Gość danek Opublikowano 26 Lutego 2007 Opublikowano 26 Lutego 2007 jezeli transport skuta przerasta twoje umiejetnosci i mozliwosci to poszukaj firmy w ksiazce telefonicznej.robisz z igly widly
Gość artiug4 Opublikowano 26 Lutego 2007 Opublikowano 26 Lutego 2007 wła?nie szukam - chamstwo sobie ceni takie usługi jak transport motocykla (drogo chc?)
Pavulon Opublikowano 26 Lutego 2007 Opublikowano 26 Lutego 2007 Odpusc sobie transport tego skutera Bo juz sie boje co to bedzie jak go zdobedziesz i zaczna sie pytania na forum - z ktorej strony podejsc do skuta ?? lewej czy prawej ?? - prosze opinnie - czy moze kopnac ?? - kierownica to to z przodu gdzie biala lampa ?? ( taki poziomy kijek ) niby ponad 20 lat na karku a zaradnosc zerowa niestety w tym ustroju wszystko kosztuje wiec przygotuj sie na wydatki albo kup hulajnoge ( latwiej przewiezc , nietrzeba OC i tankowac tez nietrzeba ) Pozdrawiam
Gość artiug4 Opublikowano 26 Lutego 2007 Opublikowano 26 Lutego 2007 Niestety skutery to narazie nie moja branża...więc i zaradno?ć w niej zerowa...ale powiedz szczerze szkoda trochę płacić "fachowcom" kilkaset złotych za transport skutera wartego powiedzmy 2500 zł
jagroski Opublikowano 26 Lutego 2007 Opublikowano 26 Lutego 2007 Pavulon, mocno przesadzasz, pytań będzie duuuużo więcej i jeszcze będ? pretensje. Nie doceniasz go, maruda do entej potęgi.
pawko Opublikowano 26 Lutego 2007 Opublikowano 26 Lutego 2007 artiug4 napisał(a): ale powiedz szczerze szkoda trochę płacić "fachowcom" kilkaset złotych za transport skutera wartego powiedzmy 2500 zł To łykaj skuta za 25 tysięcy i wtedy już tych pięciu stówek będzie mniej żal... W końcu w ogłoszeniach zapodałe? że chcesz co? kupić , a "rocznik i cena nie graj? roli..." Pavulon ma rację... A jeszcze wczoraj pomy?lałem że rzeczywi?cie może jestem arogancki
Gość artiug4 Opublikowano 26 Lutego 2007 Opublikowano 26 Lutego 2007 pawko napisał(a): artiug4 napisał(a): ale powiedz szczerze szkoda trochę płacić "fachowcom" kilkaset złotych za transport skutera wartego powiedzmy 2500 zł To łykaj skuta za 25 tysięcy i wtedy już tych pięciu stówek będzie mniej żal... W końcu w ogłoszeniach zapodałe? że chcesz co? kupić , a "rocznik i cena nie graj? roli..." Pavulon ma rację... A jeszcze wczoraj pomy?lałem że rzeczywi?cie może jestem arogancki Tak chce kupić ale to będzie mój pierwszy skuter więc pojemno?ć raczej 125 może 250 nic większego nie wchodzi narazie w grę. Tak więc nawet prawie nowy nie kosztował by 25 kzł. Raczej będę się skłaniał za czym? tańszym...trochę nim pojeżdżę a potem będzie się uczyła ?migać na skuterku moja dziewczyna ja tymczasem przesi?dę się na większy sprzęt. Cena jak? jestem w stanie zaakceptować to 10 000zł. Pozdrawiam!
Administrator MariuszBurgi Opublikowano 26 Lutego 2007 Administrator Opublikowano 26 Lutego 2007 jagroski napisał(a): A ja że jestem starcem. Bo jeste? Ja zreszt? też A tak poważnie to uważam, że czasem je?li nawet rozmowa jest bez sensu, człowiek dziwny a rady teoretycznie oczywiste to warto naskrobać co? m?drego i nie pisać kwasów. Dlaczego? Za jaki? czas trafi na forum kolejna osoba nie znaj?ca tematu i zamiast pytać po raz enty o to samo będzie miała gotow? odpowiedĽ, któr? wyci?gnie sobie z archiwum.
dr.big Opublikowano 26 Lutego 2007 Opublikowano 26 Lutego 2007 I dlatego wyszukalem to zdjecie, bo normalnie bym sie nie meczyl . By the way: Jerzyk wszystko swietnie opisal . Z drugiej strony, wez rzuc skuta na pake i nie bedzie problemu ... PS. Przyczepa byla w 100% motocyklowa, nawet nie wiem czy kiedykolwiek wczesniej jechal na niej skuter.
RobB. Opublikowano 26 Lutego 2007 Opublikowano 26 Lutego 2007 No Jerzyk dał już do?ć wyczerpuj?c? odpowiedĽ. Ze swej strony dodam tylko, że warto: Pod centralkę podłożyć kawał grubej sklejki, czy płyty wiórowej, aby nóżki nie zapadły się w podłogę. Tej samej grubo?ci płytę dajcie i pod przednie kółko, aby mogło się dobrze oprzeć o podłogę i przedni? przegrodę. Płytę przykręcamy wkrętami samowierc?cymi, po akcji odkręcamy bez konsekwencji dla podłogi. Pasy powinny doci?gać przód skutera do przegrody i podłogi, zabezpieczy to skuter przed spadnięciem z centralki. Po doci?gnięciu warto sprawdzić kopniakiem czy jest w skrajnym przednim położeniu. Z reguły wystarcz? 4 pasy: dwa ci?gn? przód, można je zamocować za r?czki kierownicy po uprzednim podłożeniu jakiej? grubszej szmatki i wykonaniu pętli lub za lagi(uwaga jak poprzednio). W mniejszych skuterach stosowałem kawałek linki Fi 6mm z dwoma pętelkami na końcach. Linkę okręcałem na kolumnie kierownicy w szczelinie pomiędzy obudow? kierownicy, a kokpitem. Ważne jest też zabezpieczenie tyłu, aby skuter nie wierzgn?ł na jakiej? dziurze i nie spadł z centralki. Tu pasy powinny lekko dociskać tył do podłogi. Można je zaczepić za uchwyty pasażera, bagażnik lub tylne amorki w ostateczno?ci za koło. Niektóre skutery maj? na ramie fabryczne oczka po temu np. Atlantic 500. Oczywi?cie pod pasy dajemy szmatki, a pasy prowadzimy tak aby nie ocierały o plastiki. Jak nie to nawet krótka trasa zostawi nam trwał? pami?tkę. Osobi?cie stosuję do?ć tanie pasy z lebiodk? po 5,40 z OBI i wystarczaj?. Ważne, aby ich miejsce mocowania do budy było 100% pewne. Można też stosować ekspandory, ale doradzałbym te solidniejsze i ich dublowanie. Warto do wjeżdżania wykonać rynienkę z kawałka deski, przynajmniej 1,5 calowej z przykręconymi w górnej czę?ci bokami, które zapobiegn? ewentualnemu zsunięciu się koła. Deskę należy sfazować tak aby powierzchnia przylegania do budy i podłoża była możliwie płaska i pewna. Dobrze jest dodać jaki? element w postaci kawałka płaskownika, czy wystaj?cych łbów wkrętów, który zapobiegnie zsunięciu się deski z krawędzi paki. U mnie wchodzi on w dziurkę od zamykania lewej połówki drzwi. Tak wykonana rynna pozwala na bezpieczne wjechanie skuterka na pakę o własnych siłach. Oczywi?cie prowadz?cy nie siedzi na siedzeniu tylko drepcze z boku, a druga osoba asekuruje z tyłu. Powodzenia, pozdrawiam RobB.
Rekomendowane odpowiedzi