Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Stary i nowy Burgman 650 - jak z miejscem na nogi?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć! Przymierzałem się niedawno do Burgmana 650 w najnowszej wersji (wybaczcie, nie umiem operować symbolami poszczególnych generacji), tej po chyba 2013 roku. Rozważam jednak kupienie wcześniejszej sztuki, z rocznika 2008. Czy ktoś kojarzy, czy one się różnią pod względem ilości miejsca na nogi? Czy np. na starszych jest ciaśniej? I czy w tych starszych "zadupek" za kierowcą też jest regulowany? Dzięki, pozdrawiam!

Opublikowano

Zadupek jest regulowany, miejsca na nogi jest porównywalnie tak samo,

Opublikowano

Witam mam od wczoraj Burgmana 650 2018 rok wcześniej miałem 2009 i moim zdaniem nie ma żadnej różnicy...miejsca jest tyle samo.

Opublikowano

Bardzo dziękuję za odpowiedzi! 

Czy możecie wskazać inne elementy, które wskazują za poszukiwaniem jednak wersji po lifcie? Czego brakuje starszemu, albo gdzie jest bardziej awaryjny? Obił mi się gdzieś temat skrzyni biegów, ale nie mogę znaleźć konkretnego wątku.

• Klubowicze
Opublikowano

Nowy jest jeszcze za nowy aby miał przejechane ponad 50tyś km.  A w okolicach tego przebiegu skrzynia lubiła się sypnąć. Nowy jest węższy i niższy,łatwiej nogami do ziemi dostać . No i podobno lepiej się prowadzi (takie odczucia ma Joasia 70 A na starym zrobiła ponad 90tyś km A nowym  ponad 25tyś km)

• Użytkownicy+
Opublikowano

Po lifcie są nowe liczniki. Mi osobiście się bardziej podobają, ale to kwestia gustu. W nowszym rączka hamulca postojowego powędrowała pod siedzenie. Być może mniej wygodna w użyciu, ale chyba da się przyzwyczaić. Odczucia mam tylko z oglądania i dotykania ?  Nie wiem do końca jak jest ze schowkiem pod siedzeniem. Gdzieś czytałem że po lifcie trochę mniejszy. 

Opublikowano

Przecież silnik i skrzynia są takie same. "Opakowanie" się zmieniło 

• Sympatycy
Opublikowano
5 godzin temu, Majeranek napisał:

Witam mam od wczoraj Burgmana 650 2018 rok wcześniej miałem 2009 i moim zdaniem nie ma żadnej różnicy...miejsca jest tyle samo.

Kurczę, nie rozumiem. Siadam na mojego, siadam po chwili na  Burka Kunisza 2012 rok i nogi mogę wyprostować całkowicie, w 2018 nie. 
Mierzyliśmy nawet siedziska, w nowym jest 5 cm mniej (bardziej wąsko), pod kanapą ciaśniej i to są istotne różnice, które wyraźnie czuć, a nie kosmetyczne. Dlatego jestem zdumiony Twoją opinią, zwłaszcza, że miałeś/masz jednego i drugiego. Ciekawe. Może to kwestia tego, że masz 2018 od wczoraj. 

4 godziny temu, arturo-bb napisał:

Nowy jest węższy i niższy,łatwiej nogami do ziemi dostać .

No właśnie, jest ewidentnie węższy, po prostu mniejszy. W każdym razie, odczucia są zgoła różne jak widać, a więc każdy sam musi przymierzyć. 

3 godziny temu, Lucjan73 napisał:

Przecież silnik i skrzynia są takie same. "Opakowanie" się zmieniło 

Klinów po lifcie nie zmieniono? Wszystko jest to samo?

4 godziny temu, EndriuBis napisał:

Być może mniej wygodna w użyciu, ale chyba da się przyzwyczaić.

Właśnie to jest do bani. Trzeba  szukać pod lewą nogą, niekiedy nogę odsunąć. Bez sensu. Ta dźwignia z przodu była łatwa w użyciu, i chwytało się ją intuicyjnie - "w ciemno'.

• Użytkownicy+
Opublikowano
11 minut temu, KriSSo napisał:

... No właśnie, jest ewidentnie węższy, po prostu mniejszy. ...

Przez wyszczuplenie tyłu skutera zmniejszył się schowek pod kanapą i mój Nolan 104 rozmiar XL (wielki jak stodoła) już nie wejdzie w tylną część schowka, a w przedniej opiera się o niego kanapa i aby ją zamknąć trzeba niestety użyć siły, co powoduje wygięcie kanapy i ściśnięcie "kakakasku". W starej budzie nie ma z tym problemu.

Ponadto jak zauważyli Koledzy dźwignia hamulca ręcznego ma fatalne umiejscowienie, ale za to księgowi zyskali oszczędność na lince.

• Administrator
Opublikowano

Co nieco wyjaśniłem w 2013 roku w tym teście -> KLIK

Opublikowano

Dokładnie, jak dla mnie umiejscowienie dźwigni hamulca ręcznego fatalne, mało poręczne. Liczniki wróciły do analogu, postojówki led oddzielnie od reflektorów głównych, pod siedzeniem zauważalnie mniej miejsca. Co do prowadzenia mogę porównać tylko z AN 400, różnica kolosalna, cięższy o 70 kg a w prowadzeniu o niebo łatwiej. Reflektory  fajnie doświetlają teren obok moto, ale zapewne było tak i we wcześniejszym modelu.

Opublikowano

Przestańcie opowiadać bzdury...naprawdę...widzicie taką kolosalną różnicę między 2009 a 2018 ??? Ja pierdziele ... waga ? długość lub wysokości 5 cm  .... absolutnie...się nie zgadzam...nie ma żadnej różnicy...po prostu 2018 jest NOWSZY a zatem w pewnym sensie lepszym...bo ??? bo jest nowszy...i nie mowcie ze sa różnice które widać gołym okiem...nie mówię o wyglądzie.

Dnia 21.06.2019 o 08:11, tomekstw napisał:

Dokładnie, jak dla mnie umiejscowienie dźwigni hamulca ręcznego fatalne, mało poręczne. Liczniki wróciły do analogu, postojówki led oddzielnie od reflektorów głównych, pod siedzeniem zauważalnie mniej miejsca. Co do prowadzenia mogę porównać tylko z AN 400, różnica kolosalna, cięższy o 70 kg a w prowadzeniu o niebo łatwiej. Reflektory  fajnie doświetlają teren obok moto, ale zapewne było tak i we wcześniejszym modelu.

A ty masz 400 czy 650 ?

• Użytkownicy+
Opublikowano
10 minut temu, Majeranek napisał:

A ty masz 400 czy 650 ?

Czytaj ze zrozumieniem.

Dnia 21.06.2019 o 08:11, tomekstw napisał:

... Co do prowadzenia mogę porównać tylko z AN 400, różnica kolosalna, cięższy o 70 kg a w prowadzeniu o niebo łatwiej. ...

A czym jeździ obecnie ma napisane w profilu.

12 minut temu, Majeranek napisał:

... po prostu 2018 jest NOWSZY a zatem w pewnym sensie lepszym...bo ??? ...

Proszę rozwiń bo jestem okropnie ciekawy i w jakim sensie lepszy?

No i bo???

Bo co?

Opublikowano

Ty też czytaj ze zrozumieniem...bo...?...bo jest nowszy ... czego Ty nie rozumiesz... 2009 a 2018 ... helą ? Po prostu...jak coś ci się nie podoba z to zawsze znajdziesz problem...jak chciałem kupić BMW to najwięcej do powiedzenia mieli ci co nigdy nie mieli takiego sprzętu. Tyle w temacie.

• Sympatycy
Opublikowano
Godzinę temu, Majeranek napisał:

kolosalną różnicę między 2009 a 2018 ???

NIe, nie kolosalną, natomiast zauważalną. Stawia się oba obok siebie, siada na jednym i drugim i widać od razu co i jak. Dla jednych nie będzie to miało wielkiego znaczenia, inni z kolei z tego powodu wybiorą starszy model. 

Dnia 19.06.2019 o 16:17, Majeranek napisał:

miejsca jest tyle samo

No nie jest tyle samo, także nie twórzmy nowych teorii.

Opublikowano

A co różnica która dyskwalifikuje ???

Godzinę temu, Saper napisał:

Czytaj ze zrozumieniem.

A czym jeździ obecnie ma napisane w profilu.

Proszę rozwiń bo jestem okropnie ciekawy i w jakim sensie lepszy?

No i bo???

Bo co?

Ok jeździsz  650 ... ale 2010 ???? Bez sensu...dokładnie tak jak z BMW....wiele do powiedzenia ale nie mając takiego sprzętu...i znowu...tyle w temacie.

• Sympatycy
Opublikowano
1 minutę temu, Majeranek napisał:

A co różnica która dyskwalifikuje ???

Np miejsce na nogi - odległość podestów, szerokość kanapy, miejsce na kolana przed kokpitem, kaski pod kanapą, które nie wchodzą jak w starszej wersji - pisał o tym Saper. Ja mam 175 cm wzrostu, dla mnie te różnice nie mają znaczenia, bo nie jestem wysoki. Ale siądzie ktoś wyższy i różnicę chwyta momentalnie.

Opublikowano

A ja mam 186 cm ... i naprawdę nie ma dla mnie różnicy...ale nie ma sprwy jak chcecie widzieć różnicę...to ją zobaczycie...to tak ja z polityką... he he he...

Ale w sumie dla wszystkich niedowiarków zapraszam do Poznania .... wystawię z garażu 2009 i 2018....sami zobaczycie różnicę....albo i nie....

• Sympatycy
Opublikowano
9 godzin temu, Majeranek napisał:

A ja mam 186 cm ... i naprawdę nie ma dla mnie różnicy.

Skoro tak, no to sprawa jasna, nic więcej już nie dodamy do tematu.

9 godzin temu, Majeranek napisał:

Ale w sumie dla wszystkich niedowiarków zapraszam do Poznania .... wystawię z garażu 2009 i 2018....sami zobaczycie różnicę....albo i nie....

Dzięki wielkie za zaproszenie, ale nie ma takiej potrzeby. Robiliśmy to już setki razy. Od 2014 roku minęło 5 lat, także tego "NOWEGO" Burgmana wielu już poznało, siedziało, oglądało, jeździło i wyciągnęło wnioski. 

• Użytkownicy+
Opublikowano
10 godzin temu, Majeranek napisał:

... Ok jeździsz  650 ... ale 2010 ???? Bez sensu...

Dla mnie ma sens jeżdżenie Burgmanem z 2010 roku i nie muszę mieć obydwu, aby porównać jakie są różnice, bo są, niekoniecznie na korzyść tak gloryfikowanego przez Ciebie Burgmana 650 rocznik 2018.

Natomiast bardzo mi się podoba "gruntowne" wyłożenie sprawy, "nowy jest lepszy bo jest nowy", analityczne podejście do tematu.

Było pisane o zmniejszonym schowku pod kanapą, fatalnym umiejscowieniu dźwigni ręcznego, ponadto zmniejszone zostały lusterka wsteczne, no ale to szczegół nie wart wspomnienia, bo przecież nowy jest lepszy, w każdym calu.

Opublikowano

Oczywiście macie rację......

Opublikowano

Majerynek "ostry" gość wszystko wie,hahahaha

• Klubowicze
Opublikowano

A ja mam 186 cm ... i naprawdę nie ma dla mnie różnicy...

A może dla Ciebie nie ma różnicy, bo masz te swoje 186 i w obydwu rocznikach masz "podkurczone" kolana. Jak ktoś ma mniej, to może zobaczy różnicę, np. w starszym nogi wyprostowane, a w nowym już nie do końca.
To że Ty nie widzisz różnicy o niczym nie przesądza.
I oczywiście zdanie Sapera jest jak najbardzej trafne.
Opublikowano

Ta...ty też oczywiście masz rację.

• Użytkownicy+
Opublikowano

Taaaa... Cieszę się, że się z nami zgadzasz, aczkolwiek wolałbym konkretne argumenty.

Napisałem mniej więcej, co mi się w  "nowym, lepszym, bo nowym" Burgmanie nie podoba, więc teraz co mi się podoba - ma bardzo ładne zegary, które mi się bardzo podobają.

Dnia 19.06.2019 o 14:21, HerrBartnick napisał:

Cześć! Przymierzałem się niedawno do Burgmana 650 w najnowszej wersji (wybaczcie, nie umiem operować symbolami poszczególnych generacji), tej po chyba 2013 roku. Rozważam jednak kupienie wcześniejszej sztuki, z rocznika 2008. Czy ktoś kojarzy, czy one się różnią pod względem ilości miejsca na nogi? Czy np. na starszych jest ciaśniej? I czy w tych starszych "zadupek" za kierowcą też jest regulowany? Dzięki, pozdrawiam!

Wydaje mi się HerrBartnick, że jedynym miarodajnym sposobem dla Ciebie, będzie podjechać na jakiegoś spota, albo najlepiej na jakąś imprezę Burgmanii i osobiście, organoleptycznie przymierzyć się do obydwu, wtedy będziesz miał bezpośrednie porównanie, który model lepiej Ci pasuje.

Jeżeli sprawa nie jest pilna, to w sierpniu na Leniwcu w Giżycku będzie kolega GrzechoCnik na "nowym, lepszym" i np. ja na "starym, gorszym".

Chyba, że podjedziesz teraz, zaraz, do Kolegi Majeranka, który ma w garażu obydwa modele i chce je udostępnić do przymiarek i porównań.