Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Stary i nowy Burgman 650 - jak z miejscem na nogi?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dodam swoje trzy grosze jako jestem posiadaczem od nie dawna Burka 650. wcześniej jeździłem an 400 . Jeśli chodzi o hamulec to idzie się przyzwyczaić i chyba jest to dobre rozwiązanie, lekko do góry przy biodrze nie wyciągamy ręki. Pojemność schowków i pod kanapą mniejsza niż w 400 ,duży minus choć kaski schuberta się mieszczą. Miejsca na nogi chyba podobnie. Fatalna jakość plastików. Po demontażu z kierownicy i półki aby zamontować uchwyt na telefon i poprowadzić elektrykę po złożeniu już nie pasują aż strach ich się dotykać. w starszych modelach były podobno o wiele lepsze. Dużo plusów a chyba jeden z ważniejszych to spalanie. Trasa 750 km na Węgry  spalanie 4.5l/100km. Fakt że solo ale z kuframi.

• Użytkownicy
Opublikowano

HerrBartnick - obserwuję ten temat i rozpisywać się nie będę, bo mam nowy "lepszy"? a "starym" nie jeździłem, ale jedna uwaga, bo wszyscy coś mają do ręcznego. Ja nie mam przyzwyczajenia bo tylko tym jeździłem i powiem tak - w ogóle temat hamulca puść bokiem dla mnie te rozwiązanie jest bardzo OK - jakbym się po udzie drapał? a przesiadający się na nowszy niech się przejmują ( jak ktoś się przesiądzie z moto to klamki sprzęgła i biegów też może mu brakować - z przyzwyczajenia??). Podobnie jest z podgrzewaniem manetek!

Opublikowano

Mam już odpowiedź, bo kupiłem Burgera od Burgifana ze Szczecina i wracałem na kołach 700 km ? Jest baaardzo wygodnie!

65370090_2788499237877572_5595198791515897856_n.jpg

• Użytkownicy
Opublikowano

HerrBartnick gratuluję wyboru i szerokości na wygodnej kanapie ganz egal w jakim mundurku. Nóziom dobrze i to najważniejsze?

• Użytkownicy+
Opublikowano

No to problem rozwiązany, szerokości i frajdy z jazdy. ?

Opublikowano

Zastanawiam się teraz, jak podejść do sprawy serwisowania. Poprzedni właściciel mial go krótko, skuter nie ma założonej książki serwisowej. Olej w silniku (info od Burgifana) i przekładni (od jeszcze wcześniejszego właściciela) podobno świeży. 

Chciałbym oddać Burka na kompletny przegląd z wymianą wszystkich płynów i zużytych podzespołów. Obecny przebieg 30 tysięcy, na razie wszystko działa jak należy. Od razu do serwisu czy pojeździć jeszcze chwilę?

• Klubowicze
Opublikowano

Ja w takich sytuacjach ZAWSZE serwis. Bo ile można zaoszczędzić robiąc go np. po sezonie ? Nic . Bo koszty te same.

Ale ja mam spokojna głowę.

• Użytkownicy+
Opublikowano

No tak ale ......   w przypadku B650 np. napędu chyba nie da się tak po prostu kazać zweryfikować w serwisie i wymienić co nadmiernie zużyte ? ?  mogę się mylić, ale z tego co czytałem na forum (a przymierzałem się do zmiany na 650-kę) to większość nawet jak serwisuje, to przy przebiegu około 50 000 km daje skrzynię do jak to nazywał Saper "rewitalizacji" ?  czyli między innymi do wymiany paska, który ponoć miał być "wieczny" ? 

• Klubowicze
Opublikowano

To co napisałem dotyczy wszystkiego oprócz właśnie skrzyni B650. Tak jak piszesz też bym zrobił , tzn przy 50 tyś rozebrał , wymienił pasek , tryby , łożyska , poskładał i miał spokój na następne 50 tyś .km

Opublikowano

Nie miałem B 650, ale kiedyś chciałem go kupić i gdyby nie jego waga i rozmiary (które mnie na początku przeraziły) to pewnie bym go już dawno miał, jednak na pierwszy skuter wybrałem B 400 i byłem z tego wyboru bardzo zadowolony do czasu kupna Hondy. Co do skrzyni to nic nie jest pewne, parę tych skrzyń miało problem po 50 tys, i wcześniej, a kilka i to znaczna ilość dopiero po 80 tys i więcej. Opinie ASO i dobrych prywatnych warsztatów są podzielone w tym temacie, i opierają się jedynie na gdybaniu, lub odsyłają do przeszłości B 650, która w znacznej ilości była bardzo przekłamana, polegała na zaniżaniu przebiegów, eksploatacji, itp. Nie ma sprawdzonego wzorcu, który by pasował do wszystkich Burgmanów i wskazywał, że po 50 tys trzeba skrzynie remontować. Pewnie gdybym jechał nim w Świat kilka tysięcy nie zaryzykował bym bez wymiany zużytych części i podjąłbym decyzje o remoncie, ale zaraz po zakupie i kręcąc się wokoło komina, do pracy, itp nie ruszałbym jej do czasu aż sama padnie. Ale to tylko moje subiektywne zdanie.

To pisałem ja Burisman z konta żony, bo mi się logować nie chciało ?.