Użytkownicy+ EndriuBis Opublikowano 28 Lutego 2020 Użytkownicy+ Opublikowano 28 Lutego 2020 11 minut temu, MariuszBurgi napisał: kurde ? koszulka dla mnie ? ?
Administrator MariuszBurgi Opublikowano 28 Lutego 2020 Administrator Opublikowano 28 Lutego 2020 Korona fotostory 1
mario3101 Opublikowano 3 Marca 2020 Opublikowano 3 Marca 2020 Wysłane z mojego SM-A705FN przy użyciu Tapatalka 1
dziadzia Opublikowano 3 Marca 2020 Opublikowano 3 Marca 2020 Dziś na pocztę przyszli dwaj panowie w maseczkach Wybuchła panika. Okazało się, że to napad. Wszyscy odetchnęli z ulgą
mario3101 Opublikowano 11 Marca 2020 Opublikowano 11 Marca 2020 Wysłane z mojego SM-A705FN przy użyciu Tapatalka 1
Użytkownicy+ EndriuBis Opublikowano 12 Marca 2020 Użytkownicy+ Opublikowano 12 Marca 2020 Taa... ? a mnie wczoraj wieczorem w Lidlu jak poszedłem po bułeczki (po 20-tej taniej ? ) i orzeszki, jak zobaczyłem puste pułki i palety po papierze toaletowym to naszła taka refleksja. Czym ci ludzie co teraz wykupują cały zapas papiery toaletowego do tej pory podcierali du.y ?? ?
Użytkownicy Vince Opublikowano 14 Marca 2020 Użytkownicy Opublikowano 14 Marca 2020 Dzwoni telefon:– Dzień dobry, czy mogę z Jolą? – Niestety małżonki nie ma w domu. – To wiem, jest u mnie – pytam, czy mogę… 2
Użytkownicy+ EndriuBis Opublikowano 16 Marca 2020 Użytkownicy+ Opublikowano 16 Marca 2020 Taa... Jeszcze tydzień temu jak ktoś kichał to się mówiło "Na zdrowie", a teraz ...... " spier...j. 2 metry o de mnie " ? 1
mario3101 Opublikowano 18 Marca 2020 Opublikowano 18 Marca 2020 Wysłane z mojego SM-A705FN przy użyciu Tapatalka
Administrator MariuszBurgi Opublikowano 18 Marca 2020 Administrator Opublikowano 18 Marca 2020 Rzadko kiedy zamieszczam coś z FB. Super wrzutka! Mentalnie pełna zgoda ze Skibą... a tekst o wiewiórce - idealnie w punkt! ? -> KLIK
Administrator MariuszBurgi Opublikowano 25 Marca 2020 Administrator Opublikowano 25 Marca 2020 A za ? lat.... Panie profesorze, proszę opowiedzieć nam o dzisiejszym święcie początku lata. Tradycja święta nawiązuje do wydarzeń z odległego roku 2020, kiedy świat nawiedziła zaraza koronowirusa, tego samego, który dziś stał się zwykłą chorobą sezonową. W tamtych odległych czasach nie istniały leki przeciwwirusowe, nie było także szczepionki. Choroba zaczęła się w Chinach, następnie trafiła do Włoch. Z uwagi na brak wiedzy, niski poziom higieny ówczesnych społeczeństw, brak zrozumienia mechanizmów zakażeń, choroba rozprzestrzeniła się w Europie i na Świecie. Dziś świętujemy idąc do parków z naręczami papieru toaletowego, którym obrzucamy się i przyozdabiamy drzewa. Czemu papier toaletowy? Źródła archeologiczne wskazują, że ludność gromadziła wówczas olbrzymie ilości tego produktu... Czemu? Historycy nie są zgodni w tej kwestii. Przeważa opinia o magicznym charakterze rolek. Ich duża ilość miała chronić domostwo przed atakiem zarazy, był to więc rodzaj amuletu. Trudno w to uwierzyć. Proszę pamiętać, że były to czasy obskurantyzmu i ciemnoty, ludzie ufali najróżniejszym szarlatanom, w wielu krajach rządzili populiści, wiedzę czerpano z tzw. mediów społecznościowych. Nierzadka była wiara w płaską Ziemię, lub szkodliwość szczepionek. Na tym tle wiara w magiczną moc papieru toaletowego nie wydaje się tak dziwna. No dobrze, a co z tradycją obdarowywania dzieci figurkami psów? Czy to także wiąże się z epidemią? Jak najbardziej. Jak już mówiłem, nie istniały wtedy skuteczne leki ani szczepionki. Jedyną metodą walki z zarazą był ścisła izolacja społeczna. Ludzie spędzili całą wiosnę i początek lata w domach. Wyjścia były reglamentowane, możliwe wyłącznie w określonych wypadkach. Jednym z nich było wyprowadzanie psów na spacer. Nie wiadomo gdzie dokładnie pojawiła się idea wypożyczania czworonogów za drobną opłatą, prawdopodobnie we Włoszech lub Hiszpanii, jednak szybko rozprzestrzeniła się na całym kontynencie. Psy przekazywano sobie z mieszkania do mieszkania. Pamięć o tamtych praktykach przetrwała w postaci sympatycznego zwyczaju dawania dzieciom figurek psów i czekoladowych zwierzątek. Święto początku lata, to oprócz wyjść do parku i spacerów, także niezwykła tradycja kulinarna. Chyba wszyscy jako dzieci pamiętamy straszny, okropny makaron polany oliwą lub olejem. Trzeba pamiętać, że kwarantanna trwała wiele miesięcy. Zapasy stopniowo topniały, kończyły się warzywa i owoce. Na koniec ludność jadła kasze, ryż i makarony zgromadzone jeszcze w początkach epidemii. W czerwcu został tylko olej kujawski i makaron penne, stąd to niezwykłe danie, tak nielubiane przez dzieci. Na Kurpiach, skąd pochodzę, tradycja mówi, że makaron może być gotowany tylko z trzema ziarnkami soli. Okropność! Ten rytuał prawdopodobnie dość wiernie odzwierciedla sytuację ludności z ostatnich tygodni kwarantanny. Spiżarnie były puste. Z wyjątkiem papieru toaletowego... (śmiech) Tak, tego mieli pod dostatkiem. Dziękuję bardzo za rozmowę.
Lucjan73 Opublikowano 25 Marca 2020 Opublikowano 25 Marca 2020 Ja widzę pewną analogię do klasycznej serii SF "Planeta Małp" - tam wszystko zaczęło się od wirusa....
Klubowicze arturo-bb Opublikowano 25 Marca 2020 Klubowicze Opublikowano 25 Marca 2020 Lucek nie strasz . Ewka czasem mówi do mnie : Ty Małpo ? Czyżby to już .............. ?
tomekstw Opublikowano 25 Marca 2020 Opublikowano 25 Marca 2020 21 minut temu, arturo-bb napisał: Lucek nie strasz . Ewka czasem mówi do mnie : Ty Małpo ? Czyżby to już .............. ? mam podobnie, ale już jak się ogolę to wraca "stary". Co lepsze? 1
Użytkownicy+ EndriuBis Opublikowano 25 Marca 2020 Użytkownicy+ Opublikowano 25 Marca 2020 Godzinę temu, arturo-bb napisał: nie strasz .Ewka czasem mówi do mnie : Ty Małpo ? 57 minut temu, tomekstw napisał: mam podobnie, ale już jak się ogolę to wraca "stary". Co lepsze? to już nie ma "Ty Tygrysku" ? ? oj panowie - ząbki się wam stępiły ? ? Się panowie nie martwcie, jest już ponad 900 przypadków zakażenia koronawirusem, jak to kolega Nazir w innym wątku wspominał będzie nie wiele więcej ?
Rekomendowane odpowiedzi