od skutera na kołach 10", a ten miał 12" wiec kółka kreciły się wolniej - wieksza srednica, wiec większy obwód, czyli do pokomania tej samej drogi koło o wiekszej srednicy musi wykonac mniej obrotów, niż te o mniejszej. Co do szybko?ciomierzy. Das motorrad zrobił test tuz po ukazaniu sie na rynku B650 (ze 100 lat temu) i jak pamiętam wskazanie było ok.188km/h, a pomiar wykazał dokładnie 168km/h. Artix zreszt? pokazał kilka zdjęć innych tzw markowych pojazdów które również maj? podobny bł?d szybko?ciomierza. Rekordzist? był hyosung (zapomniałem pisowni tego cudaka) S2 który pokazywał 160km/h, gdy prawdziwa była 125km/h. Tu zapewne koreańczycy pomylili naped szybko?ciomierza, ale w odwrotn? stronę co w Bossie.

PS To był Daelim, a nie jak napisałem Hyosung. zreszt? różnica zadna oba to kupa.

• Administrator
Opublikowano

Każdy skuter (niezależnie od marki) jaki testowałem zawyżał prędko?ć.

Rekordzi?ci "kłamliwo?ci"- Daelim S2 250, Silver Wing 600 (wersja Japońska!)

Rekordzista "prawdziwo?ci"- BMW C1 125

017.jpg

Przy okazji tematu:

X- Max 250 pokazywał blisko 154 km/ h ale prawdziwy wynik też niczego sobie, choć przekłamanie duże.

055.jpg

Ostatnio sprawdzałem Majesty Yp 250 II na GPS.

Szafa 142 km/h (max na wydechu otwartym Leo 4Road- na wkładce 139), pomiar GPS 134/ 132 km/h.

Opublikowano
DR.BIG napisano 27-03-2007, 7:05 

...liczniki pokazuja zawsze za duzo, obojetnie czy jest to skuter za 20 tys zl, czy samochod za 200 tys...

I niestety taka jest prawda...

MariuszBurgi napisano 27-03-2007, 11:08 

Szafa 142 km/h (max na wydechu otwartym Leo 4Road- na wkładce 139), pomiar GPS 134/ 132 km/h.

Jak Ty szybko jeĽdzisz :o:o:o;)

Odk?d zrobiłem pomiar GPS-em przestałem "zwracać" uwagę na prędko?ciomierz... przecież to TYLKO :P skuter...

• Klubowicze
Opublikowano

Hej ho !

Zalozyli mi dzis nawigacje z gps ;) 10 % jak w pysk strzelil :D Ide zapolowac na radary - niech mnie chlopaki pomierza :)

Opublikowano
  To na co mnie ten licznik - niech mi tam nawigacje zainstaluja :D Ja bede bojkotowac  :)

Pozdrowionka

Hej ho !

Zalozyli mi dzis nawigacje z gps  ;)  10 % jak w pysk strzelil  ;) Ide zapolowac na radary - niech mnie chlopaki pomierza  ;)

Brawo kolce_de widzę że dotrzymała? słowa i GPS już zamontowany ;)