Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Tajna Sekta Tmaxa

Jakim Tmaxem jeździsz?  

48 użytkowników zagłosowało

Nie masz uprawnień do głosowania w tej ankiecie lub wyświetlania jej wyników. Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A więc pojedynek !starwars przyjadę na :horse: albo nie bo nie ta waga , wię będę tym !tank co by wyrównać siły :)

Sorry taki mały :offtopic: .już nie będę :)

• 4 tygodnie później...
  • Administrator
Opublikowano

Czy te oczy mogą kłamać...? ;)

Black & Black

ebc34507c81211ac5afcfd698d3ac15d.jpg

Opublikowano

Chyba nie :)

a0e76ed05008a42e50556a2afbdd6bfe.jpg

Opublikowano

Cosik strasznie łzawią te na ostatniej focie chyba mają coś na sumieniu :question::msn-wink:

Pozdrawiam.

• Sympatycy
Opublikowano

Ależ skąd ...

P3208710.JPG

• Administrator
Opublikowano

Setup jesienno-turystyczny :)

7258d4803a560ecf62068e8e35bc2827.jpg

Opublikowano

T-max z kufrem wygląda jak Audi TT z bagażnikiem dachowym. :clapping:

• Administrator
Opublikowano

Zdjąć kufer to jest 10 sekund roboty :)

Najważniejsze, że ori stelaż nie szpeci.

Ps. A do TT Cabrio są bagażniki na tylną klapę... i wcale nie szpecą ;)

Ps2. Z profila nie jest tak źle z optyką (foto przed montażem oparcia pasażera) ;)

b29a2fa70e94716628b5193702b9177c.jpg

• Użytkownicy+
Opublikowano

Tutaj wyjaśnienie geniuszu jednostki napędowej:

Czy to znaczy że T-Maxy mają moc 1 Chińczyk Mechaniczny ? :) To chyba nie wiele :)

A tak serio - nie jestem mechanikiem, ale wydawało mi się że przy konstrukcji dwu cylindrowej tłoki pracują na zmianę, a tu widać że pracują równo.

Czy ktoś mi w prostych słowach wytłumaczy jaki to daje zysk w porównaniu do 1 cylindra o porównywalnej pojemności ?

Edit: tak się teraz zastanawiam czy to tak ma być bo to 4-ro suw ??

Opublikowano

Zapłon w Tmaxie nie jest równy na obu, jest przestawiony o jeden ruch tłoka- przemiennie (spójrz na tym filmiku na ruchy zaworów). Dodatkowo jest "tłok- przeciwwaga" eliminująca drgania jednostki.

Pierwszym plusem jest właśnie niwelowanie drgań i wyważenie silnika 1 vs. 2 cylindrowego (1 cyl. jest zdecydowanie trudniejsze), drugie to moment oddawany w różnoraki sposób, trzecie to łatwość rozruchu oraz łatwość dopalania mieszanki (np. większe cylindry- twin spark) i kilka innych "drobnostek" ;) ...

Opublikowano

Ja przesiadłem się Burgmana An 400 (1 cylinder) na Tmaxa i pierwszą rzeczą, która mnie pozytywnie zaskoczyła w stosunku do Burka to, obok przyśpieszenia, właśnie bardzo dobre zniwelowanie drgań silnika. Porównując te dwa modele, można stwierdzić, że w Tmaxie właściwie nie ma drgań :-) Taki silnik też dużo łatwiej odpala, szczególnie po długim okresie nieużytkowania. W instrukcjach dotyczących użytkowania wielu różnych skuterów jednogarowych pojawia się informacja, żeby przy rozruchu lekko odkręcić manetkę. Tutaj takiej konieczności nie ma.

Opublikowano

Ależ opanował tą 530 :fireman2:

• 4 tygodnie później...
  • Sympatycy
Opublikowano

Ostatnimi czasy chyba TST trochę się skurczyła. Bigu pisz prawdę co i jak ? Jestem zaniepokojony ;) Czyżby przesiadka na B650 ? ;)

Opublikowano

Jak mógłbym "zdradzić" NAJLEPSZY SKUTER SWIATA? Chyba tylko na drugi najlepszy, czyli C1 :D . A AN650? Myślę nad nim usilnie i już śni mi się po nocach, znowu taki ładniuśki ;) ... Przyczepkę pod jednoślady przecież mam, to mogę go na niej wozić, żeby się nie popsuł ;) ...

PS. A na serio? AN650 pozostanie na takim ostatnim etapie, a resztę zasłońmy kurtyną milczenia ;) ... Kiedy to było? Sycowa Huta 2008? Człek jeszcze nieświadomy był i wierzył w zapewnienia Suzuki...

1_zpsd772a9a9.jpg

• Sympatycy
Opublikowano

Eee, widzę, że nic się nie dowiemy. Można się tylko domyślać, że są (będą) zmiany. :)

A taki ładny był .....

t_530_zps1e60b5b4.jpg

• Administrator
Opublikowano

Eee, widzę, że nic się nie dowiemy.

... bo teraz TST stała się głęboko utajniona pbgrin3.gif

Opublikowano

Również jestem zaniepokojony, widząc coraz więcej ogłoszeń, sprzedam T-max'a! :( Powód może być tylko jeden, zmiana na nowszy model :)

Opublikowano

(...) Można się tylko domyślać, że są (będą) zmiany. :)

A taki ładny był ..... (...)

No "z siekierki na kijek" raczej nie ;) ... Grzesiu, przecież wszystkie Tmaxy są ładne, nawet te pierwsze.

0023.jpg

• Użytkownicy+
Opublikowano

Trochę OT, ale mnie zaciekawiło i jestem gotów zaryzykować nawet karę :)

Co to za kabelek widoczny na zdjęciu ? Czyżby pierwowzór interkomu ?

Dawno temu (jeszcze za czasów MZ) miałem coś podobnego. Słuchawki ze starych telefonów, a mikrofon z chełmofonu czołgowego :)

Ale używałem do pogaduszek z pasażerem, a nie "walizką" z tyłu :)

Opublikowano

To "hit Burgmanii tamtych lat ;) ", sluchawki i mikrofon w kasku, połączenie właśnie tym "kabelkiem" z PMR, które mieliśmy (chyba) wszyscy na dwutygodniowej wyprawie do Chorwacji -> http://www.burgmania...mid=123〈=pl

Pytanie: a co to PMR skasowałem. Wystarczy wpisać w forumową wyszukiwarkę: PMR

PMR :mad2: -> https://pl.wikipedia...iki/PMR_(radio) i koniec OT.

• Sympatycy
Opublikowano

No "z siekierki na kijek" raczej nie ;) ... Grzesiu, przecież wszystkie Tmaxy są ładne, nawet te pierwsze.

0023.jpg

Ble, ble, ble ...... Ja to wiem, a szczególnie żółte ;)

P1090842.JPG

Oczekuję jednak odtajnienia najświeższych informacji w TST :)

• Administrator
Opublikowano

Powód może być tylko jeden, zmiana na nowszy model :)

Nie każdy tak myśli... zapewniam Cię :)

Oczekuję jednak odtajnienia najświeższych informacji w TST :)

WGP50th, to jest TO! :)

• Sympatycy
Opublikowano

Mariusz, od samego początku, jak tylko sprzedałeś KriSSo'wi T-Maxa, wiedziałem, że to będzie Twój następny T-Max. Nawet KriSSo'wi o tym powiedziałem. :)

fa5779da229ebc5d0f75fc48995445cd.jpg

335efcb0d445905eb8a1322cbd266582.jpg

• Sympatycy
Opublikowano

Ładniusi i taki inny niż wszystkie :clapping: (starsze modele) ;)

Do niego to kufer wybitnie nie będzie pasował ;)

Opublikowano

He he przed kupnem srebrnego w Jaworznie przymierzałem się do takiego właśnie :)