Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Jakiego typu oleju używasz przy jego wymianach? Sonda

Jakiego oleju używasz przy jego wymianach?  

60 użytkowników zagłosowało

Nie masz uprawnień do głosowania w tej ankiecie lub wyświetlania jej wyników. Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jakiego typu oleju używasz przy jego wymianach? Miłe napisanie paru słów na ten temat np. dlaczego akurat ten olej, jak często olej, jak często filtry?

Geni mnie kiedyś "zmotywował" do założenia takiej sondy :) .

Opublikowano

Tylko i wyłącznie Motul 7100

Opublikowano

Syntetyk - aktualnie Yamalube. Częstotliwość - nie rzadziej niż raz w roku, gdyż wolę profilaktykę od leczenia.

Opublikowano

Millers ZFS 10w40, wymiana co 5tyś, filtr co 10tyś :)

Opublikowano

Zawsze jesienią, podprzebiegow,o przed "zimowaniem", zawsze Motul. W Tmaxie 7100. A filtr co drugą wymianę, jak zaleca Yamaha w tym modelu.

• Użytkownicy+
Opublikowano

Zaznaczyłem półsyntetyczny, chociaż aktualnie jeżdżę na syntetyku Valvoline SynPower 10W40. Po remoncie silnika (B400 K4) , po dotarciu wydawało mi się że to będzie dobry wybór, ale chyba nie był - bierze olej.  Na dniach zmieniam na Valvoline Blend 10W40 i tak już zostanie.  Wymieniam olej co 5 - 6 tys. km i filtr przy każdej wymianie.  Dlaczego Valvoline  -  w moim odczuciu bardzo dobry stosunek cena - jakość.

• Klubowicze
Opublikowano

Do AK550 na pierwszą wymianę zalałem Motul V300. Za kilka dni czeka mnie wymiana po 5000 km i znów wleję V300.

Opublikowano

Syntetyk z Niemiec, nazwy nie pamiętam. Prawie zawsze raz w roku razem z filtrem, chyba tylko że dwa razy mi zdarzyło (na poprzednich moto) zrobić większy przebieg, że ponownie wymieniłem w tym samym roku. 

Opublikowano

Moja SW-T dostała hondowski 10W30 do skuterów czyli z suchym sprzęgłem. Filtr również hondy.

Zależy od przebiegu, ale wymiana co rok.

7325875e2009fa4933aed211548ff4e8.jpg

Opublikowano

Przy pierwszej wymianie po 1kkm, serwis wlał motula 5w40

Teoretycznie olej syntetyczny, ale nie sprawdzałem w karcie produktu jaką ma faktycznie bazę olejowa.

58000_-_1L.png

Opublikowano

Do motocykli lałem 10w40 Motul czyli polsyntetyk ale teraz do AK550 zalałem na pierwszym przeglądzie syntetyka Yamalube. 

Opublikowano

Yamalube 10w40 półsyntetyczne dedykowany od nowości 

• Klubowicze
Opublikowano

Motul 5100 10W40.  Myślę że to optymalny olej do mojego B650. Używałem go też w B400k8. Nie miałem problemów z tym olejem :thumbsup:. (nowy ma zapach choćby płyn do naczyń :D...he,he...nie myję nim garów:P, chyba że w Burku...;)).

Opublikowano

Przy ostatniej wymianie, tydzień temu do swojego B650 zalałem: silnik i przekładnia Gulf Syntrac 4T 10W40, przekładnia tył Gulf Syngear 75W90 GL5. Jak nazwa wskazuje pełne syntetyki, spełniające wymagania Suzuki.

Opublikowano

Do Tmaxa lałem Yamalube 10W40 do Hondy MOTUL 5100 10W40

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Porządny sprzęt to i oliwa musi być konkret,bo kto smaruje ten jedzie bezawaryjnie

20180406_170636.jpg

• Klubowicze
Opublikowano

Ja teraz po przygodzie z serwisami przy okazji awarii napinacza łańcucha rozrządu, jakoś przekonałem się do  olejów japońskiej firmy  ENEOS, czyli producenta olejów dla Yamahy (Yamalube), Hondy, Kawasaki czy Suzuki (JX Nippon Oil)... No jakoś mi podpasował :P

40_eneos_10W30_MAX_PERFORMANCE.jpg.2378ede422e341dbb8f6e2ea9d1ea939.jpg

Opublikowano

Ja ostatnio zalałem samochodowy ELF 5W40 i śmiga jak ta lala. Panowie, napiszcie, jeżeli wiecie - jaki jest sens stosowania motocyklowego oleju z normą jaso ma2 w sprzęcie, który NIE ma mokrego sprzęgła?

• Klubowicze
Opublikowano

Do Integry zalałem ORYGINALNY Hondy ze względu na to ,że skrzynia DCT pracuje na tym samym oleju co silnik i parametry oleju są bardzo ważne .Honda nie podaje wszystkich specyfikacji oleju ,więc nie mam zamiaru eksperymentować z zamiennikami.Róznica w cenie niewielka ,więc padło na oryginalny syntetyk HONDA 10W30....

Opublikowano

U mnie już od dłuższego czasu do silnika jest zalewany yamalube 10W40 a do tylnej przekładni yamalube przekładniowy GL4 10W40.  :)

Opublikowano

Cały czas Motul 7100 

Opublikowano

Kiedyś były różne syntetyki, a ostanio Yamalube, czyli olej robiony przez koncern Chevron.

• Klubowicze
Opublikowano

Ostatnio w necie szumi o szajce w dolnośląskim, która dystrybuowała olej "gównolitowy" w opakowaniach markowych firm. Można się "naciąć"...

Opublikowano

Taki jaki w ASO mieli. Shell 10W40.