Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 25.04.2017 o 22:55, Urbi napisał:

żeby czuć się bezpiecznie i zachowywać poprawnie to trzeba jechać na końcu tej hałastry - to jedyny sposób.

Całkowicie się zgadzam z Urbim.  Po prostu on nie ma czasu na pisanie elaboratów.

W zeszłym roku miałem kolejne doświadczenie w postaci przejazdu z Wałów do Polic na imprezę charytatywną. U części uczestników można było zdiagnozować kliniczną niezdolność do jazdy w szyku, wyprzedzanie na trzeciego, lawirowanie między innymi motocyklami.

Tłumaczymy młodością coś w rodzaju  "motocyklowego ADHD" czyli traktowanie jezdni jak pola bitwy, podkreślanie swojej obecności "przegazówkami" i oczywiście całkowitym ignorowaniem oznakowania pionowego i poziomego. Dla tych motocyklistów jednoślad jest jedynie maszynką do produkcji adrenaliny, pompowania własnego ego, i chorobliwego przykuwania uwagi otoczenia - zapewne mamy poświęcały im mało uwagi w dzieciństwie.

Parady bym się nie spodziewał - raczej chmary.

• Odpowiedzi 353
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• ArtCho

39

• Urbi

33

• bilety

26

• burgifan

26

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano

Zapraszam na nasze parady

4min 10s

• Sympatycy
Opublikowano

Bogdan, trudno jest porównywać paradę kilkudziesięciu maszyn z paradą kilkuset, a poza tym zawsze w mniejszym gronie łatwiej zbudować właściwe relacje niż w kilka razy większym. Inaczej wygląda sytuacja w Twoim rejonie z dużo mniejszą społecznością motocyklową a inaczej przedstawia się sprawa w większej aglomeracji.

Oczywiście, jak widać na naszych Ogólnopolskich Zlotach Burgmanii, można i da się zorganizować paradę 150-200 moto, jadących kulturalnie i zgodnie z zasadami, czego niestety nie można powiedzieć o naszych lokalnych paradach - masach motocyklowych.

A skoro zostałem wywołany do tablicy, to przedstawię Wam w kilku zdaniach, o co mi chodzi. 

Świat motocyklistów, wspólna pasja do 2oo, to swego rodzaju sposób na życie, styl życia, subkultura, z tradycjami i rozwinięta na całym świecie, która powinna jednoczyć miłośników motocykli, bez względu na wiek motocyklistów czy rodzaj motocykli jakimi jeżdżą. Niestety w Polsce nie ma tolerancji, również w tej dziedzinie. Tu niestety wyraźnie daje się zauważyć podziały i kompleksy...

Ja wiem, że my, użytkownicy maxi-skuterów stanowimy mniejszość wśród całej społeczności motocyklowej... Ale czy np. użytkownicy i posiadacze samochodów np. typu cabrio czy vanów, są dyskryminowani przez innych kierowców jeżdżących innymi typami czy modelami samochodów... ??? NIE.

A w naszym przypadku właśnie jest inaczej. Nie jednokrotnie słyszę pytanie od znajomych, kolegów - właścicieli "szlifierek" czy "naked'ów", kiedy w końcu kupię motocykl... A na czym ja jeżdżę...??? Właśnie na motocyklu tylko z automatyczną skrzynią biegów i większą ilością owiewek. Motocyklu w innym rodzaju zabudowy ramy. Czy ja pytam się znajomych, kolegów dlaczego jeden jeździ hatchbackiem lub kombi, drugi sedanem, trzeci ma SUV'a, czwarty pickupa, a piąty vana, a jeszcze inny terenówkę czy roadstera... Nie każdy ma samochód taki jaki chce mieć i jaki jest mu potrzebny i każdy z nich jest kierowcą swojego samochodu, tak samo jak ja.

Ile razy zdarzyło Wam się, jadąc w pojedynkę, zostać pozdrowionym "LW" przez motocyklistę, jadącego np. na ścigaczu czy motocyklu crossowym, oczywiście jeśli nie zrobiliście tego gestu pierwsi...?!? Ile razy zostaliście przywitani wjeżdżając i parkując swój maxi-skuter np. na Wałach, przez spotykających się tam i stojących motocyklistów ...? Oczywiście nie wszyscy są tacy, macie racje, ale duża ilość motocyklistów niestety nie traktuje nas poważnie i na równi z nimi, pomimo że my również posiadamy prawo jazdy kat. A i jeździmy pojazdami rodzaju motocykl. 

Kultura zachowania i jazdy... Z tą już bywa różnie, często skrajnie i wulgarnie. Oczywiście nie można uogólniać, np. motocykliści jeżdżący na motocyklach turystycznych czy chopper'ach z reguły zachowują klasę i stosują się do zasad ruchu drogowego, co więcej najczęściej to Oni nas "kiblarzy" zauważają i są do nas nastawieni serdecznie. Ale dużą grupę stanowią użytkownicy tzw. "ścigaczy" czy "naked'ów" lub crossów, którzy niestety swoim zachowaniem na ulicach i techniką jazdy, często agresywną wzbudzają niechęć i agresje otaczającej nas społeczności, do nas - motocyklistów. Dlaczego przez takie osoby mamy być traktowani z góry przez innych użytkowników dróg, dlaczego mają być nam nie przychylni i uprzejmi wobec nas...? Nie wspomnę o licznych codziennych obrazkach, gdzie motocykliści z "kompleksem litra" i 120 KM, odziani w kombinezony i buty, a czasem bez, od świateł do świateł rozpędzają się do stu kilkudziesięciu kilometrów na godzinę, często z "damskim plecaczkiem" w mini i szpilkach albo w najlepszym wypadku jeansach i adidasach. Nie wspomnę o innych zachowaniach na spotkaniach, zlotach czy forach, które odbiegają od tych, które znamy z naszej burgmanijnej społeczności. Mimo wszystko staram się być tolerancyjnym również dla tych wszystkich, którym właśnie adrenalina czy młody wiek, wyłącza myślenie i pozbywa zdrowego rozsądku. Modlę się za nich, by nie zrobili krzywdy innym i sobie.

Reasumując, jestem przeciwny wszelkim podziałom wśród motocyklistów i czuję duży żal do części z nich za stosunek do naszej mniejszości. Ja szanuję wszystkich motocyklistów, bez względu na to jakimi motocyklami jeżdżą, dzieląc z nimi wspólną pasję i oczekuję wzajemności od innych. Co więcej, chciałbym żebyśmy my motocykliści robili wszystko i zachowywali się tak, aby wywierać jak najlepsze wrażenie na innych uczestnikach ruchu drogowego, jak również pieszych, żebyśmy wszyscy czuli się bezpieczni i żebyśmy mieli świadomość, że dzięki nam motocyklistom ruch drogowy staje się płynniejszy i bezpieczniejszy.

Jestem motocyklistą - świadomym użytkownikiem maxi-skutera ze względu na jego funkcjonalność, komfort i wygodę użytkowania w jeździe miejskiej, gdzie się głównie poruszam i dlatego zdecydowałem się na taki, a nie inny typ motocykla. Może kiedyś, gdy będę starszy i będę miał więcej czasu na wyprawy motocyklowe, to kupię sobie dodatkowo motocykl turystyczny, a jeśli kiedyś np. urośnie mi broda i brzuch, wtedy ubiorę się w kowbojki, jeansy i kurtkę z frędzlami, to wtedy kupię sobie motocyklu typu chopper... ;-)

Opublikowano

Ja nadal zgadzam się Urbim i teraz Rzelem. Tu w Szczecinie to była szarańcza. Lubię parady, ale na Burgmanii parada wyglądała jakoś zupełnie inaczej, normalnie.

Co do soboty, oczywiście będę.

• Klubowicze
Opublikowano

A co tu tak cicho?!

Dziś Pleciuga!

Opublikowano

Nie ważne na czym się jeździ ,tylko z kim

• Klubowicze
Opublikowano
2 godziny temu, ArtCho napisał:

A co tu tak cicho?!

Dziś Pleciuga!

Idę do garażu.

Opublikowano

Ja raczej nie zdążę pod Pleciugę na 18, bo właśnie wlazłem na chatę.

• Klubowicze
Opublikowano
Ja raczej nie zdążę pod Pleciugę na 18, bo właśnie wlazłem na chatę.

Ruszamy do Polic na tosta.

Dzięki za spotkanie. Frekwencja udana, przejazd troche wieśniacki ;) ale w sumie udany. No i tost zaliczony.

Poniżej troche wypocinek - próby kamery, obróbka przypadkowa, a jakość nie wiem czemu taka słaba... 190 MB przesłane na YT...

Opublikowano

A ja się zapytowuję gdzie są wszystkie materiały z kamer Hrabiego i Romea ze wspólnych przejazdów?

Człowiek się spina, wciąga brzuch, nie dłubie w nosie, wyprzedza na trzeciego żeby tylko zmieścić się w kadrze - a efektów żadnych.

Opublikowano

Pewnie majówkę macie zaplanowaną w siodle Znalezione obrazy dla zapytania gify animowane konie

• Klubowicze
Opublikowano
A ja się zapytowuję gdzie są wszystkie materiały z kamer Hrabiego i Romea ze wspólnych przejazdów?

Człowiek się spina, wciąga brzuch, nie dłubie w nosie, wyprzedza na trzeciego żeby tylko zmieścić się w kadrze - a efektów żadnych.

Zgadzam się z przedmówcą!

Halo! I jak jutro?

Opublikowano

11:15 Pleciuga

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

20 godzin temu, Rzelu napisał:

część filmów dostał Artur ,a reszta poszła się walić wraz z dyskiem na którym była zapisana ...

(udany backup to taki który udało się odtworzyćB)

22 minuty temu, Gregor998 napisał:

11:15 Pleciuga emoji41.png

a widziałeś prognozę na jutro ?

Opublikowano
Dnia 27.04.2017 o 18:29, ArtCho napisał:

Poniżej troche wypocinek - próby kamery, obróbka przypadkowa, a jakość nie wiem czemu taka słaba... 190 MB przesłane na YT...

Ekstra wyszło, muzyczka spoko, początek trochę jak ze Słonecznego Patrolu;)

Wydaje mi się, czy oko samo zatrzymywało Ci się na dłużej na Pająku?:D

Opublikowano

Pleciuga aktualna?

• Klubowicze
Opublikowano
1 minutę temu, grota10 napisał:

Pleciuga aktualna?

Na razie nic się nie zmieniło.  Ja jeszcze nie mam zastępstwa w pracy ale chyba dam radę.

• Klubowicze
Opublikowano

5c939ed7cc3909e98b8fc692c609825f.png

Opublikowano

Ale ze niby co...masakra?

Moze lekko popada,moze nie,ale mrozów nie bedzie.zobaczymy

• Klubowicze
Opublikowano
Ale ze niby co...masakra?
Moze lekko popada,moze nie,ale mrozów nie bedzie.zobaczymy

Nic :)

Jeśli nie będzie padać, będę! Odprowadzę Was do Areny i dalej daje w długą :D
Opublikowano

Artur,ale z tego co wiem z pod Pleciugi jedziemy na waly do motocyklistow i do piero pozniej na Arene.A motocyklisci to wiesz...

• Klubowicze
Opublikowano

Wiem.

Podjade pod Pleciuge, żeby spotkać się z nasza bandą :). A potem pojedziemy razem na Wały, żeby się pokazać. Następnie - z mniejszą przyjemnością - z tabunem pojadę do Areny.

Tak żeby nie było: w dawnych (nie tak dawnych) czasach nie opuszczałem prawie żadnej okazji motocyklowej: motoserce, zachodniopomorskie otwarcie sezonu w Trzebiatowie przez chyba 3 lata. Zamknięcie sezonu tez. Ale zmieniło się moje podejście i teraz poza spotkaniami naszymi nie ciągnie mnie do innych :) Naszą bandę uwielbiam i cenię. Z tamtej znam kilka osób. Nie rajcują mnie przygazówki i strzelanie z wydechów. Ale jestem daleki od krytykowania, jak moi przedmówcy. Nie przepadam - nie uczestniczę. A jak ktoś chce - wolny kraj (jak napisał Marek) :)

Skuter służy mi do fajnego spędzania czasu w drodze, pochłaniania kilometrów i chłonięcia przyrody. Szkoda mi czasu na jazdę na Wały i dyskusje na tematy marynistyczne.

Opublikowano

Zeby nie bylo.Tez mnie wkur...a palenie gumy na Swiatlach.strzelanie z wydechu i sluzace do zwrocenia uwagi przygazowki.Bardziej jednak wkur...a mnie segregowanie ludzi la lepszysz i lepsiejszych 

Opublikowano

Nic na siłę kto chce może jechać gdzie chce

• Klubowicze
Opublikowano
Nic na siłę kto chce może jechać gdzie chce

O to to!