gucio6 Opublikowano 24 Marca 2019 Opublikowano 24 Marca 2019 Mam możliwość w dobrych pieniądzach kupić Honde Intege 750 z 2014r lub 3 tyś taniej Yamahe T-Max'a z 2010 roku. Używam skutera hobbistycznie, ok. 2000km w sezonie. W ostatnim czasie pomyślałem mocno jeszcze nad BMW C600sport który również jest w zasięgu finansowym. Proszę o porady ZA i PRZECIW kupna poszczególnych modeli... Wiem że wszystkie są fajne i mają swoje zalety....
Klubowicze arturo-bb Opublikowano 24 Marca 2019 Klubowicze Opublikowano 24 Marca 2019 Bierz który Ci bardziej pasi. Przy takich planowanych przebiegach raczej nie ma znaczenia różnica czy kanapa jest wygodniejsza albo czy szyba lepiej chroni. To ma znaczenie gdy planujesz wielogodzinne trasy ( a z całym szacunkiem 2tyś to w weekend idzie pyknąć) Tak samo kwestia kosztów np. serwisów . W twoim wypadku opony kupisz raz na 8 lat. Tak samo klocki hamulcowe. A olej tak czy tak co roku. Więc cena znaczenia nie ma. PS Widzę w podpisie że masz już T-Maxa to jeśli interesuje cię zmiana to wybrałbym po prostu inny niż ten dotychczasowy. Zmiany wynikającej z Nowszego modelu nie odczujesz.
gucio6 Opublikowano 25 Marca 2019 Autor Opublikowano 25 Marca 2019 Tak szczerze to najbliżej mi w tym momencie do BMW C600sport. Wygląd super, generalnie nowoczesny design, fajna opcja wyposażenia - grzana kanapa, grzane manetki, czujniki ciśnienia w oponach, komp. pokładowy, ABS. Co do mocy to będzie lepszy/szybszy/mocniejszy od Tmax'a na wtrysku? Generlanie patrząc na parametry to i KM więcej bo 60, moment obrotowy też większy. No i co by nie mówić BMW taki trochę egzotyk w świecie skuterów ?
Klubowicze Piootr Opublikowano 25 Marca 2019 Klubowicze Opublikowano 25 Marca 2019 Poczytaj nasze forum i wyciągnij wnioski sam. Mamy tu kopalnię wiedzy na temat niemal wszystkich maxiskuterów. Jak byś zapytał mnie to aktualnie polecał bym ci zakup Integry 750.
marek_m Opublikowano 25 Marca 2019 Opublikowano 25 Marca 2019 5 godzin temu, gucio6 napisał: No i co by nie mówić BMW taki trochę egzotyk w świecie skuterów ? Ale Kymco już nie ?
RONIN Opublikowano 25 Marca 2019 Opublikowano 25 Marca 2019 Ja bym przejechał się na twoim miejscu, c600 będzie bardziej w stylu t-maxa, integra trochę przypomina motocykl, koła 17 cali do tego genialna skrzynia DCT
gucio6 Opublikowano 25 Marca 2019 Autor Opublikowano 25 Marca 2019 Jedyne co mnie powstrzymuje przed BMW to to że jak ktoś wspomniał wcześniej sprawa silników Kymco montowanych w BMW... Wcześniej produkowała je podobno jakaś austriacka firma. Oczywiście wiem że skutery tej marki (Kymco) i ich silniki są przyzwoite ale jednak...Zmieniając Yamahe na BMW oczekuje się jakości jak na BMW przystało, jednak efekt finalny jest taki że zmieniam porządną Yamahe na BMW z silnikiem Kymco :// Trochę jestem jednak zbity z tropu bo wizualnie podoba mi się nawet bardziej niż najnowszy T-Max
hormig Opublikowano 26 Marca 2019 Opublikowano 26 Marca 2019 9 godzin temu, gucio6 napisał: Jedyne co mnie powstrzymuje przed BMW to to że jak ktoś wspomniał wcześniej sprawa silników Kymco montowanych w BMW... Wcześniej produkowała je podobno jakaś austriacka firma. Oczywiście wiem że skutery tej marki (Kymco) i ich silniki są przyzwoite ale jednak...Zmieniając Yamahe na BMW oczekuje się jakości jak na BMW przystało, jednak efekt finalny jest taki że zmieniam porządną Yamahe na BMW z silnikiem Kymco :// Trochę jestem jednak zbity z tropu bo wizualnie podoba mi się nawet bardziej niż najnowszy T-Max Skoro BMW wkłada silniki od Kymco to muszą być dobre.. Takie mamy teraz czasy. W nowej B-class Mercedsa tez siedzi 1.5 diesel od Renault ?
Użytkownicy+ EndriuBis Opublikowano 26 Marca 2019 Użytkownicy+ Opublikowano 26 Marca 2019 10 godzin temu, gucio6 napisał: Jedyne co mnie powstrzymuje przed BMW to to że jak ktoś wspomniał wcześniej sprawa silników Kymco montowanych w BMW... Jak by się przyjrzeć dokładniej to się okaże że ten skuter me o wiele więcej wspólnego z Kymco niż tylko sam silnik. Kolega Marek_m chciał Ci tylko zwrócić uwagę na ten mały szkopuł, bo większość ludzi co czyta to forum na bieżąco takie rzeczy wie, a z Twoich wpisów wynikało co innego. Kymco robi też skutery dla Kawasaki i nie ma w tym nic nadzwyczajnego. Nie mniej nie są to takie same skutery. (choć w przypadku Kawasaki podobieństwo jest prawie bliźniacze ? ). BMW czy wspomniane Kawasaki wprowadza do produkcji swoje modyfikacje, a prze de wszystkim swoją kontrole jakości. Przecież potem to BMW przyjmuje na siebie gwarancje i serwis, o idącej w świat opinii nie wspomnę ? Poszukaj w archiwum działu z opisem pierwszych zakupionych modeli BMW. Miały swoje "choroby wieku dziecięcego" ale ogólnie to naprawdę fajny i bardzo wygodny skuter. Choć mi osobiście bardziej podoba się wersja GT. Natomiast co do polityki firmy w zakresie ceny sprzedaży, a potem cen serwisu i części zamiennych - to już zupełnie inna historia ?
gucio6 Opublikowano 26 Marca 2019 Autor Opublikowano 26 Marca 2019 19 minut temu, hormig napisał: Skoro BMW wkłada silniki od Kymco to muszą być dobre.. Takie mamy teraz czasy. W nowej B-class Mercedsa tez siedzi 1.5 diesel od Renault ? No tak ale za ok. 20koła uważam że powinny być bardzo dobre a nie tylko dobre.... Rozmawiałem też z pewnym gościem (który zajmuje sie sprowadzaniem motocykli i skuterów) i twierdzi że wykonanie Beemki jest co najwyżej średnie, plastiki średnio spasowane, wszędzie duże szczeliny.... to są jego słowa, i że generalnie model który ciężko sprzedać. Wiem że + - 20 tyś zł to dla nie których jest małe piwo, ale jednak uważam że wydanie tyle kasy na skuter to jest już i tak pewna "odwaga" tym bardziej kupuje za gotówkę, nie na kredyt czy raty, niż kupno skutera za 5 czy 6tyś złotych. Zapewne doskonale wiecie o czym mówię. Skuter jako całość strasznie mi się podoba, nowoczesny, nie pufiasty, typowy sportowy szaleniec. Integra też fajna jednak osobiście przypomina mi (bez obrazy dla posiadaczy) Rometa z marketu za 4tyś. T-max jak to T-max wiadomo że sprawdzony i chwalony, jednak już go mam, co prawda w starszej "budzie" jednak z tym samym napędem i silnikiem, a więc poza walorami i zmianami wizualnymi reszta będzie taka sama. I sam już nie wiem.... Chciałem coś ciekawego ustrzelić w przeciągu jednego lub 2 miesięcy, a potem sprzedać swojego obecnego.
Użytkownicy+ EndriuBis Opublikowano 26 Marca 2019 Użytkownicy+ Opublikowano 26 Marca 2019 55 minut temu, gucio6 napisał: .....Wiem że + - 20 tyś zł to dla nie których jest małe piwo, ale jednak uważam że wydanie tyle kasy na skuter to jest już i tak pewna "odwaga" tym bardziej kupuje za gotówkę, nie na kredyt czy raty, niż kupno skutera za 5 czy 6tyś złotych. Zapewne doskonale wiecie o czym mówię.... szczerze ? to nie bardzo wiem o co Ci chodzi ? ludzie kupują skutery za 40 i nawet 50 tys. zł i nie mówią że dokonują czynów heroicznych na pograniczu szalonej odwagi ? jak nie masz przekonania do skutera (a tak to chyba wygląda) to faktycznie nie kupuj, bo zawsze będziesz się z tym źle czuł. Co do jakości wykonania. Nie wiem skąd ten twój znajomy ściąga te skutery, ale często tak jest że używane skutery tanio ściągnięte do PL (a tylko takie się opłaca ściągać) faktycznie są w kiepskim stanie. Oglądnij na własnie oczy jakiś porządny egzemplarz, a najlepiej nowy w salonie. I samemu wyrób sobie opinię. Przy twoich deklarowanych rocznych przebiegach nie zdążysz zajeździć żadnego z tych modeli, a przy odsprzedaży raczej na żadnym nie zarobisz. Takie czasy ?
gucio6 Opublikowano 26 Marca 2019 Autor Opublikowano 26 Marca 2019 11 godzin temu, EndriuBis napisał: szczerze ? to nie bardzo wiem o co Ci chodzi ? ludzie kupują skutery za 40 i nawet 50 tys. zł i nie mówią że dokonują czynów heroicznych na pograniczu szalonej odwagi ? jak nie masz przekonania do skutera (a tak to chyba wygląda) to faktycznie nie kupuj, bo zawsze będziesz się z tym źle czuł. Co do jakości wykonania. Nie wiem skąd ten twój znajomy ściąga te skutery, ale często tak jest że używane skutery tanio ściągnięte do PL (a tylko takie się opłaca ściągać) faktycznie są w kiepskim stanie. Oglądnij na własnie oczy jakiś porządny egzemplarz, a najlepiej nowy w salonie. I samemu wyrób sobie opinię. Przy twoich deklarowanych rocznych przebiegach nie zdążysz zajeździć żadnego z tych modeli, a przy odsprzedaży raczej na żadnym nie zarobisz. Takie czasy ? No jak nie wiesz o co chodzi????? Jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze - to podstawa:) A na serio to chodzi o to że to nie są przeciętne sumy zakupu skutera bo za takie uważam sumę ok. 6-7tyś zł. Idąc dalej... (to tak jak z kupnem samochodu) za 6tyś masz inne oczekiwania i wymagania niż za 20 tyś zł. Przynajmniej ja tak mam bo mi pieniądze nie rosną na łące. Co do tych sprowadzonych to z pewnością możesz mieć racje. 13 godzin temu, hormig napisał: Skoro BMW wkłada silniki od Kymco to muszą być dobre.. Takie mamy teraz czasy. W nowej B-class Mercedsa tez siedzi 1.5 diesel od Renault ? I tak i nie. Bo dlaczego podobnych metod nie stosuje Honda , Yamaha, Suzuki ? Mercedes teraz a Mercedes kiedyś to dwa inne światy, bo z nowego mercedesa został tylko znaczek nie mający nic wspólnego z jakością.... Czego nie powiesz np o Toyocie (może nie całkowicie, jednak mimo wszystko Toyota mniej oszczędza na materiałach)
profbolek Opublikowano 27 Marca 2019 Opublikowano 27 Marca 2019 I tu cię zaskoczę, z wikipedii "Przez pierwsze 30 lat istnienia Kymco zajmowało się produkcją motocykli i skuterów na licencji Hondy oraz dostarczaniem części motocyklowych, silnikowych oraz samochodowych dla japońskich fabryk Hondy"
marek_m Opublikowano 27 Marca 2019 Opublikowano 27 Marca 2019 22 godziny temu, gucio6 napisał: ...Mercedes teraz a Mercedes kiedyś to dwa inne światy, bo z nowego mercedesa został tylko znaczek nie mający nic wspólnego z jakością.... To bardzo ciekawe co piszesz. Napisz coś więcej. Które nowe Mercedesy nie spełniły Twoich oczekiwań ? Dużo ich miałeś ?
Klubowicze SzymonSeptic Opublikowano 27 Marca 2019 Klubowicze Opublikowano 27 Marca 2019 Dnia 25.03.2019 o 23:30, gucio6 napisał: Jedyne co mnie powstrzymuje przed BMW to to że jak ktoś wspomniał wcześniej sprawa silników Kymco montowanych w BMW... Czyli Beemka odpada ,bo mówisz Kymco .... Dnia 26.03.2019 o 09:51, gucio6 napisał: Integra też fajna jednak osobiście przypomina mi (bez obrazy dla posiadaczy) Rometa z marketu za 4tyś Integra lekko Rometem zajeżdża ? Panie ,znalazłeś odpowiedz na swoje pytanie , kupuj Tmaxa !! ?
Sympatycy KriSSo Opublikowano 27 Marca 2019 Sympatycy Opublikowano 27 Marca 2019 Dokładnie. Szymon ma rację - przy takim podejściu tylko T-Max. Zresztą bardzo wybór .
gucio6 Opublikowano 30 Marca 2019 Autor Opublikowano 30 Marca 2019 Jutro jade obejrześ jedna BeMke, bo doszedłem do wniosku że głupio by było skreślić ten model nie widząc go na żywo itp... A kto wie... moze się zaurocze i nim wróce...? Dnia 27.03.2019 o 21:10, marek_m napisał: To bardzo ciekawe co piszesz. Napisz coś więcej. Które nowe Mercedesy nie spełniły Twoich oczekiwań ? Dużo ich miałeś ? Z racji tego co robie i czym sie zajmuje to wystarczy ci liczba 3-4 mercedesy w miesiacu? i tak co kolejny miesiąc to kolejne modele, bez powtarzania ? I tak.. powtórze jeszcze raz.... Mercedes kiedyś a Mercedes teraz to dwa różne swiaty. Pomijając wersje AMG to od dobrych 3-4 lat nie stawiam ich wyżej niż chociażby Volkswagena, bo o Audi nie wspominam które jest o krok przed nimi. Od tych kilku lat produkują auta jakościowo na podobnym poziomie do innych producentów.
dr.big Opublikowano 30 Marca 2019 Opublikowano 30 Marca 2019 50 minut temu, gucio6 napisał: (...)Mercedes kiedyś a Mercedes teraz to dwa różne swiaty (...) Nie chcę się zbytnio wtrącać w te oklepane frazesy, ale parafrazując to "łódź podwodna kiedyś, a teraz, to dwa różne światy"? . Bo świat się zmienia i jest to normalne?. BMW, Integra czy Tmax? Rozrzut spory... Obejrzyj wszystkie i nie susz nam głowy "opowieściami dziwnej treści" ? ...
gucio6 Opublikowano 31 Marca 2019 Autor Opublikowano 31 Marca 2019 Jak widzisz ty sie ze mna zgadzasz co do tych "Mercedesow" hehe ale ktos wczesniej nie koniecznie... Stad tez te glupie oklepane frazesy? Po Tmax ie wiem czego oczekiwac, dlatego o 13 jestem umowiony z gosciem w Skierniewicach zeby obejrzec BMW. Integra mi ogolnie nie podchodzi wizualnie, ale kusi skrzynią biegów.
dr.big Opublikowano 31 Marca 2019 Opublikowano 31 Marca 2019 Dokładnie tak, opisz nam później co i jaki stan widziałeś?, bo nie ma co "trzepać piany" ? ...
ERYK Opublikowano 31 Marca 2019 Opublikowano 31 Marca 2019 Dnia 25.03.2019 o 23:30, gucio6 napisał: Jedyne co mnie powstrzymuje przed BMW to to że jak ktoś wspomniał wcześniej sprawa silników Kymco montowanych w BMW... Pogadaj z ludżmi którzy jeżdzą ( a jeszcze lepiej jeżdzili ) motocyklami BMW ,a nie są slepo zapatrzonymi w markę fanami ...Np. zacierające się silniki w BMW GS 1200 chociażby (a co będzie z 1250 to się okaże w praktyce... ) Sam nieskromnie przyznam ,że K 1200 GT kiedyś stało w moim garażu i uwierz na slowo firma BMW idzie w BARDZO złą stronę jeśli chodzi o jakość jednośladów ....za to Kymco idzie w górę z każdym kolejnym nowym modelem ...o cenach obu firm nie wspominając. Oczywiście "prestiż " marek w szerokim odbiorze jest nadal całkowicie inny , ale prestiż prestiżem nim nie jeżdzisz ... 1
gucio6 Opublikowano 31 Marca 2019 Autor Opublikowano 31 Marca 2019 Byłem obejrzałem i chyba się przekonałem do BMW. Co prawda model który oglądałem nie pasił mi kolorystycznie ale nie o to chodziło. Uważam że skuter jest mega wykonany, z naprawdę bardzo dobrych materiałów, silnik pracuje super, bardzo ciekawy dźwięk z wydechu. Grzana kanapa, grzane manetki, czujniki ciśnienia w oponach, regulowana szyba, światła LED, rozbudowany komputer, cóż chcieć więcej. Potwierdziło mi się to że podoba mi się o wiele bardziej niż T-max 530. Pozostaje tylko znaleźć egzemplarz w niebieskim kolorze w przyzwoitych pieniądzach. 7 godzin temu, ERYK napisał: Pogadaj z ludżmi którzy jeżdzą ( a jeszcze lepiej jeżdzili ) motocyklami BMW ,a nie są slepo zapatrzonymi w markę fanami ...Np. zacierające się silniki w BMW GS 1200 chociażby (a co będzie z 1250 to się okaże w praktyce... ) Sam nieskromnie przyznam ,że K 1200 GT kiedyś stało w moim garażu i uwierz na slowo firma BMW idzie w BARDZO złą stronę jeśli chodzi o jakość jednośladów ....za to Kymco idzie w górę z każdym kolejnym nowym modelem ...o cenach obu firm nie wspominając. Oczywiście "prestiż " marek w szerokim odbiorze jest nadal całkowicie inny , ale prestiż prestiżem nim nie jeżdzisz ... Chciałbym się jeszcze dowiedzieć właśnie jaki konkretnie silnik jest montowany w C600. Bo z tego co wiem to chyba nie jest to konstrukcja Kymco tylko jakiegoś austiackiego producenta, gdzie później produkcje przenieśli właśnie do fabryki Kymco...
Klubowicze SzymonSeptic Opublikowano 31 Marca 2019 Klubowicze Opublikowano 31 Marca 2019 51 minut temu, gucio6 napisał: Byłem obejrzałem i chyba się przekonałem do BMW. Co prawda model który oglądałem nie pasił mi kolorystycznie ale nie o to chodziło. Uważam że skuter jest mega wykonany, z naprawdę bardzo dobrych materiałów, silnik pracuje super, bardzo ciekawy dźwięk z wydechu. Grzana kanapa, grzane manetki, czujniki ciśnienia w oponach, regulowana szyba, światła LED, rozbudowany komputer, cóż chcieć więcej. Potwierdziło mi się to że podoba mi się Nie napisałeś o walorach najważniejszych .....jazda ....Sprzęt kupujemy aby nim jezdzić.Jak pozycja za kierownicą ,miejsce na nogi ,przyspieszenie ,widoczność w lusterkach ...wszystko odpowiada ??
gucio6 Opublikowano 1 Kwietnia 2019 Autor Opublikowano 1 Kwietnia 2019 9 godzin temu, SzymonSeptic napisał: Nie napisałeś o walorach najważniejszych .....jazda ....Sprzęt kupujemy aby nim jezdzić.Jak pozycja za kierownicą ,miejsce na nogi ,przyspieszenie ,widoczność w lusterkach ...wszystko odpowiada ?? Mam nie cale 180 wzrostu i siedzialo mi sie dobrze, podobnie jak na t-maxsie, z lusterkami jest słabiej- mam na mysli ze sa troche mniejsze i lekko okrojone ale to jest pewnie kwestia czasu i przyzwyczajenia. Co do jazdy nto mialdem mozliwosc przejechac sie tylko do konca ulicy i spowrotem czyli jakies 2x400m(zrobilem kilka rundek) coz napisac... No nie ma co porownywac tmaxa. BMW podobnie startuje ale pozniej dostaje mega kopa o wiele mocniejszego niz Yamaha, ma tez lepszy dół i baaardzo ostro reaguje na manetke np przy 60km/h.
Użytkownicy+ EndriuBis Opublikowano 1 Kwietnia 2019 Użytkownicy+ Opublikowano 1 Kwietnia 2019 10 godzin temu, gucio6 napisał: Chciałbym się jeszcze dowiedzieć właśnie jaki konkretnie silnik jest montowany w C600. Bo z tego co wiem to chyba nie jest to konstrukcja Kymco tylko jakiegoś austiackiego producenta, gdzie później produkcje przenieśli właśnie do fabryki Kymco... Masz na myśli Rotaxa ? Raczej w tym modelu to nie jest silnik tego producenta. W/g mojej wiedzy ten silnik jest pochodną od silnika Kymco Myroad 700i . A może odwrotnie ?
Rekomendowane odpowiedzi