Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Transport skutera

Gość artiug4

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pytanie:

Jak prawidłowo transportować skuter małym autem dostawczym aby go nie uszkodzić?

Nie będzie to jaka? bardzo odległa trasa - tylko 100 km.

Pozdrawiam forumowiczów!

• Odpowiedzi 61
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• jagroski

4

• pawko

3

• zyzio

3

• Geni

3

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Umie?ć go na stopce centralnej, zablokuj kierownicę i zepnij pasami, tak aby były naprężone a squt stabilny. W miejsca mog?ce ulec obtarciu włóż grub? g?bkę, Ja tak swój wiozłem 400 km i dojechał bez najmniejszych uszkodzeń.

Pozdro i powodzenia

Opublikowano

Dzięki za radę ale niestety nie posiadam z tyłu pasów ani punktów do ich zamocowania.....będę musiał co? innego wymy?lić

Opublikowano

Wystarcz? dwa pasy.

Opublikowano
Mam pytanie:

Jak prawidłowo transportować skuter małym autem dostawczym aby go nie uszkodzić?

Nie będzie to jaka? bardzo odległa trasa - tylko 100 km.

Pozdrawiam forumowiczów!

RobB-tem doszlismy juz do perfekcji w transporcie :P

Opublikowano

Jakie? szczegóły tego perfekcyjnego transportu?

Gość MirekBurgman
Opublikowano

Przywiozłem już drugi skuter Maxi z Niemiec. Proponuje nigdy nie stawiać skutera na nóżce centralnej, tylko postawic go na kołach i dobrze ustabilizować pasami z grzechotk?. Przyczepa motocyklowa często nie ma podłogi,tylko rynnę, do postawienia na kołach.Tak postawiony motocykl pieknie amortyzuje, współpracuje z przyczep? na nierówno?ciach. Pokonywałem odległosci 1300km , zawsze skuter podczas transportu spisywał się idealnie.

Opublikowano

Swoj? aprilkę wiozłem VW Transporterem ... postawiłem na bocznej stopce, zablokowałem kierownicę i usztywniłem spor? ilo?ci? pasów, napinaczy i linek ... oczywi?cie wszystko zabezpieczone przed obtarciami jakimi? g?bkami, starymi ręcznikami. W efekcie uszkodzeń nie przybyło.

Opublikowano

A co by?cie powiedzieli na taki pomysł:

- położyć na podłodze styropian, stare ubrania

- i następnie położyć skuter (płasko)

?

Opublikowano

Odradzam.

Jeżeli przewóz vanem, to tylko w pozycji spionizowanej, boczna nóżka lub w ostateczno?ci cental i pasy z grzechtk?.

Ostatnio w Vito Lang przewozili?my Shadow 750C2, a to spora krówka jest i przejechała 350km bez najmniejszego problemu.

Opublikowano

przewózPanowie jeden człowiek zamie?cił zdjęcie jak transportował skuter.

Co o tym my?licie?

Gość Michal88
Opublikowano

Poszedł na hardcora :ph34r:

On przewoził malutkiego skuterka, a niech spróbuje tam wepchn?ć motocykl ;)

Już lepiej wynaj?ć np. Ducato i tym przewieĽć.

Opublikowano

No wła?nie posiadam auto niewiele mniejsze od ducato...ale nie jestem pewien czy można go bezpiecznie położyć? czy na wybojach co? się nie uszkodzi?

Opublikowano

Mojego Hexa przywiozłem na przyczepie wynajętej na stacji Orlen... :ph34r:

Postawiłem go na centralnej nóżce, spi?łem spor? ilo?ci? pasów obłożyłem wszystkim co miałem pod ręk? żeby tylko sie bardziej nie porysował, nawet udało się jeszcze jako tako plandeke zarzucić... no i przyjechał tak na tej przyczepie, ci?gniętej przez Opla Combo Tour ze Zgierza czyli ponad 200 km... i nic mu sie w transporcie nie stało... !OKK

Pozdrawiam

MichaŁ ;)

Opublikowano

To była specjalna przyczepka do przewozu motocykli?

Opublikowano

To wszytsko zależy jaki skuter chcesz przewieĽc, dokładnie czym i jaka odległo?ć musisz pokonać :ph34r:

Ja ostnio z młodszym bratem wiozłem busem yamahe Neos skuter mały postawiłem go na kołach w busie brat siedział i trzymał sprzeta przejechali?my do domu jakie? 50km bez problemów

Opublikowano

Odległo?ć jakie? 100-200 km (nie wiem na który się zdecyduję)

mały skuter 125 yamaha

Opublikowano

To kawałek a 125 to moim zdaniem do małych się nie zalicza miałem taki sam i on już troszke waży moim zdaniem załatw pasy do mocowania

Opublikowano
To była specjalna przyczepka do przewozu motocykli?

Nie nie... to była najzwyklejsza towarowa przyczepa z pełn? podłog?, bez żadnych rynienek na koła etc.

Pozdrawiam

MichaŁ :ph34r:

Opublikowano

Poczekaj aż się ociepli i przyjedĽ nim po prostu :ph34r:

A tak na serio ... mówisz że masz samochód niewiele mniejszy od Ducato etc. ... to jaki ty masz problem ?? przecież Yamaha spokojnie wejdzie ;) zepniesz 3-4 pasami i wsio dobrze pójdzie !OKK

Sztuk? jest wsadzić do?ć duży (mój) i ciężki skuter (180kg) do VW transportera i przewieĽć go tak żeby nic się nie stało ;) ... ale wszystko się da !OKK

P.s. Stanowczo NIE kładĽ skutera na boku ... wjedziesz w większ? dziurę i będzie po plastikach ;) poza tym płyny i waha mog? się wylać ;)

Opublikowano

Burgman 400 K3 wchodzi spokojnie do T4 nie przedłużanego i nie podbijanego.

Dwa pasy mocuj?ce i spokojnie przejechane ponad 600 km.

Opublikowano

?le napisałem samochód jest wielko?ci VW T4

sk?d wziać takie pasy?

przyjechać nie da rady bo nie jest zarejestrowany (na dodatek nie sprawyny - brak akumulatora)

Opublikowano
sk?d wziać takie pasy?

Podejrzewam że w sklepach typu Castorama czy Praktiker powiniene? znaleĽć takie pasy.

Pozdrawiam

MichaŁ!scooter

Opublikowano

Wg mnie robisz problem, jakby? miał przewozić słonia, a nie skuter... !scooter

Ja po swojego Silvera 600 pojechałem ciężarówk? z do?ć wysoko umieszczon? podłog? i we trzech zapakowali?my go bez większego problemu, przywi?zali?my pasami i jazda 300 km do Poznania...

PS. A pasy najlepiej kupić......u rzeĽnika ;):ph34r:;) .

Więcej samodzielno?ci kolego !!!