Gość SzCzApA™ Opublikowano 28 Lutego 2007 Opublikowano 28 Lutego 2007 Jakie jest wasze zdanie?? Ja jestem przeciwnikiem poprowadzenia obwodnicy obecnie wytyczon? tras? przez serce doliny a co wy my?licie o tym temacie????
Administrator Artix Opublikowano 28 Lutego 2007 Administrator Opublikowano 28 Lutego 2007 Czy mozemy na tym forum nie rozmawiac o tym idiotycznym temacie. Powiem tak najchetniej zamknalbym ten temat, ale sam nie lubie cenzury. ps. i jeszcze kretynski link do wyborczej ktora z obiektywizmem w tym temacie nie ma nic wspolnego dla rownowagi prawda o Rospudzie i to tyle co chcialbym zeby w tym watku sie pojawilo
Gość SzCzApA™ Opublikowano 28 Lutego 2007 Opublikowano 28 Lutego 2007 Czy mozemy na tym forum nie rozmawiac o tym idiotycznym temacie. Powiem tak najchetniej zamknalbym ten temat, ale sam nie lubie cenzury.ps. i jeszcze kretynski link do wyborczej ktora z obiektywizmem w tym temacie nie ma nic wspolnego spoko masz prawo do swojego zdania i ja musze to uszanować ale warto wiedzieć co my?l? o tym inni forumowicze i ja wcale nie sugerowałem się tym co napisali w wyborczej wyraziłem moje prywatne zdanie Peace !V
Siodel Opublikowano 28 Lutego 2007 Opublikowano 28 Lutego 2007 Zawsze znajdzie się las , kwiatek czy gatunek zagrożonej kaczki i podniesie się larum. Pamiętam jak kiedy? już poruszali?my ten temat w realu i wszyscy mówili ze to zła tras itp. ale bez przesady kto? zatwierdził te trase i to nie wczoraj czy w zeszłym miesi?cu tylko z 5 lat temu... Osobi?cie to mi wisi czy bedzie tu obwodnica czy tam gdzie? ... A i nie będę nic ratował, jest wiele ważniejszych rzeczy do zrobienia . To jest oczywi?cie tylko moje zdanie w tym temacie.
Gość denver27 Opublikowano 28 Lutego 2007 Opublikowano 28 Lutego 2007 !V wiedzialem ze sie pojawi ten temat ,zlosc artixa jest chyba uzasadniona on juz pewnie ma po dziurki w nosie tej calej rospudy .aczkolwiek atak byl chyba nieco za ostry a co do tematu ....temat cięzki i ja sie nie podejmuje odpowiedzi czy budowac czy niebudowac przez te doline ,s? ludzie którzy sie na tym znaja lepiej więc wypada nam tylko wierzyc ze nie bylo innej mozliwosci. pozdrawiam artix, wejdz do garazu i popatrz na silverka zaraz ci sie humor poprawi
ortos Opublikowano 28 Lutego 2007 Opublikowano 28 Lutego 2007 ...polityka, polityka tu wojenna gra muzyka słońce ?wieci słońce ga?nie będzie ciemniej albo ja?niej... pozdr... ortos
Gość MICHAŁ CHEMIK Opublikowano 28 Lutego 2007 Opublikowano 28 Lutego 2007 wiedzialem ze sie pojawi ten temat A ja sie zdziwiłem,nie spodziewałem sie bynajmniej na tym forum !V chyba pozostane neutralny
Gość PCX Opublikowano 28 Lutego 2007 Opublikowano 28 Lutego 2007 A ja jestem przeciwnikiem budowy tej obwodnicy akurat przez dolinę Rospudy ... choć wiem że ta sprawa mało mnie dotyczy to nurtuje mnie jedno pytanie ... Nie lepiej przesun?ć t? obwodnicę kilka km dalej ... uzyskać dotację z Unii i pokazać że jest się dobrym politykiem dla tej małej czę?ci społeczeństwa ? Czy lepiej pokazać jakim to się jest nie ugiętym, czekać tylko aż przywal? karę z trybunału i zniszczyć w jakim? stopniu przyrodę ? Sam jak tylko mogę staram się chronić i dbać o przyrodę (we własnym zakresie) nie przypinam się do drzew i daleko mi do tego ale szanuje faunę i florę ponieważ kocham obcować z ni? sam na sam. W dodatku dzięki okresom ochronnym budowa obwodnicy będzie trwać 2-3 razy dłużej ... ale polska to kraj sprzeczno?ci jak widać.
ortos Opublikowano 28 Lutego 2007 Opublikowano 28 Lutego 2007 zamknijcie ten temat bo przecież tu nie chodzi o ochronę przyrody.... a zreszt? sami zobaczycie co będzie się w tej sprawie działo jutro albo pojutrze... wierzcie to jest TYLKO GRA POLITYCZNA ludzi, którzy to wszystko maja w .... antypolityczny ortos ps. to forum utwierdzano mnie w przekonaniu, że można być na emigracji wewnętrznej i niech takim pozostanie
rafałek Opublikowano 1 Marca 2007 Opublikowano 1 Marca 2007 Po co zmieniać trasę obwodnicy??? Można zrobić tak jak na "Poszukiwany poszukiwana" "AAA nieee, to jezioro damy tutaj a ten niech sobie stoi w zieleni"
dr.big Opublikowano 1 Marca 2007 Opublikowano 1 Marca 2007 Wydaje mi sie, ze w tym przypadku powinno sie sluchac ludzi ktorzy tam mieszkaja. A nie kogos kto mieszka 500km dalej, albo w Brukseli... Ja sam nie chcialbym, aby o inwestycjach budowlanych pod moim domem decydowala komisja unijna, znajaca fakty jedynie ze zleconych opracowan...
zyzio Opublikowano 1 Marca 2007 Opublikowano 1 Marca 2007 Ja się nie wypowiadam bo nie byłem nigdy ani w tej dolinie ani nawet w Augustowie. Bardzo mozliwe jest również to że nawet nigdy nie przejade się t? obwodnic? więc generalnie lata mi to...
rudy_56 Opublikowano 1 Marca 2007 Opublikowano 1 Marca 2007 Kocham ten temat poczekam jednak do jutra i przedstawie swój punkt widzenia jako miejscowego, którego jako tako to obchodzi.
tomekmajesty Opublikowano 1 Marca 2007 Opublikowano 1 Marca 2007 panowie, przecież wła?nie jeĽdzcy powinni dbać o przyrodę, czyz nie ma nic wspanialszego od jazdy w?skimi dróżkami w?ród lasów, ł?k i gór? ja nie znajduję przyjemno?ci w smiganiu autostrad? i dlatego wła?nie porzuciłem szybkie motocykle na rzecz skuterów. A co do UE to bior?c korzy?ci z przynależno?ci musimy pogodzić się z ubocznymi skutkami. Jeżeli nie chcieli?my mieć granic między państwami to jeste?my jedno?ci?, my?lę, że powoli przerodzi się to w jedno państwo, tak jak Niemcy s? złożone z krajów zwi?zkowych a stanowi? jeden organizam, chociaż odmienny nawet kulturowo i prawnie, pozdrawiam
Pavulon Opublikowano 1 Marca 2007 Opublikowano 1 Marca 2007 Ciekawe jak ta waska lesna drozka beda smigaly TIR-Y
Geni Opublikowano 1 Marca 2007 Opublikowano 1 Marca 2007 No cóż rzeczywi?cie mamy chyba, jako jedni z ostatnich możliwo?ć dotarcia na naszych 2oo w unikalne i piękne miejsca. Tym piękniejsze im mniej ludzi w owe strony się udaje. Zawsze preferowałem samotne lub w niewielkiej grupie wycieczki m.in. w takie miejsca, jak dolina Rospudy, puszcza Borecka, puszcza Białowieska, bagna doliny Biebrzy. W tym sezonie - mam nadzieję, że przed nadej?ciem sezonu urlopowego zamierzam zwiedzić dolinę Narwi od granicy z Białorusi? do poł?czenia Narwi z Bugiem. Pamiętajmy, że pierwsze plany wybudowania drogi omijaj?cej Augustów powstały już bardzo dawno, ale wg. polityków miały pewn? wadę - omijały Białystok, który uzyskał miana regionalnego "Rzymu", do którego musz? prowadzić wszystkie drogi. Dlaczego nie mówi się już o "via Baltica", a o drodze krajowej? Dlatego, że najkrótszy i najkorzystniejszy przebieg drogi nie ma już znaczenia. Oczywi?cie jestem za tym, żeby wybudowano obwodnicę i to nie tylko Augustowa, ale jednocze?nie, jako miło?nik naturalnego piękna naszych terenów wolałbym, aby wybrano wariant, w jak najmniejszym stopniu naruszaj?cy obecn? dolinę.
tomekmajesty Opublikowano 1 Marca 2007 Opublikowano 1 Marca 2007 no cóż te z białorusi i ukrainy jeżdż? jak maniacy na filmach usa, żle wspominam drogi podlaskie i tych kolesiów, chyba budzi się wtedy we mnie młodzież wszechpolska
Geni Opublikowano 1 Marca 2007 Opublikowano 1 Marca 2007 Trochę OT, ale ja nie zamierzam jechać głównymi drogami, a na bocznych jest normalnie: kaczka, kura, koń o droga - chyba na Ostrołękę.
jagroski Opublikowano 1 Marca 2007 Opublikowano 1 Marca 2007 Po pierwsze zgłoszono do UE jako treny chronione tyle areału, ze nie ma gdzie poprowadzić autostrad-dróg!!!!! Po drugie, kto ważniejszy ludzie, czy przyroda (sam jestem za ochron?, ale z głow?) Po trzecie, przez miasto Augustów dziennie przejeżdża ok.4500 pojazdów głównie tirów, więc może by tak ekolodzy trochę pomy?leli Po czwarte, czemu zieloni dopiero teraz przebudzili się, czyżby znowy chcieli zaistnieć??? Po pi?te, proponowany wariant przez zielonych z ochron? srodowiska ma tyle wspólnego co chwilowy szef TVP Urbański z baletem Po szóste, po ........itd Nie ma teraz wariantu dobrego (chyba, że przez Bałtyk), więc mniejsze zło trzeba wybrać i nie zapominać, że najważniejsi s? ludzie. Populizm w końcowym efekcie nie popłaca, jak na razie przez nadgorliwo?ć władców chyba trzeba będzie płacić, bo UE rz?dz? urzędnicy majacy przed sob? tylko paragrafy, niestety.
Sympatycy szorstki Opublikowano 1 Marca 2007 Sympatycy Opublikowano 1 Marca 2007 500 tirów na godzinę, jad?cych w korku przez centrum miasteczka, zmieniaj?cych biegi generuje chyba większe szkody niż te same 500 jad?ce na najwyższym biegu z dozwolon? prędko?ci? po estakadzie. "Ekologi" tereny pod "alternatywny" wariant wpisali również do programu natura2k ale co? niewiele jazgotu o to. Na szczęscie im dupy odmarzły i spadaj? już stamt?d.
ERMI Opublikowano 1 Marca 2007 Opublikowano 1 Marca 2007 tu się zgodzę z tob? jagroski. można jedynie dodać że wariant proponowany przez polskie organy jest najmniej inwazyjnym spo?ród wielu. Z tego co słyszałem to obwodnica ma przebiegać w dużej czę?ci na palach wbitych głęboko w grunt. Jest to nadroższe z możliwych rozwi?zań (*poza chorym pomysłem budowy tunelu) Dlaczego jest to metoda najmniej inwazyjna. Bowiem budowa korony drogi na ziemi spowoduje obniżenie poziomu wód gruntowych o 2-3 metry i na obszarach do 3 km od drogi- zatem zmianę ustrojów wodnych bagien i w przyszło?ci ich osuszenie. Pale nie będ? powodowały zmian biomu (siedlisk itp. żadnych ze zwierz?t tam żyj?cych) Panowie pseudo ekolodzy walnijcie się w durne łby!!! z pomysłami budowy dłuższych dróg. jestem ciekawy ilu z tych ludzi ma wykształcenie kierunkowe przyrodnicze czy techniczne??? (ochrona ?rodowiska, geografia, biologia, chemia, czy też inżynieria drogowa i tp.) przynajmniej w tej materii czuję się nad wyraz kompetentny. moje przewidywania na przyszło?ć - jak wybuduj? obwodnicę na ziemi to będ? awantury że kto? jakie? płazy rozjechał. Temat dla ekologów - PRZEJ|CIA DLA ZWIERZˇT PRZEZ AUTOSTRADY!!!!! I jeszcze jedno - swojego czasu była straszna batalia o tym aby nie budować zapory wodnej na Wi?le w Nieszawie koło Torunia. argumenty pseudoekologów były takie zostan? zniszczone siedliska wielu ptaków, zalane tereny ostoisk sarny i jelenia itp. tylko nikt z tych debili nie zauważył że 50km wcze?niej jest potężny zalew włocławski na którym można obecnie spotkać chronione gatunki ptaków, czy ro?lin. Zalew który stanowi potężn? bazę pokarmow? dla wielu migruj?cych ptaków i nad który przyjeżdza wielu prawdziwych przyrodników, gdzie s? prowadzone poważne badania biologiczne i geograficzne a nie snucie domysłów. Naprawdę jest tak wiele innych bardziej istotnych problemów dotycz?cych samego ?rodowiska jak i naszego w nim życia jak i jako?ci tego życia że czytaj?c o Rospudzie i całym wokół niej szumie medialnym, zaczyna wydawać mi się że kto? ma w tym grubo milonowy interes łapówkarski czy też polityczny i nie s? to korzy?ci dla instytucji państwowych. Przecież za blokowanie dróg Leper stał się znanym politykiem. Drodzy pseudo ekolodzy oto lista tematów do których można się przypieprzyć w najbliższym czasie, lista prawdziwych problemów ekologicznych a nie pseudo problemów. 1. zagospodarowanie hałd kopalnianych 2. zagospodarowanie wyrobisk kopalnianych turoszów bełchatów wapno 2a szkody górnicze - osówiska, zapadanie gruntów 3. zasolenie Wisły przez kopalnie 4. pozyskiwanie czystej energii -silownie wodne i wiatrowe - polska jest potentatem wodnym w Europie!!! 5. zanieczyszczenie Bałtyku a w 3mie?cie usunięcie tzw. ?mietniska przybrzeżnego 6. zmniejszenie udziału produkcji pr?du z elektrowni opalanych węglem brunatnym. 7. rozwój i promowanie turystyki i agroturystyki - Program doliny wisły ciagnie się od przynajmniej 15 lat !!! 8. budowa oczyszczalni i promowanie ?wiadomo?ci ekologicznej na wsiach i małych gminach 9. zagospodarowanie odpadów komunalnych i budowa spalarni ?mieci 10. Zatruwanie wód gruntowych przez cmentarze!!! Następna 100 pomysłów podam jak w przeci?gu 20 lat zrealizujecie lub oprotestujecie przynajmniej 5 pomysłów z tej listy. Z szacunkiem dla normalnych i bez szacunku dla nie widz?cych istoty problemu Rafał M. Mgr Geografii - planistyka rówież ?rodowiska przyrodnik, fotograf Polskiego Zwi?zku Fotografów Przyrodniczych.
Administrator Artix Opublikowano 1 Marca 2007 Administrator Opublikowano 1 Marca 2007 Po pierwsze zgłoszono do UE jako treny chronione tyle areału, ze nie ma gdzie poprowadzić autostrad-dróg!!!!! Wlasnie po to zgloszono zeby bylo wiadomo jak budowac przez cenne przyrodniczo tereny, gdyby tego nie bylo nie mozna by budowac, wiec mozna budowac stosujac strasznie restrykcyjne normy ekologiczne. Typu, budowa na specjalnych drewnianych palach ktore nie wchodza w reakcje z podlozem i sa rownie naturalne jak bagno. Po drugie, kto ważniejszy ludzie, czy przyroda (sam jestem za ochron?, ale z głow?) Przyroda jest wazniejsza, i dlatego nalezy stosowac tak restrykcyjne normy z zakresu ochrony srodowiska, pale sa sciagane z kraju oddalonego o kilka tysiecy km, dlatego ze w Polsce nie rosnie gatunek drzewa ktory w srodowisku bagiennym jest w stanie nie zgnic, ba nawet utwardzic sie tak i zakonserwowac ze bedzie twardszy niz beton. Po trzecie, przez miasto Augustów dziennie przejeżdża ok.4500 pojazdów głównie tirów, więc może by tak ekolodzy trochę pomy?leli 16 tys pojazdow na dobe co daje rocznie prawie 6 milionow pojazdow. Naprawde nie chcialbym mieszkac w Augustowie gdzie te 6 mln pojazdow jedzie mi pod oknem. Po czwarte, czemu zieloni dopiero teraz przebudzili się, czyżby znowy chcieli zaistnieć??? Juz dawno powiedzieli ze Rospuda bedzie poligonem, jesli sie uda zablokowac ta inwestycje, uda sie zablokowac kazda inwestycje, a wtedy bedziemy jezdzic po dziurach i klac drogowcow ze nie ma autostrad, no ale bedzie zielono. Przykladem swietnym jest gora sw Anny, tam tez przypinali sie do drzew i co jakos udalo sie wybudowac nie niszczac srodowiska i dzis mozna jezdzic autostrada. Gdyby wtedy nie udalo sie tego wybudowac teraz o autostradzie z Katowic do Wroclawia mozna by zapomniec, jezdzilibysmy sobie waska sciezka i tyle. Czy naprawde o to chodzi ze nie powstaly nowe drogi. Tak na marginesie Szczapa podobal ci sie wjazd na sw Krzyz a to przeciez scisly rezerwat. Uwazasz ze przez to ze tam wjechales padly miliony ptakow a srodowisko naturalne uleglo zniszczeniu. Nie sadze. Zreszta w tym temacie niech najlepiej sie wypowiedza mieszkancy Augustowa i tego regionu a nie ludzie ktorzy maja setki kilometrow do tego bagna. Kompensacja przyrodnicza to tez ciekawy temat. Zostanie wyciete 20 tys drzew zasadzonych za Gierka w czynie spolecznym. Posadzonych zostanie 1 200 000 drzew
jagroski Opublikowano 1 Marca 2007 Opublikowano 1 Marca 2007 Artix, Ty przebrzydły cencorze , cóż, moje dane mocno nie?cisłe były zapewne, ale z sensem tre?ci się zgodziłe?, chyba, że nie rozumiem tego co napisałe?. !scooter
Rekomendowane odpowiedzi