Gość artiug4 Opublikowano 20 Lutego 2007 Opublikowano 20 Lutego 2007 Napiszcie proszę jakie dokumenty musi mi przy sprzedaży przekazać sprzedaj?cy abym mógł skuter zarejestrować w Polsce. Został on sprowadzony z Niemiec i nie był rejestrowany w Polsce przez długi czas od sprowadzenia.
ciachu Opublikowano 20 Lutego 2007 Opublikowano 20 Lutego 2007 Poszperaj trochę w poprzednich postach (opcja SZUKAJ), temat przerabiali?my wielokrotnie i zostało wszystko szczegółowo opisane !tut
Gość artiug4 Opublikowano 20 Lutego 2007 Opublikowano 20 Lutego 2007 Wła?nie szukałem postów na ten temat wpisuj?c słowa kluczowe: dokumenty, rejestracja itp i efekt kiepski nic konkretnego nie znalazłem
Gość Svempas Opublikowano 20 Lutego 2007 Opublikowano 20 Lutego 2007 - Mały Brief (najczę?ciej dwie spęte karteczki podobne do naszczego dowodu rejstracyjnego. Na górze jest napisane TIEL 1 - Duży Brief czyli kartka formatu A4 najczę?ciej z obciętym dolnym rogiem. Na górze jest napisane TIEL 2 - Wymeldowanie - połowa A4 na do?c lichym papierze koloru najczę?ciej zielonego. ew. biała - Umowa kupna-sprzedaży - zwolnienie z VAT-u (załatwiane w US) - potłumaczone ww. dokumenty Tyle. No dochodzi jeszcze ubezpieczenie. Pozdrofka !tut
Gość Svempas Opublikowano 20 Lutego 2007 Opublikowano 20 Lutego 2007 Acha. Teraz doczytałem. Jak długi czas nie był rejstrowany? bo z tego co wiem to na wymeldowaniu jest uwaga że moto powinno być ponownie zarejstrowane w okresie do 18 miesięcy od daty wymeldowania. Zapomniałem jeszcze o pierwszym przegl?dzie. !tut !tut
Gość Michal88 Opublikowano 21 Lutego 2007 Opublikowano 21 Lutego 2007 Zapytaj się w swoim wydziale komunikacji czy potrzebujesz zwolnienie z podatku VAT (VAT-25). Ja rejestruj?c 50-tke nie musiałem tego wypełniać (czyli oszczędno?ć ponad 150 zł). Nie wiem dokładnie czy z motocyklami jest to samo ale zawsze warto się dowiedzieć ze Ľródła. pozdrawiam
Gość artiug4 Opublikowano 21 Lutego 2007 Opublikowano 21 Lutego 2007 Mam okazję kupić skuter który został przywieziony z Niemiec kilka lat temu i nie był rejestrowany w Polsce, nie wiem z jakiego powodu...być może brakuje jakich? dokumentów. Cło jest zapłacone...sprzedaj?cy twierdzi że ma komplet dokumentów do zarejestrowania. Jak my?licie czy po tak długim czasie od wymeldowania z Niemiec jest szansa na zarejestrowanie go w Polsce? Pozdrawiam
Gość Svempas Opublikowano 21 Lutego 2007 Opublikowano 21 Lutego 2007 Może tak-może nie. To wszystko zalerzy od urzędu. Jedni zarejstruj? bez problmu- inni będ? mieli "ale". Swoj? drog? troche dziwne że przez długi okres nikt sprzętu nie zarejstrował !holiday
Gość artiug4 Opublikowano 21 Lutego 2007 Opublikowano 21 Lutego 2007 Tak to jest w tym wszystkim najdziwniejsze że nie został przez tyle lat zarejestrowany. Przecież je?li kto? nie chciał nim jeĽdzić to mógł go sprzedać. W ogłoszeniu napisane jest że stał sobie w przedpokoju i teraz nagle nie ma tam dla niego miejsca !holiday Siostra ma znajomego który pracuje w moim lokalnym wydziale komunikacji więc s? szanse na zarejestrowanie.
brylant Opublikowano 22 Lutego 2007 Opublikowano 22 Lutego 2007 Zapytaj się w swoim wydziale komunikacji czy potrzebujesz zwolnienie z podatku VAT (VAT-25). Ja rejestruj?c 50-tke nie musiałem tego wypełniać (czyli oszczędno?ć ponad 150 zł). Nie wiem dokładnie czy z motocyklami jest to samo ale zawsze warto się dowiedzieć ze Ľródła.pozdrawiam Jak rejestrowalem 50-tke rok temu to zwolnienie z VATu wymagali i 150zl musialem zaplacic...
Hoffi Opublikowano 22 Lutego 2007 Opublikowano 22 Lutego 2007 Przepraszam za zapytanie w nieswoim temacie, ale czy istnieje jaki? obowi?zkowy czas na zarejestrowanie od momentu kupna maxi za granic?? Tzn. wiem, że po wydaniu na 2 tygodnie "miękkiego" dowodu rejestracyjnego należy maszynę ubezpieczyć. Ale czy zanim się j? zarejestruje (czyli etap przegl?du technicznego, tłumaczenia dokumentów, załatwienia zwolnienia z podatku VAT) należy się spieszyć, czy też nie ma jakiego? okre?lonego prawem terminu? Bardzo proszę zaznajomionych z tematem o precyzyjn? odpowiedĽ. Pozdrawiam! Hoffi
Gość artiug4 Opublikowano 23 Lutego 2007 Opublikowano 23 Lutego 2007 Szkoda że nikt nie zna odpowiedzi na te pytania. Będę musiał skontaktować się z wydziałem komunikacji. A więc dzisiaj zadzwoniłem do swojego wydziału komunikacji. Jaka? niekompetenta baba najpierw powiedziała że nie rozumie o co pytam (mówiłem jasno) a potem powiedziała że nie ma różnicy ile lat temu został sprowadzoany ważne aby (je?li został sprowadzony przed wej?ciem do Unii) miał odprawę celn?.
Rekomendowane odpowiedzi