Sympatycy szorstki Opublikowano 1 Marca 2007 Sympatycy Opublikowano 1 Marca 2007 Szczapa, co do panów k, to zaręczam Ci, że gdyby zablokowali budowę przed wybuchem tego "skandalu" i forsować zaczęli wariant alternatywny, mieliby?my identyczny spektakl jak teraz, tylko o inne miejsce by chodziło. A argumenty ? Proszę bardzo, kilkana?cie zmarnowanych lat, łamanie prawa, ?rodki wpompowane w projekt, rujnowanie gospodarstw, szkody dla ekosystemu i takie tam... Tak trudno poj?ć że nie o ekosystem chodzi "ekologom" tylko o kapitał polityczny a czasami po prostu o kasę ? Pamiętam pewn? "eko-organizację" w Warszawce, która potrafiła zablokować kilka inwestycji, by po wpłacie inwestora okre?lonej kwoty na jej konto odst?piła od roszczeń... !tut A co do technologii budowy, to Artix pewnie będzie wiedział lepiej, ale ja słyszałem o jakiej? metodzie, przy której żadne buldożery nie s? potrzebne (budowa z lekkiego pomostu roboczego) Polecam lekturę: ciekawy tekst Korwina pzdr
Gość SzCzApA™ Opublikowano 1 Marca 2007 Opublikowano 1 Marca 2007 A co do technologii budowy, to Artix pewnie będzie wiedział lepiej, ale ja słyszałem o jakiej? metodzie, przy której żadne buldożery nie s? potrzebne (budowa z lekkiego pomostu roboczego) pzdr ja też słyszałem o różnych technologiach przy inwestycjach w moim mie?cie wypowiedzi panów w krawatach a na własne oczy na miejscu budowy zupełnie co innego dlatego poczekamy aż ruszy budowa
Gość miras Opublikowano 1 Marca 2007 Opublikowano 1 Marca 2007 Czy "Zieloni" przydreptali do Rospudy pieszo, może rowerami, bo chyba nie samochodami , chyba że ekologicznymi na pedały. Czy " Zieloni" żywili się traw? , czy nie daj Boże przetowrzon? żywno?ci? na dodatek opakowan? w nieekologiczne opakowanie. Czas pochylić się nad bezbronn? ludno?ci? Augustowa i ratować tych co jeszcze przeżyli.
Gość Dylus Opublikowano 1 Marca 2007 Opublikowano 1 Marca 2007 Słyszałem z 2 Ľródeł (nie wiem, czy słusznych), że na dzień dobry jeżeli rozpocznie się budowa obwodnicy Augustowa, musimy zapłacić 8mln € kary, a każdego dnia budowy tej obwodnicy dodatkowo kilkaset tys €... Kto na tym straci? Skarb państwa, czyli my. Co do "wtykania nosa w nie swoje sprawy" - wydaje mi się poprostu, że większo?ć mieszkańców Augustowa chce przeci?ż Rospudę, bo oni maj? j? na codzień i po co im takie co?... lepiej szybciej dojechać do roboty... jako? marnym egoizmem mi tu zalatuje
Administrator Artix Opublikowano 1 Marca 2007 Administrator Opublikowano 1 Marca 2007 Słyszałem z 2 Ľródeł (nie wiem, czy słusznych), że na dzień dobry jeżeli rozpocznie się budowa obwodnicy Augustowa, musimy zapłacić 8mln € kary, a każdego dnia budowy tej obwodnicy dodatkowo kilkaset tys €... nie czytasz co napisalem, przeczytaj dokladnie fakty i mity dlatego poczekamy aż ruszy budowa Budowa ruszyla juz w zeszlym tygodniu. A co do technologii budowy, to Artix pewnie będzie wiedział lepiej, ale ja słyszałem o jakiej? metodzie, przy której żadne buldożery nie s? potrzebne (budowa z lekkiego pomostu roboczego) Gdyby budowac to w sposob ekonomiczny a nie ekologiczny to bylo by taniej o jakies 180 mln zl ale o przyrode trzeba dbac i ciesze sie ze metody budowania z gornej polki beda stosowane przy tej inwestycji.
Gość SzCzApA™ Opublikowano 1 Marca 2007 Opublikowano 1 Marca 2007 nie przemawia to do mnie ciekawe jaka czę?ć tej kwoty naprawde trafi na budowe obwodnicy poczekamy zobaczymy jak narazie mowa tylko o tym o czym ja juz wspominałem oficjalne dane to jedno a prawda to juz odrębna sprawa
Sympatycy szorstki Opublikowano 1 Marca 2007 Sympatycy Opublikowano 1 Marca 2007 Ręce opadły mi z łoskotem... Można powiedzieć: "na pewno się nie uda", albo "szklanka jest do połowy pusta" PS. Szczapa, kraczesz i kraczesz Wła?nie gruchnęła wie?ć, że ekolog spadł z drzewa w dolinie Rospudy i jest lekko ranny. Może jeszcze będ? z niego ludzie...
rudy_56 Opublikowano 1 Marca 2007 Opublikowano 1 Marca 2007 Ludno?c Augusowa nie jest aż tak biedna i bezrobotna kolego Miras - to nie Azja. W Ski jest z tym gorzej, ale Augustów to już prawie drugi Sopot. Fakty przytyczył kolega Artix super sprawa. Kolego Dylus każdy plan zakłada przecięcie Rospudy, nawet ten "ekologiczny" - niestety ale u nas jest wszędzie pięknie. Ja z problemem obwodnicy żyje już ponad 10 lat, tyle przynajmniej pamiętam. Mieszkałem kiedy? przy głównej ulicy wchodz?cej w skład 8ki, spac tam sie zbytnio nie dało. Nawet moja kamienicy ma cudn? pami?tke po tirach, podobnie jak cała starówka suwalska - pękniecia budynków to norma - kiedys jeĽdziły przez samo centrum miasta !!! Przez ostatnie 3 lata obwodnice to top temat w ski i augustowie - problem tunelu, poł?czonej obwodnicy ski i augustowa to juz było ... rok temu. Przypominam jeszcze, że w ski ruch jest jeszcze większe - 2 miejsce w Polsce pod względem ilosci tirów. Zaraz pewnie padnie cudne hasło TIRY NA TORY - pomysł nierealny, chociaz za 1,5 roku ma ruszyc. Stacja rozładunkowa ma byc własnie w ski, padnie to tak szybko jak i powstanie. p.s Je?li chodzi o mój region to dla mnie większym ekologicznym problemem jest budowa składowiska materiałów niebezpiecznych pochodz?cych z elektrowni j?drowych. Ekologom dziękuje za jedno, że powstrzymali szalonego Gierka - nie wykonał w pełni swojego planu i nie ma zagłebia suwalskiego. Byłoby inaczej, "bogaciej" wole jednak biedniej i tak jak jest. Powstało tylko osiedle górnicze i ski zyskały status województwa, to juz jednak wywód na inn? okazje. Mam jeszcze nadzieje, że cała ta wrzawa wokół Rospudy przyniesie istny zalew turystów w sezonie w naszym regionie. p.s 2 Najchetniej to bym te wszystkie tiry w p..... wyp.... ale niestety tak sie nie da.
Administrator MariuszBurgi Opublikowano 1 Marca 2007 Administrator Opublikowano 1 Marca 2007 Czy mogę co? dodać do tej konstruktywnej dyskusji? A no mogę ! Wła?nie dostałem smsa o tre?ci: SONDAŻ! Czy uważasz, że protesty ekologów w sprawie obwodnicy Augustowa s? słuszne? 1. TAK 2. NIE 3. NIE MAM ZDANIA Wy?lij 1,2,3 na 71... Koszt smsa 1zł+ Vat RATUNKU !!! !tut PS. Dajcie Kononowicza do tej Rospudy i... NIE BĘDZIE NICZEGO!
ERMI Opublikowano 1 Marca 2007 Opublikowano 1 Marca 2007 znów odnoszę wrażenie że nie byłem czytany s?dz?c po coniektórych postach. Powtórzę zatem że w polandi istnieje wiele innych poważniejszych problemów powoduj?cych degradację ?rodowiska i jako?ci życia - co już wymieniłem a żeby pseudoekologom dać następne punkty do kłutni i wyłudzania łapówek dodam do poprzedniego 11. Sprawa torebek do zakupów polipropylen i poliester. (można wyłudzać kasę na blokowaniu hipermarketów) 12. blistry (ł?czenie plastików i aluminium!!!) i przeterminowane leki trafiaj?ce na ?mietniki (można wyłudzić kasę na koncernach farmaceutycznych) - osobi?cię bym się przył?czył 13. może który? z ekologów powie mi do którego kosza z odpadami mam wrzucić opakowanie po mleku??? bo cgyba nie do papieru skoro zrobione jest z folii, tektury i aluminium ??? 14. żeby na 13 nie kończyć - SPRAWA ŻYWNO|CI MODYFIKOWANEJ GENETYCZNIE!!! a ja mam pytanie ilu spo?ród bior?cych udział w tej dyskusji było w Augustowie a ilu uczestniczyło w spływie kajakowym t? przepiękn? rzek?. hmmmm????? przypomniało mi się że swojego czasu Greenpeace zostało uznane za organizacje terorystyczn? i to uplasowało sie po Al kaidzie i hamasie przypomnę również że Francuzi potraafili zrobić z zielonymi terorystami porz?dek zatapiaj?c statek greenPiS więc pomysł rospędzenia kawalier? konn? oszołomów jest jak najbardziej trafiony i ekologiczny.
Mamuśka Opublikowano 1 Marca 2007 Opublikowano 1 Marca 2007 MariuszBurgi napisano 1-03-2007, 17:21 Czy mogę co? dodać do tej konstruktywnej dyskusji? A no mogę ! Wła?nie dostałem smsa o tre?ci: SONDAŻ! Czy uważasz, że protesty ekologów w sprawie obwodnicy Augustowa s? słuszne? 1. TAK 2. NIE 3. NIE MAM ZDANIA Wy?lij 1,2,3 na 71... Koszt smsa 1zł+ Vat A sprawdzałe? jakie s? wyniki tego sondażu? odp.1 - 78 % odp.2 - 20 % odp.3 - 3,2 %
dr.big Opublikowano 1 Marca 2007 Opublikowano 1 Marca 2007 (...)11. Sprawa torebek do zakupów polipropylen i poliester. (można wyłudzać kasę na blokowaniu hipermarketów)(...) 13. może który? z ekologów powie mi do którego kosza z odpadami mam wrzucić opakowanie po mleku??? bo cgyba nie do papieru skoro zrobione jest z folii, tektury i aluminium ???(...) Hehe, gdyby za kazdego PETa (malego i duzego) wprowadzic zwrotne np. 0,50 zl, to nie byloby z tym problemu na poboczach drog i smietnikach. No i nie dawac tych wstretnych, darmowych torebek do zakupow. W koncu mozna uzywac "szmacianek" lub kartonow (skrzynek) do bagaznika . A TeraPak to przeciez daje sie rozlozyc na pierwsze elementy i jest bardzo pozadanym odpadem wsrod firm recyclingowych ... Ale zawsze lepiej zarobic pare zeta na "sensacji" Rospudy .
Gość scottie Opublikowano 1 Marca 2007 Opublikowano 1 Marca 2007 Jak dla mnie to szkoda przyrody, ale gdyby to dotyczyło obwodnicy która ominie jakie? miasto żebym mógł szybciej gdzie? dotrzeć to bym miał dylemat i taki mam Ale ta konkretna sprawa to dla mnie: Zły pan Minister i dobry pan Prezydent który chce sobie pare punktów odzyskać - czysta gra polityczna ?wietnie wyreżyserowana.
Klubowicze Profesor Opublikowano 2 Marca 2007 Klubowicze Opublikowano 2 Marca 2007 przecież w tej całej sprawie przyroda to tylko tło walki politycznej - kolejne zdobywanie zwolenników, oczernianie opozycji - a wszystko już dawno jest dograne. Po raz kolejny robi się igrzyska.
Gość scottie Opublikowano 2 Marca 2007 Opublikowano 2 Marca 2007 A to i tak wszystko wina PO !piwko !happybth
adams Opublikowano 3 Marca 2007 Opublikowano 3 Marca 2007 Jestem jednak za ochron? tego co się da. Człowiek uważa się za najważniejsz? istotę, choć na Ziemi pojawił się najpóĽniej. Rozum powinien go do czego? zobowi?zywać. Tymczasem człowiek najczę?ciej ro?ci sobie tylko pretensje do wszystkiego. Robi co chce i niestety niszczy wszystko co się da. Człowiek złamał czynniki reguluj?ce jego populację (choroby, wrogowie). Tylko on sam może powstrzymać swe działania. Przyroda nie obroni się przed nami. Niszczenie Puszczy Brazylijskiej trwa i pewnie jest to prywatny problem Brazylii, ale skutki odczuwa już cały ?wiat. Bez walki ekologów nie byłoby np wielorybów. Zapewne udało sie jeszcze co nieco uratować. Niestety znacznie więcej zniszczono. Obwodnicę powinno budować się już kilka lat temu i to z dala zarówno od Rozpudy jak i samego Augustowa i Suwałk. Przecież te miasta zapewne się rozwijaj?.
Administrator Artix Opublikowano 3 Marca 2007 Administrator Opublikowano 3 Marca 2007 Adams a autostrada A4 ktora kolo ciebie przebiega tez powinna byc rozebrana. Moze najlepiej wcale nie budwac drog. Wschodnia Polske ogrodzic, ludzi wysiedlic i zamknac tam ekologow za ogrodzeniem niech sobie zra trawe, mieszkaja w szalasach i ubieraja tylko w len. To jak mamy tak swietne w Polsce drogi ze nie nalezy juz ich rozwijac ? Niech ja uslysze jeszcze kiedys ze ktos marudzi ze nie ma autostrad tym kraju.
Gość miras Opublikowano 3 Marca 2007 Opublikowano 3 Marca 2007 ...Obwodnicę powinno budować się już kilka lat temu i to z dala zarówno od Rozpudy jak i samego Augustowa i Suwałk. .. A najlepiej koło Jeleniej Góry, a jeszcze lepiej w Płd. Afryce.Byłoby wtedy jednocze?nie i blisko i ekologicznie.
Gość PCX Opublikowano 3 Marca 2007 Opublikowano 3 Marca 2007 Pomijaj?c na chwilę temat doliny Rospudy ... gdyż mało ma to wspólnego z dbaniem o przyrodę i/lub o ludzi a ?mierdzi przy tym polityk? niemiłosiernie. Niektórym z was słowo "Ekolog" kojarzy się z ubranym w szatę, mieszkaj?cym w lepiance ze ?liny i li?ci i zajadaj?cym trawę człowiekiem ... dlaczego ? widzieli?cie kiedy? takiego ekologa ? a nawet je?li ... to jest to jego prywatna sprawa, może on tak po prostu lubi ? proszę nie popadajmy w przesadę. A teraz już wracaj?c do w?tku ... Nie wierzę że w XI wieku nie da się poprowadzić obwodnicy inaczej tak aby nie naruszała samej doliny i była przy tym była wygodna dla ludzi ... a gdyby się sprężyć to udałoby się to wszystko załatwić szybciej niż obecny konflikt. W dodatku tłumaczenie że owa estakada ? nie wpłynie negatywnie na przyrodę jest ?mieszna ... a sk?d w końcu jest tak mała że prawie nie widoczna ... zamaskuj? j? li?ćmi ? Większo?ć z was mieszka w wielkich aglomeracjach lub miastach i nie docenia piękna przyrody ... ja po sto kroć wolę przebywać na wsi lub obcować z natur? w głębokiej dziczy ... w pewnym sensie nie lubię szarych i nudnych miast a dolina dla niektórych ludzi jest swoist? oaz? ... być może niedługo oaz? przepasan? betonem. A poza tym traktowanie Ekologów jak zło konieczne ... a może by tak docenić ich pracę ? bo bez nich kto wie gdzie by?my teraz byli i czy w ogóle. My?lę że zawdzięczamy im całkiem sporo. A je?li tak bardzo chcemy urbanizacji to zrównajmy sobie tatry (no bo po co komu ? tylko tak sobie stoj?) i wybudujmy w ich miejsce kilka fabryk i jakie? osiedle albo osuszmy jeziora mazurskie i postawmy ze 2 hipermarkety. No i będzie fajnie ... betonowo będzie smog i hałas ... normalnie raj ... LUDZIE ... ruszcie się z miasta ... zobaczcie że ?wiat to co? więcej niż beton i stal. Po przebywajcie trochę na łonie natury i dostrzeżcie że warto o ni? dbać ! P.S. adams Zgadzam się z tob? w 100% P.S.2 Miałem się nie udzielać w tym temacie gdyż po przeczytaniu kilku postów uznałem to za bezcelowe ale do?ć intensywnie rozmawiałem o tym z kumplem (o dolinie rzecz jasna) i to niejako zmotywowało mnie do napisania tego postu.
Administrator Artix Opublikowano 3 Marca 2007 Administrator Opublikowano 3 Marca 2007 Tylko o jednym zapomniales, gdyby nie drogi, asfalt i beton w zyciu bys nigdzie nie dojechal a juz na pewno nie skuterem. No moze konno Czy sie da wybudowac inaczej, pewnie tak, ale 15 lat ekspertyz wykazalo ze nie ma to ani ekonomicznego uzasadnienia, ani zadnych innych przeslanek. Kolejne badania wykaza tylko ze 15 lat badan ekspretow nie poszlo na marne. Kolejne lata ekspertyz odsuna budowe na kilkanascie lat. Pamietaj ze pod kolami gina ludzie, a to wazniejsze niz jakies bagno ktore jest do tego zanieczyszczone. Zreszta ponad 100 km kwadratowych to jest wlasnie Rospuda a wiadukt to tylko 500 metrow. 500 metrow gdzie naprawde byle park w miescie ma wieksze walory przyrodnicze niz ten kawalek Rospudy. W naszym kraju protestuje sie zreszta przeciwko wszystkiemu. Nowa droga, nowy sklep. W Warszawie kiedy powstawaly w samym centrum wybetonowanym do granic mozliwosci Zlote Tarasy tez organizacje ekologiczne protestowaly. Przeciwko czemu, przeciwko temu ze wykazywali ze zakloci trase migracji sokola wedrownego. Ekolodzy sami zreszta zasluzyli na swoja opinie, gdyby dbali faktycznie o srodowisko sam bym ich popieral, oni protestuja dla kasy. Zaplacisz, wycofamy protest, nie zaplacisz, zablokujemy ci inwestycje. Wiec prosze nie mowic o ekologach jako swietoszkach ktorzy walcza o srodowisko, bo im ono wisi, a protesty to swietny sposob na zarabianie kasy, nic wiecej. Ermi juz wiele opisal przykladow, gdzie ekolodzy mogli by dbac o srodowisko ale tam nie ma kasy wiec po co walczyc. Wariant ekologow zreszta "zaprojektowal" a raczej gwizdnal plany jeden koles ktorego za to wywali z pracy, zreszta sam sie przyznal do tego.Nie mial zreszta uprawnien do projektowania drog i raczej ich juz nie zrobi. Jaki efekt, gosc od roku nie ma pracy bo zadne biuro projektowe nie chce go zatrudnic i wcale sie nie dziwie. Ja tez zlodzieja bym nie zatrudnil. Gosc zaistanial medialnie i teraz nie ma i miec nie bedzie pracy. Do Rospudy jak dojechali ekolodzy, samochodami wydzielajac dwutlenek wegla ze spalin, zatruwajac srodowisko. To jacy to do jasnej cholery ekolodzy. Najlepiej sie wypowiadac jak TIRy nie jezdza pod twoim nosem. Wolisz zeby gineli ludzie czy zeby jakis ptaszek zbudowal sobie gniazdko 1 km dalej.
Gość majon Opublikowano 4 Marca 2007 Opublikowano 4 Marca 2007 bede rzygal zaraz jak was wszytkich czytam!!!!to jest moja opinia i ch... cieszy mnie to ze sa ludzie ktorzy nie boja sie wyglosic swojego zadania pomimo teroryzmu....
pablos Opublikowano 4 Marca 2007 Opublikowano 4 Marca 2007 Pomimo że nie mam zdania na ten temat (nieznam się i nie wiem co lepsze grunt żeby było jak najlepsze dla ogółu) ostatnio w pracy pokłóciłem się z koleg? o tę wła?nie Rospudę .... stwierdził cyt: "nie zgdzam się aby za mnie kto? decydował i niszczył dobro narodowe" stwierdziłem tylko - a wiesz o co chodzi ... pokaż mi na mapie .... i nawet nie wiedział gdzie to jest dokładnie i jak ma przebiegać ta obwodnica....... natomiast jak poszerzali Wał Miedzeszyński , budowali most |więtokrzyski i ludzie protestowali był oburzony ... przecież licz? się ludzie tysi?ce, które musz? jako? dojechać do pracy mówił .... ot i tak wygl?da punkt widzenia Polaków .... walczyć i mówic nie pozwalam jak mnie to nie dotyczy. Notabenewła?nie wtedy budował tam domek ... koło siedziby Motorlandu. Moim skromnym zdaniem ... jeżeli chodzi o ludzkie życie ... nawet ko?ciół naucza ... że jest to najważniejsze i trzeba walczyć więc wystarczyłoby znaleĽć odrobinę złotego ?rodka ... stworzyć zniszczone warunki dla jki? kaczuszek gdzie? nieopodal ... zwierzęta s? w stanie się przecież przystosowć ... nie popadajmy w jakie? stany paranoiczne. Pozdrawiam
Gość PCX Opublikowano 4 Marca 2007 Opublikowano 4 Marca 2007 Artix Gdyby można było jeĽdzić konno to czemu nie ? w końcu przez tyle lat był to główny ?rodek transportu i zdawał egzamin ... ale czasy się zmieniaj? i ni da się od tak "zaparkować" konia przy sklepie albo szkole. Wiem że sieć komunikacyjna jest ważna ... i nie mam nic przeciwko niej ale przecież nie trzeba niszczyć np. lasu skoro można zbudować drogę obok prawda ? większo?ć terenów ?wietnie się nadaje pod budowę dróg ... nie koniecznie trzeba od razu osuszać jezioro, niszczyć bagno, karczować las. Piszesz że ten kawałek Rospudy ma małe walory przyrodnicze ... możliwe że tak jest ale jest to jeden z bardzo niewielu obszarów w Polsce i na ?wiecie na który człowiek nie miał jeszcze wpływu ... nie zniszczył, nie przebudował ... choćby z tego względu warto go zachować. No i jeszcze temat pseudo ekologów. Znów wpadamy w uogólnienia ... w?ród całej rzeszy ekologów na pewno znajdzie jaka? banda której wła?nie zależy na pieni?dzach, która robi co? po to aby być zauważonym i sławnym ? Ci ludzie s? w mniejszo?ci ... ilu jest takich którzy rzeczywi?cie dbaj? o ?rodowisko ? ja my?lę że wielu. To tak jakby Ciebie kto? nazywał bandyt?, dawc?, chamem itp. bo jaka? jedna jednostka uciekała kradzionym ?cigaczem i zabiła 2 osoby gdyż nie wyrobiła na zakręcie. Sam powiedz ... nie jest to krzywdz?ce ? No i jeszcze na końcu napisałe? o Tirach ... odpowiem szczerze teraz nie mam już takiego problemu ale kiedy A4 była płatna dla Tirów to cały ruch walił przez Jaworzno które do dzi? obwodnicy nie ma (choć tereny pod ni? s? idealne) w tym też pod moimi oknami. Ale mój wujek mieszka niecałe 50m od autostrady i niecałe 500m od wysypiska ?mieci ... smród i hałas jest nie do zniesienia ale nikt jako? się nimi nie interesuje ... choć wedle prawa nie mog? tam żyć. Ot ... Polska.
wentyl Opublikowano 4 Marca 2007 Opublikowano 4 Marca 2007 Ciekawe ile czasu zajmie zbudowanie "zastępczego" torfowiska.. Kompensaty w tym przypadku to ?miech.. Moje zadanie jest takie, że oba warianty s? do kitu..i nie wiem co na to poradzić..przyznam bez bicia. Pewnie juz dużo wcze?niej należało znaleĽć inn? jeszcze alternatywę..
Rekomendowane odpowiedzi