Użytkownicy+ EndriuBis Opublikowano 15 Października 2018 Użytkownicy+ Opublikowano 15 Października 2018 18 minut temu, dziadzia napisał: ....... oczywiście świrów nie brakuje, ale ja mam wrażenie że pomału bardzo pomału się to zmienia, ludzie jak by troszkę zwolnili, oczywiście to tylko moje odczucie. a moim zdaniem to tak dobrze nie ma. Próbowałeś kiedyś jechać "prawie" zgodnie z przepisami przez taki długi, długi teren zabudowany ? Piszę "prawie" bo mam zasadę że w terenie zabudowanym jadę około 65 km/h licznikowe, co jest równe około 58 km/h faktycznej prędkości. Z tyłu momentalnie robi się korek niecierpliwych Ale odbiegamy trochę od tematu. Temat miał dotyczyć bata na kierowców 2oo.
dziadzia Opublikowano 15 Października 2018 Opublikowano 15 Października 2018 Teraz, EndriuBis napisał: a moim zdaniem to tak dobrze nie ma. Próbowałeś kiedyś jechać "prawie" zgodnie z przepisami przez taki długi, długi teren zabudowany ? Piszę "prawie" bo mam zasadę że w terenie zabudowanym jadę około 65 km/h licznikowe, co jest równe około 58 km/h faktycznej prędkości. Z tyłu momentalnie robi się korek niecierpliwych Oj Andrzejku piszę jak jest u mnie, na prawdę ludziska jadą wolniej i nie tylko w zabudowanym, ja do pracy mam około 30km i ograniczenie jest 90 a ludziska w rządku jadą jeden za drugim tak maks 100 licznikowo, oczywiście że znajdują się wariaci i próbują wyprzedzać, jeszcze takich nie brakuje na naszych drogach.
Kamil Opublikowano 15 Października 2018 Opublikowano 15 Października 2018 3 godziny temu, MariuszBurgi napisał: Ten sławny żółtek na Radzymińskiej #Bystra, robi od dawna shoty od tyłu. Ale tylko pod warunkiem, że jest ustawiony na "odjazd". Jako ciekawostka to jest to konstrukcja typu Światowid co potrafi więcej niż zwykły "karmnik" i jest pole do zabawy w testy (nie neguję tego). Pamiętam, jak swego czasu kręcili nim jak karuzelą. Rano ustawiony np. na odjazd w kierunku Wawy a później inaczej. Zawsze była zagadka jak jest ustawiony
Administrator MariuszBurgi Opublikowano 15 Października 2018 Administrator Opublikowano 15 Października 2018 12 minut temu, Kamil napisał: Zawsze była zagadka jak jest ustawiony Wystarczy jechać +10 licznikowe i zagadka niepotrzebna
dr.big Opublikowano 15 Października 2018 Opublikowano 15 Października 2018 Prowadząc prawie zawsze wykorzystuję 5% tolerancji przy pomiarze oraz fakt, że prawie wszystkie prędkościomerze pokazują wartości o ok. 5% wyższe. Robi to ok. 10%. Czyli jak mam na autostradzie ograniczenie do 120 hm/h, to na tempomacie ustawiam ok. 130 km/h. Adekwatnie po mieście jest 50, to 54 km/h... No ale to jest w De. No i zależne od pojazdu. I mandaty jakie "zebrałem" w ten sposób przez ostanie lata nie przekraczały jednorazowo 20- 30 euro. Punktów zero. PS. A na moto? Do tej pory nie zwracałem zbytnio uwagi. Teraz będę "przeliczał". Szkoda, że w Tmaxie nie ma dokładnego tempomatu.
Użytkownicy Długi 1973 Opublikowano 17 Października 2018 Użytkownicy Opublikowano 17 Października 2018 Kwestia przepisów. Np. w IT są odcinki bocznych dróg gdzie fotoradary są co 5 - 10 km. Czasem w miasteczkach, czasem w szczerym polu. I te i te są ZAWSZE bardzo wyraźnie wcześniej oznakowane stosownym komunikatem. Bardzo często fotoradary są tu sprzęgnięte z kamerami (bat na motocyklistów jest tu od dawa). Ściągalność tamtejszych mandatów jest wysoka, i to nie tylko dla Włochów ale i wszystkich z UE. Granica przy której robią shoty ~ 7 km/h. Na 70 jak masz np. 86 zapłacisz tylko 2 paczki € ale pod warunkiem, że masz PJ dłużej niż 3 lata. Garść info: w przypadku przekroczenia prędkości do 10 km/h wysokość mandatu wynosi 39 – 159 €. Jeśli przekroczona przez nas prędkość jest wyższa niż 10 km/h, ale niższa niż 40 km/h, wówczas musimy liczyć się z karą od 159 do 639 €. Jeżeli zaś przekroczyliśmy prędkość o więcej niż 40, jednak mniej niż 60 km/h, powinniśmy wiedzieć, iż poza karą do 2000 €, możliwe jest również zatrzymanie naszego prawa jazdy na okres od 1 do 6 miesięcy. Powyżej 60 km/h mandat może być wystawiony na kwotę do wysokości 3199 €, a prawo jazdy – zatrzymane na okres od 6 do 12 miesięcy. Należy też pamiętać, iż zgodnie z włoskimi przepisami o ruchu drogowym – wysokość mandatów za poważne wykroczenia drogowe, które zostały dokonane w porze od 22:00 do 7:00 wzrasta o 30% Efekt jest taki, że pałowanie się tu nie opłaca i wszyscy jeżdżą karnie . PL jest nadal baaaardzo liberalna w tych kwestiach. Jeszcze jedna ciekawostka ze słonecznej IT:Od jakiegoś czasu tamtejsza policja używając nieoznakowanych 2oo i ubrana po cywilnemu wprowadziła kontrole w miastach. Dotyczące one używania przez kierowców 4oo telefonów komórkowych w czasie jazdy. Dodam, że policjanci a nawet policjantki jeżdżą w dwuosobowej „obsadzie” ( nie ma wtedy możliwości podważenia zasadności wystawienia mandatu ) a wynosi on od 161€ do nawet 647€Trwają już prace nad wprowadzeniem zakazu prowadzenia pojazdów za używanie telefonu lub tabletu w trakcie jazdy.
Geni Opublikowano 17 Października 2018 Opublikowano 17 Października 2018 Wyjaśnijmy sobie jedno. Te fotoradary robiące zdjęcia od tyłu nie są skierowane przeciwko motocyklistom, tylko przeciwko motocyklistom naruszącym przepisy ruchu drogowego. Wszyscy zachowujący zdrowy rozsądek podczas jazdy w terenie zabudowanym mogą bez stresu przyjąć, że ich to nie dotyczy.
dr.big Opublikowano 17 Października 2018 Opublikowano 17 Października 2018 Problem w tym, że dla jednego ten "zdrowy rozsądek" to 10% ponad ograniczenie, a dla innego 100% lub 200% ... I każdy z nich jest "przekonany" o swojej racji ...
Użytkownicy Długi 1973 Opublikowano 17 Października 2018 Użytkownicy Opublikowano 17 Października 2018 Wszyscy zachowujący zdrowy rozsądek podczas jazdy w terenie zabudowanym mogą bez stresu przyjąć, że ich to nie dotyczy. Nie koniecznie chodzi tylko o teren zabudowany....
Geni Opublikowano 17 Października 2018 Opublikowano 17 Października 2018 Akurat dla mnie to również nie ma znaczenia.
marek_m Opublikowano 17 Października 2018 Opublikowano 17 Października 2018 Fotoradar cykający „od tylu” stoi w Wejcherowie od co najmniej 10-ciu lat. Miałem „przyjemność” pozować, w ruchu rzecz jasna (na Hondzie Varadero) Sent from my iPad using Tapatalk
WAL de MAR Opublikowano 17 Października 2018 Opublikowano 17 Października 2018 I tu proponuje APP Blitzer.de. Co prawda to nie 100%wa gwarancja, ja w kazdym razie uzywam. Dziala tez w PL, przynajmniej tam gdzie ja jezdzilem. Czasami brzeczy niepotrzebnie, ale lepiej tak jak odwrotnie... Miedzy czasie zaliczylem to i tamto zdjecie ( jak narazie w samochodzie) ale tylko jak zapomnialem wlaczyc... Pozdro
stefanekmac Opublikowano 17 Października 2018 Opublikowano 17 Października 2018 Zależy też od opon. Nowe w Fordzie i licznik to samo pokazuje co GPS. Starsze samochody o dziwo dość blisko licznik i GPS. Np Renault.
wojtek_pl Opublikowano 19 Października 2018 Opublikowano 19 Października 2018 Dnia 17.10.2018 o 14:04, Geni napisał: Wyjaśnijmy sobie jedno. Te fotoradary robiące zdjęcia od tyłu nie są skierowane przeciwko motocyklistom, tylko przeciwko motocyklistom naruszącym przepisy ruchu drogowego. Wszyscy zachowujący zdrowy rozsądek podczas jazdy w terenie zabudowanym mogą bez stresu przyjąć, że ich to nie dotyczy. Ano tak właśnie. Dodam jeszcze, że chciałbym fotoradar na Grochowskiej w okolicy ul. Czapelskiej. Czynny szczególnie w nocy. Najlepiej jeszcze z mikrofonem, łapiący tych, którzy uważają, że o 12 w nocy jazda na odcięciu obrotów z tłumikiem przelotowym to fajna sprawa i że spanie jest niepotrzebne. I cała dzielnica musi go słyszeć jak jedzie.
Lincoln Opublikowano 23 Października 2018 Opublikowano 23 Października 2018 Dnia 19 października 2018 o 13:41, wojtek_pl napisał: Ano tak właśnie. Dodam jeszcze, że chciałbym fotoradar na Grochowskiej w okolicy ul. Czapelskiej. Czynny szczególnie w nocy. Najlepiej jeszcze z mikrofonem, łapiący tych, którzy uważają, że o 12 w nocy jazda na odcięciu obrotów z tłumikiem przelotowym to fajna sprawa i że spanie jest niepotrzebne. I cała dzielnica musi go słyszeć jak jedzie. Zastarzales sie:). to tak jak w tym kawale: wiesz kiedy jestes stary? kiedy w twoim bloku jest impreza i to ty dzwonisz po policje.
Rekomendowane odpowiedzi