Corleone Opublikowano 10 Lipca 2018 Opublikowano 10 Lipca 2018 Zakładam ten wątek, ponieważ miałem ostatnio sytuację, która wprawiła mnie w osłupienie. Zapewne każdy z nas codzinnie parkuje kilkukrotnie na chodnikach w miejscach gdzie mogą parkować wszyscy lub w miejscach osłupkowanych, zastawionych różnymi donicami itp. Oczywiście każdy powinien parkować tak żeby nie utrudniać ruchu pieszym i pozostawić dla nich minimum 1,5m. Sytuacja miała miejsce w Gdyni. Jechałem ulicą Świętojańską i dojeżdżałem do skrzyżowania ze skrewem Kościuszki. Skwer Kościuszki był akurat zamknięty z uwagi na uroczystość związaną z odsłonięciem pomnika Polski Morskiej. Wjazd w skwer Kościuszki blokował radiowóz. Obok stał policjant, który kontrolował jakiegoś kierownika 2oo. Stwierdziłem, że dalej nie ma się co pchać i zaparkuję na chodniku. Chodnik w tym miejscu ma około 5 metrów szerokości. Na chodniku przy trawniku stał wystawiony i ogrodzony w ramach promocji Volvo XC40, więc zajmował z wygrodzeniem około 3m. Wjechałem na chodnik przejechałem w poprzek te 4-5m i zaparkowałem na bocznej nóżce wzdłóż trawnika. Zająłem więc około 1m. Rozebrałem i schowałem kurtkę i kask. Miałem już odchodzić kiedy słyszę z tyłu jakiś głos. Odwracam się a tam wspomniany policjant. Poprosił mnie o dokumenty. Wyjąłem więc dowód osobisty i przekazałem. Spojrzał i powiedział, że dokumenty od pojazdu. Ja się zapytałem w jakim celu skoro jest on zaparkowany i nie zostałem zatrzymany w związku z ruchem drogowym. Zostałem poinformowany, że w tym miejscu nie wolno parkować (cały czas nie widziałem powodu wyciągania prawa jazdy i dowodu rejestracyjnego). Wywiązała się dyskusja na temat możliwości parkowania jednośladów. Widząc, że w tym temacie ze mną nie wygra stwierdził, że tak w ogóle, to kontrola jest z uwagi na jazdę po chodniku i ponownie poprosił o dokumenty. Już nie dyskutowałem, że nie zostałem zatrzymany do kontroli podczas ruchu tylko po zaparkowaniu, Wręczyłem prawo jazdy i niestety w portfelu nie odnalazłem dowodu rejestracyjnego od skutera (niestety został w Warszawie ). Moja sytuacja w związku z tym się skomplikowała. Rozmawialiśmy kilka minut na temat parkowania i jazdy po chodniku dwukółkami. Policjant zaproponował mi mandat za jazdę po chodniku a ja mu odpowiedziałem, że nie jeździłem wzdłóż po chodniku tylko przejechałem w poprzek. Po kilku zdaniach doszliśmy do porozumienia, że dostanę pouczenie i przeparkuję (przepcham skuter) w uliczkę obok. Nie mając ze sobą dowodu rejestracyjnego nie chciałem dalej dyskutować, bo mogło się skończyć zabraniem skutera na parking policyjny. Policjant dodał, że ma dobrą pamięć do twarzy i pojazdów, więc mam się mieć na baczności... Sytuacja ta pokazuje jak z niewiedzy policjanta można być naciągniętym na mandat za jazdę po chodniku lub parkowanie. Przy takim podejściu powinien wystawiać mandaty również wszystkim autom parkującym na chodniku. Znalazłem jeszcze na motofakty.pl taki artykuł: Parkowanie na chodniku (TAK/NIE) Motocykle obowiązują te same ogólne przepisy, co samochody. Dotyczy to także parkowania. Przepisy mówią, że wolno parkować na chodniku o ile jego szerokość jest nie mniejsza niż 1,5 metra, a pojazd nie utrudni ruchu pieszym. Problemy pojawiają się w strefach, gdzie miejsca parkingowe są wyznaczone i opatrzone odpowiednimi znakami. W takim wypadku zaparkowanie motocykla poza takim miejscem jest niedozwolone (zdarzają się za to mandaty) i powinien być on postawiony w ramach wyznaczonych miejsc. Z drugiej strony zakaz postoju w miejscach innych, niż wyznaczone określony jest w taryfikatorze wyłącznie w odniesieniu do strefy zamieszkania. Niestety, prawo nie jest tu jednoznaczne. Mandaty:- Jazda wzdłuż po chodniku: 250 zł, 0 pkt. - Naruszenie warunków dopuszczalności zatrzymania lub postoju pojazdu na chodniku: 100 zł, 1 pkt. - Naruszenie zakazu postoju w strefie zamieszkania w miejscach innych niż wyznaczone: 100 zł, 1 pkt. Ktoś miał podobne doświadczenia?
Kuba_Wiosna Opublikowano 10 Lipca 2018 Opublikowano 10 Lipca 2018 Na chodniku: Możemy parkować całym samochodem/motocyklem, ale tylko przy krawędzi jezdni (!) i jeśli szerokość chodnika pozostawionego dla pieszych jest taka, że nie utrudni im ruchu _i_ nie jest mniejsza niż 1,5 m. Art. 47. 1. Dopuszcza się zatrzymanie lub postój na chodniku kołami jednego boku lub przedniej osi pojazdu samochodowego o dopuszczalnej masie całkowitej nie przekraczającej 2,5 t, pod warunkiem, że: 1) na danym odcinku jezdni nie obowiązuje zakaz zatrzymania lub postoju, 2) szerokość chodnika pozostawionego dla pieszych jest taka, że nie utrudni im ruchu i jest nie mniejsza niż 1,5 m, 3) pojazd umieszczony przednią osią na chodniku nie tamuje ruchu pojazdów na jezdni. 2. Dopuszcza się, przy zachowaniu warunków określonych w ust. 1 pkt 2, zatrzymanie lub postój na chodniku przy krawędzi jezdni całego samochodu osobowego, motocykla, motoroweru lub roweru. Inny pojazd o dopuszczalnej masie całkowitej nie przekraczającej 2,5 t może być w całości umieszczony na chodniku tylko w miejscu wyznaczonym odpowiednimi znakami drogowymi.
Rekomendowane odpowiedzi