Wiseguy Opublikowano 2 Listopada 2018 Opublikowano 2 Listopada 2018 Nie znalazłem takiego tematu na forum. Opiszę moje spostrzeżenia o Forzy 250EX z 2007 roku. Może komuś, kto się przymierza do tego modelu coś pomoże. Od maja 2018 przejechałem ją ok 5500km, głównie na trasie Kaszuby Gdańsk i trochę po samym Trójmieście. Mam 190cm wzrostu i około 100kg wagi. Po mieście czy na trasie do 100km, jest całkiem wygodnie, lecz przy tych odległościach nogi zaczynają mi cierpnąć, jestem za wysoki na tan skuter. Mam wysoka szybę Givi, lecz jest za niska i na trasie czyje na kasku wiatr. Pojemność kufra bardzo fajna, chodzi kask szczękowy oraz plecak. Spalanie w okolicach 3,5 lita, nigdy dokładnie nie liczyłem. Jeżdżę dynamicznie. Między tankowniami robię średnio 230Km, ale nie czekam do rezerwy. Skuter posiada skrzynię s-tronic oraz ABS. Najczęściej jeżdżę na trybie" D" jedynie przy wyprzedzaniu np. ciężarówki przechodzę na "S", niestety niska moc i moje gabaryty sprawiają, że wyprzedzanie nie należy do przyjemności. Prędkość przelotowa to ok.100km/h, przy wyższych obrotomierz wchodzi na czerwone pole. Osiągi z pod świateł nie są złe szczególnie na trybie "S". Trasa to raczej mocno spokojna jazda w okolicach. 90Km/h Hamulce, fajnie, że jest ABS, gdyż skuteczność ich nie jest najlepsza, a tak to można wciskać klamki mocno i nie bać się o zablokowanie Zawieszenie nie jest twarde, ale ze względy na małe koła przód 13 tył 12 cali, duże dziury stanowczo trzeba omijać. Awaryjność w moim przypadku zerowa, poza wymianą płynu hamulcowego nie robiłem nic, olej wymienił poprzedni właściciel. Co najbardziej w niej lubię, to system bez kluczykowy, podchodzę w siadam i odjeżdżam bez szukania kluczyka itd. Co najmniej w niej lubię, to mało mocy do wyprzedzania i dość niską prędkość przelotową, na drogach krajowych raczej trzeba uważać gdyż osobówki będą nas wyprzedały.
Hipolit Opublikowano 5 Listopada 2018 Opublikowano 5 Listopada 2018 Możesz spróbować zmienić rolki w wariatorze na Pulleye o podobnej wadze, co oryginał. Wtedy skuter prędkość przelotowa wzrośnie, ale przyspieszenie będzie trochę gorsze. Ja w swojej założyłem Pulleye efekt był zauważalny. Przed zmianą po przekroczeniu 120 kmh wchodziła na czerwone pole i za jakiś czas odcinka. Po zmianie przy tej samej prędkości nie dochodziła do czerwonego pola. Szkoda, że przejechałem na tych pulleyach tylko niecałe 50 km do kolizji :/ Jeśli będziesz chciał, to mam je jeszcze. Mogę Ci je wysłać, jak pokryjesz sobie koszt wysyłki.
hormig Opublikowano 5 Listopada 2018 Opublikowano 5 Listopada 2018 Ja mam nowszy model Forzy rocznik 2008 i jestem mega zadowolony W żadnym innym skuterze nie widziałem tak pojemnych schowków.
Hipolit Opublikowano 5 Listopada 2018 Opublikowano 5 Listopada 2018 To prawda. Pojemność schowka mnie zaskoczyła. Duży plecak, który noszę do pracy mieścił się bez większego problemu. Ale do Burgmana wchodzi jeszcze łatwiej
Wiseguy Opublikowano 16 Listopada 2018 Autor Opublikowano 16 Listopada 2018 Jako że sezon się kończy przymierzam się do wymiany oleju, a nie mam do niej żadnego manualu do niej to mam pytanie, czy ona posiada wymienny filtr oleju? Szukalem w sklepach ale nie spotkałem się z taką pozycją. może ktoś ma service manual, ja znalazłem jedynie do modelu nss250A/S czyli Reflex a to nie to samo
Hipolit Opublikowano 16 Listopada 2018 Opublikowano 16 Listopada 2018 Nie. Filtr jest siatkowy tak, jak w Helixie. Wyjmujesz i sprawdzasz. Ewentualnie czyścisz i tyle. M. in. dlatego interwał olejowy jest tak krótki.
Rekomendowane odpowiedzi