nierob Opublikowano 30 Marca 2017 Opublikowano 30 Marca 2017 przynajmniej oba plastiki zadupka malowane. widać to po naklejkach (za nisko). a napis honda na ogonie jest w ogóle? tacim - za naszą zachodnią granicą jest podobna (przebieg) do twojej perełka. tyle, że 600: http://suchen.mobile.de/fahrzeuge/details.html?id=241036332&scopeId=MB&damageUnrepaired=NO_DAMAGE_UNREPAIRED&isSearchRequest=true&makeModelVariant1.modelDescription=sw+t+600&pageNumber=1&fnai=next to znaczy ponad 2 razy więcej km nawinięte... fajnie to brzmi.
BURISMAN Opublikowano 30 Marca 2017 Opublikowano 30 Marca 2017 W dniu 30.03.2017 o 14:43, tacim napisał(a): Wpis z naszego forum jacek13 22.07.2013 Nie polecam firmy MOTO D&D Kasztelańska, 26-600 Radom. . Motory skutery są skręcane z kilku, spawane ramy, kierownice, sprayem malowane elementy. To co zobaczyłem to totalny szrot aż serce boli. PRZESTROGA DLA WSZYSTKICH UNIKAJCIE TEJ FIRMY Rozwiń Jak sam widzisz wpis jest z 2013r, teraz mamy 2017 i być może się trochę w tej firmie zmieniło . Ja ich nie bronię, bo to handlarze, z tego żyją i kombinują jak wszyscy, ale chyba nie do końca wszystko co mają to szrot. Każdy kiedyś zaczynał i każdy miał jakiś pomysł na biznes, wielu też dziś zrozumiało, że lepiej sprzedać coś lepszego, mniej zarobić i częściej, niż zwozić złomy i w nich grzebać tygodniami, by coś wystrugać. Kiedyś auta sklejano 1 z dwóch, a i często z więcej, dziś już nikt normalny tego nie robi, bo się najzwyczajniej nie opłaca, podobnie jest ze skuterami. Oczywiście to moje subiektywne zdanie. Ja kupiłem swój skuter od nich teraz przed sezonem, dałem go do ASO Suzuki, specjalnie do ASO bo chciałem wiedzieć wszystko o tej konkretnej sztuce, bo po przeczytaniu opinii na forum i w necie miałem obawy. Skuter przeszedł serwis bezbłędnie, wymieniono elementy eksploatacyjne i to wszystko, w rozmowie z serwisantem ustaliłem, że przebieg może być (skręcony) ale jeżeli tak jest, to nie wiele, i mimo wszystko stan techniczny skutera jest bardzo dobry.
tacim Opublikowano 30 Marca 2017 Opublikowano 30 Marca 2017 Mnie nie musisz przekonywać do swoich racji - jestem za . Choć znam rynek nie motocykli a samochodów i muszę przyznać, że wracamy do czasów bitexu na podwozie bo auto 20 letnie nie ma prawa mieć rdzy nasz klient nasz pan. A i skutery mają po max 30.000 km no są i większe przebiegi ale nikt ich nie chce kupić. Ja sam wiele razy mówiłem, że wole kupić skręcony na 25.000 km bo mniej zachodu później hehe i żyć w niewiedzy bądź przekonaniem, że jest super i oryginał. Niemcy też już się wycwanili ja kupuję dla siebie auta uszkodzone delikatnie ale nie raz się przejechałem , że jak za delikatnie uszkodzone pseudo okazje to później albo silnik szit albo skrzynia i 100 innych rzeczy. A my Polacy mamy taką przypadłość, że każdego uda nam się wydymać a reszt świata to debile. Jak w RP powiesz komuś, że auto było uszkodzone masz zdjęcia i rachunki z serwisu na części i naprawę to odpuści bo go chcesz oszukać i kupi piękne całe pachnące bezwypadkowe bez przebiegu
BURISMAN Opublikowano 30 Marca 2017 Opublikowano 30 Marca 2017 W dniu 30.03.2017 o 19:32, tacim napisał(a): Mnie nie musisz przekonywać do swoich racji - jestem za . Choć znam rynek nie motocykli a samochodów i muszę przyznać, że wracamy do czasów bitexu na podwozie bo auto 20 letnie nie ma prawa mieć rdzy nasz klient nasz pan. Rozwiń Rynek nasz jest chory jak cała reszta. A kupujący szczęśliwszy jak nabędzie 15 letniego grata za 1/10 ceny z przebiegiem 120 tys . Ja tylko chciałem zauważyć, że opinie na forum, czy w innym miejscu Internetu nieraz, a nawet bardzo często nie są do końca uzasadnione i bywają stronnicze, pisane z zawiści, czy zwykłej głupoty, lub niewiedzy. Dziś jeszcze wielu wierzy w to, że Internet jest bezkarny i można bazgrać wszystko . Ja tam w tym komisie w Radomiu nabyłem swój skuter, więc mój opis nie jest zasłyszany, czy przeczytany i jak inne powielony na forum, piszę z własnego doświadczenia. Pojechałem z ogłoszenia, 350 km, zobaczyłem, kupiłem i dałem do sprawdzenia w ASO, nie żałuję, wszystko zgodne z opisem, poza przebiegiem, bo 5 letni skuter z Francji nie może mieć na zdrowy rozsądek 16.700 km przebiegu, bo by musiał tam stać w garażu , poza tym wszystko inne zgodziło się z tym co mówił handlarz. Uważam że tam tak samo jak u innych raz jest dobrze, a raz gorzej, wszystko zależy od tego, co tak naprawdę uda się im kupić, by tu to sprzedać z zyskiem, i jak wszyscy kombinują by zysk był jak najwyższy, więc nie dokładają do zakupionych skuterów, więcej jak muszą by je sprzedać. Podczas rozmowy powiedział i, że skuter kupili w takim stanie jakim jest wystawiony, a że nie trzeba w nim nic grzebać, bo odpala na strzał, jeździ dobrze, plastiki prawie, że dobre, to go wystawili tak jak przyjechał. Udało mi się utargować z ceny prawie 1 tys co pokryło koszty wkładu własnego w połowie i obie strony są dziś zadowolone.
tacim Opublikowano 30 Marca 2017 Opublikowano 30 Marca 2017 To nie miejsce na takie rozmowy więc zakończę - mój dostawca ma Fiata w dieslu pomoc drogową i ma 1.000.000 km przejechane i śmieje się jak my przy 200.000 umieramy . To jeszcze coś Wam z życia dodam - gość kupuje busa wyciąga cały środek fotele dywany tapicerka itp jeździ UK i reszta EU przez dwa lata robi baliard km później kopie licznik zakłada wsio nowe i ktoś kupuje szrota nie jest to przykład lecz real. Włos na głowie się jeży. Ja nigdy nie skręciłem ani km na liczniku i miałem czasem problemy ze sprzedaniem auta.
MISIEK Opublikowano 30 Marca 2017 Opublikowano 30 Marca 2017 W dniu 30.03.2017 o 16:51, nierob napisał(a): a napis honda na ogonie jest w ogóle? Rozwiń pewnie, że jest ! Tak myślę, że warto kupić skuter powyżej rocznika 2010 bo będzie miał jeszcze całkiem przyzwoity przebieg (choć w aukcji zawsze jest podane coś pomiędzy 15 a 25 tys). Realnie rocznie trzeba liczyć coś koło ~10 tys.km. (Włochy, Francja -i to skrajne minimum). Skuter z rodzimego rynku będzie miał zdecydowanie niższy przebieg od tego z południa Europy - juz zaznaczałem wcześniej, warto poszukać lokalnie z Polskiego rynku, a najlepiej jeszcze od pierwszego właściciela, zaczynając tutaj od Burgmanii -trafiają się czasem fajne sztuki ! Uważam, że poza silnikiem i napędem aby były sprawne, trzeba zwrócić uwagę na plastiki, dobrze żeby były całe bez powyłamywanych zaczepów. Każde braki w emblematach, naklejkach czy ich krzywe przyklejenie (przeklejenie) świadczy o lakierowaniu i wypadkowej historii skutera i powinno być dla nas przestrogą - trzeba mieć zimną głowę przy zakupie (tzn. przed zakupem). Przeklejane emblematy:
tacim Opublikowano 30 Marca 2017 Opublikowano 30 Marca 2017 Hehe coś poziomica uciekła lub holajza była tandetnie blindowana i rynkszotsuje na szoner. Ja się boje i swojego nie dam tu fotek
nierob Opublikowano 30 Marca 2017 Opublikowano 30 Marca 2017 Misiek - no właśnie, czegoś mi w tej 600 brakowało. stąd moje retoryczne pytanie było.
BURISMAN Opublikowano 30 Marca 2017 Opublikowano 30 Marca 2017 W dniu 30.03.2017 o 19:59, tacim napisał(a): To nie miejsce na takie rozmowy więc zakończę - mój dostawca ma Fiata w dieslu pomoc drogową i ma 1.000.000 km przejechane i śmieje się jak my przy 200.000 umieramy . To jeszcze coś Wam z życia dodam - gość kupuje busa wyciąga cały środek fotele dywany tapicerka itp jeździ UK i reszta EU przez dwa lata robi baliard km później kopie licznik zakłada wsio nowe i ktoś kupuje szrota nie jest to przykład lecz real. Włos na głowie się jeży. Ja nigdy nie skręciłem ani km na liczniku i miałem czasem problemy ze sprzedaniem auta. Rozwiń Masz rację, że to nie miejsce na takie dyskusje, tylko po co wkleiłeś ten tekst poniżej z 2013 roku ? skoro uważasz, że to nie miejsce ?. Nie polecam firmy MOTO D&D Kasztelańska, 26-600 Radom. . Motory skutery są skręcane z kilku, spawane ramy, kierownice, sprayem malowane elementy. To co zobaczyłem to totalny szrot aż serce boli. PRZESTROGA DLA WSZYSTKICH UNIKAJCIE TEJ FIRMY A ja z własnego doświadczenia - polecam tą firmę, bo nabyłem tam swój skuter i jestem bardzo zadowolony. Nie szukam dziury w całym, ale nie widzę sensu pisania takich rzeczy, bo to tylko powielanie "półprawdy" nie do końca sprawdzonej i stronniczej, która zamieszała w głowach poszukującym skutera, a był tam niedawno fajny biały Burgman 400 w rozsądnych pieniądzach i świeżym roczniku, i jeżeli był w takim stanie jak mój, to był wart każdej złotówki.
Klubowicze robson Opublikowano 30 Marca 2017 Klubowicze Opublikowano 30 Marca 2017 Tak czytam Wasze wpisy i obawiam się wstawić na Forum swoje ogłoszenie, sami rzeczoznawcy i fachowcy d/s skuterów. Mój nie jest idealny, ale stan zgodny z opisem i autentyczny, mechanicznie bez zarzutów, cena adekwatna do stanu pojazdu, wizualnie kwestia gustu :). https://www.olx.pl/oferta/honda-sw-t-400-sprzedam-lub-zamienie-CID5-IDhORxd.html Takie moje OT, jeśli zaśmiecam - proszę usunąć.
tacim Opublikowano 31 Marca 2017 Opublikowano 31 Marca 2017 W dniu 30.03.2017 o 20:27, BURISMAN napisał(a): Masz rację, że to nie miejsce na takie dyskusje, tylko po co wkleiłeś ten tekst poniżej z 2013 roku ? skoro uważasz, że to nie miejsce ?. Rozwiń Pytał chłopak czy ktoś zna firmę więc wkleiłem tekst z naszego forum nie wiem o co Ci chodzi ? Ty piszesz swoją opinię i na pewno ją uszanuje. Może poza tematem allegro kupa trzeba zrobić nowy z firmami i problem będzie rozwiązany. Bartheezzz a może taki z meblościanką https://www.olx.pl/oferta/idealny-burgman-400-executive-CID5-IDghzpx.html#ac600d2e44
bartheezzzz Opublikowano 31 Marca 2017 Opublikowano 31 Marca 2017 W dniu 31.03.2017 o 04:41, tacim napisał(a): Pytał chłopak czy ktoś zna firmę więc wkleiłem tekst z naszego forum nie wiem o co Ci chodzi ? Ty piszesz swoją opinię i na pewno ją uszanuje. Może poza tematem allegro kupa trzeba zrobić nowy z firmami i problem będzie rozwiązany. Bartheezzz a może taki z meblościanką https://www.olx.pl/oferta/idealny-burgman-400-executive-CID5-IDghzpx.html#ac600d2e44 Rozwiń Śliczny, ale nie na moje progi finansowe niestety... szukam czegoś w okolicy 9-11 tys. Ale ten fajnie wyposażony, no ale nie dla mnie na tę chwilę. Szukam dalej czytając bacznie wasze opisy i teraz zwracając uwagę na najmniejsze szczegóły w opisach i zdjęciach :).
MISIEK Opublikowano 31 Marca 2017 Opublikowano 31 Marca 2017 W dniu 30.03.2017 o 20:57, robson napisał(a): Tak czytam Wasze wpisy i obawiam się wstawić na Forum swoje ogłoszenie, sami rzeczoznawcy i fachowcy d/s skuterów. Mój nie jest idealny, ale stan zgodny z opisem i autentyczny, mechanicznie bez zarzutów, cena adekwatna do stanu pojazdu, wizualnie kwestia gustu :). https://www.olx.pl/oferta/honda-sw-t-400-sprzedam-lub-zamienie-CID5-IDhORxd.html Takie moje OT, jeśli zaśmiecam - proszę usunąć. Rozwiń A od kiedy Honda zaśmieca... Długo nie postoi - w końcu to "zacna", Prezentuje się bardzo ładnie, widzę tylko że miała coś z obudową tłumika bo jest czarna.? Dobrze, że masz oryginalne oparcie - mi akurat to dorabiane (może i bardzo wygodne) ale się nie podoba. Bartheezzzz - kolejna okazja na porządny silnik.! Teraz ja Ciebie będę namawiać.! Zastanów się . Przejechałem się Burgmanem 400 - mam porównanie i przyznam, że kulturą pracy silnika i napędu daleko mu do SW- T.
bartheezzzz Opublikowano 31 Marca 2017 Opublikowano 31 Marca 2017 No wiem widzę, obserwuję, ale mi się nie podoba zbytnio i spalanie też na minus w stosunku do Burgmana. A powiedz jeszcze jak to wygląda z pozycji siedzenia za kierownicą, jestem dość wysoki (182) i długie nogi czy siedzi się wyżej w burgmanie czy w SW-T ? Chodzi mi o wysokość siedziska względem podłogi.
Klubowicze robson Opublikowano 31 Marca 2017 Klubowicze Opublikowano 31 Marca 2017 Ja mam 182cm i się spokojnie mieszczę.
Szagal Opublikowano 31 Marca 2017 Opublikowano 31 Marca 2017 W dniu 31.03.2017 o 09:25, bartheezzzz napisał(a): No wiem widzę, obserwuję, ale mi się nie podoba zbytnio i spalanie też na minus w stosunku do Burgmana. A powiedz jeszcze jak to wygląda z pozycji siedzenia za kierownicą, jestem dość wysoki (182) i długie nogi czy siedzi się wyżej w burgmanie czy w SW-T ? Chodzi mi o wysokość siedziska względem podłogi. Rozwiń Nie żebym Cie namawiał... albo będę :). Ja pierwotnie też myślałem o Burgerze 400, później usiadłem na SW-T i miałem dylemat Ostatecznie pojechałem na ognisko grypy śląskiej...posiedziałem sobie na obu, wiec porównanie miałem "onlinie". Koniec końców moje spostrzeżenie były takie że: w Burgerze mogłem nieco bardziej rozprostować nogi - może podesty 5cm są dalej. Ale w SW-T jakoś kierownica lepiej mi leżała. Nie wiem czy jest wyżej czy bliżej, ale było mi lepiej i poszedłem w tym kierunku. Ja mam 185cm...długości nogawki nie pamiętam Ale jeżdżę cały czas z nogami wyciągniętymi (pozycji krzesełkowej nie używam) i jest mi wygodnie :). Jakbyś chciał zrobić sobie "wizualizację" na obu skuterach to ktoś kiedyś polecił mi stronę http://cycle-ergo.com
bartheezzzz Opublikowano 31 Marca 2017 Opublikowano 31 Marca 2017 Myślę, że na żywo byłoby lepiej robić przymiarki, niby siedzisko w burgmanie niższe, ale za to kąt nóg lepszy - w SW-T na odwrót, ale i tak najlepiej usiąść i sprawdzić samemu najlepiej.
BURISMAN Opublikowano 31 Marca 2017 Opublikowano 31 Marca 2017 W dniu 31.03.2017 o 06:18, bartheezzzz napisał(a): Śliczny, ale nie na moje progi finansowe niestety... szukam czegoś w okolicy 9-11 tys. Ale ten fajnie wyposażony, no ale nie dla mnie na tę chwilę. Szukam dalej czytając bacznie wasze opisy i teraz zwracając uwagę na najmniejsze szczegóły w opisach i zdjęciach :). Rozwiń Nie ograniczaj się do zaplanowanej kwoty pieniędzy, to bardzo zły doradca przy zakupie, uwierz mi jeżeli chcesz kopić dobry skuter, to oczywiście wyznacz sobie jakiś "teoretyczny" pułap finansowy, ale nie usztywniaj się przy nim, bo kupisz złom, a za 1-2 tys więcej mógłbyś nabyć dobry zadbany i poszanowany egzemplarz. Kupisz taniej, więcej włożysz, nic nie ma za darmo . Okazji nie ma, a jeżeli już są to bardzo rzadko i nie licz na to . Wysoki rocznik, niska cena to ostrzeżenie, by sprawdzić wszystko co się tylko da i to dwa razy, bo diabeł tkwi w szczegółach.
bartheezzzz Opublikowano 2 Kwietnia 2017 Opublikowano 2 Kwietnia 2017 Witam ponownie - już się pochwalę, że mam moje wymarzone "wozidełko" https://naforum.zapodaj.net/837dfe990e1b.jpg.html Dziękuję wszystkim za pomoc i porady! Cenne były i przydały się w oględzinach nabytku. Pochwalę się tam w specjalnym temacie Jak umyje i dopieszczę motorek Pozdrawiam serdecznie!
BURISMAN Opublikowano 2 Kwietnia 2017 Opublikowano 2 Kwietnia 2017 Gratulacje. Pochwal się i wstaw więcej fotek, bezawaryjnej i bezpiecznej jazdy.
Alien Opublikowano 2 Kwietnia 2017 Opublikowano 2 Kwietnia 2017 zastanawiam się nad zakupem maxi 400 Majesty,Burgman,Honda fjs ,lub Kymco 300 Znalazłem na olx https://www.olx.pl/oferta/honda-fjs-400-silverwing-2008r-salon-polska-org-przebieg-arrow-CID5-IDlf31O.html oglądał ktoś może tą sztukę ? co o niej sądzicie ?
bartheezzzz Opublikowano 3 Kwietnia 2017 Opublikowano 3 Kwietnia 2017 W dniu 28.03.2017 o 20:29, Lucjan73 napisał(a): Bartheezzzz nie wiem dlaczego chcesz koniecznie kupić Burgmana 400 moim zdaniem ta oferta jeżeli jest uczciwa to nawet się nie zastanawiaj - będziesz miał w podobnych pieniądzach skuter o klasę lepszy. Rozwiń https://www.olx.pl/oferta/honda-fjs-400-silverwing-2008r-salon-polska-org-przebieg-arrow-CID5-IDlf31O.html Wiesz - była już taka propozycja odnośnie zakupu tego konkretnego egzemplarza, konkretnie proponowano i zachęcano mnie do jej zakupu jednak ja byłem zdecydowany na burgmana i dla tego nie chciałem, może ktoś na forum jeszcze się wypowie na temat tego konkretnego skuterka, bo ja tylko mogę tyle, że na forum tutaj polecali ją kupić, a przynajmniej sprawdzić. Pozdrawiam
nierob Opublikowano 3 Kwietnia 2017 Opublikowano 3 Kwietnia 2017 wczoraj byłem obejrzeć majesty 400 z tego ogłoszenia: https://www.olx.pl/oferta/skuter-yamaha-majesty-400-CID5-IDljI0G.html#9d0a019e74 skuterek chyba bez poważnych przygód. silnik pracuje dobrze. przy spokojnym ruszaniu słychać napęd (rolki?), pasek wymieniony na oryginał. stary jest i jeszcze całkiem fajnie wygląda. przy dodawaniu gazu bez obciążenia (na stopce) słychać sprzęgło. lakier raczej oryginał. lekko pęknięta szyba przy łączeniu w owiewką (podobno była tam spięta pasamy, gdy jechała tu z niemiec). .tarcze OK. klocki do wymiany na moje oko. opony OK (założone rok temu michały power pure). lagi suche. według właściciela oleje i filtry wymienione w serwisie yamahy w jeleniej (papierów na to jednak nie ma). płyn chłodniczy w zbiorniczku jest. czysty. po kolorze wygląda, ze motul. plastik pod którym jest aku nie do końca spasowany. właściciel nieumiejętnie się do tego chyba zabrał i to efekt (od strony schowka zamiast spinek dał wkręty - co sam pokazał). z jego informacji 2 razy skuterek nie chciał odpalić gdy dłużej w upał postał na słońcu - czujnik jakiś? (pompka nie podała paliwa). w serwisie zrobili mu jakiś patent na krótkie spięcie (dwa kabelki pod klapką wlewu paliwa). z tego powodu plastiki w przekroku nie do końca spasowane po rozebraniu i ponownym założeniu. rysy na lusterku lewym i osłonie tłumika. kontakt z właścicielem bardzo dobry. kupił drugie moto (honda Shadow więc chce sprzedać skuterek). majesty ma 3 lata i jak mówi przejechał około 11 tysięcy km. co do przebiegu to trudno ocenić.jeśli tarcze oryginały, to możliwe że ma najechane tylko te 25 tysięcy. z ogonkiem. pojechałem, bo chciałem porównać do SW-T. osobiście w majce jako takiej nie pasuje mi trochę ten "dzielony" schowek pod siedzeniem. po za tym fajna. mam 175 (w porywach 176) wzrostu i bez problemu. honda trochę dłuższa, niższa (siedzenie) no i silniczek bez porównania lepiej pracuje.
koyac Opublikowano 3 Kwietnia 2017 Opublikowano 3 Kwietnia 2017 Proszę o wskazanie poprzedniego właściciela Majesty 400 z Białej Podlaskiej. Skuter z naklejką Burgmanii. https://www.olx.pl/oferta/yamaha-majesty-400-2008-rok-CID5-IDhEZzB.html#7957e2e985
pawelp Opublikowano 3 Kwietnia 2017 Opublikowano 3 Kwietnia 2017 Koyac, a pytałeś sprzedającego? Ja zadałem mu kilka pytań jakieś 3 tyg temu - odpisał mi tylko, że mogę zadzwonić i do dzisiaj nie udzielił mi informacji, o które prosiłem... także ja w tę jego bajeczkę z ogłoszenia nie wierzę.
Rekomendowane odpowiedzi