Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Tajna Sekta Tmaxa

Jakim Tmaxem jeździsz?  

48 użytkowników zagłosowało

Nie masz uprawnień do głosowania w tej ankiecie lub wyświetlania jej wyników. Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 tygodnie później...
  • Administrator
Opublikowano

Gdzieś tam przewija się temat "rozwiercenia" T-max'a do 560... przy okazji EURO 5. Poza tym sama buda raczej się nie zmieni. Po 3 latach facelifitng byłby wskazany... szczegóły już niebawem na EICMA Milano ?

Opublikowano

Na własnej skórze przekonali się o fiasku sprzedaży Tmaxa zrobionego na siłę w 3 różnych modelach. Mam nadzieję, że wrócą do jednego oraz dodatkowo do limitowanych wersji, których też nie może być za dużo.

Jak to mówią w dziale Zachodniopomorskim, "śledzę temat" ? .

Opublikowano

Czekamy 

Opublikowano

Tricity 300 będzie, ale czy nowy Tmax?

Opublikowano

Panowie jako że wymieniam pas transmisyjny w swoim Akaczu chciałem zapytać jak to jest w nowych T-maxach ?

Nie chodzi mi o pas napędowy na wariatorze ale o ten większy ?

Przy jakim przebiegu jest zalecana jego wymiana i jaki jest jego koszt ?

• Administrator
Opublikowano

Wymiana pasa napędowego (koło) w T-max przy ok 40 tkm. lub w razie konieczności wcześniej.

Co do kosztów... Aktualnie jest to ok. 350€ KLIK

Z tego co wiem, cena w ASO spadła, bo pierwotnie był droższy.

Opublikowano

Witam.

Wracając do tematu nowości i atrakcyjności Yamahy Tmax, której jestem ortodoksyjnym wyznawcą, uważam ze Yamaha idzie w jakimś dziwnym, nieokreślonym kierunku. Moim skromnym to Xmax ma w sobie więcej wku..wa od nowego Maksa. nowe malowanie i drobne szczegóły zaczynają spychać ten sprzęt w niebyt i do tego cholernie drogi. Szkoda że spece od trzech kamertonów nie połechczą nas większym silnikiem i osiągami.

Ps. Umiejscowienie lusterek w "nowym" Maksie to sięgnięcie dna stylistycznego.

Opublikowano
Godzinę temu, rafiklegia napisał:

Panowie jako że wymieniam pas transmisyjny w swoim Akaczu(...)

Kwestia wymiany i odpowiedniego narzędzia do sprawdzenia prawidłowego napięcia- podejrzewam tylko ASO.

Opublikowano

Opublikowano

I oto jest

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

W końcu coś ładnego?. Nawet, moim zdaniem, ładniejszy od tego czarno- złotego Tech Maxa?.

Czasy się  zmieniają, gusta też ?. I to nawet okazuje się z "bonusem", bo tańszy?.

tmax560.jpg

PS. No, ale zadbane limitowane wersje później duuuużo łatwiej sprzedać (mówię o rynku de) ...

Opublikowano

Witam.
Pierwszy post na tym forum, dlatego przepraszam, jeśli nie trafiłem w wątek ...
Kupiłem Tmaxa ... hmmm ... mam nadzieję że to dobry wybór ... 2007 rok przebieg niecałe 29tys
niewiele nim pojeździłem bo pora nieodpowiednia ... ale chciałem już dzisiaj zadac kilka pytań:
- czy się różni model XP500 od XP500A ??  - to tak przy okazji  (potrzebne do ubezpieczenia)
Jak rozkodowuję VIN raz pisze tak, raz inaczej ...
- gdzie najlepiej rozkodować właśnie numer VIN do Yamahy ?? co się z niego dowiem ??
Na https://yama-sklep.pl/vin-info:

Model XP500A TMAX
                Rok modelowy 2007
Kolor MATOWO NIEBIESKI METALIK

- gdzie w Tmax 500 2007 jest skrzynka z bezpiecznikami ?? Poprzedni właściciel twierdzi, że odłączył  podgrzewane manetki gdzieś przy bezpiecznikach ...
poszukam, popatrzę .... ale gdzie ??

- gdzie znajdę najbardziej wiarygodne dane techniczne ? spalanie, przyspieszenie, prędkość ... itp

Pytań mam więcej - ale na razie ... chciałem się tylko przywitać ... ?

• Administrator
Opublikowano
8 godzin temu, bobi2000 napisał:

gdzie znajdę najbardziej wiarygodne dane techniczne ? spalanie, przyspieszenie, prędkość ... itp

Na stronie głównej -> KLIK

Opublikowano

Witam. Gratuluję wyboru i zakupu. w odpowiedzi na watek;

Bezpieczniki znajdziesz w tylnej części pod siedzeniem pod klapką z napisem BATERY (miałem model 2003 na gaźniku ale myślę że to samo ),

Co do wersji A lub bez A oraz nr. Vin to do Yamahy,

Najbardziej wiarygodne dane....... Uważam ze powinieneś odpuścić sobie dane, na rzecz spokojnego poznania maszyny. W rzeczywistości dane na papierze i rzeczywiste to różne światy , podstawa to obyć się ze sprzętem i rozsądnie operować prawym nadgarstkiem. Z racji temperamentu Max cały czas zachęca do Głupawki . Tak więc miłej zabawy.

Opublikowano

Dziękuje Mariuszu ... i Cris76
Oczywiście ten artykuł widziałem ... fakt - trochę danych tam jest zapodane ?
Jeśli chodzi o 500/500A - to chodzi mi raczej o samą świadomość co oznacza postfix A - może to ABS ?? - poszukamy jeszcze

Jutro wyciągnę też aku, żeby pośledzić co to tam się znajduje pod nim ?
A przy okazji ... sprawdzają się takie grzane manetki w chłodniejsze dni ??
No i ... da się je jakoś wyłączyć zupełnie (żeby prądu żadnego nie ciągły) bez odpinania kabli ??

Robert

• Klubowicze
Opublikowano

Jak są grzane manetki to i jest wyłącznik . Jak wyłączysz to prądu nie ciągną. 

Opublikowano
35 minut temu, bobi2000 napisał:

Jeśli chodzi o 500/500A - to chodzi mi raczej o samą świadomość co oznacza postfix A - może to ABS ?? - poszukamy jeszcze

Dobrze kombinujesz. A to skrót od ABS. I najłatwiej to potwierdzić, patrząc w manuala ?

Zrzut ekranu z 2019-12-17 23-07-38.png

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam po świętach.
Wracając do pytania z ankiety  - jakim Tmaxem jeździsz ...
Co oznaczają te symbole: SJ01 / SJ04 / SJ06 / SJ09 /SJ14 ??
Czy to są kolejne generacje TMaxa ?? Gdzie znajdę jakieś podsumowanie - jakieś różnice ? co się zmieniało ... itd

Robert

• Administrator
Opublikowano

SJ01 to I gen. Wychodził 2001 - 2003.

SJ04 to I gen po FL, m.in nowe zegary, wtrysk, 2004 - 2007.

SJ06 to II gen, 2008 - 2011. W zasadzie cały okres bez poważnych zmian.

SJ09 to III gen, 2012 - 2016. Tu był FL 2015 w postaci Keyless i LED.

SJ14 to IV gen, która wychodziła od 2017 do teraz. Na rok 2020 przeszła poważny FL (m.in nowe lampy, motor 560).

Testy wszystkich generacji znajdziesz na stronie głównej Burgmania.

Tu ostatnia gen. przed FL w teście porównawczym -> KLIK

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Wczoraj pojechałem na 1 przegląd w RP swoją maszyną 530 rok 2012  i spędziłem 1,5 godziny u diagnosty który szukał tabliczki znamionowej. Zadzwoniłem do serwisu Pani mówi nie ma nic takiego i zgłupiałem. Macie pomysł gdzie tego szukać. 

Opublikowano

Witam.

Próbowałeś zajrzeć w okolice główki ramy po lewej stronie, biała naklejka.

• Użytkownicy
Opublikowano

Sprawdź pod kanapą, na ramie.