Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Honda Integra vs X-ADV - bezpośrednie starcie

Rekomendowane odpowiedzi

• Klubowicze
Opublikowano
11 godzin temu, MariuszBurgi napisał:

Sławek, a ten wynik to przed czy po regulacji zaworów? ?

Hehe... Jak wiesz, ja jeżdżę non stop z kompletem kufrów, a dane z tras przelotowych w załadowanym sprzęcie z namiotem i resztą gratów... Poza tym słyszałem, że 700-ka paliła troszkę mniej od modeli 750 (ale głowy sobie nie dam uciąć)...

• Odpowiedzi 66
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• MariuszBurgi

15

• SzymonSeptic

9

• virus

6

• marek_m

6

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

• Klubowicze
Opublikowano
16 godzin temu, MariuszBurgi napisał:

Ostatni wypad do Ostrołęki i z powrotem, najczęściej jazda od 110 do 130 km/h, częste wyprzedzania, w RC62 wyszło dokładnie 3.7/100. Sławek, a ten wynik to przed czy po regulacji zaworów? ?

Powrót z Białego do Wawy z Andrzejem.S, S8, licznikowe 160-170 kmph nie schodziło. Spalanie po zatankowaniu wyliczłem 6,8 na 100km ? Coś jest nie tak. Muszę sprawdzić ciśnienie w oponkach.

• Klubowicze
Opublikowano
11 minut temu, Jack napisał:

S, S8, licznikowe 160-170 kmph nie schodziło. Spalanie po zatankowaniu wyliczłem 6,8 na 100km ? Coś jest nie tak

Jack może miałeś na manual i na 4ce leciałeś ? 

• Klubowicze
Opublikowano

Tiaa, bardzo śmieszne. Coś jest nie tak. Ale się sprawdzi, się naprawi. ?

• Administrator
Opublikowano
10 godzin temu, Jack napisał:

Powrót z Białego do Wawy z Andrzejem.S, S8, licznikowe 160-170 kmph nie schodziło. Spalanie po zatankowaniu wyliczłem 6,8 na 100km ? Coś jest nie tak. Muszę sprawdzić ciśnienie w oponkach.

Może było pod wiatr albo Biały jest w nizinie? ?

A tak poważnie poczytaj dział Osiągi vs Ekonomia.

Dla porównania, taka VFR X czy F w tym zakresie prędkości spali 10 na setkę. Sprawdzone.

• Klubowicze
Opublikowano

Nigdy nie przekroczyłem 5.5L jadąc z plecaczkiem i na dużych odcinkach na maxa.Ale to może kwestia szacunku jakim darzę moją Hondzie.

Opublikowano

5,5 w Integrze 700 to wynik więcej niż słaby ?

Moja 750'ka nigdy nie spaliła więcej niż 4,2 ?

• Klubowicze
Opublikowano

Pewnie przy prędkości 160-170 ...spalanie wtedy miałbyś Napewno grubo powyżej 5 .

• Klubowicze
Opublikowano
Dnia 27.03.2019 o 22:40, Jack napisał:

Żeby nie było... ? Mój rekord minimalnego spalania to 2,8 l. Ale to podczas celowej jazdy na eco - driving. Normalnie tak się nie da. Przy mojej normalnej (dość żwawej) jeździe zwykle wychodzi ok. 3,8 l.

Opublikowano

Warto jeszcze dodać, że do X-ADV pod siedzenie wchodzi kask integralny + rękawice, a do Integry rękawice. 

W X-ADV brakuje mi schowka na telefon z ładowarką w kolumnie kierownicy. W Integrze schowek jest, ale nie pamiętam czy z gniazdem. 

• Administrator
Opublikowano

Integra R89 łyka kask ale niepełny. W IT to wystarcza bo tam głównie w JET'ach latają ?

Tak, schowek w kokpicie bardzo się przydaje (pilot do bramy, klucze etc.), natomiast gniazdo 12V jest seryjnie

3 godziny temu, Jack napisał:

Mój rekord minimalnego spalania to 2,8 l.

Przypomnijmy, że rozmawiamy o :scooter: z motorem 750 ccm ?

Opublikowano
Dnia 28.03.2019 o 09:18, MariuszBurgi napisał:

Może było pod wiatr albo Biały jest w nizinie? ?

A tak poważnie poczytaj dział Osiągi vs Ekonomia.

Dla porównania, taka VFR X czy F w tym zakresie prędkości spali 10 na setkę. Sprawdzone.

vfr1200x 10l na setkę to pali przy 220-230

z autopsji...

• Administrator
Opublikowano

Zrobiłem Crosstourerem blisko 2 tkm i powiem tak. Do 140 pali ok.6 a powyżej włącza się wir w zbiorniku. 

Opublikowano

Moje yamachy, 250 i 400 blisko 4 l. Nieważne trasa czy city.

Opublikowano

Mój rekord to 2,5 l na odcinku 100 km ale było prawie cały czas z górki, max to 7 litrów i nadal uważam, że wszystko jest ok?.

Opublikowano

A moja Honda SWT 600 pali w mieście 5-6l na 100km a w trasie 4,5-5.5l na 100 km. Może spalić więcej niż 5.5l na 100km w trasie, ale trzeba się postarać i jechać niezgodnie z przepisami. Nigdy nie udało mi się zejść poniżej 4.5l na 100km - to w porównaniu z Integrą sporo za dużo. Ale napęd CVT i DCT to różne skrzynie nie ma co porównywać. 

• Klubowicze
Opublikowano
37 minut temu, rbpol napisał:

Nigdy nie udało mi się zejść poniżej 4.5l na 100km

Na oryginalnych rolkach i sprężynie moją SW-T 600 często miałem spalanie na poziomie 3,9. A na trasach lokalnych z prędkościami "jak na znakach" to i 3,7

Teraz po zmianach najmniej to 4,0 .Średnio 4,5  . Powyżej 5,0 to już prędkości autostradowe i większe.

• Administrator
Opublikowano

Artur, wyniki masz "niebywałe" Jeździłem kilkoma SW/ SW-T 400/600 i miałem we wszystkich egzemplarzach wyniki dokładnie takie jak rbpol.

• Klubowicze
Opublikowano

Ale u mnie średnia to zawsze trasy. Zawsze. Do tego niby dosyć szybko ale płynnie .

Nie jeżdżę do pracy , po mieście itp. Najkrótsze odcinki to czwartkowe spoty - 140km w obie strony.

Gdyby nie to to pewnie spalanie było by większe ( tak na marginesie to skuter wyciągam z garażu 2-3 razy w miesiącu a i tak na liczniku przybywa co miesiąc ponad 2 tyś. km ?)

• Administrator
Opublikowano

Ja także pisałem m.in o trasach, podobnie jak rbpol.

10 godzin temu, rbpol napisał:

Nigdy nie udało mi się zejść poniżej 4.5l na 100km.  to w porównaniu z Integrą sporo za dużo.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
Dnia 26.03.2019 o 22:03, virus napisał:

Super porównanie. Brakowało takiego tematu na forum. Spalanie X-ADV w mieście jest zazwyczaj +/- 4l/100km, Integra naprawdę pali ok. 3,5?

Tak mi pokazał komputer po przejechaniu 250km. 

IMG_20190408_115706_crop_916x624.jpg

• Administrator
Opublikowano

Norma w Integrze.

Opublikowano

W siostrzanej nc700 na 7k km srednie spalanie wyszlo mi 3.48l/100km

Opublikowano

Owszem ?

Co więcej, dziś lub jutro także na profilu FB pojawi się link do tego artykułu i tu mały apel: spodziewam się kilku motojanuszy, którym będzie się ulewało w komentarzach "bo skuter". Jeśli macie ochotę, zapraszam do komentowania ?  

EDIT: już jest!