Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Fotoradary specjalnie dla moto i jednośladów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W TVN Turbo podali że ITD już testuje u nas rozwiązanie na motocyklistów tzn. jest zamontowana dodatkowa kamera z tyłu przed fotoradarem która robi fotkę rejestracji moto gdy główny radar wykryje wykroczenie wtedy kieras ma 2 fotki jako dowód w sprawie. Na chwilę obecną jest tylko jedno takie rozwiązanie w fazie testów przy jakimś fotoradarze na Radzymińskiej w Wawie. Jeszcze nie przysyłają mandatów tylko testują ale jak się sprawdzi to nie wykluczają zakupu kolejnych.

Rozwiązanie ściągnięte z zachodu i jak twierdzą sprawdzi się również u nas. Powoli staną się co raz bardziej skuteczni w pogoni nawet za motocyklistami.

• Klubowicze
Opublikowano

No to niemiła wiadomość od rana :)

..Ale...dzięki Bogu,  Pan Bóg stworzył Janosika ;)

Opublikowano

Kolejny powód, żeby śmigać rozsądnie odkręcając manetkę...

• Sympatycy
Opublikowano

Podobno ITD nie ma takich uprawnień do ściągania mandatów z fotoradarów
Ja jeden zapłaciłem, ( za przejazd na czerwonym świetle ) a trzy następne leżą już ponad rok, i na razie spokój nikt się nie upomina.
Oby taka cisza i spokój był dalej.

Wysłane z mojego Redmi Note 5A przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Bardzo dobrze.

Jestem za fotoradarami, odcinkowymi pomiarami prędkości, jestem za wszystkim co zatrzyma chamstwo i brak poszanowania przepisów, a co za tym idzie i innych na drodze.

A na Yanosiku zgłaszam tylko niebezpieczeństwa - bo mogę. :P

Wysłane z iNokia 6210

Opublikowano

Ale kara tylko pieniężna (po rejestracji - właściciel), punktów nie ma, bo nie można przecież udowodnić kto kierował (zdjęcie kasku) ?

• Sympatycy
Opublikowano

Albo każą przyjąć mandat na klatę, albo wskazać kierowcę. Poradzą sobie z tym. Luzik.

Opublikowano

Odnośnie odcinkowych pomiarów prędkości to wcale nie jestem ich taki pewien, np. lecąc 8 na Olsztyn jest ich tam kilka i jest z nimi tylko "chaos". Już tłumaczę :D ograniczenie do 90 km/h, część kierowców nie wiem chyba profilaktycznie zwalnia do nawet 60km/h za miastem pusta droga !!!, z kolei następna grupa po minięciu/zakończeniu odcinkowego pomiaru prędkości jest jak spuszczony pies ze smyczy pełen gas - trzeba nadrobić ten pomiar prędkości. Z fotoradarami jest bardzo podobnie. W opisanym miejscu między McDonald's a M1 samochody odkąd stoi fotoradar zawsze tak się zachowują, a jak już będzie dotyczyć motocyklistów to po prostu dołączą do schematu...... Smutne :(

Opublikowano

W zasadzie to byłby spokój na drogach jakby pomiar prędkości odbywał się non stop
;)
Ale pewnie już ktoś nad tym myśli
:D

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• Użytkownicy+
Opublikowano
Godzinę temu, slavko1 napisał:

............. :D ograniczenie do 90 km/h, część kierowców nie wiem chyba profilaktycznie zwalnia do nawet 60km/h za miastem pusta droga !!!, z kolei następna grupa po minięciu/zakończeniu odcinkowego pomiaru prędkości jest jak spuszczony pies ze smyczy pełen gaz ............

Bo taka nasza Polska mentalność. Z jednej strony nie patrzymy na znaki, a z drugiej strony jak nie mamy nad sobą bata (np. w postaci fotoradaru) to przepisy są beee ....  :(   ale osobiście jestem za fotoradarami dla motocykli, licząc się nawet z tym że kiedyś mogę sam zaliczyć wpadkę.  Jednak bezpieczeństwo ważniejsze, a niestety niektórzy koledzy na 2oo przesadzają z prędkością i tyle w temacie. 

• Administrator
Opublikowano

Ten sławny żółtek na Radzymińskiej #Bystra, robi od dawna shoty od tyłu.

• Użytkownicy
Opublikowano

W PL i tak nas łagodnie traktują,
Wszystkie foto pstryki mamy pięknie na jaskrawo pomalowane...
płatności też w miarę łaskawe...
Zawsze można szwagrowi przypomnieć, że akurat w tym dniu i miejscu to on prowadził.

Opublikowano
49 minut temu, Długi 1973 napisał:

(...)Wszystkie foto pstryki mamy pięknie na jaskrawo pomalowane...(...)

Dokładnie, zawsze mnie to zastanawiało :D  jaki sens jest malować radary na bijący po oczach i widoczny z daleka jaskrawy żółty...

PS. Zaproszenie do "heblowania" przed samym radarem i odkręcania zaraz za nim? Radar ma kontrolować prędkość z zaskoczenia, a nie "odstraszać" na znanym odcinku 200 metrów i afiszować się z daleka... Przynajmniej ja tak widzę zachowanie jadących przede mną i widzących fotoradar. Na dojściu do widocznego z daleka radaru ostry hebel, a po minięciu pedał gazu w podłogę.

A co do "zdjęcia w kasku", mandat to ok, ale punkty już nie :) . Bo każdemu zdaża się jechać szybciej. Jednemu często, drugiemu rzadko :P.

• Administrator
Opublikowano
Godzinę temu, dr.big napisał:

Radar ma kontrolować prędkość z zaskoczenia, a nie "odstraszać" na znanym odcinku 200 metrów i afiszować się z daleka...

Kwestia przepisów. Np. w IT są odcinki bocznych dróg gdzie fotoradary są co 5 - 10 km. Czasem w miasteczkach, czasem w szczerym polu. I te i te są ZAWSZE bardzo wyraźnie wcześniej oznakowane stosownym komunikatem. Bardzo często fotoradary są tu sprzęgnięte z kamerami (bat na motocyklistów jest tu od dawa). Ściągalność tamtejszych mandatów jest wysoka, i to nie tylko dla Włochów ale i wszystkich z UE. Granica przy której robią shoty ~ 7 km/h. Na 70 jak masz np. 86 zapłacisz tylko 2 paczki € ale pod warunkiem, że masz PJ dłużej niż 3 lata.

Garść info: w przypadku przekroczenia prędkości do 10 km/h wysokość mandatu wynosi 39 – 159 €. Jeśli przekroczona przez nas prędkość jest wyższa niż 10 km/h, ale niższa niż 40 km/h, wówczas musimy liczyć się z karą od 159 do 639 €. Jeżeli zaś przekroczyliśmy prędkość o więcej niż 40, jednak mniej niż 60 km/h, powinniśmy wiedzieć, iż poza karą do 2000 €, możliwe jest również zatrzymanie naszego prawa jazdy na okres od 1 do 6 miesięcy. Powyżej 60 km/h mandat może być wystawiony na kwotę do wysokości 3199 €, a prawo jazdy – zatrzymane na okres od 6 do 12 miesięcy. Należy też pamiętać, iż zgodnie z włoskimi przepisami o ruchu drogowym – wysokość mandatów za poważne wykroczenia drogowe, które zostały dokonane w porze od 22:00 do 7:00 wzrasta o 30%

Efekt jest taki, że pałowanie się tu nie opłaca i wszyscy jeżdżą karnie :wink:. PL jest nadal baaaardzo liberalna w tych kwestiach.

• Użytkownicy
Opublikowano

Komunikat jest, ale malowanie samego „aparatu”....
Niejeden zanim się dopatrzy co to jest to jest już na serwerze...

b3194f825985b26f46fa49377ec135e0.jpg

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano
1 godzinę temu, dr.big napisał:

Dokładnie, zawsze mnie to zastanawiało :D  jaki sens jest malować radary na bijący po oczach i widoczny z daleka jaskrawy żółty

A ja cały czas żyłem w przekonaniu że chodzi o bezpieczeństwo, żeby w danym newralgicznym miejscu zwolnić, a tu faktycznie to maszynki do latania dziur budżetowych, a mnie zastanawia nie to że są malowane na oczojebny kolor tylko dlaczego nie ma fotoradarów przy przedszkolach, szkołach, szpitalach i innych instytucjach gdzie przewija się duuuużo ludzi ? Opowiem taką anegdotę;

- Jedzie syn z ojcem samochodem i syn się pyta jak zobaczył fotoradar co to jest za skrzyneczka?? A ojciec na to ; że ta skrzyneczka to karmnik dla sępów.

• Administrator
Opublikowano

Może i karmnik dla sępów ale jak do tej pory nie wynaleziono lepszej metody na redukcję popędu za kółkiem/kierą ;)

Opublikowano

We wszystkim trzeba mieć umiar. Jak ktoś sam nie potrafi jechać rozsądnie to taki "karmnik" może go przyhamuje dla dobra ogółu. Sam ich nie lubię no ale... :mellow:

Opublikowano
7 minut temu, MariuszBurgi napisał:

Może i karmnik dla sępów ale jak do tej pory nie wynaleziono lepszej metody na redukcję popędu za kółkiem/kierą ;)

I tu masz 100% racji, bo co tu wymyśleć na głupotę ludzką, co niektórzy zachowują się tak jak by rozum zostawiali w domu na wieszaku

• Użytkownicy+
Opublikowano
18 minut temu, dziadzia napisał:

A ja cały czas żyłem w przekonaniu że chodzi o bezpieczeństwo, żeby w danym newralgicznym miejscu zwolnić, a tu faktycznie to maszynki do latania dziur budżetowych, .......

No właśnie teraz po zmianach fotoradary lepiej spełniają swoją rolę.  Maszynki do robieni kasy to były w czasach gdy radary obsługiwali głównie wszelkiej maści "strażnicy wiejscy" :)  a o fotoradarach zamaskowanych w koszach na śmieci już nie pamiętacie ?  :( 

22 minuty temu, dziadzia napisał:

........... a mnie zastanawia nie to że są malowane na oczojebny kolor tylko dlaczego nie ma fotoradarów przy przedszkolach, szkołach, szpitalach i innych instytucjach gdzie przewija się duuuużo ludzi ? ....

A to akurat dziwne co opisujesz. W naszym rejonie większość radarów ustawione jest właśnie w taki sposób. Do tego dochodzą jeszcze np. bardzo długie odcinki terenów zabudowanych (miasteczka i wioski które zabudowę mają dokładnie w z dłuż przecinającej je drogi) i przeważnie po środku takiej miejscowości stoi radar, aby co niektórym przypomnieć  o obowiązującej 50-ce :)  

2 godziny temu, dr.big napisał:

PS. Zaproszenie do "heblowania" przed samym radarem i odkręcania zaraz za nim? Radar ma kontrolować prędkość z zaskoczenia, a nie "odstraszać" na znanym odcinku 200 metrów i afiszować się z daleka... Przynajmniej ja tak widzę zachowanie jadących przede mną i widzących fotoradar. Na dojściu do widocznego z daleka radaru ostry hebel, a po minięciu pedał gazu w podłogę.

No niestety - to jest Polska właśnie i nasza mentalność :(  Stąd własnie coraz częściej pojawiają się odcinkowe pomiary prędkości. 

Opublikowano
8 minut temu, EndriuBis napisał:

W naszym rejonie większość radarów ustawione jest właśnie w taki spob

No to widocznie macie szczęście że przed instytucjami postawili fotoradary,  ale że w Polsce jest przekraczana prędkość to jest na prawdę temat złożony na który nakłada się wiele czynników, oczywiście świrów nie brakuje, ale ja mam wrażenie że pomału bardzo pomału się to zmienia, ludzie jak by troszkę zwolnili, oczywiście to tylko moje odczucie.

• Administrator
Opublikowano
38 minut temu, dziadzia napisał:

I tu masz 100% racji, bo co tu wymyśleć na głupotę ludzką, co niektórzy zachowują się tak jak by rozum zostawiali w domu na wieszaku

No niestety, tak było ostatnio na SK gdzie zginął niewinny człowiek -> Wypadek na SK

https://v-nocdn.iplsc.com/-/0007NJYBLGG0OCN9-V1.mp4

Pojawiło się wiele komentarzy, hipotez i analiz po tym wypadku. Wczoraj jadąc tuż obok tej trasy ale po podobnych odcinkach SK zastanawiałem się jak w miejscu gdzie kierowcy jeżdżą tak przepisowo mogło się wydarzyć coś takiego. 

Tu jedna z analiz tego wydarzenia. Czy potrzebna? Moim zdaniem tak ale jak widać po komentach, gość dostał niezłą zjebkę za niezbyt stanowcze skarcenie winnych.

Opublikowano
2 minuty temu, MariuszBurgi napisał:

No niestety, tak było ostatnio na SK gdzie zginął niewinny człowiek -> Wypadek na SK

https://v-nocdn.iplsc.com/-/0007NJYBLGG0OCN9-V1.mp4

Mariusz o bezmózgowcach nie pisz bo to imbecyle!!! Barany doprowadzili do najgorszego, u nich w łepetynie zamiast mózgu to tylko chomik zapie.dala.