Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Jakiego typu oleju używasz przy jego wymianach? Sonda

Jakiego oleju używasz przy jego wymianach?  

60 użytkowników zagłosowało

Nie masz uprawnień do głosowania w tej ankiecie lub wyświetlania jej wyników. Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 28.06.2018 o 00:24, pawelp napisał:

Ja ostatnio zalałem samochodowy ELF 5W40 i śmiga jak ta lala. Panowie, napiszcie, jeżeli wiecie - jaki jest sens stosowania motocyklowego oleju z normą jaso ma2 w sprzęcie, który NIE ma mokrego sprzęgła?

Elf scooter maxi city 5W40. Też się nad tym zastanawiałem, oleje motocyklowe eliminują ślizganie się mokrego sprzęgła, ale my nie mamy takowego.  Jednak samochody mają mniejsze obroty silnika i samochodowego oleju też nie polecam.

Opublikowano

Po coś są oleje motocyklowe i samOchodowe ja leje oryginalny olej yamalube 

Opublikowano
11 godzin temu, Henio79 napisał:

No tak ale jak olej ma parametry wymagane przez producenta pojazdu to chyba jest ok.Wiem że jest mnóstwo klientów którzy są w stanie więcej zapłacić za  dodatkowy napis .

Opublikowano

Od kilku już motorków/maxi-skuterów YAMALUBE ( połsyntetyk lub syntetyk ) - olej dość drogi ale bardzo dobry ( bardzo dobre właściwości reologiczne ,czyszczące i zdecydowanie wycisza pracę silnika ) 

OSTRZEGAM ( za moim znajomym mechanikiem ) : BARDZO trzeba uważać na oleje MOTUL kupione na polskim rynku - sporo podróbek funkcjonuje ponoć i to  kiepskiej jakości ,doszło do tego ,że on w swoim warsztacie nie wymienia oleju na Motul - byc może przesadza ,być może ta akcja z Motulem to "urban legend " ale warto wiedzieć GDZIE się kupuje olej...

• Klubowicze
Opublikowano
34 minuty temu, ERYK napisał:

OSTRZEGAM ( za moim znajomym mechanikiem ) : BARDZO trzeba uważać na oleje MOTUL kupione na polskim rynku - sporo podróbek funkcjonuje ponoć ......,być może ta akcja z Motulem to "urban legend " ale warto wiedzieć GDZIE się kupuje olej...

Urban legend. Przekazałeś ją dalej, a potem dałeś odpowiedź - "warto wiedzieć gdzie się kupuję olej". Od ponad 5 lat do wszystkich moich pojazdów leję oleje Motul i nie miałem żadnych problemów. Nie kupuję w internecie - to pierwsza zasada. A jak mechanik by nie chciał zmienić mi oleju, na ten który przyniosłem to ... zmieniłbym mechanika.

Opublikowano

Miał kłopoty z motorkami gdy zmieniał olej na Motul przyniesiony przez klienta - więc mu się nie dziw , w końcu bierze odpowiedzialność za usługę nawet jeśli klient przynosi swój materiał ...widziałem i słyszałem policyjną Hondę po 45 tys km i eksploatacji na Motulu - silnik chodził gorzej niż w moim ś.p. Dnieprze którego kiedys tam miałem .

Te opowieści o podróbkach Motula słychać to tu i tam co jakiś czas - podobnie jak o podrabianych Mobilach 1  do samochodów ( moim zdaniem wyśmienitych olejach ) .

Podrabionie olejów w Polsce jest FAKTEM .

• Klubowicze
Opublikowano

Dla tego kupuje olej MOTUL tylko u zaufanego sprzedawcy OLEK MOTOCYKLE  ( tak jakoś przypadkiem to mój kolega od pond 25 lat :Jumpy2:)

Na swojej Hondzie mam przejechane już prawie 100 000 km i zapierdziela jak głupia a cyka jak Szwajcarski zegarek ( i to nie jakiś tam SWATCH a raczej PATEK PHILIPPE :whistling:)

Opublikowano
Dnia 7.07.2018 o 22:48, Henio79 napisał:

Ale są też oleje do maxi skuterów. Silnik (a właściwie brak mokrego sprzęgła) bardziej przypomina samochodowy, tylko pracuje zazwyczaj przy wyższych obrotach.

Opublikowano

Użyteczny zakres obrotów w samochodach zazwyczaj kończy się ciut powyżej max momentu obrotowego, bo nikt raczej nie jeździ przy obrotach zbliżonych do maksymalnych, więc okolice 4000obr/min to raczej górna granica prędkości obrotowej "przelotowej",  w skuterach to jest jakieś 2-3 tyś obrotów więcej. W mojej zwykłej wlnossącej skodzie max moment mam przy 3800, max moc przy 5200. Tam gdzie skoda ma odcinkę , moje kymco jeszcze nie ma maksymalnego momentu..... Patrząc zdroworozsądkowo nie może ten sam olej być idealny do tak różnych silników.

Opublikowano

I w Xmax i teraz w Tmax zawsze półsyntetyk Yamalube

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Po lewej valvoline motocyklowy 5w40, w środku samochodowy 5w40 i z prawej motul scooter 5w40. Ja tam pozostaję przy samochodowymB)

9346a9a41c7dea77gen.jpg

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Castrol Racing 10W-50. Temperatury w Polsce są coraz wyższe a silnik w skuterze zabudowany, dlatego 50-ka

Opublikowano

Zastanawia mnie bo sam leję W30 inni jak czytam W50, a temperatura robocza oleju jest w granicach 80-90 st C obojętnie od temperatury zewnętrznej tylko oczywiście czasem dłużej dochodzi do tej temperatury, nazwijmy ją roboczą.

Zaobserwowane w kilku sprzętach mających termometr w bagnecie.

Oczywiście 0, 5 czy 10W jest dolną granicą ale zimą przecież nie jeździmy i uważam ten parametr za mało znaczący.

Może ktoś bogatszy o wiedzę mi to łopatologicznie wyjaśni .

Wysłane za pomocą iNokia 6230

Opublikowano

Ta temperatura została zmierzona w misce olejeowej, gdzie jest ona dużo niższa. W momencie natrysku na denka tłoków (głównie właśnie schładzanie) lub filmach na gładziach powierzchni tłok- cylinder są one wyższe i to mocno. A pod uwagę brać trzeba właśnie takie newralgiczne miejsca, a nie "średnią" z miski olejowej ;) .

PS. Miałem taki przypadek np. czy BMW C1. Producent stosował olej 10W40, ale silniki jeżdżone na tym oleju były przeciążone termicznie i się po prostu zacierały, wiekszość użytkowników z biegiem lat zaczęła z powodzeniem stosować olej 10W50 lub najlepiej 10W60 i wtedy kłopoty zanikły.

Opublikowano

Czym wyższy ten drugi parametr tym olej ma lepszą lepkość przy wyższych temperaturach zewnętrznych i wrazie gorszych warunków chłodzenia np przy wolnej jeździe

Opublikowano

Macie rację, ale w silniku panują dość stabilne warunki temperaturowe i biorąc pod uwagę natryski, filmy olejowe to różnica, patrząc tylko na temperaturę otoczenia, jest raczej pomijalna.

Czytając naszły mnie wątpliwości, czy aby Honda rekomendując swój olej jakim jest 10W30 nawet w cieplejszych rejonach EU (w Japonii jest czasem cieplej niż u nas) nie naraża mnie na jakieś straty finansowe, zerwania filmu olejowego czy przy ostrym pałowaniu koksowaniu się oleju skutkujące szybszym zużyciem się elementów.

Chyba wiedzą co robią polecając akurat ten, o takich parametrach.

W przypadku mojego auta w instrukcji napisano, ... „polecamy ekologiczny 5W30 bo oszczędzisz 3% paliwa, ale rekomendowany jest 10W40, a ogólnie 5W40 jest jak najbardziej OK”.

Wysłane z iNokia 6210

Opublikowano

JA bym raczej patrzył na parametry takie jak temperatura zapłonu czy jakość filmu olejowego. Do tego dochodzi jakość silnika i jego spasowanie. Jeśli silniki są szczelne i dobrze spasowane zdecydowanie lepiej lać 5w30, jeśli nominalna temperatura pracy jest bardzo wysoka to 10w50. Oleje to złożony temat i uważam że w naszych warunkach najlepiej lać bardzo dobre 5W40 lub 10W40 o wysokiej temperaturze zapłonu.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Oleje Millers, leje do diesla i aktualnie do Quadro 4, gdzie wchodzi 2,3 L, wiec 3x1l to koszt lekko ponad 100zl za full syntetyk 10W40 zgodnie z serwisówką.

5596EA8A-E1F8-40FB-8F1A-DC8531412619.jpeg

8AD8548E-C1FF-47EB-910D-AC61F593B9F3.jpeg

Opublikowano

Proste pytanie -czy w obecnym polskim klimacie ( 35 stopni w cieniu coraz częściej ) NAPEWNO optymalny jest olej 10W-30 ?  (Pytanie retoryczne do ASO Hondy która leje te olej do wszystkich moto na serwisach )  ...czy nie byłby bardziej odpowiedni olej 15W - 40 albo nawet ...-50 ?

Ja nie twierdzę ,że silnik trafi szlag i zatrze się na10W -30 - ale chyba wszystkim nam zależy na optymalnych warunkach pracy silnika -nieprawdaż ?

Tytułem wyjaśnienia iż w olejach RZĄDZI KASA większość ASO samochodowych gdy zalecany jest olej 5W-30 leje w Polsce olej Castrola - a dlaczego ? bo niby on najlepszy ? - ano nie po prostu mają najlepsze na rynku warunki zakupu i najniższe ceny  ,Castrol założył ,że wejdzie szeroko na rynek w ASO i wszedł ,  licząc na kontynuację stosowania tego oleju po gwarancji ....

Opublikowano
Dnia 17.05.2018 o 08:33, dr.big napisał:

(...) zawsze Motul. (...)

Nie to, żebym był niezadowolony z Motula, ale przy jesiennej wymianie "przeskoczę" sobie na Liqui Moly 10W-40 Street :) .

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Motul 7100