Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Zmiana roku produkcji w dowodzie rejestracyjnym

Gość Raq

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zastanawiam się czy warto sie za to zabierać i co sie z tym wi?że.

Kwestia polega na tym, że w dowodzie rejestracyjnym na podstawie posiadanych dokumentów została wpisana najprawdopodobniej jako rok produkcji - data pierwszej rejestracji.

Z kodowania zawartego w VIN (także kodowania na plastikach) wynika, że pojazd ma inn? datę produkcji.

W zawi?zku z tym pytanko - czy ktos zna ?cieżkę postępowania, aby przy rejestracji na siebie zmienić date na t? prawdziw??

Opublikowano

ja mam podobny problem a nie mam kiedy się wybrać do wydziału komunikacji...

wpisali mi w dowodzie zły numer pierwszej rejestracji w kraju !scooter

ciekawe czy to w razie kontroli przez policje rodzi jakie? konsekwencje?

Opublikowano

tak z poniedziałku - jeszczę się przypomnę, a do WK jako? nie mogłem się w pi?tek dokręcić.

Opublikowano

idziesz i poprawiaj? długopisem, wstawiaj? adnotacje i piecz?tke mi poprawiali numer VIN- chyba że nówke wyrabiasz ale wtedy płacisz. Teoretycznie nikt do tego nie dojdzie.. ale jakby co to wtedy wszytsko zrobi? że twoja wina..więc lepiej tam zajrzeć. W sumie rok to pikus ale w razie sprzedazy jak sie trafi jakis spec od numerów VIN, to bedzie gadac że jakie? kombinacje itd.

A oprocz dowodu nie zapomnij karty pojazdu.

• Administrator
Opublikowano
Kwestia polega na tym, że w dowodzie rejestracyjnym na podstawie posiadanych dokumentów została wpisana najprawdopodobniej jako rok produkcji - data pierwszej rejestracji.

Z kodowania zawartego w VIN (także kodowania na plastikach) wynika, że pojazd ma inn? datę produkcji.

Nie rozumiem... czyli chcesz sobie "postarzyć" pojazd? :D

Np. W Niemczech nie ma czego? takiego ROK PRODUKCJI... tzn. jest ale nieuwidaczniany w dokumentach. Dla Niemców liczy się EZ, czyli data I- wszej rej.

W skrajnych przypadkach może być tak, że pojazd jest z roku 2001 a w papierach będzie miał 2003 lub nawet 2004.

Wracaj?c do Twojego problemu- Nie widzę sensu zabawy z papierami. Ważne co jest nabite na plastikach i to co wynika z nr VIN.

Opublikowano
.... ale jakby co to wtedy wszytsko zrobi? że twoja wina..więc lepiej tam zajrzeć.  to bedzie gadac że jakie? kombinacje itd.

A oprocz dowodu nie zapomnij karty pojazdu.

lubię, żeby był porz?dek :D a i tak jak mówisz - po co ewentualnie kto? ma potem gadać.

Nie rozumiem... czyli chcesz sobie "postarzyć" pojazd?  :D

Niemczech nie ma czego? takiego ROK PRODUKCJI... liczy się EZ, czyli data I- wszej rej.

W skrajnych przypadkach ...pojazd jest z roku 2001 a w papierach ... 2003 lub nawet 2004.

Wracaj?c do Twojego problemu- Nie widzę sensu zabawy z papierami. Ważne co jest nabite na plastikach i to co wynika z nr VIN.

w sumie wychodzi na chęc "postarzenia" . u mnie własnie wystepuje skrajny przypadek.

i to co piszesz na końcu własnie powoduje chęć dokonania zmiany - żeby np. szybciej mozna było przej?ć na żólte tablice :D

Opublikowano

Wg dowodu rejestracyjnego miałem Seicento o niebagatelnej pojemno?ci silnika 11000 cm3. :P Reakcja na pedał gazu niestety tego nie potwierdzała, ale też nie odczuwałem potrzeby reklamacji. :P

Z kolei w przypadku mojej Yamahy, nast?piła zmiana nazwy modelu z "SG04" (nazwa w dowodzie poprzedniego wła?ciciela) na "YP250". !OKK

Je?li chodzi o Twój pojazd to nie widzę potrzeby zmiany daty produkcji. Znaj?c życie, jeszcze będziesz musiał za to zapłacić. :P

Opublikowano

Moja poprzednia YP250 po w czasie rejestracji została stuningowana do 38 koni. Tak sobie wyszukali w jakich? swoich zestawieniach bo w karcie pojazdu nie było mocy.

• Administrator
Opublikowano

Ja YP250 tez niezle sie napracowalem zeby wyprostowac dane w dokumentach. W dowodzie rejestracyjnym mialem wpisane:

nazwa motocykla: Yamaha D

model: xxxxxxxxxxxxxx

pojemnosc: xxxxxxxxxx

liczba miejsc: xxxxxxxx

liczba osi: xxxxxxxxxxx

masa calkowita: xxxxxx

masa dopuszczalna: xxxxx

W urzedzie skarbowym kobieta pytala sie czy to diesel, no bo jak by nie bylo w nazwie ma D. Na pytanie jaki to motocykl twardo odpowiadalem ze srebrny a reszta danych jest w dowodzie rejestracyjnym wydany przez urzad komunikacji !OKK wiec jak najbardziej legalny.

Na moje pytanie w owym urzedzie komunikacji dlaczego majac dane dokladne w poprzednim dowodzie rejestracyjnym wpisali takie bzdury, uslyszalem ze nowy wlasciciel tak wpisal to i oni wpisali tak do dowodu.

Podsumowanie, wyprostowanie dokumentow kosztowalo mnie nie tylko mase czasu i paliwa ale jeszcze musialem zaplacic za karte pojazdu ktora dawno juz powinna byc wydana i tylko moj urzad sie tego dopatrzyl ze nie byla. Wiec koszt.

Odpusc sobie - to tak w podsumowaniu

Opublikowano

dzieki wszystkim za sugestię.

Pewnie trzeba będzie rzeczywi?cie to sobie odpu?cić i zastawić tak jak jest.

w końcu ważne żeby jeĽdziła - VIN sie zgadza i to w zasadzie podstawa.

Opublikowano
dzieki wszystkim za sugestię.

Pewnie trzeba będzie rzeczywi?cie to sobie odpu?cić i zastawić tak jak jest.

w końcu ważne żeby jeĽdziła - VIN sie zgadza i to w zasadzie podstawa.

A jak Niebiescy Cię zatrzymaj? i co? im nie będzie pasować, zawsze można powiedzieć "ale Panie władzo, ja się nie znam na tym, taki już kupiłem..." !happybth !tut

Opublikowano

Balagan w DW czasami sie przydaje.Kupilem dwa skuterki,jeden jako Piaggio NSI,a drugi Gilera Piaggio, tak stalo w dokumentach.Kwote zakupu wpisalem 900Pln,a pani w skarbowce nie znajdujac takiego modelu w swojej madrej ksiazeczce z cenami nie miala do czego sie przyczepic.Podatek 0 zl.

Opublikowano

przewrotnie powiem, że w moim wypadku chodziło mi raczej o sytuację odwrotn?

:(:( !V