Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Ile przygód zaliczyłeś

zygmek68

Rekomendowane odpowiedzi

Użyłem słowa przygód ,ale mam na myśli kolizje i tego typu przygody jak wywrotki.I nie ma znaczenia z czyjej winy.Ciekawi mnie ile takich zdarzeń macie w okresie jazdy na moto,nie biorę pod uwagę nic innego tylko jednoślady.

• Klubowicze

Wywrotek na asfalcie było kilka ( na błocie i piasku nie liczę)

A takich poważniejszych to trzy :

1.W latach 90 złamane lewe przedramię : trzy razy składane i w końcu operacja i druty

2.W 2007 złamane oba przedramiona , udo, miednica ,uszkodzony staw kolanowy : 8 razy na stole i do dzisiaj druty i śruby w udzie oraz blacha i 9 śrub w prawym nadgarstku

3.W 2012 rozcięta dwóstronnie warga i złamany ząb

2013 - uślizg na rozlanej ropie na skrzyżowaniu; skończyło sie na obtarciach i podartych ciuchach,

2015 - wymuszenie pierwszeństwa na rondzie - jw + skręcona kostka i nadgarstek 

Na szczęście przygody przy małej prędkości.

W 1995 bark ,kość ramienna -druty , 2007 wytrącone kciuki, rozdarte kolano( brak porządnych portek z ochraniaczami) żebro i ogólne stłuczenia( powiększona śledziona) . Wywrotek na szczęście nie miałem :) .

• Sympatycy

Sorry ale słaby ten temat.....Taki malo pozytywny 

Ale żeby nie było OT

Jeden dzwon 1997 Po uderzeniu w koło ciężerówki silnik wypadł z ramy ja na szczęście wyszedłem z tego mocno poobijany ale bez złamań

Początek lat 90 zerwane mięśnie pod brzusza (czołówka )prędkości słaba,potem kilka liszai aswaltowych,złamaną ręka.Ostatnia przygoda 2005r złamaną noga.

I odpukać teraz ok.

• Sympatycy

2012 skasowałem tylną klapę i szybę w astrze kombi ale motocykla nie położyłem (nie pochyliłem).Ucierpiało ego,oj bolało.

2016 wykładka na torze zero obrażeń poza kapciem w tylnym kole.

Gość Robert JAPAN

na 125cc jedna przygoda

a na 50cc Simsonem nie da się zliczyć co chwile gdzieś się wyłożyłem na szczęście tylko były to zadrapania nie licząc jednego przypadku jak się otarłem o Skode Favorit - pęknięta kostka a za nim w nią wjechałem to podobno kumpla przyhaczyłem - u niego tylko siniak na udzie

W tym roku w wakacje :( wymuszenie pierszenstwa skut do kasacji UH200 ale nie ma tego zlego co by na lepsze nie wyszlo jest za to nowe 650 :D

Przy niewielkiej predkosci skonczylo sie na potluczeniu prawej strony ciala  najbardziej ucierpialo kolano ale na szczescie bez zlaman i wiekszych urazow. Skuta polozylem i ja na szczescie 4oo ominolem szlifujac asfalt :) 

• 4 tygodnie później...

Dziś rano, przekonałem się, ż mnie też dotyczą prawa fizyki jak bezwładność,, siła odśrodkowa, tarcie i grawitacja.....

Majce prawie nic się nie stało, bo prędkość ok. 5-10 km/godz.

Ale żeberka bolą. Pacnąłem jak placek z patelni na talerz.

W tym roku podczas zawracania na drodze dwujezdniowej w miejscu skrzyżowania z drogi podporządkowanej wyjechał nieuważnie jakiś małolat i uderzył we mnie, konkretnie to w wydech Tmaxa i szarpnęło mną mocno w bok i przesunęło cały skuter. Wydech zamortyzował całe uderzenie, ale po zderzeniu bolały mnie dość mocno plecy w odcinku lędźwiowym. Maszynę utrzymałem w pionie, więc większych uszkodzeń nie było. A małolat z passata stracił prawko, bo punktów już trochę mu się zebrało. Innych zdarzeń, pomimo 6 lat na 2oo na szczęście nie miałem :)

W sumie to z kilku się wybroniłem (wyjazdy z bocznych, ktoś jechał mi na czołówkę, ktoś nie wyhamował i uderzył mnie w tył, czy zwykły uślizg koła) ale dziwnym przypadkiem było zdarzenie: miałem bardzo mało powietrza w przednim kole. Postanowiłem podjechać na stację by dopompować koło. Wjeżdżając na stacje musiałem skręcić i tu kierownica postanowiła zacieśnić zakręt, złożyła się na maksa i... gleba a żebra bolały mnie dobre 3 tygodnie. 

Moja pierwsza wywrotka to podczas nauki jazdy na prawko. Jako, że przed zrobieniem prawka jeździłem 2 lata na 50-ce więc po paru lekcjach na Suzuki GN-250 poczułem się chyba zbyt pewnie i radość z możliwości szybkiego przyśpieszania zakłóciła myślenie (ujmując to delikatnie). Podczas jednej z takich prób rozpędzania się i hamowania na alejkach parkowych (bo w takim malowniczym miejscu znajdował się plac do nauki jazdy) hamowanie okazało się zbyt mocne a alejka zbyt śliska by moto (bez ABS-u przecież) utrzymało przyczepność a ponieważ czegoś takiego się nie spodziewałem więc gleba była bardzo zaskakująca. Wybity bark i obdarta noga to na szczęście tylko tyle co ta lekcja przyniosła. Moto przeżyło także prawie bez szwanku i można było dalej jeździć ale ja już na to w tym dniu nie miałem ochoty - pozbierałem się jakoś i na skuterku 50-ce, którym przyjeżdżałem na jazdy wróciłem do domu z poważnym pytaniem w głowie: "Czy aby na pewno to prawo jazdy na motor jest mi potrzebne?"  ;-) 

Strach i wątpliwości minęły - prawko jest a tamta lekcja przypomina się jak bark czasem daje o sobie znać no i oczywiście słowa instruktora po tej glebie zapadły głęboko w pamięć: "Patrz po czym jedziesz!" - no i tak następne 8 lat do dziś udaje mi się już jeździć bez wywrotek.  :-)