Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Honda Cub - 60-ta rocznica

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Wiem, że temat Hondy Cub i jej pochodnych przewijał się pare razy na forum. Natomiast w tym roku jest wyjątkowa okazja, żeby o niej wspomnieć. Mija 60 lat od wprowadzenia na rynek pierwszej Hondy Cub. Pojazdy tej rodziny są nieprzerwanie produkowane zarówno w Japonii, jak i w fabrykach Hondy poza wyspami macierzystymi. Do tego stały się pierwowzorem dla milionów pojazdów budowanych na licencji, lub po prostu podobnych do Cuba.

Honda z tej okazji postanowiła rozszerzyć game produkowanych Cubów o Super Cuba 125, który o dziwo będzie dostępny w PL od jesieni 2018.

Link do strony Hondy poświęconej tej rocznicy:

https://www.honda.co.jp/supercub-anniv/

cs_cover.jpg

Opublikowano
34 minuty temu, Geni napisał:

Honda z tej okazji postanowiła rozszerzyć game produkowanych Cubów o Super Cuba 125, który o dziwo będzie dostępny w PL od jesieni 2018.

Albo późną jesienią 2018 r. albo na początku 2019 r. - tak mi powiedziano w jednym z salonów, bo jest to de facto model na 2019 r. Ze względu na tą rocznicę oraz zastosowane rozwiązania na rynki UE (m.in. oświetlenie i wyświetlacze led, tarcza przy przednim kole oraz inteligentna stacyjka i inne duperele) cena raczej nie będzie na poziome Wave z paru lat wstecz. W USA cena oscyluje na poziomie 3600 baksów i u nas taniej raczej nie będzie...

• Klubowicze
Opublikowano

Bardzo mi się ten model podoba. Aktualnie przebywam w Azji i muszę powiedzieć, że jednoślady, które tu widzę to w przeważającej większości temu modelowi podobne. Czy tu ma zastosowanie CVT ?

Opublikowano

4 biegowy manual, ale sprzęgło w automacie. 

Parametry techniczne:

AW_spec_C125.jpg

• 2 miesiące temu...
  • Administrator
Opublikowano

Myślę, że PL nie jest gotowa na takie jednoślady. Przykład modelu SH 300, który w IT sprzedaje się na kontenery a w PL po kilku latach został wycofany z oferty.

Zważywszy na powyższe chylę czoła przed Honda o/PL, że pomimo tak niesprzyjającej koniunktury wprowadza nowego CUB'a do oferty.

Opublikowano
Godzinę temu, MariuszBurgi napisał:

Zważywszy na powyższe chylę czoła przed Honda o/PL, że pomimo tak niesprzyjającej koniunktury wprowadza nowego CUB'a do oferty.

Przy cenie 14 800 zł sprzedaż chyba będzie śladowa, tym bardziej że jest to zupełny golas. W naszej strefie klimatycznej trzeba co najmniej wysoką szybę, osłony na dłonie no i kufer na bagażnik. Nie wiem na ile osób będzie zahomologowana w Unii, bo na zdjęciach jest jednomiejscowa, a wiem że na innych rynkach jest dostępne siedzenie dla pasażera przykręcane do bagażnika.

O niebo lepszą propozycją jest PCX125, bo jest tańszy i ma bagażnik po siedzeniem.

Ja rozumiem, że na rynkach Unii i Ameryki Północnej te pojazdy to rzadkość, bo mają typowo użytkowy charakter, który jest ceniony na całym świecie, ale to wygląda na próbę spieniężenia legendy za jak największą cenę tym którzy chcą być na topie: https://demotywatory.pl/1847236/Kiedys-motory-to-byla-pasja

Opublikowano

Super Cub nie jest konkurencją dla użytkowej mydelniczki PCX. To pojazd celowany w sektor neo-klasyk, dla wielbicieli klasycznych modeli z uwzględnieniem kilku nowoczesnych rozwiązań. Konkurencja to być może Vespa Primavera, albo Peugeot Django. Pewnie nie jest to produkt masowy, ale zainteresowani mogą się znaleść. Mi nie pasuje tylko jedna rzecz w tym sprzęcie, a mianowicie bezkluczykowy system  zapłonu. 

• 5 miesięcy temu...
  • Administrator
Opublikowano

Dnia 8.10.2018 o 12:21, Geni napisał:
[...]To pojazd celowany w sektor neo-klasyk, dla wielbicieli klasycznych modeli z uwzględnieniem kilku nowoczesnych rozwiązań. Konkurencja to być może ...[...]

Dokładnie tak jest, chociaż z jedną korektą... w mojej ocenie SuperCub nie ma konkurencji. Ten niecodzienny skuter zrobił na mnie mega wrażenie. To jak tu została połączona aktualna technika, właśnie z neo-klasyką zasługuje na uznanie. Niebawem opowiem o tym niecodziennym skuterze wiecej.. A w tym momencie wrzucam kilka gorących fotek SC.

76b75c35a9a7dd058959ebe43a794953.jpg

46bfce1433aa9d5f32672b1cb42af075.jpg

e561db7abcc219683cdbb51c3fba579e.jpg

f4f6c29ec0c8acace027edaf9e76a90b.jpg

ae886327a6ca0eb18c8153e9c179cf59.jpg

ec7f05d4be38e207b7416d0fd48b3d3c.jpg

ac884f7aba9fc3fa185c811d9eec88d6.jpg

15ca8fc7e8eac79d8c0f82ea11c59862.jpg

No i video promujące nową Super Cub 125 :scooter: