Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Nowy skuter BMW 400ccm #C400X C400GT

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

BOCIAN 16V łączymy się z tobą w bólu, że musisz cierpieć z grupą VAG, bo zdaje się to jest koncern, a nie poszczególne marki, które koncern posiada. 

Natomiast wracając do meritum tematu, to nawet bardzo fajnie, bo przebudowany Xciting 400 ze znaczkiem BMW zły nie może być. Wprawdzie nie sądzę, żeby jeździł dużo lepiej niż oryginalne Kymco, ale wyglądać będzie pewnie kozacko i zapewne będzie miał znacznie lepszy zestaw wskaźników, niż trącący grafiką rodem z C64 wyświetlacz Xcitinga. Interesujące jest tylko o ile więcej trzeba będzie zapłacić za przyjemność wożenia się ze znaczkiem BMW? W przypadku Kawasaki J300 nie jest to jakaś potężna różnica w stosunku do Downtowna, ale jednak jest.

• Klubowicze
Opublikowano
46 minut temu, MariuszBurgi napisał:

... Bawarczyków będzie znowu pachniał Tajwanem B)

No nie tylko skuter... BMW coraz częściej korzysta z produkcji Kymco... Dwa nowe motocykle dla początkujących, czyli "ścigacz" G310 R i Adventure - G310 GS (silnik ten sam).

BMW_310GS.jpg

BMW_310R.jpg

Opublikowano
50 minut temu, SlawoyAMD napisał:

(...) BMW coraz częściej korzysta z produkcji (...)

Nie robią tego z powodu, aby oferować lepszy produkt. Chyba nikt w to nie wierzy :lol2: . Dywidendy muszą się zwiększać, a kurs akcji stale rosnąć...

PS: Quandt i Klatten chcą wrócić na pierwsze miejsce ;) ... A skoro "motorki z Tajwanu" pasują do tego konceptu, to czemu nie?

Współpraca z BMW to dla Kymco na pewno swojego rodzaju nobilitacja oraz*... A dla BMW?

Edit: No ale z mojej strony dość już tego oczywistego "mędrkowania"...

*nie będę rozwijał.

Opublikowano

No i oczywiście zupełnie przy okazji warto robić, to o czym napisał dr.big bez kosztownych inwestycji ;).

Opublikowano
51 minut temu, Geni napisał:

BOCIAN 16V łączymy się z tobą w bólu, że musisz cierpieć z grupą VAG, bo zdaje się to jest koncern, a nie poszczególne marki, które koncern posiada. 

Wielkie dzięki  Geni za łączenie się ze mną w bólu,ale to super,bo ja dzięki temu mam naprawdę z czego żyć ,więc hura!!!!!

Bardzo jestem ciekaw,jak będzie wyglądało to nowe BMW z mniejszym motorem,jak będzie fajne ,to może jakieś  używane wezmę na próbę i wtedy napiszę co i jak ;)

• Administrator
Opublikowano

Kilka dni temu dostałem mailem taką fotką i myślałem, że to jakaś przeróbka !scooter ale jak widać moda na maxi skutery Adventure nie słabnie...

No więc mamy BMW 400X 

fullsizerender_con_logo.jpg?itok=Aem8N1k

Skojarzenia z przodem Yamahy Booster/BW są jak najbardziej na miejscu :D

Pierwsze nieoficjalne fotki prosto z prezentacji

X400.jpg

X400 zegary.png

X400_front.jpg

Video Official BMW 400X

Opublikowano

No i jest:

• Klubowicze
Opublikowano

Tutaj filmik w nieco zwolnionym tempie, aby się dokładniej przyjrzeć. Cieszę się z każdego nowego na rynku maxi. Welcome to the World "Baby BMW" !

Opublikowano

I materiały na stronie BMW:

https://www.press.bmwgroup.com/global/article/detail/T0275471EN/the-new-bmw-c-400-x

Co do jednostki napędowej, to jednak strzelaliśmy kulą w płot.

C400X będzie miał silnik 350cm3 o średnicy cylindra 80mm i skoku tłoka 69,6mm. Natomiast Kymco Xciting 400i ma srednicę cylindra 84mm i skok tłoka 72mm.

• Administrator
Opublikowano

To, że nie będzie to motor bezspośrednio "przeszczepiony" to było wiadomo od początku. Tak samo jak to, że nie będzie to dwucylindrówka o czym pisałem na początku tego wątku... ale dzięki temu, że to monocylinder jest szansa na cenę poniżej 10 tyś € :D

Pytanie jest inne: kto zostanie zobligowany do produkcji całego skutera (Berlin?) oraz jednostki napędowej (Tajwan?).

Tak czy inaczej widać, że skuter kapie od bajerów elektronicznych. Wypasiony wyświetlacz kolorowy TFT 6.5" , obsługa lewym roll on'em, podobnie jak w większych moto od BMW, oświetlenie LED czy integracja ze Smartfonem (navi). Schowek powiększany jak w C600 Sport pewnie pomieści dwa pełne kaski.

Zapowiada się ciekawie !scooter

Jeszcze kilka fotek

bmw-c400x-4.jpgbmw-c400x-3.jpg

bmw-c400x-2.jpgbmw-c400x-7.jpg

Opublikowano
9 godzin temu, MariuszBurgi napisał:

Pytanie jest inne: kto zostanie zobligowany do produkcji całego skutera (Berlin?) oraz jednostki napędowej (Tajwan?).

Być może jak w przypadku modeli G310R/Adventure  produkcja tego maxi będzie w Indiach /TVS Motor Company/ wskazywałoby na to jeszcze fakt posiadania hamulców BYBRE które montowane są do wielu sprzętów robionych właśnie w Indiach /G310R/Adneture , KTM Duke 125/200/390 , Bajaj Dominar 400 itp./ ale zobaczymy...

ps. nie mogę się oprzeć wrażeniu ,że inspiracją dla tego maxi była Yamaha BW's hehe 

Opublikowano

Muszą wsadzić trochę gadżetów żeby podbić cenę nawet za jednocylindrowke w granice 40tys.
Patrząc na niego z boku mam wrażenie jakby dzień przez premiera miał czołówkę ze ścianą i nie zdążyli go dobrze poskładać...

Wysłane z mojego FRD-L19 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
10 godzin temu, mxmichal napisał:

ps. nie mogę się oprzeć wrażeniu ,że inspiracją dla tego maxi była Yamaha BW's hehe 

albo i przerobiona honda zoomer. To się nazywa "agresywne mydło" :D Ale fakt, szpetny ten skuter.

• Klubowicze
Opublikowano
Godzinę temu, yossarian napisał:

Ale fakt, szpetny ten skuter.

i kto to mówi ?

Gość co ma Scarabeoo.:P

PS

A mnie się podoba. Aczkolwiek to co widać na filmach to wyposażenie DODATKOWE !

Cena takiej wersji obstawiam że będzie w okolicach 45 tyś.

Opublikowano

Na pewno nie jest "nijaki" i "wymuskany"... Ale mi się podoba :) . Widać linię nawiązującą do ich większych skuterów, ale też tą mającą elementy motocykli BMW...

PS- Przód bardzo fajny, tył taki trochę... "słaby" w porównaniu do przodu? Ale może się mylę i w realu będzie lepiej.

• Administrator
Opublikowano
1 godzinę temu, arturo-bb napisał:

Aczkolwiek to co widać na filmach to wyposażenie DODATKOWE !

Cena takiej wersji obstawiam że będzie w okolicach 45 tyś.

11 tyś € za jednocylindrowy skuter klasy "mid size" i 350 ccm?? OMG! :lol: Zachowajmy umiar w tak daleko idących osądach ;)

Po pierwsze, na tą chwilę nie wiadomo co będzie w serii a co opcja.

Po drugie motor ma moc 34 KM i, ma przyspieszać od 0-100 km/h w 9.5 sekundy. To wszystko przy wadze 204 kg!

Yamaha X-max 300 BlueCore (292 ccm.) ma moc 28 KM, 0-100 km/h startuje w 8 sekund ale to m.in dzięki niskiej masie 179 kg!!

... i w IT kosztuje: 5790€ 

Inne propozycje segmentu: Downtown 350: 5500€, Xciting 400: 6490€, Forza 300: 5345€

Żeby BMW C400X miał szanse przebicia się na rynku nie powinien kosztować więcej jak ~ 8 tyś € i to zakładając wyposażenie te które widać na filmach reklamowych. Pomijam oczywiście sytuację, która miała miejsce z C600/650 kiedy dealerzy pobrali zaliczki a skuter został wstrzymany ze sprzedaży przez wzgląd na wykryte defekty... bo wtedy o przebicie się na rynku C400X będzie jeszcze trudniej.

• Klubowicze
Opublikowano
Godzinę temu, MariuszBurgi napisał:

Po pierwsze, na tą chwilę nie wiadomo co będzie w serii a co opcja.

Jak nie wiemy jak już to napisali :

Bez tytułu.jpg

To zakładając że golas będzie w cenie Suzuki  czyli ok 35 tyś to dodając wszystkie dodatki (tak jak na filmie ) moim zdaniem przekroczy 40 jak nic a myślę że do tych 45 dobije ( tak +/-  oczywiście )

• Administrator
Opublikowano

3 godziny temu, arturo-bb napisał:

To zakładając że golas będzie w cenie Suzuki  czyli ok 35 tyś to dodając wszystkie dodatki [...]

Spekulacje

Poczekajmy na oficjalny cennik i dajmy się miło zaskoczyć

• Użytkownicy+
Opublikowano

No tak, poczekamy, zobaczymy.  Ale czasem mam takie wrażenie że akurat BMW musi dużo kosztować. Są tacy klienci, którzy "taniochy" nie łykną :D 

Opublikowano
12 godzin temu, arturo-bb napisał:

i kto to mówi ?

Gość co ma Scarabeoo.:P

Bella Italia, a nie germański drut kolczasty :P 

Są tacy co stawiają swoje maszyny w salonie i pokazują gościom mówiąc, że "tylko 45 kafli kosztował" albo "dostałem gratis do nowej siódemki".

Ile by nie kosztował dla mnie jest szpetny jak cholera :D

Opublikowano

Jeśli mogę coś od siebie,to dla mnie trochę dziwny,ale przez to ciekawy,ale zegary i funkcje na nich wyświetlane,to "bajka",bo na ten czas,to odejście od wskazówek i analogu,to dobre podejście.

Jak to faceci lubią gadżety,to deska spełnia oczekiwanie,a co do reszty,jak powiedział OjciecDyrektor,to dla mnie też przód fajny i pomysłowy,ale tył mógłby być ciekawiej zrobiony.

Jak tylko pojawi się w jakimś salonie(pewno wiosną),to na pewno pojadę spróbować jak to jeździ.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Mam chyba inne poczucie estetyki niż projektanci tego modelu... Co do cen, parametrów i jazdy, to trzeba będzie poczekać jeszcze jakiś czas, aż Burgmaniacy to przetestują :) C400X wyglada mi na sprzęt pomyślany na miasto: pozycja kierowcy, maly schowek mieszczący jeden pełny kask i to tylko na postoju, po rozwinięciu dolnej klapki. Może zainstalują haczyk pod kierownicą na torbę z zakupami. Do takich zastosowań są tańsze i ładniejsze modele innych marek. Dlatego ten sprzęt nie chwycił mnie ze serce. Plus za zadbanie o mniejsze wibracje jednocylindrowego silnika, chęci poszerzenia oferty rynkowej i bajerancki elektroniczny zegar, mam nadzieje ze nie będzie „zamarzał” przy 4 st. C, jak jeden z najnowszych smartfonów znanego producenta ;)

• Administrator
Opublikowano

Schowek ma łykać na postoju 2 kaski a jeden w czasie jazdy.

• 4 tygodnie później...
  • Administrator
Opublikowano

Na włoskich forach zaczynają się żarty, że BMW nadal nie podało ceny C400X bo jest tak dobry, że sami nie wiedzą na ile go wycenić :lol:

Jedyne co znalezione w sieci to przewidywana cena na rynku australijskim, która wydaje się być chyba nad wyraz optymistyczna... 

Arriving mid 2018 – Price expected to be around 10k -> Materiał z 11 grudnia 2017

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Z tym orurowaniem i halogenami wcale źle nie wygląda :) ...

BMW-C-400-X-08.jpg

Zeby nie bylo jednak tak jak z GSem ;) ...

gs-kuh-8317957238992430256-8908068207396260089.jpg