Lucjan73 Opublikowano 21 Listopada 2013 Opublikowano 21 Listopada 2013 Pomysł z wykorzystaniem kufra dachowego jest super!! A i roboty stosunkowo przy tym niewiele. Przypuszczam, iż najwięcej problemów byłoby z samą rejestracją. Rejestracji to raczej nie ma, przyczepiasz tabliczkę z moto i do przodu. Warunek przyczepka nie może przekroczyć 100 kg.
Kamil_Wwa Opublikowano 21 Listopada 2013 Opublikowano 21 Listopada 2013 czy ktoś z Was orientuje się jak wygląda sytuacja gdy przyczepka motocyklowa ma DMC 149 kg ?
adam_us Opublikowano 22 Listopada 2013 Opublikowano 22 Listopada 2013 Art. 62. 1. Rzeczywista masa całkowita przyczepy ciągniętej przez: 1) samochód osobowy, samochód ciężarowy o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t lub autobus - nie może przekraczać rzeczywistej masy całkowitej pojazdu ciągnącego; 2) samochód ciężarowy o dopuszczalnej masie całkowitej przekraczającej 3,5 t - nie może przekraczać rzeczywistej masy całkowitej tego samochodu powiększonej o 40%; 3) motocykl lub motorower - nie może przekraczać masy własnej motocykla lub motoroweru, jednak nie może przekraczać 100 kg. A więc: Dopuszczalna masa całkowita – według kodeksu drogowego największa, określona właściwymi warunkami technicznymi, masa pojazdu, obciążonego osobami i ładunkiem, dopuszczonego do poruszania się po drodze. Rzeczywista masa całkowita – według kodeksu drogowego jest to masa pojazdu łącznie z masą znajdujących się na nim rzeczy i osób. Jeśli Twoja przyczepa waży 40kg to w zgodzie z prawem możesz ją holować załadowaną max 60kg. DMC nie ma znaczenia.
LEVY Opublikowano 22 Listopada 2013 Opublikowano 22 Listopada 2013 Panowie nie wiem czy jeszcze nie ma zapisu co do długości zestawu motocyklowego. A wręcz twierdzę na 90% że nie może przekraczać 4m!!! Z rejestracją nie ma problemu przekładamy tablicę z motoru na przyczepką i tyle wystarczy.
Pan rypak Opublikowano 22 Listopada 2013 Opublikowano 22 Listopada 2013 Panowie nie wiem czy jeszcze nie ma zapisu co do długości zestawu motocyklowego. A wręcz twierdzę na 90% że nie może przekraczać 4m!!! Z rejestracją nie ma problemu przekładamy tablicę z motoru na przyczepką i tyle wystarczy. Z tym przekładaniem rejestracji to nie masz chyba racji z uwagi na to że każdy pojazd musi posiadać taką tablicę. Jest to problem nie tylko przyczepek motocyklowych,ale i bagażników rowerowych montowanych na haku. Montując przyczepkę lub bagażnik rowerowy zasłaniamy tablicę rej w sposób mniejszy lub większy,więc powinno się umieścić taką tablicę na przyczepce lub bagażniku. Sprawa z pozoru prosta jak budowa cepa(markerem piszemy sobie nr rej na tabliczce zastępczej)i jedziemy. Ale z tego co pamiętam to polskie prawo zabrania kopiowania tablic rej i tu pojawia się pytanie?-jak to zrobić żeby było legalnie? Jeżeli moja wiedza w tym temacie się potwierdzi,to nic nie można zrobić Liczyć tylko na przychylność władzy na drodze(takie te nasze przepisy)
Klubowicze MAKI Opublikowano 24 Listopada 2013 Klubowicze Opublikowano 24 Listopada 2013 Polskie prawo nie zabrania kopiowania tablic . Polskie prawo zabrania jeżdżenia z tablicami rejestracyjnymi tzw. bez homologacji . Przykład ? Zgubiłem jedną tablicę rej. samoch. Poszedłem do WK złożyłem wniosek na kopię tego samego nr. rej. ,Pani kazała oddać dow .rej do przechowania gdyż polskie prawo zabrania jeżdżenia bez lub z niekompletnymi tablicami rej.Po 10 dniach odebrałem tablicę z tym samym nr.rej. (tylko na tablicy była inna naklejka identyfikacyjna która ma swój nr.własny ,, naklejki te są naklejane na tablicę , w dowód rej. i do karty pojazdu" ). Po 2 tyg. odnalazła się tablica zagubiona .Poszedłem do WK z zapytaniem co mam twraz zrobić , a Pani powiedziała mi że teraz to jestem posiadaczem 3 szt.tablic które są przypisane do pojazdu i w razie sprzedaży pojazdu z tymi samymi nr.rej. , mam obowiązek sprzedającemu przekazać 3 szt .tablic , albo nr.rej . przerzucić na dródi swój zakupiony pojazd. A więc można wykombinować i tak - wniosek o zagubieniu i odebranie kopii. Aha :! zakup nowej tablicy rej. to koszt 74 PLN wraz z 3 szt naklejek
dr.big Opublikowano 25 Listopada 2013 Opublikowano 25 Listopada 2013 No proszę jakie "humanitarne" rozwiązanie. Czyli trzeba płacić tylko za jedną tablicę. Podam przykład dla tych, którzy sądzą, że gdzie indziej to kosztuje mniej, i tylko w PL golą z kasy. Nic bardziej błędnego . W De w przypadku zgubienia tablicy, trzeba się zgłosić do WK i zapłacić jak za ponowną rejestrację... Dostaje się nowy numer rejestracyjny ( a co za tym idzie placi się za nowe rejestracje) oraz płaci się za wystawienie nowych doku oraz za wpis do książki pojazdu... Jedyny plus- trwa to kilkanaście minut plus czekanie na swoją kolejkę... No i koszty są dużo wyższe. PS. A jeśli chodzi o przczepki moto, z tego co pamiętam, dostanie "pozwolenia" nie jest łatwe nawet dla przeczepek poniżej 50 kg ...
Kamil_Wwa Opublikowano 25 Listopada 2013 Opublikowano 25 Listopada 2013 czy zestaw motocykl+przyczepka są jakieś specjalne ogranicznia prędkości ? na forum goldwinga ( informacja nie potwierdzona ) ktoś napisał że w DE dozwolona prędkość na AUTOSTRADZIE takiego zestawu to 60 km/h. Co do tablicy - ja musiałem wyrobić oddzielną tablicę ( z innymi numerami ) do przyczepy motocyklowej.
Pan rypak Opublikowano 25 Listopada 2013 Opublikowano 25 Listopada 2013 Polskie prawo nie zabrania kopiowania tablic . Polskie prawo zabrania jeżdżenia z tablicami rejestracyjnymi tzw. bez homologacji . Przykład ? Zgubiłem jedną tablicę rej. samoch. Poszedłem do WK złożyłem wniosek na kopię tego samego nr. rej. ,Pani kazała oddać dow .rej do przechowania gdyż polskie prawo zabrania jeżdżenia bez lub z niekompletnymi tablicami rej.Po 10 dniach odebrałem tablicę z tym samym nr.rej. (tylko na tablicy była inna naklejka identyfikacyjna która ma swój nr.własny ,, naklejki te są naklejane na tablicę , w dowód rej. i do karty pojazdu" ). Po 2 tyg. odnalazła się tablica zagubiona .Poszedłem do WK z zapytaniem co mam twraz zrobić , a Pani powiedziała mi że teraz to jestem posiadaczem 3 szt.tablic które są przypisane do pojazdu i w razie sprzedaży pojazdu z tymi samymi nr.rej. , mam obowiązek sprzedającemu przekazać 3 szt .tablic , albo nr.rej . przerzucić na dródi swój zakupiony pojazd. A więc można wykombinować i tak - wniosek o zagubieniu i odebranie kopii. Aha :! zakup nowej tablicy rej. to koszt 74 PLN wraz z 3 szt naklejek Polskie prawo zabrania kopiowania tablic rejestacyjnych tak czy inaczej. Gdyby tak nie było problemu też by nie było:) Co do homologacji,też nie ma przepisów co do 3 tabilcy rejestracyjnej(twój przykład nie jest wyrocznią-każdy urzędnik będzie interpretował przepisy jak mu się podoba,taka przypadłość naszych urzędów) Podałeś przykład jak w temacie,ciekawe jak i kto będzie to interpretował?-najczęściej na drodze. Może Siemik się wypowie,w końcu znać się musi w tych tematach. Pytanie,czy zajrzy w ten wątek? Gdyby potwierdił to każdy policjant,to pozostaje tylko twoja droga do zalegalizowania trzeciej tablicy rej:)-i już wszyscy więdzą co mają zrobić-mimo że nie zgubli tablicy rej. Mam na myśłi ''używanie'' jednocześnie trzech tablic na zespole pojazdów lub z bagażnikiem rowerowym.Posiadanie trzech tablic już Maki wyjaśnił za co mu dziękuje,przyda się na przyszłość.
Sympatycy krys70 Opublikowano 26 Listopada 2013 Sympatycy Opublikowano 26 Listopada 2013 Przyczepka przyczepką ale co z zaczepem montowanym do moto.... atest ,homologacja moze jeszcze rejestracja (dopuszczenie ze stacji diagnostycznej) bo przeciez moze z tego powstac na drodze problem przy kontroli,a co dopiero gdyby cos sie wydarzylo.
Kamil_Wwa Opublikowano 26 Listopada 2013 Opublikowano 26 Listopada 2013 zaczep nie jest wbijany w dowód, nie ma potrzeby wizyty na stacji diagnostycznej
Klubowicze MAKI Opublikowano 27 Listopada 2013 Klubowicze Opublikowano 27 Listopada 2013 Gdyby potwierdił to każdy policjant,to pozostaje tylko twoja droga do zalegalizowania trzeciej tablicy rej:)-i już wszyscy więdzą co mają zrobić-mimo że nie zgubli tablicy rej. Mam na myśłi ''używanie'' jednocześnie trzech tablic na zespole pojazdów lub z bagażnikiem rowerowym.Posiadanie trzech tablic już Maki wyjaśnił za co mu dziękuje,przyda się na przyszłość. Nie namawiam do takich przekrętów ,ale zgodnie z prawem jest tu wszystko OK. (prócz tego że tablica została zagubiona ). Moja sytuacja była po prostu przypadkowa , i tak naprawdę nigdy 3 tablicy nie używałem a pojazd po jakimś czasie sprzedałem przez komis ( oczywiście z 3 -ma tablicami rej. ). No ale to tylko chyba w naszym kraju takie sytuacje mogą się zdarzyć .
Pan rypak Opublikowano 27 Listopada 2013 Opublikowano 27 Listopada 2013 Nie namawiam do takich przekrętów ,ale zgodnie z prawem jest tu wszystko OK. (prócz tego że tablica została zagubiona ). Moja sytuacja była po prostu przypadkowa , i tak naprawdę nigdy 3 tablicy nie używałem a pojazd po jakimś czasie sprzedałem przez komis ( oczywiście z 3 -ma tablicami rej. ). No ale to tylko chyba w naszym kraju takie sytuacje mogą się zdarzyć . Spoko Maki. Wiem że nie namawiasz do przekrętów:) Takie te nasze przepisy że nie wiadomo co i jak(w innych krajach można legalnie używać 3 tablic) Może któryś z naszych''policjantów''wypowie się w temacie:)))
ciesu Opublikowano 28 Listopada 2013 Opublikowano 28 Listopada 2013 Chciałem zauważyć, że wyrobienie duplikatu tablicy, to dobra rzecz, bo ponosimy mniejsze koszty i skoro ustawodawca daje nam taką możliwość, to dlaczego mamy z niej nie korzystać, ale UWAGA na wyrabianie duplikatu w momencie, gdy podejrzewamy, że ktoś ukradł nam jedną tablicę z auta i zgłosimy ten fakt na policji. Wtedy taka tablica jest rejestrowana jako poszukiwana w ogólnoeuropejskim systemie. I jeżeli w takim przypadku ktoś wyrobi sobie duplikat to może będąc na wakacjach gdzieś poza granicami PL zdziwić się, jak wezmą go za osobę, która podróżuje autem ze skradzioną tablicą rejestracyjną :-) Oczywiście w Polsce też może być zatrzymany na dłużej do kontroli z tego powodu, ale polskiemu policjantowi znacznie szybciej wyjaśnimy skąd w jego systemie widnieje nasza tablica niż policjantowi we Francji czy Niemczech... Tak więc, jeżeli na policji zgłosiliśmy kradzież tablicy, to proponuję od razu wyrabiać komplet nowych dokumentów na nowe blachy...
Pan rypak Opublikowano 28 Listopada 2013 Opublikowano 28 Listopada 2013 Chciałem zauważyć, że wyrobienie duplikatu tablicy, to dobra rzecz, bo ponosimy mniejsze koszty i skoro ustawodawca daje nam taką możliwość, to dlaczego mamy z niej nie korzystać, ale UWAGA na wyrabianie duplikatu w momencie, gdy podejrzewamy, że ktoś ukradł nam jedną tablicę z auta i zgłosimy ten fakt na policji. Wtedy taka tablica jest rejestrowana jako poszukiwana w ogólnoeuropejskim systemie. I jeżeli w takim przypadku ktoś wyrobi sobie duplikat to może będąc na wakacjach gdzieś poza granicami PL zdziwić się, jak wezmą go za osobę, która podróżuje autem ze skradzioną tablicą rejestracyjną :-) Oczywiście w Polsce też może być zatrzymany na dłużej do kontroli z tego powodu, ale polskiemu policjantowi znacznie szybciej wyjaśnimy skąd w jego systemie widnieje nasza tablica niż policjantowi we Francji czy Niemczech... Tak więc, jeżeli na policji zgłosiliśmy kradzież tablicy, to proponuję od razu wyrabiać komplet nowych dokumentów na nowe blachy... Dobrze,że o tym wspomniałeś! Rzeczywiście,można mieć problemy:(
Rekomendowane odpowiedzi